Maagpijn: oorzaken pijn in de maag of pijnlijke maag

Maagpijn: oorzaken pijn in de maag of pijnlijke maag Maagpijn kent meerdere oorzaken. Maagpijn duidt op pijn in de maag of pijn in de maagstreek. De maag is een orgaan van de spijsvertering en is gelegen tussen de slokdarm en de darmen. De menselijke maag is een gespierde, elastisch, peervormige zak, die dwars in de buikholte onder het middenrif ligt. Er zijn vele maagaandoeningen die een normaal functioneren van de maag belemmeren. Dit kan gepaard gaan met een pijnlijke maag en andere klachten en symptomen. De oorzaak van maagklachten of pijn in de maag is in veel gevallen onbekend, maar er zijn wel veel verschillende factoren die het ontstaan van maagklachten (waaronder maagpijn) kunnen beïnvloeden, zoals verkeerde eetgewoonten (niet goed kauwen, overmatig eten, te snel eten); roken, (overmatig) alcoholgebruik, koffie, thee, te gekruid of te vet eten; aanhoudende stress; onregelmatig leven; bacteriële besmetting; het gebruik van bepaalde medicijnen; vertraagde maagwerking; zwangerschap (minder ruimte voor de maag).

Functie van de maag

De maag is in feite een sterk verwijd gedeelte van het verteringskanaal en heeft drie functies:
 • tijdelijke opslagplaats van voedsel, zodat de dunne darm niet teveel voedsel tegelijk te verwerken krijgt;
 • door de peristaltische bewegingen wordt het voedsel gemengd, gekneed en getransporteerd;
 • de maagsapklieren scheiden maagsap af, wat een belangrijke rol speelt bij de vertering van voedsel.

Maagpijn / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comMaagpijn / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Aspecifieke maagpijn

Vaak geen duidelijk oorzaak

Maagklachten komen vaak voor in de huisartsenpraktijk. Maagpijn is de diagnose bij 19 per 1.000 patiënten per jaar.¹ Heel vaak is er geen duidelijke oorzaak voor maagpijn aan te wijzen. In dat geval wordt ook wel gesproken van aspecifieke maagklachten. Bij aspecifieke maagklachten kun je last hebben van maagpijn of pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Het kan ook zijn dat je gauw een vol gevoel hebt nadat je iets gegeten hebt. Aspecifieke maagklachten geven vrijwel nooit blijvende schade voor de gezondheid en gaan na verloop van tijd vanzelf over.

Meerdere factoren

Vaak spelen verschillende factoren een rol bij aspecifieke maagpijn of maagklachten. Zo kun je je (acute) maagpijn of andere maagklachten ontwikkelen als je te veel of sterk gekruid voedsel eet of als je koffie, koolzuurhoudende drank of alcohol drinkt. Roken kan ook maagklachten veroorzaken. Al deze factoren irriteren het maagslijmvlies. Vermoedelijk kunnen ook spanningen de klachten oproepen of versterken en kun je er zelf maagpijn van krijgen. Ook kan de maag van streek raken bij een geringe afwijking van de dagelijkse gewoonten, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Men spreekt in dat geval van een 'gevoelige maag'. Je maag is gewend geraakt aan bepaalde voeding- en leefgewoonten en daarop afgestemd, en verandering van spijs wordt door de maag niet in dank afgenomen. Maagpijn of andere maagklachten kan dan het gevolg zijn.

Huisarts met patiënt met maagpijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt met maagpijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Oorzaken van maagpijn

Of je nu lichte maagpijn, scherpe pijn of maagkrampen hebt, pijn in de maag kan vele oorzaken hebben. Je hebt bijvoorbeeld spijsverteringsstoornissen, een maagzweer, een maagvirus of, als je een vrouw bent, menstruatiekrampen. Andere mogelijke oorzaken zijn:
 • ziekte van Crohn
 • voedselvergiftiging
 • buigriep
 • voedselallergie
 • galstenen
 • gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)
 • obstipatie

Maagpijn, diarree en misselijkheid door voedselvergiftiging / Bron: Istock.com/CentralITAllianceMaagpijn, diarree en misselijkheid door voedselvergiftiging / Bron: Istock.com/CentralITAlliance

Symptomen van pijn in de maag

Maagpijn kan ervaren worden als doffe, zeurende of stekende pijn en de pijn kan constant aanwezig zijn of intermitterend (komen en gaan). Maagpijn kan ook gepaard gaan met andere klachten.

Maagpijn, diarree en misselijkheid

Veel aandoeningen kunnen leiden tot maagpijn, diarree en misselijkheid. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Gastro-enteritis
Gastro-enteritis is een infectie van de darmen, meestal de dunne darm. De symptomen van gastro-enteritis bestaan meestal uit buikpijn en misselijkheid, evenals diarree. Dit kan snel uitdroging veroorzaken. Als je denkt dat je gastro-enteritis hebt, zorg er dan voor dat je genoeg vocht binnenkrijgt.

Voedselallergie
Maagpijn en misselijkheid zijn mogelijke symptomen van een voedselallergie. De pijn begint meestal binnen twee uur na het eten van het voedsel dat de reactie veroorzaakt. Voedselallergieën zijn niet altijd ernstig, maar als maagpijn binnen enkele uren niet verdwijnt, is het verstandig om medische hulp in te schakelen.

Voedselvergiftiging
Symptomen als koorts en diarree naast maagpijn kunnen erop wijzen dat je aan voedselvergiftiging lijdt. Als je recent rauw of onvoldoende verhit vlees hebt gegeten, of als je denkt dat je voedsel hebt gegeten dat anderszins is verontreinigd, is dit waarschijnlijk de oorzaak van je klachten.

Maagpijn kan gepaard gaan met koorts / Bron: Svdmolen, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Maagpijn kan gepaard gaan met koorts / Bron: Svdmolen, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Contact met huisarts opnemen

Als pijn in de maag ernstig is (hevige maagpijn of hevige maagpijn aanvallen), niet weggaat of blijft terugkomen, neem dan contact op met je huisarts. Je moet ook zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts als naast maagpijn ook symptomen hebt, zoals:

Alarmsymptomen pijnlijke maag

Je kunt ook symptomen krijgen die een teken kunnen zijn van een probleem in je lichaam dat zo snel mogelijk moet worden behandeld. Schakel bijvoorbeeld meteen medische hulp in als maagpijn gepaard gaat met een van e volgende klachten:

Obstipatie

Obstipatie wordt ook wel verstopping van de darmen genoemd en hierbij lukt het niet goed om te poepen. Obstipatie komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels in de voeding en te weinig beweging.

Maagpijn door stress

Veel mensen die stress ervaren, voelen het letterlijk in de maag of buik. Een deel van het zenuwstelsel dat wordt aangeduid als de hersen-darm-as, is de reden. De hersenen communiceren met de rest van het lichaam via het zenuwstelsel, dat verschillende belangrijke componenten heeft. Een daarvan is het enterische zenuwstelsel (EZS), dat helpt bij het reguleren van de spijsvertering. In situaties van leven of dood triggeren de hersenen de vecht-of-vluchtreactie. Het vertraagt ​​de spijsvertering, of stopt het zelfs volledig, zodat het lichaam al zijn interne energie kan richten om de (vermeende) dreiging het hoofd te bieden. Maar minder ernstige vormen van stress, zoals een conflict, spreken in het openbaar of rijden in het verkeer, kunnen ook het spijsverteringsproces vertragen of verstoren, wat leidt tot maagpijn en buikpijn en andere gastro-intestinale klachten.

Pinda's / Bron: Istock.com/etiennevossPinda's / Bron: Istock.com/etiennevoss

Maagpijn door voedselovergevoeligheid

Bij voedselovergevoeligheid verdraag je bepaalde voedingsmiddelen niet die veel andere mensen wel verdragen. Er zijn verschillende oorzaken voor voedselovergevoeligheid.

Noten, pinda's, soja, sesam en tarwe

Voedselovergevoeligheid kan ontstaan door een allergie, waarbij bepaalde voedingsmiddelen een afweerreactie van het lichaam oproepen. Voorbeelden hiervan zijn een allergie voor koemelk (de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen), ei, vis, schaal- of schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe.

Lactase

Voedselovergevoeligheid kan ook ontstaan doordat er in de darm te weinig van een stof aanwezig is, bijvoorbeeld lactase. Lactase is nodig om melk te verteren.

Medicijnen

Overgevoeligheidsklachten kunnen ook ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen die niet goed met de voeding samengaan.

Elke keer dat je het voedingsmiddel eet waar je gevoelig voor bent, krijg je last van dezelfde klachten, bijvoorbeeld maagpijn, darmkrampen, braken en diarree. Maar je kunt ook last krijgen van huiduitslag (vlekjes, jeuk, roodheid, zwelling en eczeem), de luchtwegen (hoesten, slijmvorming, benauwdheid en piepende ademhaling, of hart en vaten (hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen).

Citrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVACitrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA

Brandend maagzuur

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Hierbij is er sprake van een pijnlijk brandend gevoel in de borst of keel. Dit gebeurt wanneer maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Als je vaker dan twee keer per week last hebt van maagzuur, dan heb je mogelijk gastro-oesofageale reflux. Hierbij is er een afwijking in de verbinding tussen maag en slokdarm, waardoor deze niet goed afsluit en er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. De klachten kunnen vooral optreden bij het naar voren buigen of bij inspanning tijdens het werk.

Behandeling is belangrijk
Zwangerschap, overmatig eten en drinken, vet eten, bepaalde voedingsmiddelen (scherpe kruiden, citrusvruchten, koffie), alcohol, roken, aanhoudende stress en bepaalde medicijnen kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Behandeling van brandend maagzuur is belangrijk omdat door de tijd de slokdarm beschadigd kan raken.

Maagzuurremmers / Bron: Stevepb, PixabayMaagzuurremmers / Bron: Stevepb, Pixabay

Maagzuurremmers verhogen volgens onderzoek de kans op longontsteking

Uit een analyse van gegevens van meer dan 360.000 patiënten uit 150 huisartsenpraktijken, blijkt dat medicijnen die de productie van maagzuur tegengaan de kans op een longontsteking verhogen met een factor tussen 1,6 en 1,9. Dit is afhankelijk van het type maagzuurremmer die gebruikt word. De maagzuurremmers die alleen op voorschrift verkrijgbaar zijn, zijn zwaarder dan de vrij verkrijgbare middelen. Zwaardere middelen vergroten de kans op longontsteking.

Nadelen van maagzuurremmers
Maagzuurremmers helpen tegen maagklachten zoals maagpijn, brandend maagzuur, oprispingen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ongeveer 25 van de 1.000 gebruikers van een maagzuurremmer ontwikkelen een longontsteking, wat de conclusie rechtvaardigt dat het gebruik van maagzuurremmers bepaald niet zonder risico’s is. Maagzuur voorkomt bacteriegroei, maar bij het gebruik van maagzuurremmers neemt de bacteriegroei in de maag sterk toe. Wellicht dat deze bacteriën uit de maag omhoog komen en via de slokdarm en de mond in de longen terechtkomen, waar ze een longontsteking veroorzaken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud en het Erasmus MC gepubliceerd en de resultaten werden gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association van 26 oktober 2004.

Pijn in de maag door maagaandoeningen

Maagbloeding

Een maagbloeding is geen ziekte, maar een symptoom van een ziekte. Maagbloedingen beginnen over het algemeen vrij plotseling. Mogelijke symptomen zijn:
 • misselijkheid
 • bloed in braaksel
 • bloed opbraken
 • zwarte, teerachtige ontlasting (vanwege bloed in de ontlasting),
 • bloedarmoede
 • ernstig bloedverlies hetgeen kan leiden tot een shock

Als je last hebt van deze symptomen, dan moet je onmiddellijk je huisarts raadplegen.

De Helicobacter pylori / Bron: Dr. Patricia Fields, Dr. Collett, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Helicobacter pylori / Bron: Dr. Patricia Fields, Dr. Collett, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Oorzaken maagbloeding
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een maagbloeding aan te wijzen:
 • maagwand-ontsteking (gastritis)
 • maagzweer (ulcus ventriculus)
 • poliepen
 • maagkanker
 • als mogelijke bijwerking van sommige pijnstillers

Maagkanker

In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 2.000 nieuwe patiënten met maagkanker. Maagkanker treft voornamelijk oudere mensen. Ongeveer tweederde van de mensen die het hebben, zijn 65 jaar of ouder. Risicofactoren zijn:
 • het hebben van een Helicobacter pylori-infectie
 • een maagontsteking in de ziektegeschiedenis
 • mannen hebben meer kans dan vrouwen
 • veel gezouten of gepekelde voedingsmiddelen eten
 • roken
 • het voorkomen van maagkanker in de familie

Symptomen maagkanker
Het is moeilijk om de diagnose maagkanker in een vroeg stadium te stellen. De eerste verschijnselen zijn vrij vaag en de meeste mensen slaan er geen acht op of bestrijden ze met huis, tuin en keuken middeltjes. De volgende verschijnselen kunnen vroeg of laat optreden:
 • maagpijn: een naar, vervelend of opgeblazen gevoel in de bovenbuik;
 • een vol gevoel in de maag, ofwel een gevoel van verzadiging;
 • maagpijn na het eten;
 • zuurbranden, brandend maagzuur;
 • verlies van eetlust of een gebrek aan eetlust (anorexie);
 • misselijkheid en overgeven (braken);
 • gewichtsverlies, soms sterke vermagering;
 • passagestoornissen of voedselpassageklachten;
 • bloeding en terugkerende kleine bloedingen kunnen leiden tot bloedarmoede;
 • algehele malaise, vermoeidheid, moeheid, lusteloos.

Klachten kunnen op andere aandoeningen lijken
Het moeilijke is dat dergelijke klachten ook kunnen wijzen op goedaardige aandoeningen van de maag, zoals een maagzweer. Bij persisterende bovenbuikklachten moet men te alle tijde aan maagkanker denken en de huisarts raadplegen. In een latere fase van het ziektebeloop kunnen verstoppingen of bloedingen ontstaan. Het is zelfs mogelijk dat een doorbraak van de aangetaste maagwand kan optreden. De lichamelijke klachten verergeren in geval van uitzaaiingen.

Laat stadium
Ofschoon het aantal patiënten met maagkanker de laatste jaren duidelijk afneemt, blijft de sterfte van patiënten met maagkanker nog steeds erg hoog. Dit komt doordat het merendeel van deze patiënten pas in een laat stadium van de ziekte met klachten naar een arts gaat, waardoor een op genezing gerichte behandeling dan vaak niet meer mogelijk is. De overleving van patiënten met maagkanker vijf jaar na de diagnose is slechts 20%.

Maagpoliepen

Een maagpoliep is een goedaardige woekering van het slijmvlies waarmee de binnenkant van de maag is bekleed. Poliepen zijn in principe goedaardig, ofschoon sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. In dat geval spreken we van maagkanker (zie boven). Poliepen die bestaan uit klierweefsel, adenomen genoemd, hebben kans uit te groeien tot kanker

Klachten maagpoliepen
Goedaardige tumoren van de maag komen niet vaak voor. De meerderheid van goedaardige tumoren in de maag zijn asymptomatisch. Slechts zelden veroorzaken ze de volgende klachten:

Operatie
Een maagpoliep kan door een kijkonderzoek van de maag aangetoond worden. Zo'n kijkonderzoek wordt 'gastroscopie' genoemd. Tijdens een gastroscopie kunnen kleine poliepen worden verwijderd door middel van een grijpertje dat op de endoscoop geplaatst is. Bij één of meerdere grotere poliepen, is een operatie nodig om deze te verwijderen.

Maagslijmvliesontsteking (gastritis)

Gastritis is geen ziekte, maar een aandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende externe factoren:
 • door het drinken van teveel alcohol
 • door het langdurig gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals aspirine of ibuprofen
 • door een infectie met bacteriën zoals Helicobacter pylori (H. pylori)
 • als gevolg van een zware operatie of traumatische verwondingen, brandwonden of ernstige infecties
 • als gevolg van bepaalde ziekten, zoals pernicieuze anemie (kwaadaardige bloedarmoede), auto-immuunziekten (verminderde weerstand) en chronische galreflux (het terugstromen van gal uit de dunne darm in de maag)

Buikpijn door maagslijmvliesontsteking / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn door maagslijmvliesontsteking / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com
Maagslijmvliesontsteking symptomen
Wat zijn de symptomen van gastritis? De meest voorkomende symptomen zijn:
 • buikpijn
 • boeren
 • opgeblazen gevoel
 • misselijkheid en braken
 • een gevoel van volheid of van branden in de bovenbuik
 • verminderde eetlust
 • brandende pijn of een vervelend gevoel in de maagstreek
 • vol en opgeblazen gevoel nog voor het beëindigen van de maaltijd
 • gespannen buik
 • misselijkheid en overgeven/braken.
 • bloed in je braaksel of zwarte ontlasting kan een teken zijn van bloedingen in de maag

Maagpijn door maagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comMaagpijn door maagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Maagzweren (ulcus ventriculi)

Een maagzweer is een zweer van de maagwand of twaalfvingerige darm. De meest voorkomende symptoom van een maagzweer is pijn in de onderbuik.

Bacterie
Het was niet al te lang geleden dat levensstijlfactoren, zoals het veelvuldig gebruik van kruidige voedingsmiddelen of een stressvolle baan, als oorzaak werden aangewezen van maagzweren. Nu weten artsen dat een bacteriële infectie of bepaalde medicijnen en niet stress of bepaalde eetgewoonten de meeste maagzweren veroorzaken.

Symptomen van een maagzweer
Sommige mensen met een maagzweer hebben geen symptomen. De meeste mensen ervaren pijn in de bovenbuik, meestal net onder het borstbeen. Sommige mensen voelen pijn in de rug. De pijn treedt meestal ongeveer twee uur na de maaltijd op.

Andere symptomen die kunnen optreden zijn:
 • boeren
 • maagzuur
 • algemeen ongemak in de buik
 • volheid of opgeblazen gevoel na het eten
 • misselijkheid
 • braken
 • soms bloedingen

Cascademaag

Een cascademaag of zandlopermaag is een zeldzame complicatie bij maagzweren. Maagzweren kunnen op de lange duur spasmen van de maagwandspieren opwekken, wat samen met een ontsteking ter plaatse uiteindelijk kan leiden tot een cirkelvormig litteken in het midden van de maag. De maag wordt hierdoor verdeeld in twee ruimten. De bovenste en de onderste ruimte is via een smalle doorgang met elkaar verbonden. De maagcapaciteit is hierdoor verminderd. Dit geeft klachten zoals:
 • snel een vol gevoel, zelfs na een kleine maaltijd;
 • misselijkheid;
 • braken;
 • oprispingen; en
 • gewichtsverlies vanwege een verminderde eetlust.

Alvleesklier / Bron: Decade3d/Shutterstock.comAlvleesklier / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Zollinger-Ellison-syndroom

Het Zollinger-Ellison syndroom is een aandoening waarbij verhoogde niveaus van het hormoon gastrine worden geproduceerd, dat de afgifte van maagzuur stimuleert. Vaak zijn kleine tumoren (gastrinomen) die ontstaan in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier de oorzaak. Soms gaat het om een of meerdere tumoren in de twaalfvingerige darm of de maag. In alle gevallen vindt een verhoogde productie van gastrine plaats waardoor de maag meer maagzuur gaat produceren dan nodig is. Het is een zeldzame, ernstige aandoening.

Symptomen
De meeste klachten worden veroorzaakt door de verhoogde productie van maagzuur. De volgende symptomen kunnen optreden: zweertjes in de maag en/of de twaalfvingerige darm, hetgeen klachten veroorzaakt die normaliter ook voorkomen bij een maagzweer, zoals een drukkende, zeurende pijn in de linkerbovenbuik. Tevens komen klachten als misselijkheid, braken, opboeren en diarree voor.

Vaak hebben patiënten ook last van brandend maagzuur, hetgeen verschillende klachten kan veroorzaken, zoals pijn in de buurt van het borstbeen en oprispingen (boeren). In sommige gevallen komen maagbloedingen voor, te herkennen aan het braken van bloed, of aan een teerachtige, pikzwarte ontlasting.

Maagpijn na eten door dyspepsie

Dyspepsie of indigestie is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door chronische of terugkerende pijn in de bovenbuik, een vol gevoel in de bovenbuik, het eten blijft liggen op de maag, het voelt zwaar aan. Het kan worden vergezeld van een opgeblazen gevoel, boeren, misselijkheid of zuurbranden. Dyspepsie is een veel voorkomend probleem, en is vaak te wijten aan gastro-oesofageale reflux of gastritis, maar bij een kleine minderheid kan het een eerste symptoom van een maagzweer betreffen. Een maagzweer is een zweer van de maag of de twaalfvingerige darm. Soms kunnen deze klachten ook duiden op kanker. In feite is indigestie slechts een symptoom van een onderliggende aandoening.

Klachten indigestie
Mensen met indigestie hebben meestal de volgende klachten:
 • pijn boven in de buik in het gebied van de maag en achter het borstbeen
 • een opgezet of opgeblazen gevoel
 • last van misselijkheid en/of braken en oprispingen

Indigestie kan ontstaan door het drinken van te veel alcohol / Bron: Istock.com/karelnoppeIndigestie kan ontstaan door het drinken van te veel alcohol / Bron: Istock.com/karelnoppe
Doorgaans treden deze symptomen op na het nuttigen van een maaltijd. Indigestie is meestal niet een teken van een ernstig gezondheidsprobleem, tenzij er ook andere symptomen optreden, zoals gewichtsverlies of problemen met slikken.

Mogelijke oorzaken indigestie
Indigestie is een veelvoorkomend probleem, dat kan worden veroorzaakt door:
 • het drinken van te veel alcohol
 • het eten van kruidig of vet voedsel
 • te veel eten
 • te snel eten
 • emotionele stress of nervositeit
 • roken
 • te veel cafeïne

Andere oorzaken van indigestie zijn:

Voedselvergiftiging na een BBQ komt vaak voor / Bron: Martin SulmanVoedselvergiftiging na een BBQ komt vaak voor / Bron: Martin Sulman

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een ernstige, ziekmakende verstoring van de spijsvertering als gevolg van een maag/darm-infectie met micro-organismen, bacteriën die via voedsel of drinkwater het lichaam binnenkomen, (denk aan: Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Clostridium en stafylokokken), virussen, parasieten, giftige biologische stoffen in bedorven voedsel, giftige chemicaliën, bijwerking van medicijnen en laxeermiddelen.

Voedselvergiftiging symptomen
De symptomen van voedselvergiftiging zijn maagpijn of buikkrampen, diarree, misselijkheid, braken, koorts, verlies van eetlust, verstoorde voedselopname, uitdroging (dehydratie), vermoeidheid, algehele malaise en ziek gevoel en soms shock. De symptomen kunnen variëren van mild tot zeer ernstig en treden binnen 30 minuten tot 2 weken op na het eten van voedsel met schadelijke bacteriën.

Mensen die het meest kwetsbaar zijn voor voedselgerelateerde ziekten zijn zuigelingen (baby's) en jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Maagpijn tijdens hardlopen / Bron: Istock.com/MartinanMaagpijn tijdens hardlopen / Bron: Istock.com/Martinan

Inspanningsgebonden maag-darmklachten bij recreatieve hardlopers

Maag-darmklachten als steken in de zij, diarree en buikpijn, zijn een bekend fenomeen bij recreatieve sporters. Ernstige inspanningsgebonden maag-darmklachten komen vaker voor bij enkele groepen deelnemers:
 • sporters jonger dan 20 jaar; en
 • vrouwen en hardlopers die hebben gegeten en gedronken tijdens de loop maar dit niet gewend waren.

De algemene oorzaken voor het ontstaan van klachten zijn:
 • het bewegen van de ingewanden tijdens het sporten;
 • een verstoorde beweeglijkheid van het maag-darmstelsel; en
 • een zuurstoftekort (ischemie) die bij vele sporters voorkomt tijdens forse inspanning en ontstaat doordat het bloed naar de spieren gaat in plaats van naar het maag-darmstelsel.

Het blijkt dat de ene persoon gevoeliger is voor inspanningsgerelateerde maag-darmklachten dan de andere. Vooral bij onervaren hardlopers kunnen de klachten vervelend aanwezig zijn. Klachten kunnen (deels) voorkomen worden door de volgende maatregelen in acht te nemen:
 • Bouw de conditie rustig op. Hierdoor hoeft het lichaam steeds minder inspanning te leveren voor een bepaalde prestatie en daardoor wordt de bloedtoevoer van het maag-darmstelsel beter behouden.
 • Sporters doen er verstandig aan te oefenen met het innemen van (vloeibaar) voedsel en drinken tijdens het sporten en hun lichaam eraan te laten wennen.

Onderzoek en diagnose

Omdat er zoveel mogelijke oorzaken zijn van maagpijn, zal de (huis)arts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren. De arts zal ook enkele vragen stellen over je symptomen en je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. De arts wil weten wat voor soort pijn je hebt. Is het bijvoorbeeld een ernstige stekende pijn of een doffe pijn? Enkele andere vragen die de arts je kan stellen:
 • Doet het pijn in je maag, of meer algemeen in een bepaald gebied?
 • Wanneer doet het pijn? Altijd? Vaker 's morgens of' s nachts?
 • Als de pijn komt en gaat, hoe lang duurt het dan elke keer?
 • Doet het pijn nadat je bepaalde voedingsmiddelen eet of alcohol drinkt?
 • Hoe lang heb je pijn?
 • Verplaatst de pijn zich naar anderen delen van het lichaam?
 • Neem je medicijnen of kruidensupplementen?
 • Ben je zwanger?
 • Verlicht bepaalde activiteit de pijn, zoals eten of liggen aan één kant.
 • Ben je onlangs gewond geraakt?

De arts kan soms vervolgonderzoek nodig vinden om de oorzaak van je pijn te achterhalen, zoals:
 • bloedonderzoek
 • ontlastingsonderzoek
 • urineonderzoek
 • een endoscopie van de slokdarm, maag of twaalvingerige darm
 • röntgenfoto
 • echografie
 • CT-scan

Koffie vermijden bij maagpijn / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie vermijden bij maagpijn / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Maagpijn: wat te doen?

Neem de volgende maatregelen in acht om maagpijn te voorkomen:
 • Vermijd irriterende stoffen als alcohol, sinaasappels, koffie, cola of (andere) koolzuurhoudende dranken en scherp gekruid eten;
 • Stop met roken, want roken zorgt ervoor dat het maagslijmvlies zich minder snel herstelt;
 • Het drinken van warme melk kan de klachten soms doen verminderen.
 • Staak het gebruik van NSAID's (zoals aspirine, ibuprofen, diclofenac en naproxen) bij maagpijn. NSAID's kunnen maagklachten geven en de maag en darmen beschadigen.
 • Neem direct contact op met de huisarts bij bloedbraken of melena (een zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting).

Maagpijn zelf verhelpen en verlichten

Er bestaan een aantal natuurlijke (voedings)middelen die kunnen helpen tegen maagpijn en maagklachten.

Thee met verse gember bij maagklachten / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember bij maagklachten / Bron: Istock.com/ChamilleWhite

Gember

Sinds de oudheid wenden mensen zich tot gember als een remedie van pijn tot misselijkheid. Onderzoek heeft aangetoond dat gember een zeer effectieve behandeling kan zijn voor sommige soorten maagklachten en maagpijn. Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer en je kunt het gebruiken in de vorm van supplementen, gemberthee of verse gember.

Kamillethee

Een flinke kop kamillethee kan maagpijn en maagklachten verlichten door als ontstekingsremmend middel te werken. Deze ontstekingsremmende eigenschappen helpen je maagspieren te ontspannen, wat de pijn van krampen en spasmen kan verminderen.

BRAT-dieet

Elke ouder van een jong kind kent het dieet van bananen, rijst, appelmoes en toast (BRAT) om ​​maagklachten te kalmeren. Het kan misselijkheid of diarree helpen. BRAT bevat weinig vezels en is bindend. Geen van deze voedingsmiddelen bevat zout of specerijen, wat de symptomen verder kan verergeren. Dit neutrale dieet is ideaal voor als je je ziek voelt maar toch iets moet eten.

Appelazijn drinken heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn drinken heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Wicherek, Pixabay

Appelazijn

Appelazijn bevat veel voedingsstoffen die kunnen helpen om maagpijn op de vroege ochtend te verzachten. Neem appelazijn niet puur in; het is niet lekker maar ook niet goed voor je maag en slokdarm. Meng een eetlepel appelazijn met een kopje water en een theelepel honing en nip deze langzaam op. De zuren in appelciderazijn kunnen helpen de zetmeelvertering te verminderen, waardoor het zetmeel in de darmen terechtkomt en de bacteriën in de darmen gezond houden. Sommige mensen nemen een lepel per dag als een preventieve maatregel.

Zuiveringszout

Zuiveringszout of natriumbicarbonaat werkt bij verschillende maag-darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en maagzuur. Je darmen reageren vaak op een verstoring van de zuur-baseverhouding en zuiveringszout herstelt de balans.

Behandeling van maagpijn

Medische behandeling

Behandeling van maagpijn kan bestaan uit onder meer:
Medische behandeling van de onderliggende oorzaak. De huisarts kan medicatie voorschrijven en leefstijladviezen geven. Soms is een operatieve ingreep nodig.

Huismiddel tegen maagpijn

Er zijn diverse huismiddelen tegen maagpijn:
 • Simethicone kan geslikt worden boor de symptomatische behandeling van opgeblazen gevoel (winderigheid).
  Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Luminast/Shutterstock.comVoldoende drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Luminast/Shutterstock.com
 • Probeer bij zuurbranden door gastro-oesofageale reflux (GERD) een maagzuurbinder (en tijdelijk een maagzuurremmer).
 • Ga obstipatie tegen door meer te bewegen, vezelrijke voeding en minstens 1,5 tot 2 liter per dag drinken.
 • Bij diarree is het belangrijk om extra veel te drinken om uitdroging te voorkomen. Drink bijvoorbeeld elke keer na waterige ontlasting een glas of kop water, thee of bouillon.
 • Drink extra veel om uitdroging te voorkomen.
 • Drink bijvoorbeeld elke keer na waterige ontlasting een glas water, thee of bouillon.
 • Drink extra veel om uitdroging te voorkomen..
 • Drink bijvoorbeeld elke keer na waterige ontlasting een glas water, thee of bouillon.

Paracetamol tegen maagpijn

Met pijnstillers kun je je maagpijn verzachten. De beste pijnstiller tegen maagpijn is paracetamol. Gebruik bij maagklachten of maagpijn geen niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) zoals aspirine, ibuprofen of naproxen. Deze middelen kunnen je maag irriteren.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Langzaam kauwen en stress verminderen

Je kunt ook andere maatregelen nemen om maagpijn te verhelpen:
 • Eet dagelijks meerdere kleinere maaltijden in plaats van drie grote.
 • Kauw je eten langzaam en goed.
 • Vermijd voedsel dat voor irritatie kan zorgen (bijvoorbeeld pittig of gefrituurd voedsel).
 • Verminder stress door bewegen, meditatie of bidden.

Noot:
 1. Numans ME, De Wit NJ, Dirven JAM, Heemstra -Borst CG, Hurenkamp GJB, Scheele ME, Burgers JS, Geijer RMM, De Jongh E. NHG-Standaard Maagklachten (derde herziening). Huisarts Wet 2013;56:26-35.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Wanneer naar de huisarts met maagpijnMaagklachten komen vaak voor en zijn in verschillende groepen te verdelen. Vaak gaat het om a-specifieke maagklachten, r…
Maagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals een maagzweer, maagkanker of stress en spanning. In de meeste gevallen…

Apathie: wat is het en hoe ga je ermee om?Apathie is een verzamelnaam voor het gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme. Apathie kan voorkomen bij verschillen…
Migraine en clusterhoofdpijnBijna iedereen heeft al wel eens last van hoofdpijn. Maar hoofdpijn staat niet gelijk aan migraine. Migraine en clusterh…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Chombosan/Shutterstock
 • Erasmus MC Persbericht: Extra controle moet maagkanker voorkomen, 17 april 2008
 • Fast Medicijnen. Stomach Ache and Nausea. https://www.fastmed.com/health-resources/stomach-ache-and-nausea/ (ingezien op 26-102018)
 • Harvard Health Publishing. Why stress may cause abdominal pain, from the Harvard Mental Health Letter. https://www.health.harvard.edu/press_releases/why-stress-may-cause-abdominal-pain (ingezien op 13-8-2018)
 • Healthline. 7 Natural Remedies for Your Upset Stomach. https://www.healthline.com/health/digestive-health/natural-upset-stomach-remedies (ingezien op 7-6-2018)
 • Maagzuurremmers verhogen kans op longontsteking : http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3275 (voor de laatste keer geraadpleegd op 21 augustus 2009)
 • http://www.consumed.nl/ziekten/3423/Maag-aandoeningen
 • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus
 • http://www.medicinfo.nl/%7Bb51640c2-de4e-4a71-82ed-4fec45c6610b%7D
 • http://www.medicinfo.nl/%7B28FD19B8-0A10-4F2D-AAA3-DA8121DC7755%7D
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Dyspepsia
 • http://www.medicinenet.com/dyspepsia/page2.htm
 • http://www.medicinenet.com/gastritis/article.htm
 • http://www.mlds.nl/ziekten/55/zollinger-ellison-syndroom-van/klachten/
 • Numans ME, De Wit NJ, Dirven JAM, Heemstra -Borst CG, Hurenkamp GJB, Scheele ME, Burgers JS, Geijer RMM, De Jongh E. NHG-Standaard Maagklachten (derde herziening). Huisarts Wet 2013;56:26-35.
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • WebMD. Abdominal Pain: What You Should Know. https://www.webmd.com/pain-management/guide/abdominal-pain-causes-treatments#1 (ingezien op 7-6-2018)
 • UMCG. Inspanningsgebonden maag-darmklachten bekend fenomeen bij recreatieve hardlopers. https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Inspanningsgebondenmaag-darmklachtenbekendfenomeenbijrecreatievehardlopers.aspx (ingezien op 27-11-2018)
 • WebMD. Abdominal Pain: What You Should Know. https://www.webmd.com/pain-management/guide/abdominal-pain-causes-treatments#1 (ingezien op 30-11-2018)
 • WebMD. How to Treat Stomach Pain in Adults. https://www.webmd.com/first-aid/abdominal-pain-in-adults-treatment (ingezien op 7-6-2018)
 • Afbeelding bron 1: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/CentralITAlliance
 • Afbeelding bron 4: Svdmolen, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 5: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/etiennevoss
 • Afbeelding bron 7: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA
 • Afbeelding bron 8: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 9: Dr. Patricia Fields, Dr. Collett, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 10: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 11: Alila Medical Media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 12: Decade3d/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 13: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 14: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 15: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 16: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 17: Istock.com/ChamilleWhite
 • Afbeelding bron 18: Wicherek, Pixabay
 • Afbeelding bron 19: Luminast/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 20: Martin Sulman
Reacties

Elias, 31-05-2017
Mijn maag doet pijn als ik rechtsta en als ik lig klotst hij voort.
Ik at gewoon zoals altijd.
Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 04-06-2017
Een klotsend gevoel ontstaat wanneer er nog vocht in je darmen of maag zit. Dit gebeurt vaak wanneer je te laat gegeten of gedronken hebt.

Jim, 13-12-2016
Ongeveer 3 jaar geleden heb ik regelmatig last gekregen van maagzuur, buikpijn, misselijkheid en braken. Nadat ik bij de dokter ben geweest is er omeprazol voorgeschreven die tot steeds hogere dosis opgevoerd werd. Ook is er een maagonderzoek uitgevoerd waaruit kwam dat de maag geïrriteerd was en de klep niet helemaal goed functioneerde. Nu is het zo dat vooral na wat alcoholgebruik de symptomen het ergst zijn. Zonder omeprazol is het elke dag wel raak maar in iets mindere mate. Waar ik last van heb zijn: continu boeren, maagzuur, opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken. Een ruime tijd ging het redelijk goed met de omeprazol alleen nu merk ik dat de symptomen toch weer erger worden. Dit is zelfs al na 2 biertjes. Soms is het ook helemaal niet en heb ik nergens last van. Ik merk dat het erger wordt als ik me ergens druk om maak. Wat kan ik nog proberen? Ik word er namelijk een beetje gek van dat ik totaal geen indicatie heb van wanneer het wel of niet voor kan gaan komen en dat ik de dagen erop weer echt ziek ben. Het is bijvoorbeeld wel eens dat het 4 weken redelijk goed gaat en dan opeens weer helemaal mis. Met redelijk bedoel ik niet braken maar wel maagzuur en opgeblazen gevoel. Alle tips zijn welkom! Alvast bedankt Reactie infoteur, 06-02-2017
Omeprazol is een middel dat ervoor zorgt dat de maag minder zuur aanmaakt. Het wordt onder meer voorgeschreven bij maagklachten, maagzweren, darmzweren of om deze te voorkomen. Alcohol irriteert de maag en derhalve is het gebruik van alcohol af te raden. Hier leest u wat u nog meer kunt doen om maagpijn en maagklachten te voorkomen: https://goo.gl/55CnxV.

Nanny, 26-11-2016
Kan het zijn dat de bloedverdunner acenocoumarol mijn maagklachten veroorzaakt? Ik slik die al jaren en heb ook al lang last van mijn maag : veel boeren en het eten blijft lang in mijn maag zitten, geen pijn.
Verder slik ik geen medicijnen. Reactie infoteur, 03-12-2016
Ik zie onder het kopje 'bijwerkingen' geen maagklachten vermeld. Krijg je last van bijwerkingen, neem dan contact op met je arts of apotheker. Dit geldt óók voor mogelijke bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan vermeld. Het kan zijn dat uw klachten losstaan van het door u gebruikte geneesmiddel. Het is hoe dan ook belangrijk om de maagklachten met uw arts te bespreken.

Bodyl, 13-11-2016
Ik heb nu ongeveer 15 jaar last van Reflux mijn symptomen zijn heel af en toe wat last van brandend maagzuur, als ik slik speeksel voel ik dat naar de maag glijden, brok in keel. Soms pijn in het kuiltje boven in de maag, boeren, pijn in het borstbeen soms, pijn tussen de schouderbladen, honger gevoel ook al heb ik net gegeten. Als ik ziek wordt en ik moet daar bij spugen meteen last van de Reflux. Ik slik hiervoor Pantrazol maar ondanks dat ik dit slik ook vaak last ervan. Vraag heeft iemand tips ik eet biologisch eet glutenvrij drink geen alcohol rook niet drink geen koffie, cocolade of pepermunt. Denk dat tja… wat moet ik nog meer eraan doen. Het beheerst erg mijn leven…
Alle tips zijn welkom, alvast bedankt Reactie infoteur, 14-11-2016
Over zuurbranden heb ik een apart artikel geschreven: https://goo.gl/rGMCMM.

Patty, 09-05-2016
Hallo ik heb nu al maanden hele erge maagpijn, misselijk pijn borstbeen en een ellendig gevoel in mijn hele lichaam en geen energie.Nu zit ik ook in de overgang weet niet of het daarmee te maken heeft.Ik heb al zoveel onderzoeken gehad en daar kwam alleen een breukje in het middenrif uit.Ik heb een hals thorax foto gehad een botscan een slikfoto en noem maar op en niemand die verder iets kan vinden.Word er gek van elke dag die helse pijnen, en als ik bij de huisarts kom zegt hij ik kan niks meer voor je doen we hebben alles al na laten kijken en o ja heb ook een buikecho gehad maar alles was goed.Natuurlijk is het fijn dat alles goed is maar word echt moedeloos van de pijn ik hoop dat iemand misschien toch een oplossing heeft slik omaprazol maar dat helpt niet.En heb ook nog een lactose intollerantie Reactie infoteur, 14-11-2016
Door een breuk in het middenrif (middenrifbreuk of hernia diafragmatica) kan een deel van de maag door deze opening naar boven glippen. Dit kan tot gevolg hebben dat maaginhoud in de slokdarm terechtkomt (brandend maagzuur of reflux). Hierdoor ontstaat er irritatie en kan de slokdarm gaan ontsteken. Misschien is het verstandig om samen met de arts te onderzoeken of dit (een deel van) de klachten verklaart.

Laura, 16-03-2016
Hallo,
Ik heb sinds september last van mijn maag. Sinds kerst ben ik continu misselijk of ik wel of niet eet, een vol gevoel en geen eetlust.(10kilo afgevallen) Hoe leger mijn maag hoe beter ik me voel en ik heb het gevoel dat het niet lekker naar beneden gaat als het ware. Ik heb slechts 1x in de week hele harde ontlasting. Wat kan dit zijn? Ik heb medicijnen gehad voor reflux, maagzweer en misselijkheid helaas is het hier alleen maar erger van geworden. Ik hoop dat u iets weet wil er echt iets aan doen word er gek van. Reactie infoteur, 01-04-2016
U kunt het beste deze klachten met uw huisarts bespreken. Misschien is een verwijzing naar een specialist dit keer op zijn plaats.

Anne, 09-02-2016
Ik heb sinds enkele maanden af en aan pijn in mijn maag en een mijn slokdarm voelt geïrriteerd. Dit is niet dagelijks maar er zit ook geen regelmaat in wanneer ik hier last van krijg. Ik heb op mijn eten gelet maar ook hier is niet uit te halen wanneer ik hier last van krijg. Er komt geen maagzuur omhoog maar mijn slokdarm voelt wel zodanig geïrriteerd dat het lijkt alsof dit wel zo kan gebeuren. Verder erge pijn in mijn maag met af en toe krampen. Ik kan verder op internet niks vinden met deze symptomen omdat ik geen last heb van maagzuur. Reactie infoteur, 23-02-2016
Niet iedereen met brandend maagzuur heeft last van zure oprispingen. Ook zonder het zuur te proeven, kunt u last hebben van brandend maagzuur. U kunt het beste een afspraak maken met uw huisarts zodat hij of zij kan bekijken wat er aan de hand is.

Bets Versteijnen, 02-02-2016
Ik heb een cascademaag en de laatste maanden veel maagklachten zoals: maagpijn, boeren, een beklemmend gevoel, last na het eten. Wat kan de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 07-02-2016
Personen met een cascademaag, ook wel 'zandlopermaag' genoemd, hebben vaak al een lange voorgeschiedenis van pijn in de maagstreek, veroorzaakt door zweren. Doordat de maag in twee helften is gesplitst en de capaciteit daardoor is verminderd, hebben ze snel een vol gevoel, zelfs na een kleine maaltijd. Daarnaast kunnen verschijnselen optreden als misselijkheid, braken, oprispingen (terugkomen van voedsel in de mond) en gewichtsverlies. Als gevolg van de langzame maaglediging kunnen personen met een cascademaag een verminderde eetlust hebben. (Bron: http://goo.gl/BxPx94.) Vraag uw huisarts om advies.

Loes, 02-05-2015
Hallo, Ik heb heel veel last van oprispingen en boeren dat boeren gaat heel moeilijk maar ik merk dat het er uit wil als ik iets wil drinken lijkt het net of er een brok in mijn keel zit en voel het hele maal op mijn achterhoofd heb steeds een hongerig gevoel.Gebruik wel medicijnen cortisonen voor mijn chronische bronchitus en sinds 20 dagen Medrol voor mijn psoriasis.
wie weet wat dit kan zijn
groetjes Loes Reactie infoteur, 10-06-2015
U gebruikt onder andere het middel 'Solu-Medrol'. Dit medicijn kan bijwerkingen geven. In de bijsluiter staat onder meer de volgende bijwerking vermeld: "Gestoorde spijsvertering met als verschijnselen vol gevoel in de bovenbuik, pijn in de maagstreek, boeren, misselijkheid, braken en zuurbranden (dyspepsie)". In geval van bijwerkingen, moet u contact opnemen met uw arts of apotheker.

Anneke, 31-03-2013
Zodra ik iets gegeten of gedronken heb heb ik een zwaar gevoel boven in mijn maag. steeds moet je dan boeren. Ik neem dan een maag zuigtabletje in en dan gaat het wel weer. Ik durf bijna niets te nemen want dan boert het me weer op. Wat zou dat kunnen zijn. Ik gebruik aan medicijnen een tabletje tamxifen per dag. Reactie infoteur, 01-04-2013
Voor het stellen van een diagnose moet u bij uw huisarts zijn. Uw klachten lijken op dyspepsie. De meest voorkomende klacht bij dyspepsie is meestal pijn of een vervelend gevoel in de bovenbuik. Klachten die daar meestal bij gepaard gaan zijn brandend maagzuur (een brandend gevoel, net onder de borstkas), een opgeblazen gevoel, oprispingen, snel een ‘vol gevoel’ hebben na het eten, je ziek voelen, of braken. Ik adviseer u om naar uw huisarts te gaan en hem/haar uw klachten voor te leggen.

Sieny Rossieau, 17-03-2013
Gachte Hr Mvr had pijn terwijl de dokter met zijn vingers druk uitoefende op de bovenkant van mijn borst hij gaf mij het advies om veel te sporten en schreef mij 40 mg omeprazol voor. Ben 76 jaar en hij sprak over ititus of iets dergelijks nu kan ik op internet niets vinden over vergelijkbare klachten en weet dus eigenlijk niet wat mij scheelt. Zou u mij hier een antwoord op kunnen en willen geven?
Ps ben maagpatiënt. Met vriendelijke groet sieny Rossieau Reactie infoteur, 01-04-2013
Mogelijk bedoelde uw huisarts 'gastritis' (ontsteking van het maagslijmvlies), maar ik adviseer u om dit na te vragen bij uw huisarts. Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. Nogmaals, ik adviseer u om dit bij uw huisarts na te vragen.

Hilda, 30-05-2012
Vijf dagen geleden had ik rommelende darmen, waterdunne diarree en was flink beroerd. Toen heb ik overgegeven, voornamelijk gal en onverteerbare voedingsresten. Daarna was ik wel weer boven Jan. Wijt het zelf aan een voedselvergiftiging of darmgriepje ofzo. Toch heb ik daarna een trage stoelgang, (normaal defeaceer ik iedere dag) en bij vlagen toch een wat weeeig gevoel in de maag. Vooral na eten. Maar een nasleep van een voedselvergiftiging moet toch niet zolang duren? Voel mij verder wel fit. Reactie infoteur, 04-06-2012
Meestal zijn de klachten van een voedselvergiftiging acuut en hevig en herstelt men binnen enkele dagen weer. Eet licht verteerbaar voedsel en vermijd sterke specerijen, roken en koffie. Drink veel water drinken om uitdroging te voorkomen. Schakel bij aanhoudende klachten een arts.

Marco, 01-01-2012
Sinds enkele maanden heb ik steeds meer last van een branderig gevoel in de bovenmaag voornamelijk na een maaltijd… Vooral na het eten van vettige producten. Op het moment dat ik dit schrijf, kan ik niet slapen, ben wakker geworden van misselijkheid en overgeven is voor mij geen optie aangezien ik dit het meest verschrikkelijke vind wat er is… Ik begin me hier nu zo langzamerhand wel zorgen om te maken en ben bang voor enge aandoeningen… Is dit voor iemand herkenbaar? Reactie infoteur, 01-01-2012
Uw klachten lijken op brandend maagzuur. Brandend maagzuur is het gevolg van het terugstromen van maagzuur in de slokdarm (= gastro-oesofageale reflux). De belangrijkste klachten heeft men meestal direct na een uitgebreide maaltijd en zijn:
- brandende pijn of naar gevoel achter het borstbeen (zuurbranden);
- een zure smaak in de mond door het terugstromen van het maagzuur in keel of mond;
- aanhoudend hoesten;
- boeren / oprispingen.

Reflux van maagzuur naar de slokdarm kan verergerd worden door zwangerschap, overgewicht en roken, evenals de consumptie van vet, chocola, alcohol en koffie. Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen gastro-oesofagale reflux veroorzaken. Weinig vet en het eten van vezelrijke voeding voorkomen gastro-oesofageale reflux.

Bovenstaande beknopte informatie is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Ik adviseer u om naar de huisarts te gaan, zodat hij/zij een diagnose kan stellen. Dit betekent dat hij/zij uitzoekt wat er precies aan de hand is. Uw arts stelt u vragen over uw klachten en doet zo nodig lichamelijk onderzoek.

Maartje, 28-11-2011
Al een paar dagen heb ik last van maagpijn en lichte buikpijn, ben inmiddels een paar kilo afgevallen. ik spuug nooit maar heb vaak wel een licht misselijk gevoel. eet alleen nog maar wit brood en rijstewafels en drink veel water. koffie al een paar dagen niet meer en alleen kruidenthee. wat kan ik nog meer doen om de pijn te verzachten? ik dacht aan warme vanille vla. slapen gaat wel goed. Reactie infoteur, 28-11-2011
Bij aanhoudende buikpijn is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Sam, 23-11-2011
Ik heb nu al een jaar pijn aan mijn maag. Ik ben ook vrijwel altijd misselijk, het voeld alsof ik honger heb zelfs als ik net gegeten heb. Ook mijn darmen voelen geirriteerd. Ik voel me ook vaak heel raar, alsof ik ineens neer kan vallen. Heel mijn buik is opgezet, en nu begin ik ook pijn te krijgen achter mijn borstbeen. De dokter zecht dat hij niks voeld dus het zal wel niks zijn. maar ik ben echt heel bang. Ben al meerdere keren teruggeweest maar steeds zegt hij hetzelfde, Moet ik nu weer teruggaan? Reactie infoteur, 23-11-2011
U kunt een second opinion vragen bij een andere huisarts. Een verwijzing naar een Maag-Darm-Lever specialist is ook een optie. De specialist luistert goed naar uw klachten en kan besluiten verder uitgebreid onderzoek te doen naar uw klachten. Als de arts afwijkingen vermoedt aan uw spijsverteringsorganen kan hij kiezen voor het doen van een endoscopie.

Julie, 27-09-2011
Hallo,

ik heb een traagwerkende maag en een oesophogale reflux, ook heb ik een maagbreuk. Dit verklaart veel van mijn symptomen, maar ik heb nog een klacht waar niemand een antwoord op lijkt te weten. Ik lucht vanuit mijn maag (soms ook slokdarm) naar mijn keel komen. Dit geeft een erg raar geluid, een soort van een paddengeknor. Wat zou dit kunnen zijn? Voor de duidelijkheid: het zijn geen boeren want dat voelt compleet anders aan. Reactie infoteur, 28-09-2011
Mogelijk wordt dit veroorzaakt door lucht dat door de cardia of maagmond, gelegen tussen slokdarm en maag, ontsnapt.

Deborah, 26-09-2011
Ik heb sinds twee weken vaak (lees een paar keer per week) een brandend gevoel boven mijn borstbeen t.h.v. net onder m'n keel. Verder geen maagzuuropkomsten oid. Nu vroeg ik me af of dit ook behoort tot maagzuurklachten of dat maagzuurklachten meestal niet zo hoog zitten? Reactie infoteur, 28-09-2011
Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door het omhoogkomen van de maaginhoud. Dat kan aanleiding geven tot pijn achter het borstbeen en misselijkheid. Ik adviseer u om een afspraak te maken met uw huisarts.

S., 12-06-2011
Ik heb al jaren last van maagklachten, ik heb een gaatje in mijn middenrif waardoor mijn maag in de vorm van een 8 zit, daardoor moet ik altijd oppassen met wat ik eet.
Vorig jaar een maagzweer gehad tussen maag en slokdarm. Deze is met medicijnen opgelost.
Sinds 2 weken heb ik zo'n enorme pijn in mijn maag dat het niet uit te houden is.
Ik heb een brandend gevoel van binnen, moeilijke stoelgang, donkere ontlasting. Drukkende zeurende pijn alsof iemand in mijn maag geslagen heeft, ik moet veel boeren, heb enorme honger, het water loopt me letterlijk in de mond maar kan amper wat eten.
90% van mijn eten moet ik overgeven, ik ben suffig en een beetje verward, ook de ogen staan erg flauw.
Donderdag naar de huisarts geweest, ik had toen een invaller, die gaf me antagel, naast mij andere medicijnen, ik had al zakjes om een laagje om mijn maag te leggen en maagtabletten.
Vrijdag kon ik niet overeind komen, mijn vrouw heeft toen de huisarts gebeld die wilde niet komen, zei dat ik zelf moest komen, met behulp van vrouw en vrienden ben ik erheen gegaan, ik kan niet eens recht lopen!
Bij de dokter mocht ik gelijk doorlopen, mijn eigen huisarts heeft naar me gekeken, maar volgens hem stel ik me aan, mijn vrouw en een vriendin waren erbij en die kregen op hun kop omdat ze teveel panikeren volgens hem…
Ik moest gewoon rustig blijven, Vrijdagavond ging het echt niet, toen naar de HAP geweest, goed gesprek met een arts gehad, die me adviseerde om spierverslappers te gebruiken om de maagkramp tegen te gaan.
Nu sinds Vrijdagavond ook nog spierverslappers erbij gekregen, hierdoor wel erg slaperig, maar het neemt de pijn niet weg.
Wat kan ik nog doen?

dit bericht is getypt door mijn vriendin, omdat ik er zelf te suf voor ben. Reactie infoteur, 14-06-2011
U kunt om een 'second opinion' verzoeken. Hieronder wordt de onafhankelijke beoordeling van een lichamelijke klacht door een andere arts dan de eigen arts verstaan. Een second opinion kan nuttig zijn bij twijfels over de diagnose of onzekerheid over de geboden behandeling. Het moet vooral worden gezien als een hulpmiddel bij het nemen van een weloverwogen besluit over de behandeling. Zie verder: http://www.werkendlichaam.nl/10225/1/second-opinion.html

Lily, 08-05-2011
Natascha<ikzelf heb al 3 jaar lastaan de linkerkant onderaan de ribben<ik ben over 2 maand mijn gal afgenomen, en toen most ik wat zien wat ik at, het is zo 4a6 wekenweggeweest maar nu heb ik het weer terug, dokter zegd stres en zien wat ik eet, ik meen nu 1 pil per dag voor die stres en kijk beeke uit wat ik eet en nu is het toch soms 3a4 dagen goed tot er weer nen stres dag komt en dan heb ik het paar minuten nadien al zitten, dus ik denk da wij stres kippen zijn want dat die last daarvan komt hoor ik heb ook al bij soööige dokters geweest en die zeggen hetzelfde, kalmer zijnen zien wat je eet
ik hoop dat ik je een beetje kan gerust stellen groetjes lily Reactie infoteur, 09-05-2011
U kunt het beste uw huisarts om advies vragen.

Roosen, 11-04-2011
Soms werpt mijn maag 's nachs op, tijdens mijn slaap. Eten komt dan tot in miijn mond, en daardoor schrik ik dan wakker, al hoestend en slikkend. Erg schrikwekkend; Wat betekent dit, en wat kan ik daar aan doen? Reactie infoteur, 15-04-2011
Vaak ontstaan maagklachten na een maaltijd en 's nachts. Bij de behandeling van maagklachten die duiden op terugstromend maagzuur, kunnen verschillende (medicamenteuze) behandelingen worden ingezet. Vraag uw huisarts om advies.

Martinique, 28-03-2011
Ik heb ook regelmatig last van een heel vol gevoel na het eten. Vaak heb ik er zoveel last van dat ik moet gaan liggen zodat de lucht kan zakken. Ook heb ik steeds vaker last van iets heel genants ik krijg bij mijn maagklachten last van boeren en deze ruiken naar rotte eieren. Ik kan dan echt niet naar mijn werk en dat is echt een probleem. Is er een manierom dat te voorkomen en waar komt het vandaan? Reactie infoteur, 29-03-2011
Vaak is een bacterie de oorzaak van rotte eieren lucht bij boeren. Mogelijk is er sprake van een maagslijmvliesontsteking, veroorzaakt door een Helicobacter pylori-infectie. Ik raad u aan contact op te nemen met uw huisarts.

Natascha, 24-03-2011
Ik ben ten einde raad. Ik heb al sinds ik 6 ben last van maagpijn, (ik ben nu 23) heb 2x een camera is mijn maag gehad en dat deed ontzettend veel pijn. Ik kan niets eten/drinken en de pijn word erger. Het is een stekende/zeurende pijn in mijn maag en achter mijn borstbeen, het is absoluut geen maagzuur (ik heb niet last van opboeringen). Ik word 's nachts wakker van de pijn en het straalt sindskort ook uit naar mijn rug. Met een lege maag doet het veel pijn maar als ik eet of drink ook. Ik ben zo vaak naar mijn huisarts geweest dat deze mij eigenlijk heeft gezegt dat ik maar door de pijn heen moet bijten. Kan iemand mij helpen? Reactie infoteur, 24-03-2011
U loop al zeer lange tijd met deze klachten. Ik maak uit uw reactie op dat u al meerdere keren bij een specialist bent geweest. Toch kan ik alleen maar adviseren u te laten onderzoeken door een Maag-Darm-Lever-specialist. De Maag-Darm-Lever-specialist is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen.

Annie, 12-02-2011
Ik heb al een jaar of vier al last van me maag, maag onderzoek gehad, ongeveer drie jaar geledem, maar nog de klachten en onderzoek niks gevonden.als ik gegeten heb is de pijn weg.maar altijd een opgeblazen grvoej in de boven buik.en achter pijn in tussen mijn schouders en bij somige voeding zure of zware maaltijden.op geblazen gevoel en opgezette boven buik. wat kan dat wezen? ook al verschillende medicijnen gehad maar niks hept. Reactie infoteur, 14-02-2011
Deze vraag kunt het beste voorleggen aan uw huisarts. Wellicht hebt u ook iets aan dit artikel:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/57301-buikpijn-pijn-in-buik-en-onderbuik-linksrechts-vrouw-man.html

Andre, 19-09-2010
Ik heb altijd last van mijn maag als ik alcohol heb gedronken, dat begint `s nachts al dan slaap ik slecht (bijna niet)en heb ik last van me maag, de volgende dag voel ik me vaak slap en vermoeit (slaap veel) ook krijg ik vaak last van me rug en diaree. De dag erop is alles weer normaal en heb ik nergens meer last van. Reactie infoteur, 20-09-2010
Alcohol is een irriterende stof die voor meer maagzuur kan zorgen en bovendien het maagslijmvlies kan irriteren. Personen met maagslijmvliesontsteking of maagzweren doen er verstandig aan geen alcoholische dranken te nuttigen, omdat de zuren hiervan erge pijnen kunnen veroorzaken. Vraag uw huisarts om advies.

Emma, 11-06-2010
Hallo
Ik heb al een grote twee weken last van mij hele spijsverteringstelsel. Ik zal beginnen bij het begin. Ik voel constant luchtbellen naar boven komen uit mijn maag in mijn slokdarm tot in mijn mond, dit stopt even als ik diep inadem. Maar dit is nog maar het begin. Ik heb al maanden last van mij maag, maar sinds 15 dagen heb ik een erge knagende pijn aan mijn maag, die overgaat in een luid gegrom of een scherpe klank. Ik heb het gevoel dat mijn maag vol lucht zit. Het gevoel aan mijn maag kan ik moeilijk plaatsen. Het is iets tussen honger (geluiden, zelfs één uur na middagmaal), gewone maagpijn (die ik al eerder had) en een nieuw gevoel, precies een hele luchtbel. Dit meestal?s avonds en na een grote hoeveelheid eten. Ook heb ik veel last van mij darmen. Als er druk is op mijn darmen (of als ik gewoon zit, lig? eigenlijk altijd, maar erger als ik druk geef), dan voel ik als het ware de luchtbellen rondgaan. In mijn zij, onder mijn ribben, aan mijn rug, in mijn onderbuik, bij mijn maag, en op bijna alle andere plaatsen heb ik daarbij een soort van steken die dan overgaan in een raar gevoel in mijn hele buikholte. Het is precies alsof mijn buikholte leegloopt, als een ballon die alle lucht eruit laat. Zo voel ik me ook: opgeblazen. Het ziet er ook zo uit. En als ik mijn buik opspan of er druk op uitoefen, of als ik stress heb (hopelijk hoort niemand de geluiden tijdens de les, en nu heb ik examens dus heb ik nog meer stress daarover), dan worden de klachten erger. Ik ben 5 dagen geleden naar de apotheek geweest en in het kort de?gassituatie? uitgelegd. Ze gaf me ImonoGas tegen een opgeblazen buik en winderigheid. Dit is dus (ook) mijn probleem. Ik neem ze elke dag na mijn maaltijd met een groot glas water. Ik drink geen koolzuurhoudende dranken meer, eet niet veel vet meer? Maar die pillen helpen niet. Ik weet zelfs niet waarom ik ze nog neem. Ik moest ze 10 dagen nemen, en als er niets veranderde, dan moest ik naar de huisarts. Ik had er in het begin goede hoop in, maar na een paar dagen veranderde er toch niets. Het werd soms zelfs erger. Ik neem al enkele weken af en toe (soms 5 per week) een nurofen of dafalgan (500mg) tegen pijn aan mijn kaken. Dit kan misschien mijn maagpijn verklaren, maar als die andere klachten niet.
Ik heb constant zin om weg te lopen uit de les omdat ik deze veranderende pijnen en gevoelens in mijn buik niet meer kon uithouden. Ik hoop dat iemand van jullie een idee heeft van wat er scheelt met mij (misschien PDS ofzo?) want ik kan het bijna niet meer uithouden, ik ben blij als de dag gedaan is, vroeger was dit niet zo en ben bang dat ik als de stresskip die ik nu ben die vol angst leef, in een soort van depressie zal geraken? Reactie infoteur, 14-06-2010
Hallo Emma,

U doet er verstandig aan om deze klachten te bespreken met uw huisarts. Hij of zij kan deze klachten het beste beoordelen. Ik raad u aan hier niet mee door te blijven lopen.

Sterkte! Martin

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 40
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.