Wanneer naar de huisarts met maagpijn

Maagklachten komen vaak voor en zijn in verschillende groepen te verdelen. Vaak gaat het om a-specifieke maagklachten, refluxklachten, ulcusklachten of bijzondere maagproblemen zoals een maagbloeding of maagperforatie. Door het verhaal van de patiënt wordt er een onderscheid gemaakt door de huisarts in welke groep zijn maagklachten thuis horen.

Klachten bij maagproblemen

Maagproblemen kunnen verschillende klachten geven, en gaat vaak gepaard met:

  • pijn in de bovenbuik of pijn achter het borstbeen
  • zuurbranden
  • misselijkheid en braken
  • opgeblazen gevoel
  • veel boeren

Klachten die kunnen wijzen op een (acute) ernstige maagaandoeningen zijn:

  • bloedbraken
  • gevoel dat het eten in de slokdarm blijft hangen
  • zwarte ontlasting
  • acute en zeer hevige pijn in de buik.

A-specifieke maagklachten

Deze maagklachten bestaan niet langer dan twee weken. Klachten zijn voornamelijk pijn in de bovenbuik, zuurbranden, misselijkheid, opgeblazen gevoel of een snelle verzadiging. Vaak is er geen acuut begin en wordt na uitsluiting van alarmsymptomen geen specifieke diagnose gesteld. Deze klachten vallen dan in de restgroep waarbij ook geen ernstige aandoening wordt vermoed.

Gastro-enteritis (buikgriep)

Vaak gaat het om een virusinfectie van het maag- darmkanaal. Het begint vaak met misselijkheid en braken, later kan er ook waterdunne diarree bij komen. Soms is er ook koorts. Het begint vaak vrij acuut en houdt vaak maar één of twee dagen aan waarbij er bijna niks binnengehouden wordt.
De klachten zijn meestal na drie dagen verdwenen. Er is geen behandeling nodig.

HELLP- syndroom

Dit is een zeldzame en ernstige aandoening tijdens de zwangerschap en gevaarlijk voor moeder en kind. Het begint vaak met een te hoge bloeddruk, de vrouw merkt hier niks van. Vaak treden er ook bovenbuikpijnklachten op. Later wordt de leverfunctie verstoord en worden bloedcellen door het lichaam afgebroken.

Melaena ( zwarte ontlasting)

Melaena is pikzwarte en teerachtige ontlasting. Dit ontstaat als bloed langer als veertien uur in de darmen zit. De oorzaak is vaak een maagbloeding of een bloeding hoog in de darmen.

Refluxoesofagitis

Bij deze klachten werkt de klep tussen de slokdarm en de maag niet meer goed waardoor de zure inhoud van de maag terug de slokdarm vloeit. Het slijmvlies van de slokdarm geeft geen bescherming van het zuur uit de maag met als gevolg etsing van het slokdarmslijmvlies.
Zuurbranden, pijn achter het borstbeen en oprispingen zijn het gevolg hiervan.
Vaak verschijnen de klachten bij bukken, een volle maag, liggen, zwangerschap, knellende kleding en overgewicht. Op korte termijn kunnen hiervoor middelen gebruikt worden die het maagzuur neutraliseren zodat je er minder last van hebt. Maar bij het aanhouden van de klachten moet het wel een keer door een huisarts onderzocht worden.

Ulcus ( maagzweer)

Een zweer zit meestal in de maag of net erbuiten in de twaalfvingerige darm. Het geeft een zeurende pijn in de maag vaak gepaard met maagzuur. Door een lege maag kan de pijn verergeren.
Bij een zweer in de twaalfvingerige darm speelt vaak de Helicobacter bacterie een rol. Hier wordt meestal een antibiotica kuur voor voorgeschreven.

Wanneer moet de huisarts maagpijn direct beoordelen:

  • Bij hevige acuut begonnen pijn in de maag
  • bloedbraken
  • waterige ontlasting (malaena)
  • zwanger en pijn in de bovenbuik

wanneer een normale afspraak maken bij de huisarts

  • kinderen onder de twaalf jaar met voor het eerst maagklachten
  • volwassenen ouder dan 45 jaar met voor het eerst maagklachten
  • als de zelfzorgmiddelen niet goed genoeg werken
  • bij wekenlang dagelijks klachten
  • als de pijn erger wordt of een branderig gevoel geeft
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
PreCare studie bij Pre-eclampsie of HELLPDe PreCare studie is een onderzoek die word toegepast bij vrouwen die eerder in een zwangerschap het HELLP syndroom of P…
Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…
Het HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingHet HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingEen van de ernstigere complicaties die tijdens de zwangerschap kunnen voordoen, is het HELPP - syndroom. HELPP is een er…

De ziekte de BofBof wordt veroorzaakt door het virus ‘Bofvirus’. Bij jonge kinderen hoeft deze ziekte niet ernstig zijn, maar als het na…
ALS: wanneer je spieren één voor één uitvallenALS: wanneer je spieren één voor één uitvallenAmyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een neuromusculaire aandoening: het is een spierziekte van de zenuwcellen die d…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.