PreCare studie bij Pre-eclampsie of HELLP
De PreCare studie is een onderzoek die word toegepast bij vrouwen die eerder in een zwangerschap het HELLP syndroom of Pre-eclampsie hebben gekregen. Het onderzoek word uitgevoerd in 6 academische en 2 grote niet academische ziekenhuizen in Nederland.
Wat is Pre-eclampsie of HELLP?
Pre-eclampsie en het HELLP syndroom zijn ernstige levensbedreigende complicaties tijdens een zwangerschap. Over het algemeen verloopt Pre-eclampsie echter mild, maar sommige vrouwen worden flink ziek en hun kindje kan ernstig in groei achterblijven of door zuurstoftekort beschadiging aan de hersens oplopen of zelfs sterven. Pre-eclampsie treed ongeveer bij 1 op de 30 zwangerschappen op.
HELLP syndroom staat voor Hemolyse (bloedafbraak), Elivated liver enzymes (leverfunctiestoornissen), Low platelets (afbraak van de bloedplaatjes). De gevolgen van HELLP zijn veelal ernstiger dan bij Pre-eclampsie. Zo komt het overlijden van de baby veel vaker voor dan bij Pre-eclampsie en kan het bij ernstige HELLP ook levensbedreigend zijn voor de moeder.
Vrouwen die eerder Pre-eclampsie of het HELLP syndroom hebben doorgemaakt, hebben tijdens een volgende zwangerschap meer kans om dit weer te krijgen. Daarom wordt de behandeling niet meer gedaan door een verloskundige, maar door een gyneacoloog. Gelukkig is de kans op een zwangerschap zonder deze complicaties zeer groot.
Wat houdt de PreCare studie in?
Wetenschappers kunnen sindskort een inschatting maken in wat voor mate een vrouw kans heeft op herhaling tijdens een volgende zwangerschap. Hierdoor kunnen een hoop vrouwen tijdens hun volgende zwangerschap worden gerustgesteld of bij een verhoogde kans beter in de gaten gehouden worden.
Bij de PreCare studie word de intensiteit van de controles aangepast aan de risicokans van de moeder.
Deze risicogroep wordt bepaald aan de hand van medische voorgeschiedenis, eventuele aandoeningen van de moeder (stollingsafwijkingen e.d..) en het verloop van de vorige zwangerschap.
In dit onderzoek doen alleen vrouwen mee die één van deze aandoeningen heeft gehad en is bevallen voor de 37ste zwangerschapsweek en is niet toegankelijk voor vrouwen onder de 18, vrouwen met een hartaandoening, vrouwen met Diabetus Mellitus, Systemische lupus erythematodes (SLE), nierziektes of Antiphospholipid syndroom.
Het onderzoek word verdeeld in 2 groepen
Groep 1 (Medium Care)
Vrouwen met een lager risico op een ernstige complicatie en worden nauw in de gaten gehouden, maar niet te intensief.
Groep 2 (High Care)
Vrouwen die een verhoogd risico hebben op een ernstige complicatie en worden intensiever in de gaten gehouden en ondergaan meer bloedonderzoeken en komen vaker op de polikliniek.
Het PreCare-onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het Academisch Ziekenhuis in Maastricht en wordt uitgevoerd in 8 verschillende ziekenhuizen in Nederland.
© 2011 - 2024 Dnze22, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- http://www.studies-obsgyn.nl/home/page.asp?page_id=575