Stekende maagpijn: symptomen, oorzaken en behandeling

Stekende maagpijn: symptomen, oorzaken en behandeling Stekende maagpijn treedt meestal op aan de linkerkant of het midden van de bovenbuik. Deze pijn kan te wijten zijn aan voeding, je psychische gesteldheid of een organische ziekte. Een relatief onschadelijke trigger kan bijvoorbeeld een grote en zware maaltijd zijn. Ziekten en vergiftiging zijn ook mogelijk. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een arts te raadplegen. Naast huismiddeltjes zijn er medicinale en mogelijk chirurgische behandelingsopties, afhankelijk van de bevindingen van de arts.
Waar ligt de maag? / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comWaar ligt de maag? / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Wat is stekende maagpijn?

Stekende maagpijn is stekende pijn in de linker of middelste bovenbuik, oftewel het maaggebied. Dit onderscheidt het van algemene buikpijn. De pijnlijke steken in het maaggebied kunnen alleen voorkomen of gepaard gaan met andere symptomen zoals algehele malaise, een vol gevoel, braken en indigestie of dyspepsie.

Oorzaken van stekende maagpijn

Voeding

Zware, grote, vettige of pittige maaltijden kunnen de maag zwaar belasten en irriteren. Er kan echter ook sprake zijn van voedselintolerantie. In dit geval veroorzaken bepaalde stoffen, zoals gluten of lactose, irriterende processen. Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen, die niet verteerd of opgenomen worden door het lichaam. Stekende maagpijn als gevolg van voeding komt vaak voor in combinatie met andere klachten. waaronder:

Het is kenmerkend voor voedselintoleranties dat de symptomen terugkomen of lang aanhouden. Dit maakt het moeilijk om de trigger direct te herkennen.

Alcohol en nicotine

Genotsmiddelen zoals alcohol en nicotine irriteren over het algemeen de maag en het spijsverteringskanaal. Als je regelmatig alcohol drinkt en/of rookt, zijn klachten in het maag-darmkanaal bijna onvermijdelijk. De situatie is vergelijkbaar met aanhoudende stress. Dit kan ook de maag treffen. Het is niet alleen mogelijk om een ​​stekende maagpijn te hebben, maar ook andere klachten en de vorming van maagzweren of darmzweren. In dit geval is de pijn meestal uitgesproken aanwezig in de vroege ochtend of op een lege maag.

Vergiftiging en infectie

Schimmels, virussen, bacteriën en toxines in voedsel kunnen leiden tot vergiftiging en infecties. Parasieten kunnen ook een infectie veroorzaken. Naast stekende maagpijn verschijnen meestal de volgende symptomen:

De symptomen verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Er moet echter worden gezorgd voor voldoende vochtinname. Veel vocht wordt aan het lichaam onttrokken door braken en diarree. Deze toestand kan snel gevaarlijk worden, vooral bij kinderen, ouderen en mensen die al verzwakt zijn. In deze gevallen of als de symptomen na een paar dagen niet verdwijnen, moet een arts worden geraadpleegd.

Organische ziekten

Stekende maagpijn treedt meestal op in de bovenbuik en aan de linkerkant, daar waar de maag is gesitueerd. De pijnklachten kunnen echter ook afkomstig zijn van andere organen en uitstralen naar het bovenbuikgebied. Mogelijke organische oorzaken zijn:

In geval van ernstige of aanhoudende maagpijn is het daarom belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen en de symptomen zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven, zodat snel de juiste diagnose gesteld kan worden.

Sommige medicijnen kunnen maagklachten veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen kunnen maagklachten veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Bijwerking van medicijnen

Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die de maag treffen, zoals bijvoorbeeld orale pijnstillers zoals NSAID'S of chemotherapie. Derhalve wordt in bepaalde gevallen maagbescherming tijdens het gebruik van pijnstillers of andere medicatie geadviseerd in de vorm van een maagzuurremmer.

Arts raadplegen

Een bezoek aan de huisarts in geval van stekende maagpijn is aan te raden als:
  • er ook koorts optreedt
  • je herhaaldelijk moet braken
  • de pijn duurt langer duurt, komt herhaaldelijk voorkomt of ernstig is
  • de ontlasting zwart of teerachtig is of bloed bevat
  • indigestie steeds opnieuw voorkomt
  • de stekende maagpijn uitstraalt

Onderzoek en diagnose

Een doktersbezoek is vereist als de stekende maagpijn regelmatig terugkeert en als er acute symptomen zijn zoals herhaaldelijk braken of hoge koorts. Noodsituaties zijn: als er bloed in de ontlasting aanwezig is, poepen en plassen niet langer mogelijk is, de buik hard en opgeblazen aanvoelt, wanneer je bewusteloos bent en in het geval van een shock.

De arts zal eerst de pijn lokaliseren, het getroffen gebied onderzoeken op drukpijn en mogelijke harde of gezwollen gebieden en luisteren met de stethoscoop. Tegelijkertijd zal hij vragen aan je stellen over je dieet en voedingsgewoonten, je levensstijl en het verloop van de pijn en eventuele andere klachten. Afhankelijk van wat hij vindt, kan hij verdere onderzoeken uitvoeren.

Bloedonderzoek, urineonderzoek en ontlastingsonderzoek kan worden uitgevoerd, evenals een waterstof-ademtest als voedselintolerantie wordt vermoed van lactose, fructose of gluten, en een echografie. Gastroscopie (onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm) of colonoscopie (een endoscopisch onderzoek van de dikke darm) zijn mogelijk.

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Behandeling van stekende pijn in de maag

Kalmerende kruidenthee met kamille, venkel en karwijzaad, het nemen van een kruik en een cirkelvormige buikmassage kunnen de symptomen verlichten. Bovendien kan de arts speciale medicijnen voorschrijven om het maagzuur te verminderen en medicijnen om de maag te beschermen. In het geval van acute en zeer ernstige maagpijn kunnen pijnstillers worden gebruikt. Deze moeten worden ingenomen zoals voorgeschreven door de arts. De voorgeschreven dosis mag niet worden overschreden. Sommige pijnstillers kunnen ernstige bijwerkingen hebben, zoals obstipatie, diarree, verdere maagpijn en misselijkheid. Als een ernstige organische oorzaak wordt gevonden, kan een operatieve ingreep volgen. Als de oorzaak van de maagpijn te wijten is aan een infectieziekte, zoals een maag-darminfectie, schrijft de arts meestal antibiotica voor.

Voldoende hydratatie door voldoende (water) te drinken is essentieel. Bij psychosomatische oorzaken van de pijn moet stress worden vermeden of op zijn minst zoveel mogelijk worden verminderd. Gesprekken met een praktijkondersteuner, psychotherapie en ontspannende maatregelen (zoals ontspanningsoefeningen) kunnen zinvol zijn als geestelijke klachten de pijn veroorzaken.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Preventie

Om stekende maagpijn te voorkomen, moet je zorgen voor een dieet met weinig zuur en vet. Artisjokkensap of -tabletten ondersteunen de vetverwerking. Iedereen die geen of matig alcohol drinkt en niet rookt, vermindert ook het risico op deze klachten. De huisarts kan je helpen bij het stoppen met roken. Een gezonde levensstijl met voldoende ontspanning en beweging is ook een belangrijk onderdeel van het voorkomen van maag- en darmklachten. Je handen wassen voor het eten voorkomt dat bacteriën in het lichaam en de maag terechtkomen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Steken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikSteken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikVraagt ​​u zich af wat de oorzaak kan zijn van stekende pijn in de bovenbuik? In dit artikel wordt stilgesta…
Maagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals een maagzweer, maagkanker of stress en spanning. In de meeste gevallen…

Infectie aan tandwortelkanaal door wortelkanaalbehandelingInfectie aan tandwortelkanaal door wortelkanaalbehandelingWanneer een infectie of schade aan een tand aanwezig is, volgt mogelijk een wortelkanaalbehandeling. Door deze meestal v…
Kauwproblemen: Behandeling van en tips bij moeite met kauwenKauwproblemen: Behandeling van en tips bij moeite met kauwenSoms hebben patiënten moeite met het kauwen van voedsel. Dit gebeurt bij bepaalde neurologische en andere aandoeningen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/herjua
  • https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/voedselintolerantie
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325078.php
  • https://www.leef.nl/kennisbank/maagbescherming-bij-pijnstillers
  • https://www.womansday.com/health-fitness/g2380/signs-stomach-pain-isnt-normal/
  • https://www.zorgsaam.org/ziekenhuis/patientfolders/waterstof-ademtest-lactose-intolerantie
  • https://www.bernhoven.nl/home-patientenfolders/folders-mdl/gastroscopie-onderzoek-slokdarm-maag-twaalfvingerige-darm/
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Colonoscopie
  • https://www.bodily.nl/a-46495034/zelfzorg/salus-artisjokkensap/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • https://www.healthline.com/health/sharp-stomach-pain-that-comes-and-goes#causes-and-treatment
  • http://nhg.artsennet.nl
  • Numans ME, De Wit NJ, Dirven JAM, Heemstra -Borst CG, Hurenkamp GJB, Scheele ME, Burgers JS, Geijer RMM, De Jongh E. NHG-Standaard Maagklachten (derde herziening). Huisarts Wet 2013;56:26-35.
  • Patrice van Efferen. Mordern medisch woordenboek - Praktische snelzoekgids van A-Z. Elmar, Rijswijk, 5e druk 2009.
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.