Steken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuik
Vraagt u zich af wat de oorzaak kan zijn van stekende pijn in de bovenbuik? In dit artikel wordt stilgestaan bij een aantal mogelijke oorzaken van stekende pijn of pijnscheuten in de bovenbuik. Milde maagpijn als gevolg van indigestie is geen reden voor ernstige bezorgdheid, maar als de pijn ondraaglijk is, is het misschien een aanwijzing voor een ernstig gezondheidsprobleem. Bij aanhoudende klachten, of zeer ernstige buikpijn, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.
Oorzaken van steken in de buik
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van steken in de bovenbuik of maagstreek worden besproken.
Voedselvergiftiging
Infectieuze micro-organismen
Voedselvergiftiging is een veel voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door het eten van bedorven of besmet voedsel. Bronnen van verontreiniging zijn infectieuze micro-organismen (bacteriën, virussen en parasieten), of toxinen door bijvoorbeeld het consumeren van giftige paddenstoelen of onjuist bereide exotische voedingsmiddelen. Infectieuze organismen kunnen in elk stadium van de productie, verwerking of bereiding van voedsel voor besmetting zorgen.
Obstipatie /
Bron: Istock.com/herjuaVoedselvergiftiging symptomen
Courante symptomen van een voedselvergiftiging zijn
misselijkheid,
braken en/of diarree, die enkele uren na het eten van besmet voedsel kunnen aanvangen. Dit kan gepaard gaan met
maagkrampen en andere klachten. Meestal verloopt een voedselvergiftiging mild en verdwijnt het zonder behandeling. Maar in sommige gevallen verloopt een voedselvergiftiging ernstig en kan een ziekenhuisopname nodig zijn.
Prikkelbare darm syndroom
Mensen die lijden aan het
prikkelbare darm syndroom kunnen ook stekende pijn in de maagstreek ervaren. Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals maagkrampen,
buikpijn, opgeblazen gevoel,
winderigheid, obstipatie (verstopping) en diarree. De pijn verergert vaak na het eten en treedt vaak ’s avonds op.
Stekende pijn in de maagstreek door maagzweer
Een wondje in de maag of twaalfvingerige darm
Een stekende
pijn in de maagstreek zou het gevolg kunnen zijn van een zweer in de maag of - wat vaker voorkomt - in de twaalfvingerige darm. Wanneer de beschermende slijmvlieslaag beschadigd raakt, kan het zure en agressieve maagsap in contact komen met de zenuwen in de bindweefsellaag van de maag. Deze erosie kan leiden tot een
maagzweer. Dit veroorzaakt allerlei klachten als pijn, misselijkheid en braken.
Overmatige inname van alcohol kan leiden tot erosie van het maagslijmvlies /
Bron: Istock.com/Csaba DeliOorzaken van een maagzweer
Een maagzweer kan worden veroorzaakt door een infectie in de maagwand door een bacterie, die bekend staat als H. pylori. Langdurig gebruik van bepaalde anti-inflammatoire geneesmiddelen en overmatige inname van alcohol en roken, kunnen ook leiden tot erosie van het maagslijmvlies.
Steken in de buik door blindedarmontsteking
De blindedarm (appendix) is een smal buisvormige zakje of aanhangsel aan de
darmen. De blindedarm kan ontstoken raken, wanneer de verbinding van de blindedarm met de dikke darm geblokkeerd raakt. Een ontstoken appendix kan ook verantwoordelijk zijn voor een stekende pijn in de maagstreek. Vaak kondigt een
blindedarmontsteking zich aan met pijn in de navelstreek en daarna zakt de pijn langzaamaan weg naar de rechter onderbuik. De pijn kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid, braken of koorts.
Diverticulitis
Diverticulose is de benaming van een aandoening waarbij er kleine uitstulpingen - divertikels -in de darmwand aanwezig zijn. Wanneer één of meer van deze divertikels ontstoken raakt, spreekt men van 'diverticulitis', ontsteking van de dikke darm. Veel mensen met een
diverticulitis hebben in het begin pijn in de bovenbuik, welke na verloop van tijd afzakt naar de onderbuik. De pijn is meestal het heftigst in de linker onderbuik. Er kan ook sprake zijn van koorts. Het ontlastingspatroon kan variëren van diarree tot obstipatie.
Lees verder
Reacties
Femke Wielandt, 21-12-2018
Ik heb na het eten van bepaalde soorten voedsel het gevoel van messteken in mijn maag. Ik ben dagelijks misselijk tot soms braken toe.
Reactie infoteur, 23-12-2018
Het is verstandig een afspraak te maken met de huisarts om te bekijken of er sprake is van voedselallergie of voedselintolerantie of een andere oorzaak.
Roberto, 17-03-2017
Ik heb afgelopen week 2 keer enorme krampen gehad in het midden van mijn buik. Elke keer is het na ongeveer 2 uur weggezakt. Wat zou dit kunnen zijn?
Reactie infoteur, 30-03-2017
Dat is zo niet te zeggen. U kunt het beste een afspraak maken met uw huisarts. Deze zal op grond van een vraaggesprek over uw klachten, uw medische voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek, bepalen wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Bella, 09-02-2016
Hallo,
Ik las net het stukje over de blinde darmontsteking en ik heb dus precies hetzelfde. Ik ben een paar dagen geleden ziek geweest en had vaak een misselijk gevoel en de pijn zit inderdaad rond de navel, maar ik ben nu erg bang. Heb ik een blinde darmontsteking?
Reactie infoteur, 10-02-2016
De informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts. De arts kan beoordelen wat er aan de hand is en zo nodig een behandeling inzetten.
Gerco, 08-04-2013
Ik heb vaak steken in mijn maag en ook hoor ik het de laatste tijd echt overdreven klotsen in mijn buik als ik beweeg. Dit had ik eerder ook wel is als ik veel had gedronken bijv. maar nu eigenlijk constant. wat zou dit kunnen zijn:?
Reactie infoteur, 09-04-2013
Een klotsend geluid bij druk in de maagstreek, wordt 'clapotage' genoemd. Dit kan inderdaad voorkomen bij veel drinken. Mede gelet op uw andere klacht (steken in de maag) raad ik u aan contact op te nemen met uw huisarts, zodat onderzocht kan worden wat er aan de hand is.