Steken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonder

Steken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonder Steken in de onderbuik of stekende pijn in de onderbuik kan rechtsonder of linksonder of meer in het midden gevoeld worden. Dergelijke steken in de onderbuik wijst vaak op een urineweginfectie. Zo kan een blaasontsteking voor hevige stekende pijn in de onderbuik en/of onderrug zorgen. Het is soms zo erg, dat je niet eens meer rechtop kunt lopen door de pijn. Er zijn ook andere oorzaken van steken in de onderbuik. Er worden een aantal courante oorzaken van steken in de onderbuik besproken, waarbij de steken zich kunnen uiten in kleine speldenprikken, maar ook in hevig pijnlijke steken waarbij normaal functioneren is uitgesloten. Vrouwen hebben in het algemeen vaker last van steken in de onderbuik dan mannen. Zwanger en steken in de buik hebben of tijdens de menstruatie of eisprong is een verschijnsel dat veel voorkomt.

Mogelijke oorzaken steken in onderbuik


Stekende pijn in onderbuik door blaasontsteking

Klachten van een blaasontsteking kunnen bestaan uit een stekende pijn in de (onder)buik en/of onderrug.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Vaak is de E-coli bacterie de boosdoener. Dit is een bacterie die in de darmen voorkomt.

Symptomen

Een blaasontsteking geeft soms aanleiding tot een stekende (hevige) pijn in de (onder)buik en/of onderrug. Daarnaast voel je vaker aandrang om te plassen, maar plas je per keer minder. Als gevolg van de blaasontsteking doet het plassen pijn of het plassen geeft een branderig gevoel. De aandrang om te plassen op zich kan al pijn doen. De urine kan troebel zijn of er kan een beetje bloed in de urine zitten. Je kunt ook wat verhoging hebben (geen koorts).

Een blaassteen van 1,4 cm / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een blaassteen van 1,4 cm / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Blaasstenen

Blaasstenen zijn kleine samenklonteringen van chemische afvalstoffen die zich geleidelijk in de blaas vormen. Blaasstenen veroorzaken niet altijd klachten, zeker niet in het geval van wat kleinere stenen. Klachten kunnen bestaan onder meer uit een doffe of stekende pijn in de onderbuik, welke veelal heviger wordt bij lichamelijke inspanning en plotselinge bewegingen, pijn bij het plassen, moeilijk urineren en bloed in de urine. Mannen kunnen daarnaast last krijgen van pijn of ongemak aan het uiteinde van het mannelijke lid of in de balzak.

Blaaspijnsyndroom

Het blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis) is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking. Het komt vooral bij vrouwen voor, maar mannen kunnen het ook krijgen. Kenmerkend is de aanhoudende, heftige pijn in de blaas, die veelal vermindert als je hebt geplast. Andere klachten zijn frequent urineren, zowel overdag als 's nachts, een zeer vervelende en stekende pijn in de onderbuik, (bij vrouwen) vaak ook in de schede wat pijn bij de geslachtsgemeenschap geeft. De pijn kan uitstralen naar de liezen en de rug. Het blaaspijnsyndroom interfereert met het dagelijkse leven en kan vergaande sociale en psychische problemen geven.

Misselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAllianceMisselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAlliance

Nierbekkenontsteking

Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. De klachten hebben veel weg van een blaasontsteking. Een nierbekkenontsteking kondigt zich vaak aan als een plotseling opkomende stekende pijn in de zij, onderbuik of rug. De pijn kan zich soms ook uitstralen naar de geslachtsorganen. Je krijgt koorts met koude rillingen, je kunt misselijk worden en overgeven. Je hebt soms ook last van troebele urine of bloed in de urine. Verder zijn er de typische blaasontstekingsachtige klachten, zoals een pijnlijk en branderig gevoel bij plassen en regelmatige drang tot plassen.

Menstruatiepijn

Het samentrekken van de baarmoeder om het baarmoederslijmvlies af te stoten, kan krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie veroorzaken, ook wel 'menstruatiepijn' genoemd. Veelal gaat het om steken en krampen in de onderbuik, waarbij de pijn kan doortrekken naar de rug of de benen. De pijn kan zo hevig zijn dat je niet normaal kunt functioneren. Menstruatiepijn kan zich enkele dagen voor, of aan het begin van de menstruatie aandienen. De klachten zijn het hevigst als de bloeding op zijn hoogtepunt is, waarna de pijn langzaamaan wegzakt.

Steken in onderbuik bij de eisprong

De ovulatie of eisprong is het moment waarop een rijpe eicel (de vrouwelijke voortplantingscel) de eierstok verlaat. Rond de ovulatie is de vrouw het meest vruchtbaar. Iedere menstruatiecyclus heeft een vrouw één eisprong en dit moment vindt ongeveer 14 dagen voordat je menstruatie komt plaats. De eisprong voelt vaak aan alsof er een menstruatie op komst is. Dit kan gepaard gaan met krampjes en steekjes in de onderbuik en soms ook te voelen in de liezen.

Eileiderontsteking

Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileider(s) en wordt vaak veroorzaakt door een infectie met de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia. Een eileiderontsteking verloopt vaak niet zelden zonder symptomen. Soms kun je last krijgen van stekende pijn aan de zijkanten van de onderbuik. Andere klachten zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding, tussentijdse bloedingen en pijn of bloedverlies tijdens of na de gemeenschap.

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Bandenpijn

Wanneer je zwanger bent, kun je ook last krijgen van steken in de onderbuik. Bandenpijn geeft een zeurende of juist scherp stekende pijn in je onderbuik, ter hoogte van je schaambot. Deze pijn kan vrij lang aanhouden. Doordat de baarmoeder groeit en oprekt tijdens de zwangerschap, kan bandenpijn ontstaan. In feite komt het door de toegenomen spanning die op de banden komt te staan die je baarmoeder vasthouden. De pijn die dit veroorzaakt kan uitstralen naar je liezen of je rug. Je kunt er vooral last van hebben vanaf de 20ste week van de zwangerschap, als je buik en je baarmoeder ineens snel groeien. Wat kan helpen is een warme kruik, een warm bad of warme douche. Neem contact op met je huisarts als je buikpijn en vaginaal bloedverlies hebt terwijl je zwanger bent, of al je het niet vertrouwd.

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening, welke behoort tot de zogeheten functionele maagdarmklachten. De klachten waarmee PDS gepaard kan gaan worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm. Eén van de klachten van PDS is hevige krampen of steken in onderbuik. Vaak heb je ook problemen met de stoelgang (diarree en/of verstopping) en kun je last hebben van een opgeblazen gevoel en klachten zoals opboeren en winderigheid.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikSteken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikVraagt ​​u zich af wat de oorzaak kan zijn van stekende pijn in de bovenbuik? In dit artikel wordt stilgesta…
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…
Pijn in onderbuikPijn in onderbuikPijn in de onderbuik betreft vaak de darmen, de blaas, de prostaat (mannen) of de baarmoeder en eierstokken/eileiders (v…
Pijn in de onderbuikPijn in de onderbuikPijn in de onderbuik is een pijn die gevoeld wordt laag in de buik. Het wordt dan ook wel lage buikpijn genoemd. Buikpij…

Waardoor worden ouderdomsvlekken veroorzaakt?Waardoor worden ouderdomsvlekken veroorzaakt?Naarmate het lichaam ouder wordt des te meer huidvlekken men krijgt. Het wordt namelijk levenslang blootgesteld aan zonn…
Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?Er zijn veel vrouwen die last hebben van ongewild urineverlies. Er rust ook nog een taboe op waardoor sommigen er jarenl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • Amphia. Urineweginfectie. https://www.amphia.nl/folders/urologie-urineweginfectie (ingezien op 15-6-2022)
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Hans Koch & Peter van Druenen: Diagnosewijze - 200 aandoeningen - symptomen, diagnose en behandeling. Uitgeverij Terra Lannoo, 2009.
  • Martin Sulman. Pijn in onderbuik links en rechts. http://www.pijn-in-onderbuik-links-rechts.nl/1/pijn_in_onderbuik_oorzaken_352881.html
  • Afbeelding bron 1: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/CentralITAlliance
  • Afbeelding bron 3: Andrey Popov/Shutterstock.com
Reacties

Indra Macias, 29-11-2015
Ik had vanmiddag steken in mijn linkeronderbuik. Ik had door een reis bijna 13 uur niet gedronken, Na anderhalfuur gingen de steken voorbij. Ik googelde en vond nierstenen. Kunnen de klachten weer terugkomen? Reactie infoteur, 02-12-2015
Er kan ook sprake zijn geweest van uitdroging, te herkennen aan een aantal symptomen zoals droge mond of tong, geconcentreerde (donkere) urine, duizeligheid, krampen in buik of benen, erge dorst of algehele zwakte.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

-., 30-12-2014
Hallo,

Ik heb de afgelopen dagen laat van mn onderbuik, ik dacht dat het gewoon menstruatiepijn was maar het werd gister veel erger.
Nu ben ik wakker en kan ik amper bewegen en zijn de krampen en steken supee heftig…
En op een of andere manier zijn de aanknopingspunten van mijn schouders ook super pijnlijk (ook krampen en steken).
Ik weet nu niet wat ik moet doen want ik heb momenteel niemand om om hulp te vragen.
Wat kan het mogelijk zijn? Reactie infoteur, 30-12-2014
U doet er verstandig aan contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.