Waardoor worden ouderdomsvlekken veroorzaakt?

Waardoor worden ouderdomsvlekken veroorzaakt? Naarmate het lichaam ouder wordt des te meer huidvlekken men krijgt. Het wordt namelijk levenslang blootgesteld aan zonnestraling en dat heeft zo zijn consequenties. Bij het ouder worden kan de huid meer onregelmatige kleurvormen laten zien, welke in eerste instantie onschadelijk kunnen zijn. Toch is er ook een aandeel schadelijke vlekken. Wat is de invloed van melanine en hoe worden ouderdomsvlekken gecategoriseerd?

Ouderdomsvlekken


Wat is melanine?

De stof in de huid, waardoor kleurverschillen ontstaan heet melanine. Het is een organische stof dat wordt gevormd door melanocyten uit de niet-essentiële aminozuur tyrosine. Het lichaam kan deze stof zonder problemen aanmaken. De melanocyt is een huidcel, waarin melanine is opgeslagen. Het vormt melanosomen indien de huid in aanraking komt met het UV-aandeel van zonnestraling. Het gaat namelijk om de celkern zitten om zo die kern te beschermen tegen de invloed van UV. Bijkomstigheid is dat melanosomen gaan verkleuren, indien het ermee in aanraking komt. Naarmate er een hogere concentratie aan pigment aanwezig is zal er plaatselijk meer verkleuring ontstaan.

Onderscheid lichte en donkere huid

In onze maatschappij zijn veel mensen met verschillende huidskleuren. We spreken van blank, geel of donker afhankelijke van de locatie waar men vandaan is gekomen. De huid van donkere personen heeft niet meer of minder melanocyten, maar de grootte daarvan wijkt aanzienlijk af. Rond de evenaar is de mens meer onder invloed van de zon geweest, waardoor de evolutie die mensen grotere melanocyten heeft gegeven. Nadat de mens verder naar het noorden is gaan trekken is de invloed van de zon minder geworden en dus de noodzaak tot grote bescherming afgenomen. Oftewel de melanocyten zijn bij de westerse mens kleiner geworden. Vandaar de over het algemene blanke huidskleur in de noordelijke regio’s van de wereld.

Verschil met vitiligo

In het geval van Vitiligo is er sprake van een compleet witte huidvlekken veroorzaakt door zonnestraling. In dit geval is er sprake van een ontregelde melanine, waardoor bij een toenemende hoeveelheid zon witte vlekken groter gaan worden. Omdat melanine gewoonlijk een beschermende functie heeft tegen UV worden huidcelkernen niet meer beschermd, waardoor de kans op ernstige aandoeningen kan toenemen. Vaak is het vermijden van veel zon bij grote witte huidvlekken verstandig.

Rood en bruine vlekken

Melanine kan in verschillende gradaties worden gekarakteriseerd, waarbij de kleur bruin of juist rood wordt. De zogeheten feomelaninen zijn gecombineerd met zwavel delen, waardoor de huid roodachtig wordt. Bij trichochromen eveneens gecombineerd met zwavel delen verkrijgt men plaatselijk een glansrijke rode huid. Beide concentreren zich meestal als piepkleine stipjes, echter kunnen soms uitgroeien. De meer bekende bruine verkleuring wordt veroorzaakt door eumelaninen.

Onschadelijke pigment clustering

Naarmate het lichaam langer aan UV is blootgesteld heeft de huid als het ware een overdosis aan straling gehad. De gelijkmatige verdeling van melanine is niet meer aanwezig, waardoor clustering kan ontstaan. Daarnaast zijn pigmentcellen beschadigd, waardoor deze plaatselijk meer verkleuren. Bij ouderen treft men het vaak op veel beschenen delen aan zoals het hoofd, benen en armen. Mensen die geregeld in de zomer in de zon hebben gelegen kunnen het ook op de torso krijgen. De kans op de aandoening geheten lentigines neemt toe naarmate men een meer blanke huid heeft.

Mate van voorkomen ouderdomsvlekken

De bruine vlek komt vaak zeer geconcentreerd voor terwijl de rest van de huid er normaal uitziet. Meest belangrijke is dat de huid egaal bruin van kleur moet zijn, waarbij geen verhogingen in de huid ontstaan. In dat geval is de kans zeer reëel dat het gaat om een goedaardige variant. De bruine kleur steekt wel af tegen de rest van de huidskleur. Er komen geen grilligheden aan de huid voor. Dit wordt anders als er sprake is van een maligne lentigo.

De maligne lentigo

Een niet kwaadaardige huidvlek kan toch kwaadaardig worden. Ouderdomsvlekken dienen dan ook in de gaten gehouden te worden. Meest belangrijke indicatoren van een verslechterende vlek is als het snel qua vorm verandert, er zijn kleurvariaties in de huidvlek en er zijn voelbaar verheffingen in de huid merkbaar. Bij één of meerdere van deze kenmerken is een medische diagnose belangrijk. Het kan noodzakelijk zijn dat een deel van de huid moet worden verwijderd. Vraag om medisch advies bij twijfels aangaande een vreemde huidvlek.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekkenBruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekkenHeb je last van bruine tot gele vlekken op de huid? Mogelijk heb je last van ouderdomsvlekken, ook wel lentigo senilis,…
Ouderdomsvlekken: Huidaandoening door blootstelling aan zonOuderdomsvlekken: Huidaandoening door blootstelling aan zonOuderdomsvlekken zijn platte, bruine of zwarte vlekken die op diverse huidgebieden verschijnen. Veelal krijgen mensen di…
Zonnevlekken gezicht: ontstaan en verwijderen bruine vlekkenZonnevlekken gezicht: ontstaan en verwijderen bruine vlekkenHoe ontstaan zonnevlekken ofwel bruine vlekken in het gezicht en voorhoofd en hoe kan je deze donkere huidvlekken verwij…
Bruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid kunnen ontstaan als gevolg van een overproductie van melanine (pigment). Pigment kleurt de hui…

Bloedblaar: behandelingBloedblaar: behandelingEen bloedblaar is een blaar/blaasje aan de huid dat gevuld is met bloed. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er veel dr…
Steken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonderSteken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonderSteken in de onderbuik of stekende pijn in de onderbuik kan rechtsonder of linksonder of meer in het midden gevoeld word…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rkirbycom, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Melanine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Melanocyt
  • http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-L-t/m-O/Lentigo-solaris-ouderdomsvlek.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyrosine
Reactie

A. Monteny, 02-06-2013
Ik heb nu 14 dagen een soort zweertje op mijn neus vleugel. wat ik er ook op smeert
het gaat niet weg. er is wel een uit straling in de buurt van de vlek ik voel dat er wat zit maar echt pijn doet het niet. wat kan dat zijn moet ik er mee naar de huis arts? Reactie infoteur, 03-06-2013
Vergroeiingen kunnen gaan zweren en dienen zeker aandacht te worden gegeven indien het niet herstelt. Gevoelsmatig zou een zweertje normaal binnen 2 weken wel hersteld moeten zijn. Ik zou voor de zekerheid even een medische controle doen. Het hoeft niets bijzonders te zijn, maar je weet nooit zeker.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.