Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?

Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo? Witte huidvlekken worden veroorzaakt door een verstoring van de melanine in de huid. Vitiligo kan over het gehele lichaam voorkomen en dus ook in het gezicht. Dit kan als zeer onprettig of onesthetisch worden ervaren. Wat zijn de veroorzakers van Vitiligo en hoe kunnen de witte huidvlekken worden behandeld?

Vitiligo


Wat houdt de aandoening in?

De algemene noemer van de ziekte waarbij je witte huidvlekken krijgt, is Vitiligo. In je huid zit namelijk melanine welke er gewoonlijk voor zorgt dat je huid kleur krijgt. Omdat de zon een grote impact kan hebben op deze productie, kan de melanine productie ook dermate ontregeld raken waardoor witte plekken ontstaan. Bij patiënten met een witte huidskleur vallen deze witte huidvlekken niet extreem op. Het is echter zo dat als een donker gekleurde persoon Vitiligo krijgt, dan lijkt dit direct zeer intens en apart. De patiënt wordt daar veelal ook op aangekeken. Witte huidvlekken voorkomend in het gezicht worden dan ook het meest ingrijpend gevonden, juist omdat je gezicht het eerste is waar men naar kijkt.

Waar krijg je witte huidvlekken?

De witte huidvlekken worden veroorzaakt door de straling van de zon. Omdat kleren de straling niet compleet tegen houden, kunnen witte huidvlekken op de volgende plekken voorkomen:
  • de borst en rug;
  • de benen en voeten, handen en armen;
  • het hoofd.

Je ziet dat Vitiligo in principe overal kan voorkomen. Juist omdat het ook een gestaag proces is, neemt de grootte van de witte vlekken toe. De verstoorde melanine productie maakt dat naast gelegen melanine eveneens verstoord raakt. Dit betekent dan ook dat:
  • Vitiligo in kleine vorm kan voorkomen, veelal rond en ovaal van vorm tot grillige vormen;
  • de witte huidvlekken kunnen doorgroeien totdat de complete huid ermee bedekt is.

Nadere omschrijving Vitiligo

Indien de witte huidvlekken langdurig worden blootgesteld aan zonnestraling dan kunnen de witte huidvlekken extreem rood zijn. De overgang van de witte huidvlekken naar de normale huid kan een rood of juist donkerder zijn van kleur. Door het ontbreken van de melanine binnen de witte huidvlekken is er geen bescherming meer tegen de zon, waardoor de huid snel rood wordt. De zon is daarmee extra schadelijk voor de huid, waarmee eveneens de grootte van de witte huidvlekken verslechtert. Mensen met een groot witte huidvlek oppervlak verbranden snel, en dienen dan ook zoveel als mogelijk uit de zon te blijven.

Zonnestraling als oorzaak

Melanine is pigment in de huid en vangt zonnestraling op. Gewoon wordt melanine na zonnestraling bruin van kleur. De primaire oorzaak van Vitiligo ligt dus aan:
  • een teveel aan zonnestraling waardoor de melanine verstoord raakt;
  • een tekort aan bepaalde vitaminen. Vitaminen zoals B12, C en foliumzuur zorgen namelijk voor de productie van melanine. Een tekort aan deze vitaminen kan voor een melanine verstoring zorgen.

Wat te doen om witte huidvlekken te herstellen?

Patiënten vinden vooral de witte huidvlekken in het gezicht zeer vervelend. Uiteraard willen we dat de aandoening wordt hersteld. Het is echter zo dat er nog geen concrete remedies zijn tegen Vitiligo. Toch zijn er bemoedigende resultaten door de combinatie van het innemen van voldoende vitaminen met uv-bestraling in het ziekenhuis. Voor de rest dien je zonnestraling zoveel als mogelijk te vermijden. Zodoende kan de groei van de witte huidplekken stabiliseren en mogelijk verbeteren. Dit is echter nog niet bewezen met wetenschappelijke feiten aangezien er ook patiënten zijn waarbij tot dusver geen resultaten zijn geboekt. Witte huidvlekken in het gezicht worden vaak met cosmetica verborgen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waardoor worden ouderdomsvlekken veroorzaakt?Waardoor worden ouderdomsvlekken veroorzaakt?Naarmate het lichaam ouder wordt des te meer huidvlekken men krijgt. Het wordt namelijk levenslang blootgesteld aan zonn…
Vitiligo en samambiaVitiligo en samambiaDuizenden planten worden er wereldwijd gebruikt als medicijn, nog veel meer tropische planten van ver weg worden alleen…
Lichte vlekken op de huid: oorzaken, behandeling & preventieLichte vlekken op de huid: oorzaken, behandeling & preventieLichte vlekken op de huid zijn beter merkbaar op een donkere dan op een lichte huid en kunnen als cosmetisch storend wor…

Wat kun je doen tegen een zonnesteek?Wat kun je doen tegen een zonnesteek?Zodra het in Nederland een paar dagen mooi weer is met volop zon trekken veel mensen naar buiten. Lekker actief zijn in…
Pas op voor de IPad-schouder en de tablet-nekPas op voor de IPad-schouder en de tablet-nekDe tablet-nek en de iPad-schouder. We hebben er weer een paar aandoeningen bij. Dat klinkt grappig, maar dat is het niet…
Reacties

Sennie Michiels, 22-10-2016
Ik heb sinds enkele weken kleine ronde witte plekjes op mijn schouders en decolleté. Daar waar deze zomer het meeste zon is kunnen aan geraken, ik werk immers buiten. Mijn vriend heeft nu ook zo'n witte plekjes op zijn borstkas, alleen veel meer dan ik. Dit is de eerste keer dat we dit voor hebben. Ook heel toevallig dat we er beiden last van hebben. Komt dit van de zon? Wat kunnen we doen? Reactie infoteur, 25-10-2016
Heel veel mensen hebben kleine witte plekjes en deze worden voor het grote deel door de zon veroorzaakt. Wil je ze niet hebben, dan is het beter om de zon te mijden.

Ellen Junte, 24-07-2016
Ik ben 13 en heb witte vlekken op mijn rug, en ik word er super onzeker van. Zou ik er aan kunnen doen? Reactie infoteur, 25-07-2016
Aan deze witte huidvlekken kun je meestal weinig doen. De tijd zal het leren in hoeverre de vlekken qua vorm en kleur stabiliseren.

Asha, 17-08-2015
Goedendag,

Mijn neef heeft grote witte vlekken op zijn gezicht vlakbij bij zijn mond en op zijn armen. Van alles geprobeerd. Bijv.: vitaminen huidartsen drankjes zoals aloe vera enz… Wat kan er nog meer gedaan worden? Hij wordt 20 jaar en vindt het zo erg.

Ik hoor graag van u.

Mvg,
Ash Reactie infoteur, 19-08-2015
Naast voorgenoemde middeltjes, wordt eveneens lichttherapie (UV) voorgesteld. Het kan de aanwezige melanine wordt gestimuleerd en aangetaste melanine hersteld. Deze therapie biedt geen garantie, maar er zijn gevallen waarbij het positief werkt.

Silvia, 23-07-2015
Ik heb kleine witte vlekjes op mijn armen die heel zichtbaar zijn als ik bruin word. Vind dit nogal lelijk. Wat kan ik hier tegen doen? gr Silvia Reactie infoteur, 24-07-2015
Je kunt overwegen om camouflagecreme te gebruiken.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 19-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.