Pas op voor de IPad-schouder en de tablet-nek

Pas op voor de IPad-schouder en de tablet-nek De tablet-nek en de iPad-schouder. We hebben er weer een paar aandoeningen bij. Dat klinkt grappig, maar dat is het niet. Volgens de eerste universitaire onderzoeken hebben we nota bene grotere kans op RSI-achtige klachten dan we al hadden achter de vaste computer. Vooral wie professioneel bezig is met iPad, eReader en ander leuks, loopt fors risico op klachten. Hoe zit dat? En wat te doen? Lees verder. De term RSI kennen we allemaal zo een beetje. Maar ooit gehoord van de tablet-nek? Nee, het gaat hier niet om een zonderling verband tussen een pilletje van de dokter en nekklachten. We hebben het over nekklachten door het gebruiken van een iPad, eReader of zo'n andere fijne mobiele computeroplossing. Nauw verwant aan deze problematiek is er nu ook de iPad-schouder. Moeten we dit serieus nemen? Jazeker, volgens medici. De onderzoeken die alarmerende feiten opleveren, rijzen inmiddels als paddenstoelen uit de grond. En niet uit de minste bronnen..

Harvard en Boston Medical School

Van onderzoekers van de prestigieuze universiteit Harvard komt de waarschuwing, dat de populariteit van de tablet zo snel is gekomen dat gezondheidsfactoren daarbij achter zijn gebleven. Ofwel: we zijn zo blij aan het iPadden gegaan, dat niemand echt heeft nagedacht over de vraag of dat kwaad kan voor je lichaam. Iets dat echter wel voor de hand ligt. Sinds RSI een fenomenale omvang kreeg vanwege het computergebruik, mogen we alles wat een onnatuurlijke lichaamshouding oplevert wel met argusogen bekijken. Bij het gevaar van zitten achter de 'vaste' computer echter, gaat het vaak om starre en niet-variabele lichaamshoudingen, en herhaalde bewegingen. Bij de tablet wordt juist gewaarschuwd voor dat wat Harvards onderzoeker Dr. Dennerlein het 'hangen in je houding' noemt. Want met een tablet kun je languit op de bank, op het strand, op bos en hei en overal in languit-houdingen aan de slag. Entree de tablet-nek.

De tablet-nek

Dankzij de verenigde inspanningen van het Amerikaanse departement voor Environmental Health, Microsoft en de Boston Medical School hebben we nog meer input over de 'tabletnek'. Ten eerste wordt een verband gelegd tussen nekpijn en het veelvuldig gebruiken van de tablet. Maar ook wordt door het onderzoek uitgewezen dat nota bene tabletgebruikers vaker met nekproblemen komen te zitten dan 'gewone' computergebruikers. Vooral wie de tablet professioneel of in de vrije tijd intensief gebruikt zit zo vaak in voor de nek niet-ergonomische posities, dat er een grote kans op problemen ontstaat.

De juiste apparatuur

  • Een tablet is geen tablet. Althans, niet zonder los toetsenbord en standaard.
  • Gebruik apparatuur met een scherm met goede contrastfunctie. Let op optimale leesbaarheid.
  • Hoe kleiner het apparaat, des te groter de kans op gepriegel. Aanhoudend priegelen is vragen om problemen.
  • Ook voor mobiele apparatuur zijn programmaatjes te downloaden die je wijzen op de broodnodige pauzes.

Hoe doe je het wel goed?

Het onderzoek richtte zich niet alleen op risico's, maar ook op kansen. Het bleek namelijk dat het wel degelijk mogelijk is om gebruik te maken van een tablet zonder je nek in de problemen te brengen. Het ligt voor de hand, maar je moet er even aan denken: Als je je tablet rechtop hebt staan met behulp van een tablet-stand, kan je nek ontspannen blijven en dus op korte en lange termijn klachtenvrij. Echter, in welke andere positie de tabletgebruikers ook gingen zitten, ze bleken hun nekspieren aan te spannen om min of meer omlaag naar het scherm te kijken.

Tabletstandaard

Gelukkig worden er al tal van oplossingen bedacht om toch zorgeloos van de tablet gebruik te kunnen maken. Een van de makers van tabletstandaards is Backshop, met Ergoline Tablet Standaard. Zo'n standaard is in vijf verschillende standen te plaatsen, om een ergonomische en comfortabele manier van kijken en werken te realiseren. Je kunt de standaard gebruiken voor alle tablets. Het is mogelijk de tablet verticaal op juiste hoogte te zetten om ervan af te lezen, of horizontaal om te werken, te surfen, te gamen of films te kijken. De standaard heeft ook een beschermfunctie die voorkomt dat de tablet verschuift en beschadigd raakt. Ook de hellende positie van de houder is aan te passen, om valse lichtinval te voorkomen. Je klapt de houder in enkele seconden op en in. Niet alleen daarom is de houder geschikt voor mobiele werkplekken, het ontwerp is licht en dun genoeg om in tas of etui te passen. Door het toevoegen van een bluetooth toetsenbord en een muis maak je van het tablet een ergonomisch verantwoord instrument.

Gezond gebruik van de tablet

Dezelfde lichaamshouding die aangeraden wordt als je gewoon op de bank zit, geldt ook voor tabletgebruik: niet hangen, maar zitten. Liggen op de bank kan ook best, mits je lichaam in een natuurlijke positie is en goed ondersteund wordt. In simplistische termen: de optimaal liggende of zittende mens is eerder van wilgentakken dan van spaghetti. Belangrijk is om regelmatig van houding te veranderen en liefst actie en passiviteit af te wisselen. Al haal je maar een glas water in de keuken, het helpt. Een van de belangrijkste zwakke plekken voor tabletgebruikers betreft de verbinding tussen je hoofd en je romp. Je kostbare hoofd is een kilo's zwaar object, dat je niet zomaar aan je nek kunt hangen. Hoe meer je hoofd rechtop 'balanceert' ten opzichte van je lichaam, dus niet voor- of achterover hangt, des te beter.

De 'kruisverbinding' van rug en schouders

Als het gaat om rug en schouders, dan kun je in gedachten een kruis tekenen waarvan een balk langs je ruggengraat loopt en een dwarsbalk tussen je schouders. Hoe actiever je de schouders in hun natuurlijke positie op die lijn houdt, des te beter. Rekken, zijwaarts liggen, kantelen: het zijn allemaal dingen die dat denkbeeldige 'kruis' uit positie brengen, en daarmee dus ook voor belasting van je lichaam zorgen. En het zijn juist die praktijken die bij tabletgebruik zo gemakkelijk erin sluipen. Nog een belangrijke vuistregel: let altijd tijdens gebruik van tablets, readers etcetera op de natuurlijke signalen van je lichaam. Stadium één van het ontstaan van klachten is vaak moeheid of zwaarte. Verander je dan niet van houding om je lijf te ontlasten, dan is kortdurige pijn meestal stadium twee. Ga je daar ook aan voorbij, dan kan chronische pijn optreden. Onnodig te zeggen dat je dit te allen tijde moet zien te vermijden.

Wetenschappelijk onderzoek over deze materie opzoeken?

Nog niet overtuigd? Zoek de groeiende stroom wetenschappelijke publicaties op. Google op namen als Justin G. Younga, Matthieu Trudeaua, Dan Odellb, Kim Marinellib and Jack T.Dennerleina,c, Department of Environmental Health, Harvard School of Public Health, Boston, MA, USA Microsoft Corporation, Richmond, WA, USA, Department of Orthopaedic Surgery, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA, USA

Lees verder

© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tablet-nek, iPad-arm, smartphone-pols: klachten verhelpenTablet-nek, iPad-arm, smartphone-pols: klachten verhelpenPijn in de nek, arm of schouder, maar ook vermoeide spieren van nek en schouder kunnen veroorzaakt worden door het gebru…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
De schouder uit de kom!De schouder uit de kom!Je valt of je maakt een vreemde beweging, waardoor de arm te ver zijdelings ten opzichte van het lichaam wordt bewogen.…
IPad-cursus biedt voordelen voor seniorenIPad-cursus biedt voordelen voor seniorenVeel senioren vinden het een grote stap om een iPad of andere tablet aan te schaffen. De iPad biedt echter een groot geb…

Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Witte huidvlekken worden veroorzaakt door een verstoring van de melanine in de huid. Vitiligo kan over het gehele lichaa…
Bronnen en referenties
  • Backshop Health Computing
  • Dagblad De Morgen (Belgie)
  • Deborah Tanner, Leven en werken met RSI
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 13-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.