De schouder uit de kom!

De schouder uit de kom! Je valt of je maakt een vreemde beweging, waardoor de arm te ver zijdelings ten opzichte van het lichaam wordt bewogen. Door die snel schokkende beweging of val schiet het gewricht van de arm deels of geheel uit de schouder. Gewoonlijk zorgen de spieren welke aan het schouderblad, bovenarm en gewrichtsdelen vastzitten ervoor dat de gewrichtskop altijd in de schouderkom blijft. Soms kan het zijn dat de schouder uit de kom gaat. Waardoor gaat een schouder uit de kom, wat zijn de symptomen en hoe kan de schouder weer worden teruggezet?

Schouder uit de kom


Twee typen schouder uit de kom

Er bestaan twee vormen van een schouder uit de kom.
  • de schouder gaat zijdelings uit de kom en schiet naar voren. Deze vorm is van toepassing in meer dan 96% van de gevallen. Deze vorm is zeer pijnlijk en kan daarmee snel worden herkend;
  • de schouder kan ook naar achteren schieten. In dat geval wordt het vaak niet herkend dat er sprake is van een schouder uit de kom. Deze variant is minder pijnlijk of men heeft totaal geen pijn. Daardoor kan het voorkomen dat men er jaren mee rondloopt. Dit treft veelal mensen waarbij de spieren reeds verzwakken oftewel bij mensen vanaf een jaar of veertig.

Hoe ontstaat de aandoening?

Normaal gaat de schouder uit de kom indien er een gestreste omstandigheid voordoet zoals een verkeersongeval, val van een bepaalde hoogte of verkeerde beweging. Indien de meest voorkomende variant voorkomt dan gaat dit veelal tezamen met beschadiging van omliggend weefsel, spieren en kapsel van kom of kop. Ook het terugzetten van de schouder door niet geoefende personen kan schade opleveren. Sommige mensen hebben van nature slappe spieren en/ of een ruime kom, waardoor de schouder geregeld uit de kom raakt.

Symptomen

Belangrijkste symptoom van een schouder uit de kom is het niet meer kunnen bewegen van de arm, omdat het ontzettend veel pijn doet. Vaak wordt de aandoening snel herkend door de arts door de beschrijving van de omstandigheden in combinatie met de ernstige pijn. Bij twijfel wordt er een foto gemaakt om te zien hoe de schouder uit de kom is gegaan. Let wel als de schouder achteruit de kom is gegaan dan zijn er mogelijk geen aanwijsbare symptomen.

Het terug zetten en behandelen

Om een schouder terug te zetten moet men wel weten wat er moet gebeuren. Er treedt namelijk snel aanvullende schade op indien niet opgeleide mensen een repositie gaan uitvoeren. Er dient altijd voorzichtig gehandeld te worden om de kop weer in de kom te krijgen. Om de eerste pijn te verminderen worden pijnstillers gebruikt in combinatie met spierverslappers. Middels een behendige beweging en het trekken aan de arm schiet de kop weer in de kom. De schouder kan daarna langdurig problemen hebben wegens pijn of stugheid. Indien de schouder wel vaker uit de kom schiet dan kan een corrigerende operatie nodig zijn, behoudens een naar achteren uit de kom geschoten schouder.

Herstelperiode

Is de schouder middels een handige beweging teruggezet door iemand van de EHBO dan kan een mogelijke check van de schouder door een medisch specialist nodig zijn. Ook omdat de schouder de eerste paar dagen rust nodig heeft wordt vaak een mitella gebruikt. Is de schouder echter operatief teruggezet dan is er langdurige rust nodig. De eerste maand dient een mitella noodzakelijkerwijs de arm te dragen. De spieren en het gewricht herstellen slechts met rust. Na een maand wordt een fysiotherapie programma afgewikkeld om de kwaliteit van de spieren en het gewricht te verbeteren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm oftewel schouder uit de kom, dit kan zeer plotseling ontstaan en erg pijnlijk zijn. Bij jonge kinderen wordt het vaa…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Pijn aan schouderbladPijn aan schouderbladPijn aan het schouderblad of tussen de schouders kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een blessure o…
Gebroken schouder: symptomen, oorzaak, behandeling & herstelGebroken schouder: symptomen, oorzaak, behandeling & herstelDe schouder of het schouderblad is het vlakke driehoekige bot dat de achterzijde van de schouder vormt. Een gebroken sch…

Tandenknarsen: wat te doen om minder tanden te knarsen?Tandenknarsen: wat te doen om minder tanden te knarsen?Lig je lekker comfortabel in bed, hoor je ineens een knarsend of piepend geluid. Wat is dat toch vraag je jezelf af. Het…
Een te snelle hartslag: tachycardieTachycardie is een hartritme waarbij het hart heel erg snel slaat. Een hartslag van 400 slagen per minuut is dan niet on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tacluda, Rgbstock
  • http://www.werkendlichaam.nl/10083/1/schouder-uit-de-kom.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.