Gebroken schouder: symptomen, oorzaak, behandeling & herstel

Gebroken schouder: symptomen, oorzaak, behandeling & herstel De schouder of het schouderblad is het vlakke driehoekige bot dat de achterzijde van de schouder vormt. Een gebroken schouder komt niet vaak voor. Meestal breekt de kop van het schoudergewricht. Het schouderblad of het schouderdak kan ook breken. Een gebroken schouder komt vaker voor bij jonge mannen van 25 tot 45 jaar. Een gebroken schouder ontstaat meestal door een trauma met een hoge impact. Deze treden op bij atletische activiteiten, ongevallen met motorvoertuigen en andere vormen van stomp trauma. Een gebroken schouder wordt vaak veroorzaakt door zware krachten die ook ernstige verwondingen aan de borst, longen en inwendige organen kunnen veroorzaken. Behandeling van een gebroken schouder gebeurt vaak met een mitella en fysiotherapie. Bij een ernstige breuk kan de chirurg adviseren een schouderoperatie adviseren. Herstel van een gebroken schouder duurt vaak 6-8 weken. Na enige tijd mogen er rustige bewegingen onder schouderniveau worden uitgevoerd en ook steeds meer oefeningen.
Een gebroken schouder door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comEen gebroken schouder door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Oorzaak van een gebroken schouder

Een gebroken schouder wordt vaak veroorzaakt door direct trauma met veel kracht of geweld. Zo'n 80% van de mensen met gebroken schouderbladen heeft ook last van verwondingen voor aan de borstwand, longen en schouder. Veelvoorkomende oorzaken een gebroken schouder zijn onder andere:
 • ongevallen met motorvoertuigen
 • valpartij met direct trauma aan de schouder
 • vallen met een uitgestrekte arm
 • direct trauma zoals van een honkbalknuppel of hamer

Symptomen

Pijn, zwelling en blauwe plekken kunnen voorkomen op het schouderblad ter hoogte van de bovenrug of op de bovenkant van de schouder. Andere tekenen van een gebroken schouderblad kunnen bestaan uit:

Wanneer medische hulp inschakelen?

Huisarts

Neem contact op met een arts als je een van deze symptomen opmerkt:
 • pijn bij het bewegen van de schouder
 • zwelling van de schouder
 • blauwe plekken rond de schouder
 • als pijn in de schouder niet verbetert binnen 3-5 dagen

Significante trauma's aan de schouder, borstwand, rug of nek kunnen ernstige verwondingen veroorzaken en moeten worden onderzocht op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis.

Alarmsymptomen

Als je een van de volgende klachten ervaart nadat je letsel hebt opgelopen, bel dan meteen 112:

Spoedeisende hulp

Ga naar de afdeling spoedeisende hulp voor onderzoek als je het volgende ervaart:
 • ernstige pijn of misvorming van de schouder
 • het niet kunnen bewegen van de schouder of arm
 • zwakte, gevoelloosheid of aanhoudende tintelingen in de aangedane schouder/arm

CT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Een arts kan een gebroken schouderblad diagnosticeren na grondig lichamelijk en beeldvormend onderzoek. Schouder- en thoraxfoto's worden gemaakt. Een CT-scan van de buik en borst wordt soms uitgevoerd om andere letsels te beoordelen. Een MRI- of CT-scan van de schouder is soms nodig om fracturen van de schouderkom (glenoïde) te diagnosticeren. Fracturen van de scapula worden soms ontdekt tijdens uitgebreid onderzoek na een groot trauma door een valpartij, auto-ongeval of direct trauma.

Behandeling van een gebroken schouder

Mitella

De meeste niet-verplaatste breuken vereisen immobilisatie in een sling (soort mitella) totdat de breuk voldoende is genezen en beweging weer mogelijk is zonder het risico te lopen dat de breukfragmenten losraken. Door rust geneest de breuk vanzelf. Röntgenfoto's worden gebruikt om te bepalen of de breuk voldoende is genezen voordat wordt geadviseerd om bewegingsoefeningen te doen.

Het is van vitaal belang om de flexibiliteit van de elleboog, pols en vingers te behouden terwijl de schouder rust. Met de juiste begeleiding van de arts of fysiotherapeut kun je beginnen met schouderbewegingen als de breuk is genezen. Als de arm te vroeg wordt bewogen, kan dit de genezing vertragen, maar te weinig beweging zal resulteren in stijfheid.

Chirurgische ingreep

Als de botdelen zijn verplaatst, dan kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de stukken met een plaat en schroeven aan elkaar vast te zetten.

Als de kop van het schoudergewricht. is gebroken of verbrijzeld, kan een vervanging van de schouder noodzakelijk zijn, een zogeheten schouderprothese.

Verplaatste fracturen vereisen vaak een operatie en kunnen resulteren in letsel aan de aangrenzende spieren. Dit kan leiden tot meer pijn in de schouder, zwakte en restklachten.

Wat zijn de risico's van een operatie?

Enkele van de risico's van een operatie waarbij de botdelen met een plaat en schroeven aan elkaar vastgezet worden of een schouderprothese, bestaan uit infectie, wondhelingsproblemen, bloedingen en letsel aan zenuwen en bloedvaten nabij de fractuur. Soms wordt de schouder erg stijf. Af en toe geneest de fractuur niet zoals verwacht.

Wat gebeurt er na een operatie?

Na de operatie is het van belang dat je voldoende verlichting van de schouderpijn krijgt middels pijnstilling en het dragen van een mitella. De chirurg en/of fysiotherapeut zullen je informeren of er oefeningen nodig zijn.

Herstel van een gebroken schouder

Middels röntgenfotos wordt gecontroleerd of de breuk goed geneest. Normaal gesproken duurt het herstel ongeveer 6 weken. Dit is mede afhankelijk van de ernst van het oorspronkelijke letsel. Soms heb je gedurende vijf tot tien dagen hulp nodig bij het aankleden, baden, wassen en eten.

Prognose

De meeste fracturen van het schouderblad genezen binnen 6-8 weken zonder complicaties. Fracturen die betrekking hebben op de schouderkom geven vaak meer complicaties. Complicaties kunnen bestaan uit:
 • vermindert bewegingsbereik
 • verlies van kracht
 • aanhoudende pijn
 • artrose

Veel mensen met een gebroken schouder hebben vaak nog andere ernstige verwondingen en hun prognose is afhankelijk van de aard van deze andere verwondingen.

Preventie

Een gebroken schouder kan worden voorkomen door activiteiten met een hoog risico te vermijden, zoals:
 • activiteiten met verhoogt risico om te vallen van significante hoogten zoals rotsklimmen, deltavliegen of parachutespringen
 • sporten met fysiek contact
 • rijden zonder veiligheidsgordel

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan schouderbladPijn aan schouderbladPijn aan het schouderblad of tussen de schouders kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een blessure o…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Gebroken arm: bovenarm en onderarmGebroken arm: bovenarm en onderarmEen gebroken arm kan ontstaan als gevolg van een val op de arm of schouder, of door de val op te vangen met gestrekte ar…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…

Melkblaren: Behandeling voor pijnlijke vlekjes op tepel(hof)Melkblaren: Behandeling voor pijnlijke vlekjes op tepel(hof)Moeders die borstvoeding geven, kampen af en toe met melkblaren op de tepel of het tepelhof. Dit zijn kleine witte, gele…
Overmatig zweten: Wat is het en welke behandelingen zijn er?Overmatig zweten: Wat is het en welke behandelingen zijn er?Zweten is een normale functie van het menselijk lichaam. Bij onder andere warm weer en tijdens het sporten zal het licha…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Internet Archive Book Images, Wikimedia Commons (Flickr Commons)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schouderblad
 • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17470-shoulder-fractures
 • https://www.webmd.com/a-to-z-guides/broken-shoulder-blade#1
 • https://orthopedie.nwz.nl/Voor-pati%C3%ABnten/Medische-informatie/Behandelingen/Behandeling/tid/426
 • Afbeelding bron 1: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Africa Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Anekoho/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.