Pijn in de schouder: zeurende of stekende schouderpijn

Pijn in de schouder: zeurende of stekende schouderpijn Pijn in schouder of schouderpijn omvat alle pijn die ontstaat in of rond je schouder. Pijn aan de schouder (rechter of linker schouder) kan afkomstig zijn van het gewricht zelf, of van een van de vele omliggende spieren, ligamenten of pezen. Schouderpijn verergert meestal bij het verrichten van activiteiten of beweging van je arm of schouder. Bepaalde ziekten en aandoeningen van de organen en structuren in je borst of buik, zoals hart-en vaatziekten of ziekten van de galblaas, kunnen ook pijn in de schouder veroorzaken (uitstralingspijn). Deze vorm van schouderpijn verergert meestal niet wanneer je je schouder beweegt. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn in de schouder? Onderwerpen als zeurende pijn in schouder, stekende pijn in schouder, pijn in schouder en bovenarm, pijn in schouder en nek (en arm), pijn in schouder en borst, pijn in schouder bij ademhalen en pijn in schouder na val, passeren de revue.
Schouderpijn / Bron: Africa Studio/Shutterstock.comSchouderpijn / Bron: Africa Studio/Shutterstock.com

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht bestaat uit verschillende onderdelen.

Botten

De schouder is een complex en beweeglijk gewricht. Het schoudergebied bestaat uit drie botten:
 • de humerus (de bovenarm);
 • de scapula (het schouderblad), welke bestaat uit twee belangrijke onderdelen:
  • het acromion (het uiteinde van het schouderblad); en
  • het glenoïd (het uiteinde van het schouderblad).
 • de clavicula (het sleutelbeen).

Gewrichten

De drie beenderen in het schoudergebied maken deel uit van twee belangrijke gewrichten:
 • het acromion van het schouderblad (de schoudertop) en het sleutelbeen of clavicula, welke de verbinding vormt tussen borstbeen (sternum) en schouderblad; en
 • het glenohumeraal gewricht tussen het glenoïd van het schouderblad, welke de kom vormt van de schouder) en de bovenarm.

Spieren, ligamenten en pezen

Daarnaast zijn er ook een aantal spieren, ligamenten (banden) en pezen rond de schouder. Ligamenten zijn stevige structuren die aangehecht zijn aan de uiteinden van botten en rond gewrichten en die botten bij een gewricht bij elkaar houden. Pezen zijn een verlenging van de spier en verbinden spieren met botten.

Rotatorcuffspieren

De rotator cuff (rotatoren manchet) is een groep van vier dieperliggende schouderspieren, waarvan de pezen zich als een manchet rondom de schouderkop bevinden. De spieren hebben de volgende namen:
 • Supraspinatus;
 • Infraspinatus;
 • Subscapularis; en
 • Teres minor.

Rotatorcuffpees

De rotatorcuffspieren werken als een eenheid en zijn belangrijk voor bewegingen, vooral rotaties van de bovenarm. Ook spelen ze een rol in de stabilisatie van het schoudergewricht. De vier pezen van de rotatorcuffspieren vormen samen de rotatorcuffpees, welke is aangehecht aan de kop van het bovenarmbeen. De rotatorcuffpees loopt door de subacromiale ruimte, een ruimte onder het acromion van het schouderblad.

Pijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopovPijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopov

Pijn in schouder door avasculaire necrose

Avasculaire botnecrose duidt op het afsterven van botweefsel door een verminderde bloedtoevoer en het kan allerlei mogelijke oorzaken komen, onder meer hoge doses corticosteroïden, sikkelcelziekte, ziekte van Gaucher, alcoholmisbruik en atherosclerose (aderverkalking). Avasculaire botnecrose tast meestal de kop van het dijbeen aan, maar soms is het opperarmbeen bij de schouder aangetast, wat gepaard kan gaan met lichte of tijdelijke klachten die nauwelijks merkbaar zijn. Vaak beweegt je de schouder zo weinig mogelijk om pijn te vermijden.

Obstetrisch plexus brachialis letsel

Na de geboorte van je kind kan geconstateerd worden dat een arm minder goed beweegt, hetgeen is ontstaan door zenuwletsel. Dit wordt een obstetrisch plexus brachialis letsel (OPBL) genoemd en komt voor bij één tot drie op de duizend pasgeborenen. Dit letsel kan ontstaan doordat het schouder van het kind tijdens de bevalling achter het schaambeen van moeder blijft haken. De ernst van de beschadiging en het aantal zenuwen dat bij het letsel is betrokken, blijkt meestal pas in de loop van enkele weken tot maanden.

Artrose in de schouder

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten, waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt, wat kan leiden tot klachten als stijfheid en gewrichtspijn. Artrose kan zich ook in de schouuder voordoen, waarbij pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als je je arm wilt bewegen, erop kan wijzen dat je schouderartrose hebt. Een veelvoorkomende bijkomende klacht is dat je schouder ’s nachts pijn doet, dat je schouder een krakend geluid maakt bij beweging en dat je je arm niet meer zo goed kunt gebruiken.

Gebroken schouder

Een gebroken schouder ontstaat meestal door en val en komt nogal eens voor bij ouderen die slecht ter been zijn. Een gebroken schouder kan gaan om het sleutelbeen (gebroken sleutelbeen), de bovenarm, het schouderblad of het schouderdak. Meestal is er sprake van breuk net onder de schouderkop. De medische benaming hiervan is 'subcapitale humerusfractuur'. Na een breuk van de schouderkop doet de schouder pijn en kun je je arm slecht bewegen.

Doffe of zeurende pijn in schouder door bursitis

Een slijmbeursontsteking in de schouder wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld door langdurig of overmatig bovenhandse werkzaamheden te verrichten. Het kan ook worden veroorzaakt door een ongeval, bijvoorbeeld een directe val op de schouder waardoor de slijmbeurs (bursa) geïrriteerd raakt en een enkele keer liggen er onderliggende processen ten grondslag aan de ontsteking, bijvoorbeeld een bacteriële infectie of auto-immuunprocessen. Vaak treedt er roodheid, warmte, zwelling op en heb je en pijn op de bovenkant van de schouder. De pijn wordt vaak omschreven als een doffe, zeurende en soms ook wel felle pijn. De betreffende plek is gevoelig als er druk op uitgeoefend wordt. Ook is het heffen van de arm vrijwel onmogelijk van de pijn.

Cervicale radiculopathie

Hierbij raakt een zenuwwortel in de nek bekneld. Er ontstaan vervolgens in het verzorgingsgebied van de zenuw klachten, meestal waarneembaar in nek, arm en hand. De nekhernia is de bekendste vorm van een cervicale radiculopathie. Pijn in de nek, arm, hand of schouderregio zijn bekende klachten. Je kunt ook last krijgen van tintelingen en prikkelingen of een doof gevoel in arm hand of vingers. Soms is de pijn waarneembaar als een soort elektrische schok die plotsklaps door je arm heen schiet. Hoesten, niesen en persen verergeren de klachten. Er kan gevoelsverlies en krachtverlies optreden en bepaalde bewegingen verergeren de klachten.

Ontwrichte schouder

Een van de meest voorkomende ontwrichtingen is de zogeheten schouder uit de kom. Je kunt het herkennen aan een plotselinge pijn in de arm en tot in de schouder, waarbij je de arm aan de aangedane zijde niet meer kunt bewegen uit de positie waarin hij op dat moment vastzit. De bol van de schouder duwt tegen de huid, waardoor je schouder er abnormaal recht en hoekig uitziet. Behandeling bestaat meestal uit het weer op zijn plaats trekken van het gewricht, waarna genezing kan inzetten middels het dragen van een draagdoek of een speciale brace.

Frozen shoulder

De medische benaming van frozen shoulder is 'capsulitis adhaesiva' en het duidt op een aandoening waarbij het gewrichtskapsel is verdikt en verschrompeld. Hierdoor ervaar je pijn en stijfheid in de getroffen schouder wat resulteert in beperkte beweeglijkheid. De precieze oorzaak van een frozen shoulder is vooralsnog niet bekend, maar er is sprake van een vorm van gewrichtsontsteking die steriel is.

Schouderpijn door hartaanval

Bij een hartaanval of hartinfarct wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten als gevolg van vernauwingen in de kransslagaders. Een hartaanval kan een zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen geven. Soms straalt deze pijn uit naar de kaken of de schouders en armen, vooral de linkerschouder. Hevig transpireren en bleekheid met misselijkheid en braken, kunnen ook optreden.

Galstenen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Galstenen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Galstenen

Galstenen komen vaak voor, maar geven lang niet altijd klachten. Wanneer een galsteen klem komt te zitten in de galwegen, ontstaan er klachten. Doordat de galblaas probeert door heftig samen te trekken de versperring op te heffen, ontstaan er zogeheten 'galkolieken'. De pijn kan uitstralen naar de rug en schouder. Misselijkheid en braken komen ook vaak voor, evenals koorts en een lichte vorm van geelzucht.

Schouderpijn door verstuikingen en verrekkingen

Schouderpijn kan ontstaan door een stoot of valpartij, bijvoorbeeld tijdens de sportbeoefening. Hierbij kan niet alleen een breuk in de schouder (sleutelbeen, schouderblad, schouderkop) optreden (zie boven), maar er kan ook een gekneusde spier, pees, bot of bindweefsel; verrekking of verstuiking; afgescheurde of ingescheurde schouderpees (zie onder) en schouder uit de kom (zie boven) ontstaan.

Gescheurde pees in de schouder (cuffruptuur)

Er kunnen scheurtjes in de pezen van de 'rotator cuff' ontstaan. De hele pees kan gescheurd zijn, maar ook een deel van de pees. Kleine scheurtjes leiden vaak niet tot klachten, maar grotere scheuren vaak wel. Symptomen bestaan vaak uit (nachtelijke) pijn, waarbij de pijn verergert bij het heffen van de arm. Je kunt ook pijn krijgen bij plotselinge of reflexmatige bewegingen. Voorts treedt krachtverlies op en je bent niet meer (goed) in staat de arm te heffen. Daarnaast is er een afname van de dikte van de spieren rond de schouder.

Een scheur in de kraakbeenring (labrumscheur

Rondom de schouderkom zit een stevige bandvormige ring van elastisch kraakbeen. Dit wordt het labrum genoemd. Een scheur in het labrum wordt vaak veroorzaakt door een directe verwonding van de schouder, bijvoorbeeld doordat je valt op een uitgestrekte arm of door een plotselinge ruk aan de schouder. De meest voorkomende oorzaak van een scheur in de kraakbeenring is het
uit de kom schieten van de schouder. Belangrijkste klachten zijn pijn, meestal bij bewegingen boven het hoofd en een gevoel van inklemming of knarsen in de schouder bij bepaalde bewegingen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je schouder uit de kom schiet. Verder staan verminderde beweeglijkheid en krachtsverlies van de schouder op de voorgrond.

Beknellingssyndroom van de rotatorcuff (impingement)

De rotatorcuffpees loopt door de subacromiale ruimte en de cuffpees kan hier bekneld raken, waardoor de pees steeds tegen het schouderblad schraapt en kan gaan rafelen en kan gaan scheuren. Het zogeheten impingementsyndroom. Intensief gebruik of botproblemen met het acromion (bijvoorbeeld artritis of het ontstaan van degeneratieve veranderingen aan het bot) kunnen hiervan de oorzaak zijn. De pijn die ontstaat is chronisch van aard en de pijn is vaak erger als je je arm boven je hoofd tilt. 's Nachts kan de pijn ook heviger zijn. Een kenmerkend tekens van impingement is een stekende pijn wanneer je bijvoorbeeld iets probeert te pakken achterin in de auto, een portefeuille uit je achterzak haalt of wanneer je iets boven uit een kastje wilt pakken.

Tendinitis (peesontsteking) van de rotatorcuff

In de meeste gevallen wordt schouderpijn veroorzaakt door tendinitis of peesontsteking van de rotatorcuff, een aandoening die voortkomt uit irritatie en ontsteking van de pezen van de rotatorcuff, vaak met een daaraan voorafgaande blessure. Overbelasting van de schouder kan er ook aan voorafgegaan zijn. De belangrijkste klachten zijn acute pijn in de schouder en bij schouderbewegingen, waardoor heffen boven schouderhoogte bemoeilijkt wordt. Je nachtrust kan verstoord worden door de pijn. Onbehandeld kan bewegingsangst ontstaan, waardoor de schouder stijf kan worden, wat een frozen shoulder (zie boven) tot gevolg kan hebben.

Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld raakt. TOS kan allerlei klachten geven, zoals een koud gevoel van de arm, bleekheid van de huid, zwelling van de arm, blauwe verkleuring van de hand en het opzwellen van oppervlakkige aders. Een zenuwbeklemming kan aanleiding geven tot tintelingen en doofheid in nek, schouder, arm en hand. Dit verdoofde, slapende en/of tintelende gevoel in de arm kan uitstralen tot in de hand en vingers. Het kan gepaard gaan met een branderige of zeurderige doffe schouderpijn boven op de schouder.

Pijn in de schouders door spierreuma

De medische benaming van spierreuma is polymyalgia rheumatica, Spierreuma is een inflammatoire aandoening die spierpijn en stijfheid veroorzaakt. Vaak beginnen de klachten met pijn in de schouders. Andere klachten zijn pijn in de nek, bovenarmen, billen (bilpijn), heupen of dijen. Ook kun je last hebben van stijfheid in de getroffen gebieden, vooral in de ochtend of na lang inactief geweest te zijn (langdurig zitten).

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuun ziekte, wat inhoudt dat de afweercellen van het lichaam zich eigen lichaamscellen aantasten. Bij RA gebeurt dit bij de gewrichtskapsels, wat veel pijn aan je schouder kan geven. Naast pijnklachten (vooral ’s nachts), kun je je schouder niet goed gebruiken.

Septische artritis

Septische artritis is een bacteriële ontsteking in een gewricht en vaak gaat het om een besmetting met de bacterie stafylococcus aureus. Bacteriën kunnen in een gewricht komen vaak via de bloedbaan vanuit een infectie in een ander deel van het lichaam, vanuit een verwonding of tijdens een operatie. Veelal is de knie de plek van de infectie, maar de heup, de schouder, pols, elleboog of enkel kunnen ook aangedaan zijn.

Thoraxapertuursyndroom

Thoraxapertuursyndromen, ofwel syndromen van de bovenste thoraxopening, zijn een groep slecht gedefinieerde stoornissen die allemaal pijn en tintelingen in de hand, hals, schouder en arm veroorzaken. Vaak is de exacte oorzaak van deze aandoeningen onduidelijk, doch in zeer zeldzame gevallen is de boosdoender een anatomische afwijking.

Benauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comBenauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Klaplong

Een klaplong kan een stekende pijn op de borst veroorzaken. Deze pijn verergert vaak bij het ademhalen. De pijn kan ook gevoeld worden boven in je rug, bij je schouderbladen en je kunt daarbij het gevoel hebben dat je niet goed kunt doorzuchten. Benauwdheid kan aanvankelijk ook voorkomen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
De schouder uit de kom!De schouder uit de kom!Je valt of je maakt een vreemde beweging, waardoor de arm te ver zijdelings ten opzichte van het lichaam wordt bewogen.…

Miller-Dieker syndroom: plat achterhoofd en epilepsieMiller-Dieker syndroom: plat achterhoofd en epilepsieDoor toedoen van twee genmutaties of –deficiënties, worden aangemaakte hersencellen niet of in verminderde mate naar de…
Tips tegen depressie bij chronische vermoeidheid (ME/CVS)Tips tegen depressie bij chronische vermoeidheid (ME/CVS)Je hebt allerlei onderzoeken gehad en de eindconclusie van de artsen luidt: chronische vermoeidheidssyndroom, oftewel CV…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/36924-hartaanval-symptomen-welke-hartklachten-vrouwen-en-mannen.html
 • http://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/84/cervicale-radiculopathie
 • http://www.spierreuma.org/
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/septische-artritis
 • http://www.symptomen-behandeling.nl/1/galstenen_symptomen_449553.html
 • http://www.mayoclinic.org/symptoms/shoulder-pain/basics/causes/sym-20050696
 • https://www.ocon.nl/patienten/specialismen/schouder-en-elleboog
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hartinfarct
 • http://www.orthopedie-oostende.be/patienteninfo-schouder-anatomie
 • http://www.rijnlandorthopedie.nl/rotator-cuff-ruptuur/
 • https://www.cwz.nl/specialismen/chirurgie-heelkunde/aandoeningen/ongevalsletsel/botbreuken/gebroken-schouder.html
 • http://www.schoudernetwerk.nl/index.php?page=11&subpage=13&subsubpage=52
 • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec05/ch064/ch064a.html
 • https://www.lumc.nl/patientenzorg/patienten/patientenfolders/140114033437222
 • https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Artrose-schouder.htm
 • http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/revalideren-na-een-gebroken-schouder
 • Afbeelding bron 1: Africa Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/AndreyPopov
 • Afbeelding bron 3: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Reactie

Miny, 08-08-2018
Pijn schouder en gaat door tot in de bovenarm. Wat is er te doen voor iemand van 89 jaar oud? Reactie infoteur, 16-08-2018
Naar de huisarts voor onderzoek is alleszins raadzaam.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.