Tintelingen in arm: oorzaken en symptomen van tintelingen

Tintelingen in arm: oorzaken en symptomen van tintelingen Tintelingen in de arm of een tintelende arm is een vervelende klacht. Heb je last van tintelende armen, tintelingen in linkerarm of rechterarm en heb je een doof gevoel in je arm? Tintelingen en doofheid in nek, schouder, hand en arm zijn klachten die kunnen wijzen op Thoracic Outlet Syndroom (TOS), een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in de schouderregio bekneld is geraakt. Er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken die tintelingen in je arm en/of een doof gevoel in de arm, kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn een slechte bloedcirculatie, hartaanval, beroerte en het carpaal tunnel syndroom (CTS).

Tintelingen in linkerarm/rechterarm, doof gevoel in arm


Wat is Thoracic Outlet Syndroom (TOS)?

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), ook wel aangeduid als costo claviculair syndroom, schoudergordelsyndroom en neurovasculair compressie syndroom, is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld raakt. Bij een TOS is een vaatzenuwbundel (een geheel van bloedvaten en zenuwen) in de schouderregio bekneld geraakt. Vaak ontstaat de beknelling ter hoogte van het bovenste halsgedeelte en de borst. Bij een TOS zitter er zenuwen, spieren en soms ook bloedvaten in je schouder in de knel, als gevolg waarvan er klachten in de arm ontstaan. Typische klachten zijn pijn in je schouders, nek, arm en hand. Vaak ervaar je een tintelend, prikkend of slapend gevoel in je arm of hand aan de zijde waar de beknelling zich bevindt. Je arm kan blauw of wit verkleurd zijn. Vooral als je met je armen boven je hoofd werkt (bijvoorbeeld bij het ophangen van de was of het kammen van je haar), heb je last van klachten. TOS is een vervelende aandoening, maar in de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. Een enkele keer kunnen er bloedvaten door de beknelling beschadigd raken. TOS wordt vooral gezien bij jongvolwassen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen: tintelingen en doof gevoel in arm

De klachten die bij een TOS ontstaan zijn afhankelijk van de locatie van de beknelling en het type weefsel dat ingeklemd raakt. Afhankelijk van welke zenuw of bloedvat bekneld is geraakt, kunnen de klachten zich in de gehele arm voordoen of duidelijk afgebakend in bepaalde gebieden van de arm en hand. De meeste klachten worden overigens veroorzaakt door (aanhoudende) druk op de zenuw, maar soms is er een beklemming van zowel zenuw als bloedvat aanwezig. Bij een zenuwbeklemming krijg je last van tintelingen en doofheid in nek, schouder, arm en hand. Dit slapende of verdoofde en/of tintelende gevoel in de arm kan uitstralen tot in de hand en de vingers. Vaak is er een branderige of zeurderige doffe schouderpijn aanwezig boven op de schouder. Spierzwakte en atrofie van onder meer de grijpspieren kan optreden, waardoor je pardoes dingen uit je hand laat vallen. Verder kun je moeite hebben met fijnmotorische taken van de hand en last hebben van krampen in de buigspieren van de vingers en aan de onderkant van de onderarm. Een arm die koud aanvoelt en bleekheid van de huid kunnen wijzen op een beknelling van de slagader. Een beknelling van de ader kan zwelling en een gespannen gevoel van de arm tot gevolg hebben. Ook kan er in dat geval blauwe verkleuring van de hand optreden en de oppervlakkig liggende aderen kunnen opzwellen.

Oorzaken Thoracic Outlet Syndroom

Er worden verschillende oorzaken van TOS onderscheiden:
 • Beroepsgebonden oorzaken. In de uitvoering van sommige beroepen loop je een verhoogd risico om TOS klachten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld langdurig werken boven schouderhoogte, wat je bijvoorbeeld ziet bij schilders en kapper, of werken met afhangende schouders, bijvoorbeeld bij kantoorbanen waarbij je langdurig achter de pc werkt (in een verkeerde houding: werken met afhangende schouders en steeds dezelfde bewegingen maken met de arm).
 • Ongeval. Afknelling van de zenuwen kan bijvoorbeeld ontstaan na een trauma aan de nek.
 • Een gestoorde functie in de schoudergordel. Door een verminderde bewegelijkheid van gewrichten of een verkorte spier in de schoudergordel, is er minder ruimte voor de vaat-zenuw-streng.
 • Genetische factoren (anatomische afwijking). Je kunt van nature een vernauwde ruimte hebben tussen 1e rib en sleutelbeen doordat er een extra halsrib aanwezig of door een vervorming van de halsrib.

Behandeling Thoracic Outlet Syndroom

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Mogelijke behandelingen bestaan onder meer uit:
 • het verbeteren van je (werk)houding door therapieën als mensendieck, cesartherapie, fysiotherapie of ergotherapie;
 • het beweeglijker maken van de gewrichten in de schoudergordel;
 • het doen van rekoefeningen van verkorte spieren en spierversterkende oefeningen;
 • operatieve behandelingen waarbij bijvoorbeeld de eerste rib verwijderd wordt, eventueel samen met de spieren die aan de eerste rib zijn vastgehecht waardoor er meer ruimte ontstaat voor de vaat-zenuwbundel.

Slechte bloedcirculatie

Oorzaken

Slechte bloedcirculatie kan een tintelend gevoel geven, evenals koude en klamme handen en moeilijkheden bij het maken van snelle bewegingen van de arm. Voort kunnen patiënten met ernstige, langdurige gevallen van veneuze stase, een wond, zweer of plek ontwikkelen, zogenaamde veneuze stasis zweren. De meest voorkomende oorzaken van een slechte bloedcirculatie in de armen zijn gebrek aan essentiële voedingsstoffen, vernauwing van bloedvaten als gevolg van lage temperaturen of fysiek trauma en ziekten als diabetes, hoge bloeddruk, etc.

Wat te doen?

Je kunt de bloedcirculatie in je armen verbeteren door fysiek actiever te zijn, zodat de totale bloedsomloop verbetert. Daarnaast kun je oefeningen doen die je die je linkerarm en rechterarm versterken door gewichtstraining, klimmen, wandelen, zwemmen en soortgelijke activiteiten. Afwisselen van warm en koud kompres kan ook de circulatie van het bloed verhogen.

Pijn op de borst / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczPijn op de borst / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Tintelingen of gevoelloosheid in de linkerarm door hartaanval

Andere klachten

Een hartaanval presenteert zich vaak door een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Er kan uitstralingspijn optreden naar bovenarmen (pijnlijke linkerarm of tintelingen of gevoelloosheid in de linkerarm), hals, kaak, rug en maagstreek. Je voelt je beroerd, wat vaak samengaat met hevig zweten, misselijkheid of braken.

Hoe te handelen?

Bel ogenblikkelijk 112 bij vermoeden van een hartaanval.

Lamme arm door een beroerte

Symptomen van een beroerte

Een beroerte wordt gekenmerkt door de trias scheve mond, verwarde spraak en lamme arm. Bij een beroerte krijg je een scheve mond, wat betekent dat je mondhoek plotseling naar beneden hangt. Verwarde spraak of niet uit je woorden kunnen komen, is een tweede kenmerk. Het plotseling ontstaan van krachtverlies of verlamming van een arm, is een derde signaal. Daarnaast kunnen andere symptomen optreden, zoals krachtverlies of verlamming van een been, plotseling dubbelzien of maar één helft van het gezichtsveld zien, plotselinge draaiduizeligheid of coördinatie- en evenwichtsstoornissen en acute ernstige hoofdpijn zonder oorzaak.

Wat te doen?

Bel ogenblikkelijk 112 bij vermoeden van een beroerte.

Carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Oorzaken en verschijnselen

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) kan zelfstandig of als onderdeel van een ander medisch probleem optreden. Het kan zich onder meer voordoen wanneer het zachte weefsels van het lichaam is opgezwollen als gevolg van hormonale stoornissen (hypothyreoïdie) of fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap. De symptomen zijn pijn, gevoelloosheid, tinteling en moeilijkheden bij het uitvoeren van normale activiteiten en andere soortgelijke symptomen door beknelling van de middelste handzenuw.

Behandeling van CTS

Behandeling van het carpaal tunnel syndroom is afhankelijk van de oorzaak. Vaak wordt eerst een afwachtend beleid gevoerd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij ongeveer een kwart van de mensen de klachten zonder behandeling binnen een jaar verdwijnen. Soms is een operatie onvermijdelijk.

Andere oorzaken van tintelingen in linkerarm en/of rechterarm

Eventuele andere oorzaken van tintelingen in de arm, zijn:

Slapende arm

Druk op de arm in de vorm van langdurige inactiviteit of door op je arm te liggen kan interfereren met de bloedtoevoer en aanleiding geven tot prikkeling (een zogeheten 'slapende arm').

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12-tekort of deficiëntie van andere micronutriënten beïnvloedt de metabolische activiteit en kan tot tintelingen leiden.

Vasculaire afwijkingen

Vasculaire afwijkingen als gevolg van fysische of chemische schade aan de vaatwand, kunnen tot tintelingen in de arm leiden.

Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een veel voorkomend beginsymptoom van MS is prikkelingen en tintelingen in de ledematen, met name in de onderbenen en voeten (maar in de handen kan ook).

Bijwerkingen van medicijnen

Bijwerkingen van bepaalde medicijnen die de zenuwactiviteit of bloedtoevoer naar de armen beïnvloeden, kunnen tintelingen in de arm veroorzaken.

Nekhernia

Een nekhernia wordt veroorzaakt door een uitstulping op één van de elastische tussenwervelschijven, veelal ergens tussen de zesde en zevende wervel. Wanneer deze uitstulping op een zenuw gaat drukken, ontstaan er pijnklachten in armen, nek en schouders. Tevens is het mogelijk dat er krachtverlies, gevoelloosheid of een tintelend gevoel in de armen optreedt. Bij een ernstige nekhernia kun je zelfs last krijgen van verlammingsverschijnselen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Szechuanpeper, een eigenaardige peperSzechuanpeper, een eigenaardige peperSzechuanpeper is peper uit China genoemd naar de Chinese provincie Sichuan. De peper wordt gebruikt in de Chinese en Jap…
Tintelingen in gezicht: oorzaken van gezichtstintelingenTintelingen in gezicht: oorzaken van gezichtstintelingenTintelingen in het gezicht of gezichtstintelingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende neurologische of andersoo…
Wat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingenWat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingenAls je te lang in dezelfde houding ligt of zit, dan krijg je te maken met een tintelend gevoel in de ledematen. We kenne…
Borstkasuitgangsyndroom, thoracic outlet syndroomBorstkasuitgangsyndroom, thoracic outlet syndroomHet borstkasuitgangsyndroom of thoracic outlet syndroom valt onder RSI. Het is een aandoening waarbij er verschillende k…

Last van misselijkheid?Last van misselijkheid?Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben en meestal niet ernstig, maar het geeft altijd een vervelend gevoel in j…
Chronische ontsteking begin van veel aandoeningenChronische ontsteking begin van veel aandoeningenChronische ontsteking is een permanente activering van het immuunsysteem dat zich moet verdedigen tegen ziekteverwekkers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/eskymaks
 • J.A.M. Baar, C.A. Bastiaansen, A.A.F. Jochems: Anatomie & fysiologie. Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk, 2007.
 • Nl.wikipedia.org
 • New Health Guide. Tingling in the Left Arm, www.newhealthguide.org/Tingling-In-Left-Arm.html (ingezien op 30-11-2016)
 • www.fysiodevries.nl
 • www.mchaaglanden.nl
 • www.schoudernetwerk.nl
 • www.uwpraktijkonline.nl
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Afbeelding bron 2: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Nada, 27-07-2017
Wat als beide armen gaan tintelen? Reactie infoteur, 02-09-2017
Kan van alles zijn, bijvoorbeeld een vitamine B12-tekort of deficiëntie van andere micronutriënten, of bijwerking van medicijnen. U kunt het beste uw huisarts raadplegen.

Helmuth, 21-01-2017
Ik heb al geruime tijd last van tintelingen/doof gevoel in de linkerarm. Ik kan er de klok op gelijk zetten, het ergste heb ik dit 's nachts om 04.00 u gedurende 1-1 1/2 u, overdag in mindere mate, maar wel enkele keren per dag. Ik heb nu bijna 2 jr geleden een aantal chemokuren gehad, en mijn oncoloog meent, dat dit verschijnsel hierdoor veroorzaakt is en als het al zo lang speelt, zal het niet meer over gaan. Ik vraag me af, of dit misschien bij anderen ook hierdoor is gekomen. Misschien weet iemand, of er wellicht tóch wat tegen te doen is? Reactie infoteur, 06-02-2017
Neuropathie of zenuwpijn bij kanker kan verschillende oorzaken hebben, waaronder chemotherapie. Perifere neuropathie wordt bij kankerpatiënten meestal veroorzaakt door chemotherapie. Perlfere neuropathie veroorzaakt pijn en doofheid in handen en voeten. Het begint meestal met tintelingen, een doof of slapend gevoel, en soms ervaar je pijnscheuten. Het treedt vooral op in de handen en de voeten, want de zenuwuiteinden raken namelijk eerst beschadigd. Lees hier verder: https://goo.gl/XnwvlL.

Poppe Frans, 18-11-2016
Door de zware tintelingen in vingers, arm schouder en linkerkant van het hoofd dreig ik steeds naar links over te zeilen bij het stappen; moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 03-12-2016
U doet er verstandig aan om deze klachten (tintelingen, gevoelsstoornissen en evenwichtsproblemen) te bespreken met uw huisarts. Hij kan bekijken wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Marie Louise, 11-05-2016
Ik heb eigenlijk alles wat er hier boven staat. Dn vraag me af of ik zelf oefening kan doen om het te verminderen. En zo ja hoe kan ik ze dan uitvoeren? Gr Wies Reactie infoteur, 30-07-2016
Het is belangrijk om te achterhalen waar de tintelingen in uw arm vandaan komen. Uw huisarts kan u lichamelijk onderzoeken. Pas als je weet wát je mankeert, kun je een goede behandeling inzetten.

H. Soetenhorst-Kleine, 23-04-2016
Heb prikkelingen in mijn RE onderarm, en aan de buitenkant van mijn RE been voelt het aan of het zo in de kramp schiet. Moe in het been, lastig en hinderlijk bij het lopen. Wat kan ik hiermee? Reactie infoteur, 30-04-2016
Het is het beste om met uw klacht –eenzijdige prikkelingen in rechter arm en been– door de huisarts te laten beoordelen.

Marianne, 24-09-2015
Ik ben geopereerd aan een TOS daarbij hebben ze de zenuwen doorgesneden. Het gevolg een verlamde rechterarm.
Nu aan de linkerkant ook last van TOS, durf me niet te laten opereren met de kans dat ik met 2 verlamde armen zit. Enige mogelijkheid is dus therapie, neem ik aan. Reactie infoteur, 13-10-2015
In het artikel staan verschillende vormen van therapie benoemd. Met de (huis)arts kunt u bespreken welke vorm voor u mogelijk het beste is.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.