Wat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingen

Wat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingen Als je te lang in dezelfde houding ligt of zit, dan krijg je te maken met een tintelend gevoel in de ledematen. We kennen allemaal wel het verdoofd, tintelend gevoel van een voet of arm die "slaapt". Soms staan we er 's morgens mee op als we bijvoorbeeld met een arm onder ons hoofd hebben geslapen. Voornaamste oorzaak van deze tintelingen is een langdurige houding waardoor de bloedtoevoer naar de zenuwen wordt verhinderd. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn van deze tintelingen in voeten, armen, benen of handen. Hoe kan je tintelingen voorkomen en bestrijden en welke tips zijn daarbij nuttig?

Als je voet gaat "slapen"

Stel je zit 's avonds een hele tijd in dezelfde houding naar tv te kijken, en als je opstaat voel je een raar gevoel in je voet. Het gaat om een verdoofd gevoel, waarbij het is alsof er voortdurend kleine prikjes in je voet worden gebracht. Het is alsof je geen gevoel meer hebt in je voet en alsof hij zomaar wat aan je been hangt te bengelen. In de volksmond zegt men ook wel eens dat "je voet slaapt". Dit is het medisch fenomeen van parasthesie.

Tintelingen in handen, armen en benen

Het fenomeen van je voet die gaat "slapen" kan ook gevoeld worden in andere ledematen, zoals de handen, de armen en de benen. Het gevoel dat je armen of handen slapen zal je doorgaans gewaarworden als je te lang eenzelfde houding aanneemt. Een hand die slaapt kan erg vervelend zijn omdat je hierdoor geen volledig gevoel hebt in je handen, waardoor het moeilijk wordt om dingen vast te grijpen, te schrijven of aan je pc te werken. Maar het vaakst komen deze tintelingen voor in de voeten.

Oorzaken tintelingen

Alarmsignaal

Doorgaans is de oorzaak van deze tintelingen onschuldig. Het probleem is dat je in een bepaalde houding de bloedtoevoer naar een ledemaat en naar de zenuwen afknelt, waardoor deze niet naar behoren kunnen functioneren. Doordat deze zenuwen zijn afgekneld kunnen ze geen bevelen van de hersenen naar de spieren meer uitvoeren. Daarom reageert het lichaam met tintelingen: deze moet je er attent op maken dat er zich een probleem aan het ontwikkelen is en dat je van houding moet veranderen. Deze tintelingen in benen, armen, handen of voeten zijn dus een alarmsignaal dat de zenuwen op die specifieke plekken zijn afgekneld.

Houding

Houdingen die kunnen leiden tot het "slapend" gevoel in je ledematen zijn bijvoorbeeld het lang blijven staan bij een concert of een gebeurtenis waar je in de rij moet wachten. Andere boosdoener kan het dragen van knellende schoenen zijn: hierdoor kan de voet niet voldoende van bloed voorzien worden. Vaak voorkomend is ook het zitten met de benen over mekaar, of het lezen in een ligpositie op bed, waarbij je je hoofd ondersteunt met de elleboog.

Hoe "slapende" ledematen behandelen?

Logischerwijs zal een slapende voet of hand weer opnieuw tot leven komen als je deze weer in beweging brengt. Een te lang stilzitten of stilstaan is immers de oorzaak van het probleem. Als je voet echt heel verdoofd en raar aanvoelt, wacht dan even om hem actief te bewegen. Zet hem even op een koude vloertegel: hierdoor zal de bloedtoevoer snel gestimuleerd worden en verdwijnen je tintelingen als sneeuw voor de zon. Bij een slapende hand of arm leg je deze best op een koud oppervlak zoals bv. staal. Een tip om tintelingen te voorkomen is om op tijd van houding te veranderen als je ook maar het begin van een tinteling voelt.

Andere oorzaken

Heb je vaker last van tintelingen zonder dat er op het eerste gezicht een duidelijke oorzaak is (je hebt bijvoorbeeld niet te lang in eenzelfde houding stilgezeten), dan kan er een andere oorzaak in het spel zijn. Mogelijk ligt een van de volgende aandoeningen aan de basis van je tintelingen:
 • hernia
 • diabetes
 • beroerte
 • neuropathie (oa. door chronisch alcoholmisbruik)
 • vitamine B12 tekort
 • multiple sclerose
 • schildklierproblemen
 • overbelasting spieren (bv. sport, lichamelijk werk)
 • rustelozebenensyndroom (RBS)
 • carpaaltunnelsyndroom

Behandeling tintelingen

Oorzaak aanpakken

In voornoemde gevallen is het van belang om de betreffende oorzaken, met name de ziekten of aandoeningen die aan de basis liggen, te laten behandelen opdat de tintelingen kunnen verdwijnen. De behandeling van de verschillende ziekten of aandoeningen kan bijvoorbeeld bestaan uit medicijnen (bv. diabetes), een cortisone injectie (bv. carpaaltunnelsyndroom) of een operatie (bv. hernia). In geval van overbelasting is het vooral belangrijk om het lichaam rust te gunnen.

Vitamine B12

In het geval van een tekort aan vitamine B12 kan de inname van extra vitamine B12 via voedingssupplementen aangewezen zijn. Via deze wijze kan het tekort aan vitamine B12 na enkele weken aangevuld zijn en zullen de tintelingen mogelijk verdwijnen.

Gel

Een andere tip is om een crème of gel aan te brengen die de werking van de aders ondersteunt en de bloedcirculatie bevordert. Hierdoor kan het slapend gevoel in de benen stilaan verdwijnen. Wanneer er sprake is van het rustelozebenensyndroom (RBS) kan je een gel tegen onrustige benen op de benen smeren.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapende voet of beenSlapende voet of beenSlapende voet of been: een veel voorkomende klacht die in de meeste gevallen onschuldig is. Vaak komt het door een verke…
Mijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamMijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamEen tintelend gevoel in je lichaam kan erg vervelend zijn. Je kunt je moe en slap voelen als je het gevoel overkomt van…
Prikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenPrikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenEen prikkelend en tintelend gevoel in je armen is erg vervelend. Men kan zich afvragen wat er aan de hand is. Vaak komt…
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…

Een harde allesoverheersende echo in het hoofdEen harde allesoverheersende echo in het hoofdHet gehoor is één van de vijf oriëntatiemiddelen van ons brein, zodat het lichaam binnen de omgeving optimaal en meest e…
Middenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingMiddenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingEen ontsteking van het middenoor wordt ook wel otitis media genoemd. Het is een veel voorkomende ziekte, vooral bij zuig…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsnet.nl/mooie-en-gezonde-voeten/artikelen/10746/wat-gebeurt-er-als-je-voet-slaapt
 • http://www.advieshulpmiddelen.nl/tintelende-voeten-en-tintelende-handen/
 • http://www.diabetesforum.nl/index.php?topic=40214.0
 • http://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker/80/tintelend-gevoel-in-handen-en-of-voeten.html (bronnen geraadpleegd op 30/05/2016).
Reactie

Sg Algoe, 28-01-2015
Hallo ik heb elke dag slaap voeten en ook koud gevoel aan mijn linkerarm. ik moet zeggen dat het erg vervelend is. wat kan ik hieraan doen? ik loop ook veel. Reactie infoteur, 29-01-2015
Hallo Sg Algoe,

De vraag is of je regelmatig in een bepaalde houding zit, waarbij je bloedtoevoer wordt belemmerd. Want in dat geval kunnen de slaapvoeten en het gevoel in je arm daarmee te maken hebben. Is dat niet het geval, en heb je er erg vaak last van, dan kunnen er andere oorzaken aan de basis liggen van het probleem, zoals bijvoorbeeld hernia, diabetes, vitamine B12 tekort of een schildklieraandoening. Bij voorkeur vraag je advies aan je arts als het gaat om een chronisch probleem.
Alvast veel beterschap gewenst,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 25-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.