Een harde allesoverheersende echo in het hoofd

Een harde allesoverheersende echo in het hoofd Het gehoor is één van de vijf oriëntatiemiddelen van ons brein, zodat het lichaam binnen de omgeving optimaal en meest effectief wordt aangestuurd. Is er een bepaald geluid dan kunnen we daarop in normale omstandigheden snel en moeiteloos reageren. Toch kan er aan het gehoor een ernstig probleem ontstaan, waardoor alles inwendig gaat echo-en. Daarbij kunnen eigen lichaamsgeluiden overmatig luid aanwezig zijn. Het lijkt daardoor alsof men gek aan het worden is. Waardoor wordt een echo in het hoofd veroorzaakt en kan er iets aan worden gedaan?

Harde echo in het hoofd


Psychische aandoening

Enerzijds kun je denken dat er iets met het gehoor is, maar anderzijds kun je er ook van overtuigd raken dat er iets psychisch aan de hand is. Anderen horen namelijk niet wat jij hoort en dus moet het wel aan jou liggen. Op zich klopt dat maar het hoeft niet specifiek aan psychische problemen te liggen. Vreemd horen met een lange nagalm kan je op het verkeerde been zetten, waardoor je snel tot de conclusie komt dat er iets met je geest aan de hand is. Andere personen hebben stemmen in het hoofd en je wilt uiteraard niet dat dit daarvan een voorbode is.

Gek of allesoverheersende echo

Geluid daar reageert het lichaam standaard op. Hoor je echter een nagalm of echo in je hoofd dan hoor je de werkelijkheid ook anders dan het feitelijk is. De galm verstoort de werkelijke informatietoevoer, waardoor je wordt afgeleid. Het lijkt alsof je eigen stem kraakhelder is en zeer hard klinkt. Voor de omgeving praat je echter ontzettend zacht of onverstaanbaar. Oftewel het lijkt erop of je eigen volumeknop veel te hard is gezet. De geluiden van het eigen lichaam komen overdreven voor, alsof je je eigen adem, hartslag, slikken, gapen en praten continu te hard hoort. Deze aandoening wordt uiteraard als zeer onprettig ervaren en verstoort het complete leven tezamen met goede nachtrust. Niets lijkt dus meer op wat is ooit is geweest.

Aanvullende klachten

Het kan voorkomen dat naast de hard galm met echo in het hoofd er ook suizingen voorkomen in het oor. Die suizingen kunnen dermate ernstig zijn, dat je er totaal niet van kunt slapen. Het lijkt alsof de golven continu in je oren breken. Daarnaast kun je duizelig van de aandoening worden door de intense geluiden, waarbij haartjes in het evenwichtsorgaan in beweging komen. De combinatie van de klachten lijkt deels op ménière, echter in dit geval wordt het niet veroorzaakt door een lekkage tussen de horizontale en verticale vloeistofgevulde evenwichtsbuisjes. Waardoor wordt de aandoening veroorzaakt als het geen ménière of een psychische aandoening is?

Openstaande buis van Eustachius

In je oor zit achter het trommelvlies onderin de oorruimte een opening, welke naar de neus leidt. Deze verbinding wordt de buis van Eustachius genoemd. Het heeft tot doel om de luchtdruk aan weerszijden van het trommelvlies gelijk te houden en om opgebouwd vocht met slijm af te voeren. Normaal is deze verbinding gesloten, echter bij iedere keer gapen of slikken gaat het open. Zo wordt de oorruimte in optimale conditie gehouden. Zit de verbinding continu dicht dan kan het grote problemen geven, maar als de buis altijd open staat dan geeft het voorgenoemde geluidsproblemen.

Wat te doen bij een echo in het hoofd?

Een te grote opening of minder goed werkende leiding tussen oor en neus (tuba aperta) kan tot dusver nog niet goed worden behandeld. Er zijn testen om de invloed van geluid dermate te verminderen door trommelvlies stabilisatoren toe te passen. Dit valt onder de categorie Blu-tack earpiece, echter de werkelijke invloed moet nog worden aangetoond. Een andere oplossing is de toepassing van trommelvliesbuisjes, waarmee trillingen iets minder worden en geluiden worden afgezwakt (kan ook aanvullende klachten geven). Overleg met de KNO arts wat je met deze omstandigheid het beste kunt doen om de invloed van de geluidsoverlast te verminderen en om op een normale manier ermee om te kunnen gaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorsuizingen en –pijn: dichtzittende buis van EustachiusOorsuizingen en –pijn: dichtzittende buis van EustachiusWe kennen allemaal het fenomeen wel dat er een drukverschil met het binnenste van de oren ontstaat. Iedere keer dat je m…
Buis van Eustachius functiestoornissenBuis van Eustachius functiestoornissenHoewel de buis van Eustachius wordt geacht de luchtdruk te regelen, slijm af te voeren en het oor te beschermen is de bu…
Spina bifida of open ruggetjeSpina bifida of open ruggetjeSpina bifida kennen we ook wel als het 'open ruggetje'. Het is een afwijking die ontstaat in de embryonale fase. We noem…
De twintig wekenecho, een vorm van prenatale screeningAls u zwanger bent, heeft u in Nederland de mogelijkheid om verschillende testen of onderzoeken te doen om te kijken of…

Overmatige slijmproductie en rochelen bij het eten: oorzakenOvermatige slijmproductie en rochelen bij het eten: oorzakenLekker ongestoord van de maaltijd genieten willen we allemaal. Het kan echter voorkomen dat je klieren voor, tijdens of…
Wat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingenWat als je voet, been of hand slaapt? Tips bij tintelingenAls je te lang in dezelfde houding ligt of zit, dan krijg je te maken met een tintelend gevoel in de ledematen. We kenne…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuba_aperta
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Buis_van_Eustachius
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 28-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.