Exploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker worden

Exploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker worden Word je wakker tijdens de slaap met een intens hard geluid, dan kan het om het “exploding head syndrome” oftewel het exploderend hoofd syndroom gaan. Daarbij is de geluidsintensiteit dermate hoog, dat je er als het ware van wakker schrikt en als bijgevolg angstig bent met hartkloppingen. Omdat het je uit de slaapt houdt, kun je er veel overlast aan ondervinden. Wat houdt deze aandoening in, wat zijn de typerende symptomen en wat kan eraan worden gedaan?

Exploderend hoofd syndroom


Beschrijving van het fenomeen

De aandoening kan bij iedereen voordoen, echter het lijkt voornamelijk bij een grote groep vijftigplussers voor te komen. De persoon is net gaan slapen, waarbij men in een roes is gekomen of mogelijk reeds in diepe slaap is. Van het ene op het andere moment hoort de persoon een harde alles overheersende knal, zoals een hard dichtgeslagen deur, een geweerschot of een explosie. Het zorgt ervoor dat de persoon direct uit de slaap is gewekt en complete alertheid vertoont.

Gevolgen van de aandoening

Door het onverwachts ontwaken uit de slaap is de persoon extra waakzaam. Het geluid is dermate aanwezig geweest, dat men ruw uit de slaap is ontwaakt. Daardoor is het adrenalineniveau - zoals bij een gevaarlijke omstandigheid - direct gestegen. Oftewel de persoon zal angst hebben, op alles in de slaapkamer focussen en daarbij hartkloppingen hebben. Je zit als het ware direct rechtop in bed en bent compleet gespannen.

Problemen met de oren

Indien we een harde knal horen waardoor we wakker worden, dan lijkt het gerelateerd aan de oren te zijn. Het oor bestaat uit een trommelvlies, welke het geluid via trillingen overdraagt aan de gehoorbeentjes. Via de hamer en aanbeeld worden die signalen verder doorgeseind naar het slakkenhuis. In het oor kan een overdruk ontstaan, doordat bijvoorbeeld de buis van Eustachius te lang dicht zit. Ga je dan een keer slikken in je slaap dan komt die lucht hoeveelheid of waterdruk ineens vrij, waardoor het trommelvlies terugslaat. Dit zou ook aanleiding moeten zijn voor oorpijn of suizingen en dat lijkt in de meeste gevallen niet van toepassing te zijn. Daarnaast wordt ook geopperd dat er een scheurtje in het “ronde venster membraan” in het binnenoor zit. Het zou gepaard gaan met duizeligheid en doofheid, wat bij de meeste mensen met het fenomeen niet voorkomt. Waar zou het verder nog aan kunnen liggen?

Metaal opslag hersenen

Het gehoor is een belangrijk onderdeel van onze zintuigen. Via de oren worden aan de zenuwen elektrische signalen afgegeven, welke door de hersenen worden geïnterpreteerd. Daartoe zijn axon en myeline van groot belang. Het vormt de snelweg voor signalen, waarbij de axon de zenuwbaan vormt en het myeline ervoor zorgt dat het de signalen in de juiste richting verstuurt. Door toedoen van metalen in voedsel – denk aan aluminium uit verpakkingsmateriaal of pannen waarin het is bereid – neemt het aandeel ongewenste stoffen in het lichaam toe. Metalen worden door het lichaam niet gebruikt, echter opgeslagen in bijvoorbeeld de hersenen. Daardoor kan een ongewenste balans met de myeline ontstaan, waardoor onjuiste signalen worden verstuurd. Oftewel we kunnen mogelijk dingen horen die er niet zijn.

Psychische achtergronden

De hersenen vormen een complexe computer, waarbij beelden van vroeger en signalen van het heden samenkomen. Een onverwerkt verleden kan grote invloed uitoefenen op hoe wij ons gedragen. Door schokkende omstandigheden kan het zijn dat we gebeurtenissen hebben verdrongen, zodat we er geen last meer van hebben. Probleem is dat het onbewust kan gaan broeden, waardoor psychische of lichamelijke problemen naar boven komen. Denk aan een posttraumatische stress stoornis, waarbij in de slaap een bepaalde herinnering de overhand neemt of de toegang tot een beeld hermetisch wordt geweigerd. De psyche bouwt een barrière op, voordat het binnen een droom wordt getoond. Het kan een schrik moment zijn, waarbij de psyche een afleidingsmanoeuvre uithaalt door een onjuist signaal af te geven. Daardoor worden we geschrokken wakker.

Invloed van angsten

Omdat je niet weet wat er aan de hand is, ben je bang dat het ernstig is. Het zorgt ervoor dat je mogelijk meer gespannen bent en minder goed in slaap komt. Het kan er ook voor zorgen dat je minder snel of niet wilt gaan slapen. Uiteraard is dat aanleiding voor meer problemen. Stress geeft spanningen, waardoor zuren toenemen. Het zorgt ervoor dat je pijntjes en andere kwalen gaat ontwikkelen. Daarnaast kan de angst bij een herhaling van het fenomeen erger voordoen, waardoor bijvoorbeeld hartkloppingen ernstiger zijn.

Tips bij exploderend hoofd syndroom

Angsten zorgen ervoor dat we meer spanningen in het lichaam hebben en zuren daarnaast toenemen. Deze hebben een zeer negatieve invloed op ons functioneren. Heb je last van dit syndroom dan moet je er niet te lang bij stilstaan. Het komt veelvuldig voor, waarbij er geen concrete medische oorzaak valt te identificeren. Oftewel het zal blijven voorkomen, waaraan je weinig kunt doen. Wees niet ongerust, omdat het geen schadelijke gevolgen heeft. Zorg er juist voor dat je gaat ontspannen, waarbij je in het achterhoofd houdt dat het soms kan voorkomen. Door je erbij neer te leggen, vermijd je door angsten veroorzaakte aandoeningen. Daarnaast kan ontzuren en ontgiften van het lichaam een gunstige werking hebben. Lees daartoe ook de special lichaamsreiniging.

Voorgaande stuk is geschreven op basis van een reeks van veronderstellingen gebaseerd op aangegeven bronnen. Omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs is gevonden voor de oorzaak, moet voorgaande ter indicatie worden gelezen. Het is van belang om te gaan ontspannen en niet angstig zijn, indien het fenomeen weer voorkomt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapExploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapHet exploding head syndrome (exploderend hoofd syndroom) is een aandoening waarbij een patiënt onechte geluiden ervaart…
Headshaking syndroom bij paarden: Oorzaak en behandelingSchudt jouw paard vaak met het hoofd? Heeft jouw paard last van lopende neusgaten en ogen? Misschien heeft je paard dan…
Greig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenGreig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenBij het erfelijke Greig-syndroom heeft een patiënt afwijkingen aan de vingers en tenen en aan het hoofd en gezicht. Poly…
Oorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sOorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sIn Nederland is ongeveer 1 op de duizend jonge kinderen slechthorend of doof, dit betekend dat er elk jaar 180 slechhore…

Guillain-Barre Syndroom: tinteling, zenuwpijn, verlammingGuillain-Barre Syndroom: tinteling, zenuwpijn, verlammingVreemde tintelingen, aangezichtsverlamming, zenuwpijn en eventuele invaliditeit kunnen worden veroorzaakt door GBS. Bij…
Slecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveauSlecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveauHet is opvallend dat vooral vrouwen last hebben van slaapproblemen. Slecht slapen is behoorlijk vervelend en kan je ontz…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Trommelvlies
  • http://www.ntvg.nl/publicatie/Het-syndroom-van-het-exploderend-hoofd/volledig
  • http://www.hoewerkenhersenen.nl/opmerkelijk/exploding-head-syndrome
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Round_window_membrane
Reactie

Jonathan, 11-03-2020
Ik ben 23 jaar en heb hier al even last van alleen is het geluid dat ik hoor een "high pitch" sound dat luider en luider wordt. echter lijkt het er precies op dat ik eventjes niet kan bewegen en bovendien last heb met ademen wanneer dit geluid afneemt. Reactie infoteur, 11-03-2020
Dit kan mogelijk komen door een lekkage tussen het gehoor en evenwichtsorgaanbuisje of tussen de horizontale en verticale evenwichtsorgaanbuisjes. In het laatste geval gaat het om meniere. Bij heftige meniere kan men dermate zware kwalen hebben dat men alleen maar uren wil rusten zonder enige beweging. Houden de klachten aan, ga dan naar de huisarts voor verder advies.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.