Exploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker worden

Exploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker worden Word je wakker tijdens de slaap met een intens hard geluid, dan kan het om het “exploding head syndrome” oftewel het exploderend hoofd syndroom gaan. Daarbij is de geluidsintensiteit dermate hoog, dat je er als het ware van wakker schrikt en als bijgevolg angstig bent met hartkloppingen. Omdat het je uit de slaapt houdt, kun je er veel overlast aan ondervinden. Wat houdt deze aandoening in, wat zijn de typerende symptomen en wat kan eraan worden gedaan?

Exploderend hoofd syndroom


Beschrijving van het fenomeen

De aandoening kan bij iedereen voordoen, echter het lijkt voornamelijk bij een grote groep vijftigplussers voor te komen. De persoon is net gaan slapen, waarbij men in een roes is gekomen of mogelijk reeds in diepe slaap is. Van het ene op het andere moment hoort de persoon een harde alles overheersende knal, zoals een hard dichtgeslagen deur, een geweerschot of een explosie. Het zorgt ervoor dat de persoon direct uit de slaap is gewekt en complete alertheid vertoont.

Gevolgen van de aandoening

Door het onverwachts ontwaken uit de slaap is de persoon extra waakzaam. Het geluid is dermate aanwezig geweest, dat men ruw uit de slaap is ontwaakt. Daardoor is het adrenalineniveau - zoals bij een gevaarlijke omstandigheid - direct gestegen. Oftewel de persoon zal angst hebben, op alles in de slaapkamer focussen en daarbij hartkloppingen hebben. Je zit als het ware direct rechtop in bed en bent compleet gespannen.

Problemen met de oren

Indien we een harde knal horen waardoor we wakker worden, dan lijkt het gerelateerd aan de oren te zijn. Het oor bestaat uit een trommelvlies, welke het geluid via trillingen overdraagt aan de gehoorbeentjes. Via de hamer en aanbeeld worden die signalen verder doorgeseind naar het slakkenhuis. In het oor kan een overdruk ontstaan, doordat bijvoorbeeld de buis van Eustachius te lang dicht zit. Ga je dan een keer slikken in je slaap dan komt die lucht hoeveelheid of waterdruk ineens vrij, waardoor het trommelvlies terugslaat. Dit zou ook aanleiding moeten zijn voor oorpijn of suizingen en dat lijkt in de meeste gevallen niet van toepassing te zijn. Daarnaast wordt ook geopperd dat er een scheurtje in het “ronde venster membraan” in het binnenoor zit. Het zou gepaard gaan met duizeligheid en doofheid, wat bij de meeste mensen met het fenomeen niet voorkomt. Waar zou het verder nog aan kunnen liggen?

Metaal opslag hersenen

Het gehoor is een belangrijk onderdeel van onze zintuigen. Via de oren worden aan de zenuwen elektrische signalen afgegeven, welke door de hersenen worden geïnterpreteerd. Daartoe zijn axon en myeline van groot belang. Het vormt de snelweg voor signalen, waarbij de axon de zenuwbaan vormt en het myeline ervoor zorgt dat het de signalen in de juiste richting verstuurt. Door toedoen van metalen in voedsel – denk aan aluminium uit verpakkingsmateriaal of pannen waarin het is bereid – neemt het aandeel ongewenste stoffen in het lichaam toe. Metalen worden door het lichaam niet gebruikt, echter opgeslagen in bijvoorbeeld de hersenen. Daardoor kan een ongewenste balans met de myeline ontstaan, waardoor onjuiste signalen worden verstuurd. Oftewel we kunnen mogelijk dingen horen die er niet zijn.

Psychische achtergronden

De hersenen vormen een complexe computer, waarbij beelden van vroeger en signalen van het heden samenkomen. Een onverwerkt verleden kan grote invloed uitoefenen op hoe wij ons gedragen. Door schokkende omstandigheden kan het zijn dat we gebeurtenissen hebben verdrongen, zodat we er geen last meer van hebben. Probleem is dat het onbewust kan gaan broeden, waardoor psychische of lichamelijke problemen naar boven komen. Denk aan een posttraumatische stress stoornis, waarbij in de slaap een bepaalde herinnering de overhand neemt of de toegang tot een beeld hermetisch wordt geweigerd. De psyche bouwt een barrière op, voordat het binnen een droom wordt getoond. Het kan een schrik moment zijn, waarbij de psyche een afleidingsmanoeuvre uithaalt door een onjuist signaal af te geven. Daardoor worden we geschrokken wakker.

Invloed van angsten

Omdat je niet weet wat er aan de hand is, ben je bang dat het ernstig is. Het zorgt ervoor dat je mogelijk meer gespannen bent en minder goed in slaap komt. Het kan er ook voor zorgen dat je minder snel of niet wilt gaan slapen. Uiteraard is dat aanleiding voor meer problemen. Stress geeft spanningen, waardoor zuren toenemen. Het zorgt ervoor dat je pijntjes en andere kwalen gaat ontwikkelen. Daarnaast kan de angst bij een herhaling van het fenomeen erger voordoen, waardoor bijvoorbeeld hartkloppingen ernstiger zijn.

Tips bij exploderend hoofd syndroom

Angsten zorgen ervoor dat we meer spanningen in het lichaam hebben en zuren daarnaast toenemen. Deze hebben een zeer negatieve invloed op ons functioneren. Heb je last van dit syndroom dan moet je er niet te lang bij stilstaan. Het komt veelvuldig voor, waarbij er geen concrete medische oorzaak valt te identificeren. Oftewel het zal blijven voorkomen, waaraan je weinig kunt doen. Wees niet ongerust, omdat het geen schadelijke gevolgen heeft. Zorg er juist voor dat je gaat ontspannen, waarbij je in het achterhoofd houdt dat het soms kan voorkomen. Door je erbij neer te leggen, vermijd je door angsten veroorzaakte aandoeningen. Daarnaast kan ontzuren en ontgiften van het lichaam een gunstige werking hebben. Lees daartoe ook de special lichaamsreiniging.

Voorgaande stuk is geschreven op basis van een reeks van veronderstellingen gebaseerd op aangegeven bronnen. Omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs is gevonden voor de oorzaak, moet voorgaande ter indicatie worden gelezen. Het is van belang om te gaan ontspannen en niet angstig zijn, indien het fenomeen weer voorkomt.

Lees verder

© 2013 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Exploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapExploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapHet exploding head syndrome (exploderend hoofd syndroom) is een aandoening waarbij een patiënt onechte geluiden ervaart…
Headshaking syndroom bij paarden: Oorzaak en behandelingSchudt jouw paard vaak met het hoofd? Heeft jouw paard last van lopende neusgaten en ogen? Misschien heeft je paard dan…
Greig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenGreig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenBij het erfelijke Greig-syndroom heeft een patiënt afwijkingen aan de vingers en tenen en aan het hoofd en gezicht. Poly…
Oorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sOorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sIn Nederland is ongeveer 1 op de duizend jonge kinderen slechthorend of doof, dit betekend dat er elk jaar 180 slechhore…

Guillain-Barre Syndroom: tinteling, zenuwpijn, verlammingGuillain-Barre Syndroom: tinteling, zenuwpijn, verlammingVreemde tintelingen, aangezichtsverlamming, zenuwpijn en eventuele invaliditeit kunnen worden veroorzaakt door GBS. Bij…
Slecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveauSlecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveauHet is opvallend dat vooral vrouwen last hebben van slaapproblemen. Slecht slapen is behoorlijk vervelend en kan je ontz…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Trommelvlies
  • http://www.ntvg.nl/publicatie/Het-syndroom-van-het-exploderend-hoofd/volledig
  • http://www.hoewerkenhersenen.nl/opmerkelijk/exploding-head-syndrome
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Round_window_membrane

Reageer op het artikel "Exploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker worden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jonathan, 11-03-2020 01:09 #6
Ik ben 23 jaar en heb hier al even last van alleen is het geluid dat ik hoor een "high pitch" sound dat luider en luider wordt. echter lijkt het er precies op dat ik eventjes niet kan bewegen en bovendien last heb met ademen wanneer dit geluid afneemt. Reactie infoteur, 11-03-2020
Dit kan mogelijk komen door een lekkage tussen het gehoor en evenwichtsorgaanbuisje of tussen de horizontale en verticale evenwichtsorgaanbuisjes. In het laatste geval gaat het om meniere. Bij heftige meniere kan men dermate zware kwalen hebben dat men alleen maar uren wil rusten zonder enige beweging. Houden de klachten aan, ga dan naar de huisarts voor verder advies.

Alex, 18-02-2018 21:04 #5
Hoi,
Ik ben 34 en heb dit ook al meermaals gehad.
De eerste 2 keer werd ik wakker door een "explosie" maar mijn vrouw had niets gehoord dus ik dacht dat het gewoon in mijn droom was maar had het toch lastig om weer in slaap te vallen.
De derde keer was het zo erg dat ik gewoon zo gespannen en wakker was dit ik uit bezorgdheid toch heel het huis heb doorzocht en heb ook meermaals naar buiten gekeken… (We wonen naast een hoogspanninscabine)
Ben uiteindelijk toch in slaap geraakt nadat ik weer in mijn bed gekropen ben.
Hierna ben ik toch wat beginnen googlen waardoor ik op deze site ben terechtgekomen.

Grtz

Ineke, 16-06-2016 18:22 #4
Ik ben 32. Nooit van dit syndroom gehoord maar heb het wel denk ik. Zo af en toe. Dan lijkt het bij mij meer op een zweepslag in mijn hoofd dan op een explosie. Juist als ik in slaap ben gevallen.

Rens, 19-01-2015 02:54 #3
Gisternacht had ik voor het eerst, en ook gelijk 3 keer knallen in de nacht. De eerste 2 keer dacht ik dat jongens zwaar vuurwerk onder mijn slaapkamer raam gooide. De 3e keer toch maar even in huis gekeken of er niet wat aan de hand was. Nu een dag later ben ik alweer wakker voor de 2e knal deze nacht. Dit is geen vuurwerk. M'n handen shaken en ik heb het idee dat ik niet alleen in huis ben. Al heb ik elk hoekje gecheckt. Ik ben bang om in slaap te vallen. Als een 28 jarig klein kind lig ik nu in mijn bed bang te zijn voor nog een knal in het donker.

Jasper, 07-10-2014 12:47 #2
Hallo,

Mijn naam is Jasper en ben 24 jaar oud. Ook ik ervaar soms een doffe klap als ik wakker wordt. Het lijkt alsof er een hele harde klap door het dak van mijn huis gaat en dit dacht ik ook altijd maar zodra ik ging kijken of er iets aan de hand was met het huis leek alles in orde, geen takken van bomen niets. Nadat ik dit gelezen heb denk ik ook te maken te hebben met exploderend hoofd syndroom aangezien het ook al zeker 10 keer is voorgekomen. Het gebeurt bij mij altijd s'ochtends nadat ik opnieuw in slaap ben gevallen. Het gaat gepaard met totale wakkerheid door de adrenaline maar dacht daarom zelf altijd dat ik schrok van het harde geluid en me daarom zo voelde. Het gebeurt bij mij nadat ik mijn bewustzijn heb teruggekregen en me dus helemaal scherp voel dat ik de klap dan hoor en dus maak je het ook mee. Ik dacht eerst nog aan klopgeesten maar gelukkig is dat het niet haha.

Groetjes en succes als je dit ook ervaart.

Jasper

P. van der Pluijm, 30-08-2014 11:44 #1
Geacht forum.

Ik ben een man van 66 jaar ik heb er nooit last van gehad totdat ik 5 jaar geleden geconfronteerd ben geworden dat ik een apneu patient ben,

Daarvoor heb ik een MRA protege gekregen wat goed werkt moet ik zeggen ik heb geen adem stilstanden meer, echter kan ik niet goed tegen de spanning op mijn kaken en heb de protege zo veel mogelijk spanningsloos ingesteld.

Nu krijg ik wel vaak s’nachts als ik wakker word te maken met het fenomeen van exploding head syndrome enkele malen achter elkaar, het verdwijnt als ik een paar maal diep adem haal.

Ik denk dat het exploding head syndrome te maken heeft met het bewustzijnsverlies ( ontspanning ) de kaakspanning (knarsetanden ) en/of zuurstoftekort.

Ik ben blij te horen dat het verder geen kwaad kan, en ik hoop u hiermee eventueel meer inzicht te hebben kunnen geven betreffende het fenomeen van exploding head syndrome.

Met vriendelijke groet.

P.v.d.Pluijm

Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Ooraandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!