Wakker liggen door rusteloze benen RLS, wat te doen?

Wakker liggen door rusteloze benen RLS, wat te doen? Je bent moe, maar je kunt niet in slaap vallen. De benen lijken continu aan de wandel te willen, waardoor jij je slaap niet kunt krijgen. Het kan een enkele keer voorkomen, maar wat als het structureel dagelijkse routine is geworden? In dat geval moet er iets aan de hand zijn met je lichaam, waardoor je een rusteloos gevoel krijgt. Wat kunnen de veroorzakers van RLS oftewel het “rusteloze benen syndroom” zijn en wat kun je doen om wel in slaap te komen?

Rusteloze benen syndroom en wakker liggen


De symptomen en slaaptekort bij RLS

Ieder mens moet voldoende tijd hebben om het lichaam uit te laten rusten. Voor een gemiddeld mens ligt voldoende slaap rond de acht uur. Dit heeft te maken met diepe slaap dat na anderhalf uur optreedt, waarna het lichaam binnen een periode van vier uur langzaam ontwaakt. Daarna volgt nogmaals een cyclus van vier uur. De lengte van die cyclus kan ook drie uur zijn, waardoor sommige personen minimaal zes uur per dag aan slaap nodig hebben. Toch dien je wel de mogelijkheid hebben om te slapen. De aandoening zorgt ervoor dat je benen het gevoel hebben om te bewegen terwijl je wilt slapen. Dat gevoel kan de overhand krijgen, waardoor je onvoldoende nachtrust. Je moet iets doen om dat gevoel kwijt te raken, waardoor je gaat bewegen. RLS heeft dus grote invloed op de mate van rust van het lichaam. Het kan dus aanvullende klachten veroorzaken, zoals spierpijnen, nekklachten, maar ook overmatige voeding.

Gerelateerde aandoeningen

Meerdere ziektebeelden of aandoeningen kunnen het veroorzaken. Denk aan diabetes, artrose, anemie, enzovoorts maar ook overtollige inname van lichaamsverkeerde stoffen zoals rook, cafeïne of alcohol. Toch hoeft niet iedereen een bepaalde ziekte te hebben om er last van te hebben. Onbewust kunnen er teveel zuren in het lichaam aanwezig zijn, waardoor spieren in de benen worden getriggerd.

Verschil met tintelingen

Een chronische kriebeling in het been is anders dan onrustige benen. De benen willen namelijk actief zijn. Heb je een jeukend been tot op de knie dan kan er sprake zijn van een te zout dieet. Zout eten laat de nieren verkrampen in de onderrugspieren. Deze zijn verbonden met de onderste ruggenwervels, waardoor bij spanning zenuwen bekneld raken. Dit straalt uit naar de bovenbenen. Een hernia kan uitstralen naar de onderbenen, waarnaast ischias de achterkant van het been pijn laat doen. Met rusteloze benen wil je lichaam niet stil blijven liggen, waardoor je door bewegingen wakker wordt of blijft. Wat kun je daartegen doen?

Beweeg voor het slapen gaan

Voldoende beweging moet ervoor zorgen dat de lust om te bewegen afneemt. Heb je benen die graag in beweging willen zijn dan moet je daaraan gehoor geven. Uiteraard moet je dat overdag doen, zodat je benen een verzadigd gevoel krijgen. Ook je benen kunnen door beweging moe worden. Beweeg dus als je wakker bent en doe het zoveel als mogelijk. Fiets naar je werk, neem de trap in plaats van de lift, wandel iedere dag een blok en doe oefeningen voordat je gaat slapen.

Zorg ervoor dat zuren worden afgevoerd

Natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat zuren in het lichaam worden geneutraliseerd. Krijgt het lichaam onvoldoende daarvan binnen dan verzuurt het lichaam. Dat houdt in dat vele aandoeningen de kop kunnen opsteken. Tintelingen, gewrichtspijn en krampen kunnen zomaar voorkomen. Ook onrustige benen kunnen daardoor worden veroorzaakt. Spierweefsel reageert negatief op een hoge zuurtegraad in het lichaam waardoor de benen kunnen opspelen. Het is dus noodzaak om het lichaam te ontzuren door daartoe de nieren te helpen. Bij een te laag bicarbonaatniveau zal aanvullende inname van zuiveringszout noodzaak zijn. Meestal heeft men onvoldoende natriumbicarbonaat vanaf het vijftigste levensjaar. Aanvullend kan de inname van brandnetelthee uitkomst bieden omdat het gifstoffen uitdrijft.

Een goede houding is belangrijk

Let op je houding is altijd belangrijk. Werk op een ergonomisch verantwoorde manier, zodat je lichaam niet onder druk komt te staan. Een continue onjuiste scheve houding kan inhouden dat zenuwen onjuist worden belast. Rust je uit door te gaan liggen dan kunnen die zenuwen worden ontlast, waardoor de aandoening gaat opspelen. Let op je zithouding en loop recht. Laat eveneens je heuphouding bekijken of het haaks op je ruggenwervel aansluit. Mogelijk heb je een scheve houding wat met steunzooltjes kan worden gecorrigeerd. Krijg je tintelingen in je been omdat je op je rug slaapt dan kan er sprake zijn van een probleem aan de ruggenwervel.

De invloed van gezonde voeding

Je bent wat je eet en dus moet je letten op wat je binnenkrijgt. Teveel zout en zurig eten werkt ongunstig op de staat van je lichaam. Let op volwaardige producten en ingrediënten, welke je in zelfgemaakte maaltijden bereidt. Zo weet je wat je per dag binnenkrijgt. Let op onverzadigde vetten (vis en noten), zuivel, groene groenten, niet te zoet fruit, enzovoorts. Eet bij voorkeur vaker per dag, echter houdt het bij kleine gezonde hapjes per keer. Het stimuleert namelijk je stofwisseling.

Slaapverwekkend eten innemen

Vlak voor het slapen gaan kan slaapverwekkend voedsel belangrijk zijn. Denk aan een cracker met tonijn wat je met warme melk wegspoelt. Het zorgt ervoor dat je met een lichte maaltijd geleidelijk aan nog iets energie krijgt waarbij je slaperig wordt. Slaap ontstaat namelijk vaak doordat we hebben gegeten, waardoor tevredenheidshormonen vrijkomen. Daarnaast wordt iets bloed onttrokken aan de hersenen, waardoor een gunstigere situatie voor slapen ontstaat. Let wel dat je een stevige maaltijd voor het slapen gaan moet vermijden. Heb je ondanks alles toch problemen met het in slaap vallen dan kan uiteraard medicatie helpen (verander van type antidepressiva kan ook helpen). Toch moet je de voorkeur leggen in het veranderen van je levensstijl om beter te kunnen slapen.

Het doen voor het slapen gaan

Als het lichaam tevreden is worden tevredenheidshormonen afgegeven. Het geeft een mate van voldoening aan het lichaam. Omdat beweging bij deze aandoening zeer belangrijk is, omdat seksuele activiteiten die stoffen afgeeft lijkt een combinatie met slapen zeer gepast. Uiteraard zul je het niet iedere dag doen en dus is het geen structurele oplossing. Zorg er dus voor dat je het combineert met voorgaande adviezen om het meest gunstige resultaat te bereiken.

Wat vermijden bij rusteloze benen syndroom?

Lichaamsverkeerde stoffen moet je zoveel als mogelijk vermijden. Denk aan alcohol of roken, waarbij het lichaam wordt gestimuleerd en je vroegtijdig weer wakker wordt. Ook theïne of cafeïne werken slaapverstorend en moeten worden vermeden. Je kunt echter wel rooibosthee nemen, omdat het geen stimulerende stoffen bezit. Daarbij kun je een relaxed gevoel krijgen.

Wat als je partner er wakker van wordt?

Het kan voorkomen dat je tijdens de slaap behoorlijk in beweging bent met je benen, waardoor je partner er wakker van wordt. Het is belangrijk om daarover te praten en dat er een oplossing wordt gevonden. Apart slapen is namelijk niet goed voor de relatie. Werk aan je levensstijl door het lichaam te ontzuren, ontgiften door juist gezonde voeding in te nemen. Daarnaast moet je werken aan slaapverwekkers voordat je gaat slapen. Uiteraard blijft beweging een belangrijke factor binnen je leven terwijl je wakker bent.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je…
Oplossing voor rusteloze benenOplossing voor rusteloze benenRusteloze benen zijn enorm vervelend en kunnen ervoor zorgen, dat je niet goed in slaap kunt komen of verder door kunt s…
Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…
Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Een al dan niet goede nachtrust is afhankelijk van hoe gemakkelijk je de slaap kan vatten en effectief in slaap blijft g…

Leverfalen: symptomen oorzaak, behandeling en prognoseLeverfalen: symptomen oorzaak, behandeling en prognoseLeverfalen (leverinsufficiëntie) is een ernstige verslechtering van de leverfuncties. Wat is leverfalen en hoe wordt lev…
Middenvoetsbeen botbreuk, behandeling van JonesfractuurMiddenvoetsbeen botbreuk, behandeling van JonesfractuurEen ongelukkige beweging, je verstapt je of je komt met je voet ergens tussen. De voet is opgebouwd uit een fijnmazige b…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimalegezondheid.com/wat-kan-ik-tegen-onrustige-benen-doen-rls/
  • http://www.rlstest.nl/heb_ik_rls.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.