Hamstringblessure: ernstige pijn, kramp achterkant bovenbeen

Hamstringblessure: ernstige pijn, kramp achterkant bovenbeen Voetballers en sporters vragen veel van het lichaam, zeker als er een topprestatie moet worden geleverd. Indien de atleet grote krachten moet opnemen door extreme lasten op de spieren toe te laten, kan een verrekking of scheurtje ontstaan. Betreft het één van de drie belangrijkste bovenbeenspieren gelegen aan achterkant been, dan gaat het om een hamstringblessure. Wat houdt dit in en hoe kan de blessure worden behandeld?

Hamstringblessure


Drie belangrijke bovenbeen spieren

Indien er wordt gesproken over een hamstringblessure dan heeft men het altijd over een drietal grote spieren. Dit betreffen de:

Semimembranosus en Semitendinosus spier

De semimembranosus spier bestaat voor de helft uit spierweefsel en voor de helft uit pezen. Het werkt voor een groot deel samen met de Semitendinosus spier. Beide spieren lopen van heupgewricht tot over de knie en verzorgen de achterwaartse beweging van het onderbeen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de heup en knie te bewegen. De Semimembranosus spier eindigt diep in de knie, alwaar het samenwerkt met de achterste kniebanden. De Semitendinosus spier loopt verder langs de knie tot in de kuit.

Biceps Fermoris spier

Deze spier wordt onderverdeeld in twee delen. De caput breve loopt van de heup over de knie. De caput longum loopt over de knie en heup. Het geeft de zijdelingse en verticale draai capaciteit voor de knie.

Hoe kun je de aandoening herkennen?

Span je je in waarna je een zweepslaggevoel aan het been hebt, dan is de kans groot dat het om een hamstringblessure gaat. Na de stekende pijn zal er nog een stevige kramp aanwezig zijn, waarnaast de spieren plaatselijk qua formaat kunnen toenemen. De zwelling kan aanvullende pijn geven, waarnaast ook een bloeduitstorting van toepassing kan zijn. Komt het voor dan zal het been geruime tijd (dagen soms weken) plaatselijk stijf zijn, waarbij de klachten traag wegtrekken. Omdat ook bij goede behandeling de kans op herhaling groot is, is het van wezenlijk belang om het snel te laten behandelen. Komt het na het voorval wederom een keer voor, dan zal blessure heftiger zijn. Hoe verschilt de acute met de chronische variant?

Acuut voorkomend

Komt de pijn als plotselinge steek dan is er sprake van de acute vorm. Door een krachtsinspanning (bijvoorbeeld na een slechte warming-up) is er een scheur ontstaan, waarbij vrij exact de pijnlijke plek valt aan te wijzen. Denk zeker aan voetbal, maar ook andere sporten waarbij veel van het lichaam wordt gevraagd. Tennis, volleybal, kogelstoters, verspringers, enzovoorts zijn enkele voorbeelden waarbij het kan voorkomen. De steek zal intens zijn, waarna de pijn sluimerend aanwezig zal zijn.

Chronische hamstringpijn

Een andere vorm van de blessure is de chronische variant. Door herhaaldelijk bepaalde sportbewegingen te doen of door dagelijks bepaalde herhalende lasten op de benen toe te laten, neemt de pijn stapsgewijs toe. Oftewel in eerste instantie is er een vage pijnklacht, waarbij de plaats niet exact valt aan te wijzen. Omdat het niet wordt herkend en dus onbehandeld blijft en bewegingen doorgaan, neemt de pijnintensiteit met de tijd toe. Denk aan snelwandelen of hardlopers, waarbij de benen of voeten mogelijk net verkeerd wordt geplaatst. De beweging leidt tot toenemende schade aan het spierweefsel.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de gescheurdheid wordt het op verschillende manieren behandeld. Betreft het een scheurtje(s) dan moet men meerdere dagen rust nemen, geen krachtsinspanningen doen, voldoende koelen en met het been omhoog. Daarna volgt een geleidelijk proces, waarbij de benen onder begeleiding weer kunnen worden belast. Betreft het een volledig afgescheurde spier (volledige vormverandering beenspier) dan is uiteraard een onmiddellijk chirurgische ingreep noodzakelijk. Des te sneller kan worden geopereerd des te beter kan het herstel verlopen. In dit geval zal het nabehandelingstraject langdurig zijn.

Verschil met ischias

Een andere aandoening, waarbij veel pijn aan achterkant been voorkomt betreft ischias. Dit wordt ook wel heupjicht genoemd en houdt in dat de hoofdzenuw ter plaatse van de heupen of onder in de rug bekneld is geraakt. Vaak zal er sprake zijn van een verkeerde manier van lopen of onjuiste houding, waardoor de zenuwen onjuist worden belast. Het veroorzaakt elektrische signalen welke door de hersenen als pijnprikkels worden geïdentificeerd. In dit geval zal de pijnlijke aandoening over de complete lengte van achterkant been voordoen. Lees daartoe verder in het artikel “Ernstige pijn achterkant been van zitvlak tot hiel”.

Heb je ernstige pijn aan de achterkant van het been dan moet je het altijd laten onderzoeken en/ of behandelen. Een goede behandeling in combinatie met voldoende rust kan goed herstel bieden. Laat je over het behandelingstraject goed informeren door de behandelend arts. Volg daarnaast de adviezen op om herhaling te voorkomen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierWat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierGescheurde en verrekte spieren komen vaak voor, je kunt er zelf veel aan doen. Warmte, compressen en fysiotherapie zijn…
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Hamstringblessure: Aandoening met scheur van hamstringspierHamstringblessure: Aandoening met scheur van hamstringspierDe hamstringspieren is de groep van drie spieren die langs de achterkant van de dij lopen. Bij een hamstringblessure ont…

Watertekort als oorzaak van migraineWatertekort als oorzaak van migraineEen gebrek aan water kan leiden tot migraine; het vaak last hebben van hoofdpijn. We denken soms dat migraine door een m…
Plasmaceltoename: MGUS aandoening, soms indicator van kankerPlasmaceltoename: MGUS aandoening, soms indicator van kankerEen toename van plasmacellen in het lichaam wordt MGUS genoemd en staat voor Monoclonal Gammopathy of Unknown Significan…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Musculus_biceps_femoris
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Musculus_semimembranosus
  • http://www.fysiotherapie-enschede.nl/content/ziektenbeelden3upo/hamstringblessure.htm
  • http://www.dokter.nl/forum/spieren-pezen-botten-gewrichten/132426-pijn-in-achterkant-bovenbenen
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.