Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spier

Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spier Gescheurde en verrekte spieren komen vaak voor, je kunt er zelf veel aan doen. Warmte, compressen en fysiotherapie zijn net als arnica crème enkele goede oplossingen.

Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spier

Een gescheurde spier is pijnlijk. Meestal is er schade aan de spier die wordt veroorzaakt wanneer spiervezels zijn gescheurd. Gescheurde spieren worden meestal veroorzaakt door het verrichten van lichamelijke activiteit zonder eerst een goede warming-up gedaan te hebben. Een scheurtje in een spier kan ook optreden wanneer een persoon onverwachts iets doet dat vermoeiend is voor de spieren. Een gescheurde spier is meestal niet ernstig maar wel pijnlijk,

De meest verrekte spier

Hoewel elke spier kan scheuren is de hamstring de meest gescheurde spier. De hamstring loopt langs de achterkant van het bovenbeen van het kniegewricht tot op de billen. Ongeacht waar de blessure zich bevindt, leidt een scheurtje tot ernstige pijn die steeds erger wordt. Het kan ook een paar dagen gekneusd zijn nadat de schade optreedt. Bij een gescheurde hamstring is het raadzaam om de huisarts te bezoeken.

Symptomen van een gescheurde spier

  • Een plotselinge scherpe pijn aan de spier
  • Pijn bij het rekken van de spier ( bijvoorbeeld strekken van de knie)
  • Pijn bij het gebruiken van de spier
  • Zwelling en blauwe plekken

Genezen van een verrekte of gescheurde spier

Hoewel er niets aan gedaan kan worden om een verrekte of gescheurde spier sneller te genezen zijn er verschillende manieren om de pijn te verminderen en de functie te verbeteren. De eerste stap is om onmiddellijk na het verrekken of scheuren van de spier, ijs of een koud kompres aan te brengen. Dit zal helpen om de zwelling en dus de pijn te verminderen. Vervolgens moet de verrekte of gescheurde spier worden verpakt in een elastisch verband om de spier te ontzien. Dit kun je kopen bij de drogist.

Het gebruik van arnica crème bij een gescheurde of verrekte spier

Wrijf arnica crème op het pijnlijke gebied. Arnica is een homeopathisch middel voor een verrekte spier. Deze crème is veilig voor mensen van alle leeftijden en trekt snel in de huid. Het wordt veel gebruikt voor het verlichten van spieren die zijn verrekt of gescheurd zijn. Stretchen kan ook een oplossing zijn om de pijn te verzachten en de genezing goed te laten verlopen. Maar stretchen kan ook de schade verergeren als het te snel gedaan wordt. Stretch in elk geval niet verder dan het punt waarop het pijn begint te doen.

Warmte bij spierpijn

Een warm bad kan er voor zorgen dat de verrekte spier ontspant, de doorbloeding verbeterd en de pijn verminderd. Mocht u geen bad hebben kunt u er ook voor kiezen om een warme balsem of een warme douche te nemen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan het genezingsproces ook te goede komen. Vaak is een fysiotherapeut om vast te stellen welke spier er beschadigd is en wat je hier het beste aan kunt doen. Een fysiotherapeut kan je ook helpen om je houding te verbeteren om er voor te zorgen dat je dezelfde blessure niet zo snel weer krijgt. Meestal zul je enkele keren langs moeten gaan om de behandeling een goede kans van slagen te geven. In veel gevallen wordt dit door de zorgverzekeraar betaald.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica verlicht kneuzingen en verstuikingenArnica, de normale naam voor de plant (Arnica Montana) is een geneeskrachtig kruid dat reeds honderden jaren gebruikt wo…
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Arnica: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenArnica: gezondheidsvoordelen, toepassingen en bijwerkingenDe veelzijdige geneeskrachtige plant Arnica (voluit 'arnica montana' en ook bekend als valkruid of wolverlei), kent veel…

Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…
Het syndroom van AspergerHet syndroom van AspergerHet Aspergesyndroom is een zogenaamde pervasieve ontwikkelingsstoornis, wat zoveel wil zeggen dat het behoort tot een be…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.