Het syndroom van Asperger

Het syndroom van Asperger Het Aspergesyndroom is een zogenaamde pervasieve ontwikkelingsstoornis, wat zoveel wil zeggen dat het behoort tot een bepaalde groep binnen de psychiatrie (4 ontwikkelingsstoornissen en een restgroep). Pervasief wil zeggen diep doordringend.

Ontdekker?

De Oostenrijkse psychiater en kinderarts Hans Asperger schreef in 1944 een proefschrift over het verschijnsel. Het duurde nog tot 1994 voordat het officieel opgenomen werd in de DSM (diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

Wat is het?

Het Aspergersyndroom behoort tot het autismespectrum. Er zijn verschillende aspecten die samen (enkele kenmerken of soms meerdere) dit syndroom vormen.
 • Zo is het herkennen van een sociale situatie erg moeilijk en wordt vaak vergeleken met troebel water. Mensen die dit syndroom niet hebben, hebben een filter wat het water helder maakt en ze een situatie kunnen overzien. Als je Asperger hebt dat ontbreekt het filter en komt het ook als troebel water binnen en is de situatie nauwelijks te plaatsen laat staan te overzien.
 • De motoriek is veelal slechter.
 • Nauwelijks tot niet gebruiken van gebaren.
 • Vaak opvallend hard starende blikken.
 • Het inleveringvermogen is minimaal (sociale situaties op niveau houden is dus erg moeilijk).
 • Erg formeel taalgebruik op het pedante af.
 • Een andere belangrijk aspect is niet tegen veranderende situaties kunnen. Alles zoveel mogelijk het oude houden geeft overzicht en helderheid in het hoofd.
 • Mensen met dit syndroom leven heel vaak sterk op zichzelf zonder vrienden.

Daar waar sommige mensen met het syndroom niet een normaal leven op kunnen bouwen, kunnen andere dit weer wel. Met een normaal IQ, veel wilskracht en begrip van de omgeving kan je normaal functioneren in de maatschappij.

Hoe herken je het?

Hoewel het bij veel meer jongens dan meisjes wordt geconstateerd, hebben ook meisjes er last van. Het is niet altijd even gemakkelijk te herkennen, maar vaak begint het op school. Daar waar de verschillende symptomen zich voordoen, zal eerder een diagnose gesteld worden. Lastig derhalve als je maar een beperkt aantal symptomen hebt en er langere tijd mee rondloopt of je in de categorie autist geplaatst wordt. Het aspect van de enorme sociale beperkingen is wel een symptoom wat nadrukkelijk naar voren komt. Op scholen worden deze kinderen er ook vaak nadrukkelijk mee gepest. Maar ook tijdens de volwassen leeftijd kan de diagnose volgen.

Verder hebben ze vaak op een bepaald vlak een intense interesse, wat verder gaat dan een gemiddelde hobby, het neigt zelfs naar obsessief gedrag. Ook zijn de onderwerpen vaak niet alledaags. Niet een verzamelaar van mooie miniatuurauto’s of postzegels, maar van een bepaald onderdeeltje van een auto, poppenhuisdeurtjes of barbiehaarbandjes (niet de barbies zelf of kleertjes).

De zogenaamde “Australische schaal” is een veelgebruikte lijst om het syndroom vast te stellen. Vragen als:
 • Is het kind opvallend lomp
 • Het kind een abnormale houding bij het hardlopen
 • Mist het kind empathie
 • Mist het kind emotionele uitingen
 • Is het kind gefascineerd of zelfs geobsedeerd door een specifiek onderwerp
 • Spreekt het kind met een vreemde klank

En zo gaat de vragenlijst nog even door en per vraag kan je van 0 tot 6 invullen. Als het kind op minimaal 2 gemiddeld of meer uitkomt, is de mogelijkheid aanwezig dat het kind het syndroom van Asperger heeft.

Wat is er aan te doen?

Genezing of behandeling is niet mogelijk. Therapie en medicijnen kunnen wel helpen om een zo normaal mogelijk leven te leiden en de symptomen bestrijden.

Verder zijn er diverse lotgenotencontact bijeenkomsten en zijn er verenigingen waar je terecht kunt (Bijv. Nederlandse Vereniging voor Autisme en Personen uit het Autisme Spectrum).
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het syndroom van Asperger bij kinderenHet syndroom van Asperger bij kinderenLees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt h…
Diagnose: Syndroom van AspergerDiagnose: Syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger is een aangeboren, autistische stoornis. Er zijn veel overeenkomsten met de klassieke vorm van…
Aandoening: Het syndroom van AspergerAandoening: Het syndroom van AspergerMensen met het syndroom van Asperger hebben een autistische aandoening. Deze aandoening begint vaak al vanaf de geboorte…
Wat is het syndroom van Asperger?Wat is het syndroom van Asperger?Het syndroom van Asperger is een geboren aandoening die ertoe leidt dat mensen die eraan lijden verschillende problemen…

Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierWat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierGescheurde en verrekte spieren komen vaak voor, je kunt er zelf veel aan doen. Warmte, compressen en fysiotherapie zijn…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.