Het syndroom van Asperger bij kinderen

Het syndroom van Asperger bij kinderen Lees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt herkennen.

Het syndroom van Asperger bij kinderen

Het syndroom van Asperger is een moeilijk te beschrijven aandoening. Het is een gedragsstoornis die met name bij jongens voorkomt. Qua kenmerken in het gedragspatroon van het kind met dit syndroom komt deze stoornis dicht in de buurt van autisme. Vaak worden kinderen met dit syndroom gepest door leeftijdsgenoten.

Intelligentie

Kinderen met het syndroom van Asperger zijn vaak razend intelligent. Ze kunnen op anderen vaak enorm slim over komen. Dit heeft vaak te maken met een bepaalde fixatie voor een onderwerp. Zo kan een kind dat dit syndroom heeft, bijvoorbeeld een bovenmatige interesse voor hoofdsteden van landen hebben. Dit stelt hem dan ook in staat met iederen in zijn omgeving een gesprek aan te knopen over zijn favoriete onderwerp.

Motoriek van kinderen met het syndroom van Asperger

Kinderen met het syndroom van Asperger kunnen door hun omgeving vaak onhandig gevonden worden. Vaak hebben deze kinderen moeite met bijvoorbeeld gymlessen en andere bewegingsactiviteiten. Ook schrijven ze vaak slordig en onregelmatig. Dit kan onder andere een laag zelfbeeld tot gevolg hebben.

Wanneer heeft een kind het syndroom van Asperger?

Dit is geen eenvoudig te beantwoorden vraag. Het is namelijk een neurologische aandoening die door een leek niet of nauwelijks vast te stellen is. Het heeft bijvoorbeeld niets te maken met de opvoeding van het kind of de omgeving waarin het opgroeit. Het vaststellen van het syndroom van Asperger gebeurt doorgaans pas halverwege de basisschool omdat het moeilijk is om het verschil op te merken tussen een hoogbegaafd en sociaal onhandig kind en een kind met het syndroom van Asperger.

Sociale vaardigheden van een kind met het syndroom van Asperger

Kinderen met het syndroom van Asperger zijn vaak sociaal vaardig. Dit maakt het moeilijker om de ziekte te herkennen. Ze komen vaak op jonge leeftijd al zeer sociaal en welbespraakt over. Maar tegelijkertijd vinden kinderen met het syndroom van Asperger het moeilijk om bijvoorbeeld een gesprek over hun gevoelens te hebben en vinden het lastig om sociaal gedrag te vertonen of om zich in te leven in gevoelens van anderen.

Gevoeligheid voor veranderingen bij kinderen met het syndroom van Asperger

Veranderingen in de directe omgeving van kinderen met het syndroom van Asperger kunnen bij deze kinderen leiden tot gedragsveranderingen. Zij kunnen door kleine veranderingen van hun omgeving spanningen ervaren en zelfs paniekgevoelens krijgen. Op latere leeftijd kunnen zij hier zelfs depressief door raken.

Leven met het syndroom van Asperger

Op zich hoeft het leven met het syndroom van Asperger niet minder leuk te zijn. Vaak komen deze kinderen op latere leeftijd goed terecht. Ook zie je vaak dat mensen met het syndroom van Asperger dingen gaan verzamelen zoals postzegels of munten. Hun enorme fixatie stelt ze in staat om een enorme collectie op te bouwen en zich voor hun verzameling t blijven concentreren. Dit concentratievermogen kan ook van pas komen tijdens hun werk. Deze mensen kunnen vaak lang en geconcentreerd werken en zijn sociaal iets minder vaardig. Ze zijn vaak rationeel en wetenschappelijk. Dit stelt ze in staat om zich te specialiseren.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: Het syndroom van AspergerAandoening: Het syndroom van AspergerMensen met het syndroom van Asperger hebben een autistische aandoening. Deze aandoening begint vaak al vanaf de geboorte…
Wat is het syndroom van Asperger?Wat is het syndroom van Asperger?Het syndroom van Asperger is een geboren aandoening die ertoe leidt dat mensen die eraan lijden verschillende problemen…
Diagnose: Syndroom van AspergerDiagnose: Syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger is een aangeboren, autistische stoornis. Er zijn veel overeenkomsten met de klassieke vorm van…
Syndroom van Asperger, autismespectrumstoornis, ASSSyndroom van Asperger, autismespectrumstoornis, ASSHet syndroom van Asperger is een stoornis in de hersenen. Het is een autismespectrumstoornis, evenals autisme en PDDNOS.…

Omgaan met negatieve gevoelens van een kindEr is een direct verband tussen hoe kinderen zich voelen en hoe zij zich gedragen. Als kinderen zich goed voelen, gedrag…
Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Soms is het overduidelijk dat het kind hooggevoelig is. Soms is het voor de ouders en begeleiders een groot raadsel wat…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.