Guillain-Barre Syndroom: tinteling, zenuwpijn, verlamming

Guillain-Barre Syndroom: tinteling, zenuwpijn, verlamming Vreemde tintelingen, aangezichtsverlamming, zenuwpijn en eventuele invaliditeit kunnen worden veroorzaakt door GBS. Bij dit syndroom valt het eigen afweersysteem de werking van de zenuwbanen acuut aan, waardoor elektrische signalen niet of onjuist overkomen. Daardoor kan men onverklaarbare pijn, kriebelingen of verlammingsverschijnselen hebben. Wat houdt het Guillain-Barre Syndroom in, wat zijn de uiteenlopende gevolgen en hoe kan het worden behandeld?

Guillain-Barre Syndroom


Wat zijn myeline en axon?

Om elektrische signalen via de zenuwen sneller door te kunnen geven, zit er om de zenuw een geleidingsolie. Dit wordt myeline genoemd, waarbij informatie in een fractie van een seconde naar de hersenen wordt verstuurd. Het zorgt ervoor dat de boodschap eveneens de goede zenuw passeert en dus geen ongewenste zenuwen aandoet. Oftewel het vormt een belangrijke begeleider van elektrische impulsen. De axon ook wel zenuw-as genoemd is de weg waarlangs de elektrische signalen worden verstuurd. De axon met myeline zorgen ervoor dat prikkels in de vorm van elektrische signalen razendsnel kunnen worden verstuurd naar het brein. Daarop kunnen de hersenen reageren door bijvoorbeeld een pijnprikkel te geven. Dit principe is de basis van het goed kunnen functioneren van ons lichaam, zodat we bijvoorbeeld een aanraking of snee kunnen herkennen. Maar wat als de myeline of axon worden aangetast, wat zijn de gevolgen daarvan?

Veroorzaakt door eigen afweer

In ons leven komen we in contact met vele stoffen, bacteriën en virussen. GBS komt vaak voor nadat een infectie heeft plaatsgevonden, waardoor bijvoorbeeld dunne ontlasting of een ontsteking is ontstaan. De infectie kan soms overslaan naar de myeline en soms de axon, waardoor de zenuwen als het ware als lichaamsvreemd worden beschouwd. Vermoedelijk wordt er een geïnfecteerd eiwit aan de myeline gekoppeld, waarop het afweersysteem reageert. Oftewel het eigen immuunsysteem breekt de goede werking van de zenuwen af. Omdat zenuwen overal in het lichaam voorkomen, kunnen er overal problemen ontstaan. Het gaat daarbij voornamelijk om bewegingszenuwen in de ledematen en soms ook gevoelszenuwen (huidzenuwen), welke via het ruggenmerg naar de hersenen lopen.

Typerende spierzwakte en overal tintelingen

Bij de meeste mensen waarbij de aandoening voorkomt, treedt het acuut op. Het goed functioneren van de zenuwen wordt aangetast. Oftewel de werking van de axon wordt beïnvloed, waardoor elektrische signalen niet meer op de juiste manier worden doorgestuurd. Het elektrisch signaal kan zijn gewijzigd, waardoor er iets wordt gevoeld wat er niet zit. Het kan ook betekenen dat er geen gevoel meer is. In het beginstadium van de aandoening zal men overal in het lichaam tintelingen ervaren, zowel in de benen, armen en het hoofd. Het kan vrij lokaal voorkomen, waarbij het een tintelend gehemelte en tong geeft. Het kan ook op meerdere plekken neurologische complicaties geven. Het kan vrij snel voorkomen, waardoor men de controle over het lichaam verliest. Het kan leiden tot ernstige lichaamstrillingen, gedeeltelijke of complete invaliditeit.

Aanvullende klachten GBS

Omdat er veelal sprake is van spierzwakte kunnen intensieve handelingen niet of nauwelijks worden uitgevoerd. Traplopen kan reeds lastig tot niet gaan. Daarnaast kan opstaan uit een stoel veel moeite kosten, omdat de beweging niet wordt gestimuleerd. Zenuwpijn zal vaak in het eerste stadium van de ziekte van toepassing zijn, waarbij het vooral is geconcentreerd in de rug en benen. Ook het aangezicht kan veranderen door tijdelijke gezichtsverlamming, waarnaast ook kans op ademhalingsspierverlamming bestaat. In dit laatste geval heeft men beademingsapparatuur nodig tot het moment de zenuwbanen weer beginnen te herstellen.

Mate van voorkomen en herstel Guillain-Barre Syndroom

GBS kent veel gradaties, waarin het kan voorkomen. Het kan als lokale tintelingen of spierzwakte voorkomen, waardoor het mogelijk niet als een ziekte wordt herkend. Het kan daarnaast ook in de meest ernstige vorm voordoen, waardoor het complete lichaam wordt uitgeschakeld (verlies van bewegingsmogelijkheid en gevoel). De meeste mensen vallen binnen deze twee uitersten. Circa 250 mensen worden per jaar hiermee gediagnosticeerd en daarmee is het een relatief weinig voorkomende ziekte. Omdat er ook patiënten zijn waarbij de ernst beperkt is, is het aantal werkelijke gevallen mogelijk veel hoger. Het wordt dan niet als zodanig herkend. De meeste patiënten zullen weer herstellen, nadat myeline en axon weer normaal gaan functioneren. Dit kan enkele maanden tot soms jaren duren. Vaak houdt men er wel uiteenlopende klachten aan over.

Chronisch inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie

Veelal treedt GBS als een acuut voorkomende aandoening op. Er bestaat ook de chronische variant van, waarbij de verslechtering van de zenuwbanen stapsgewijs voltrekt. Daarbij treedt de verslechtering niet acuut op en dus kan het minder opvallen. In eerste instantie zal men mogelijk beperkt last hebben, echter na verloop van tijd zal het erger worden.

Toediening van immunoglobuline

Een van nature in het lichaam aanwezige afweerstof is immunoglobuline. Het zijn eiwitten welke de codering bevat om lichaamsvreemde elementen te neutraliseren, danwel een gunstig werkende afweer van toepassing is. De eigen immunoglobuline reageert niet normaal en dus worden er allochtone immunoglobuline toegediend. Het zorgt ervoor dat de zenuwontsteking wordt teruggedrongen, doordat het immuunsysteem minder heftig op de myeline en axon reageert. Oftewel geleidelijk aan kan het functioneren van de zenuwbanen worden hersteld. Naast deze behandeling is het zeer afhankelijk van de ernst van de aandoening hoe het verder wordt benaderd. Vaak zal het gaan om het verminderen van de ontsteking, waarnaast complicaties worden vermeden. Laat je informeren door de behandelend arts.

Heb je bepaalde vreemde tintelingen in combinatie met spierzwakte en/ of verlammingsverschijnselen schakel dan altijd direct de medische hulp in. De acute variant kan direct verstrekkende gevolgen hebben.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Guillain-BarréSyndroom van Guillain-BarréHet syndroom van Guillain-Barré is een spieraandoening. Bij deze aandoening valt de spierfunctie gedeeltelijk of helemaa…
Zeldzame spierziekte: het syndroom van Guillain-Barré (GBS)Zeldzame spierziekte: het syndroom van Guillain-Barré (GBS)De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor spierziekten. Een zeldzame spierziekte is het syndroom van Guillain-Ba…
Miller Fisher-syndroom: Neurologische aandoeningMiller Fisher-syndroom: Neurologische aandoeningHet Miller Fisher-syndroom is een variant van het Guillain-Barré-syndroom. Het is een zeldzame, verworven neurologische…
Wat is het Guillain Barré Syndroom?Wat is het Guillain Barré Syndroom?Het kan zomaar iedereen overkomen: overvallen worden door het Guillain Barré Syndroom. De gevolgen van Guillain Barré Sy…
Exploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker wordenExploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker wordenWord je wakker tijdens de slaap met een intens hard geluid, dan kan het om het “exploding head syndrome” oftewel het exp…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Immunoglobuline
  • http://www.guillain-barre.nl/paginas/GBS.html
  • http://www.dokterdokter.nl/forum/pijnlijke-handen-voeten-lippen-en-ondertong-t7570.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Axon
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Myeline
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.