Occipitalis neuralgie: tintelend, stekend hoofd en oogpijn!

Occipitalis neuralgie: tintelend, stekend hoofd en oogpijn! Het continu voelen van een stekende pijn net achter het oog, kan zeer vervelend zijn. Het zet je ook te denken aangezien de link met kanker snel is gemaakt. Toch hoeft dit geen gezwel te zijn, aangezien ook een beknelde zenuw het kan veroorzaken. In ons hoofd lopen vanuit de hersenen naar de verschillende hoofddelen zenuwen, waarmee we kunnen zien, ruiken, proeven en voelen. Wat houdt de aandoening occipitalis neuralgie in, wat is de relatie daarvan met bovenkant nek en hoe kan het worden behandeld?

Occipitalis neuralgie


Aanleiding voor de pijn

Tussen nek en achterhoofd lopen meerdere zenuwen, welke vanuit de ruggengraat komen. ฺBovendien gaat het om zenuwen welke tussen de nekspieren naar het achterhoofd lopen. Een deel van die zenuwen vertakken verder in de achterhoofd-hersenen, waarnaast ook een zeker deel eindigt nabij de ogen. De nek vormt een complex functionerend geheel, waarbij nekwervels het hoofd steunen. Daarnaast verzorgt de atlas in combinatie met de axis, dat de knikkende en schuddende beweging met het hoofd kan worden gemaakt. De verbinding tussen de axis (C2) en derde nekwervel (C3) kan problemen geven, waardoor zenuwen onder druk komen te staan. Indien door een misstand van de ruggengraat of het hoofd de ‘nervus occipitalis major’ tijdelijk bekneld raakt, dan schiet het bij bepaalde bewegingen als pijn naar binnen. Het zorgt ervoor dat de pijn steeksgewijs voorkomt en daarna weer snel wegtrekt. Indien wederom een bepaalde hoofdbeweging wordt gemaakt, zal de pijn wederom optreden.

Symptomen bij occipitalis neuralgie

Een beknelde zenuw geeft verkeerde elektrische signalen af, waardoor het brein het als pijn of tinteling identificeert. In werkelijkheid zit die pijn er niet, echter door de beklemming vernemen we het wel. De beklemming kan zeer tijdelijk zijn en dat houdt in dat de pijn zeer plotseling opkomt en weer wegtrekt. Het kan daarbij in de gradatie zijn van een vreemde kriebeling, tintelingen of ernstig stekende pijnen in het hoofd of net achter de ogen. Vaak komt het voor in het achterhoofd en soms kan het doorschieten naar het voorhoofd. Daarbij is het dus maar net afhankelijk hoe ernstig de zenuw beklemd is. Een andere oorzaak kan zenuwontsteking zijn.

Verschil met chronische spierspanningshoofdpijn

Hieraan gerelateerd is chronische spierspanningshoofdpijn. Deze aandoening is een aanhoudende conditie waarbij men geregeld langdurig pijn in de nek of het achterhoofd heeft. Vaak zal het bij stress of zitten in een behaalde houding voorkomen, waarbij de spieren aan één zijde van de nek harder trekken ten opzichte van de andere kant. Oftewel er is sprake van een relatieve scheefstand en kan een onjuiste stand van de heupen worden veroorzaakt. Omdat deze aandoening te maken heeft met een verkeerde houding kan het langdurig aanhouden. Oftewel bij toenemende drukte kan het iedere dag terugkomen als een vervelend kloppend achterhoofd of geeft het migraine-achtige verschijnselen. Verschil is dat dit geen stekende aandoening is, echter een sluimerende gedurende de dag groeiende aandoening. De spanning in het achterhoofd neemt toe, waardoor een drukkende pijn ontstaat.

Hoe kan het worden vastgesteld?

Ga je naar een arts omtrent deze aandoening dan moet je een heldere omschrijving van de stekende pijn geven. Hoe beweeg je daarbij je hoofd en waar voel je daarna de schietende verkramping? Door deze antwoorden te geven kan vrij snel worden bepaald, dat het gaat om een beknelde zenuw. Daarnaast kan het gepaard gaan met pijnlijke wervels, zeker als daarop wordt gedrukt. Het kan een uit het lood staande wervel zijn of een tussenwervel dat problemen veroorzaakt. Omdat de nek een zeer gevoelige plek is, moet het door een neurologisch specialist worden onderzocht. Op basis van het onderzoek kan worden geconcludeerd, welke wervel niet goed zit, men een verkeerde houding heeft of er onjuist wordt bewogen.

Behandeling van de aandoening

Gaat het om een verkeerde houding dan kan dat mogelijk met handige tips worden verholpen. Verkeerd zittende wervels kunnen mogelijk met fysiotherapie worden verholpen of dat een ingreep nodig is. Wees bewust hoe je met het lichaam beweegt en let daarbij op een normale stabiele beweging van nek en hoofd. Daarnaast kan het noodzaak zijn om medicatie in te nemen om de pijn te verminderen of om een ontsteking tegen te gaan. Denk aan anti-neuropatische medicatie tegen de pijn of bijnierschorshormoon om de ontsteking tegen te werken. Zodoende kan per situatie lichamelijke oefeningen eventueel met medicatie worden gecombineerd om de pijnlijke steken te voorkomen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Occipitalis neuralgie: symptomen, oorzaak en behandelingOccipitalis neuralgie: symptomen, oorzaak en behandelingOccipitalis neuralgie is een vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een schietende, stekende of drukkende pijn in…
Occipitalis neuralgie: Achterhoofdpijn door schade aan zenuwOccipitalis neuralgie: Achterhoofdpijn door schade aan zenuwOcciput is de medische term voor het achterhoofd. Bij occipitalis neuralgie (occipitale neuralgie) ervaart de patiënt aa…
Zenuwpijn in het hoofd: oorzaken, behandeling en preventieZenuwpijn in het hoofd: oorzaken, behandeling en preventieZenuwpijn komt ook voor in het hoofd. In de meeste gevallen verschijnen ze aan de achterkant van het hoofd of in het gez…
Pijn aan het achterhoofdPijn aan het achterhoofdHet hoofd kunnen we verdelen in het voorhoofd, het achterhoofd, de zijkant en bovenop de schedel. Pijn aan het achterhoo…

Pijn, welke soorten zijn er te onderscheiden?Pijn, welke soorten zijn er te onderscheiden?Krijgen we een ongeval, ziekte of lichamelijke aandoening, dan is de kans vrij groot dat het gepaard gaat met pijn. Dit…
Syndroom van Sheehan: menstruatiestop en geen borstvoedingSyndroom van Sheehan: menstruatiestop en geen borstvoedingIndien de hypofyse afsterft, krijgt het lichaam onvoldoende hormonen waardoor het syndroom van Sheehan ontstaat. Het zor…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijnstate.nl/web/Aandoeningen-en-Behandelingen/Hoofd-en-aangezichtspijn/Occipitalis-neuralgie.htm
  • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/aangezicht-hoofd-nek/occipitalis-neuralgie/
Reactie

Erwin, 27-09-2019
Hallo,

Ik zit al maanden met aanhoudende zenuwpijn in mijn rechteroog (door slagen en verwondingen) in mijn oog is er met een vinger gestoken geweest, hoe kan ik in Godsnaam er van af geraken?
Het is om gek van te worden.

Dank U bij voorbaat. Reactie infoteur, 29-09-2019
De zenuwpijn kan mogelijk door een ontsteking komen. Inname van amoxicilline is aan te bevelen. Daarnaast worden ontstekingen in stand gehouden door een hoog zuurtegraad. Ontzuren is verstandig, zeker als u ouder dan ca. 40 jaar bent.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.