De twintig wekenecho, een vorm van prenatale screening

Als u zwanger bent, heeft u in Nederland de mogelijkheid om verschillende testen of onderzoeken te doen om te kijken of uw kindje gezond is en of er een verhoogd risico op afwijkingen is. Eén van deze onderzoeken is de twintig wekenecho, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. In dit artikel zal worden besproken wat de echo precies inhoudt en hoeveel zekerheid deze echo kan geven over de aanwezigheid van mogelijke afwijkingen. Daarnaast zal duidelijk gemaakt worden dat deze echo iets heel anders is dan een pret echo.

Wat is de twintig wekenecho?

De twintig wekenecho is een echo die aan elke zwangere vrouw aangeboden wordt. De echo zal rond 18-22 weken zwangerschap worden gemaakt. Hoewel deze echo vaak wordt gezien als een pret-echo en om het geslacht van het kindje te bepalen, is dit absoluut niet het geval! Deze echo is er om te kijken naar mogelijk afwijkingen van uw kindje. Vaak wordt hier door ouders niet zo over nagedacht en zijn ze zich niet bewust van een mogelijke negatieve uitslag. Het is belangrijk dat u zich van tevoren goed realiseert dat de uitslag van deze echo niet altijd goed is! Daarnaast is het zo dat de echo niet verplicht is en u zelf mag kiezen of u het echo onderzoek wel of niet wilt.

De echo begint....

Als het onderzoek begint, wordt er eerst gekeken naar de volgende items:
 • Aantal foetussen
 • Hartje van uw kind (oftewel of er hartactie is)
 • De lokalisatie van de placenta. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt, dat maakt een vaginale bevalling onmogelijk.
 • Hoeveelheid vruchtwater. Teveel vruchtwater (polyhydramnion) kan wijzen op een slikstoornis of hartfalen van het kind, te weinig vruchtwater (oligohydramnion) op een te lage urineproductie van het kind of vruchtwaterverlies door bijvoorbeeld gebroken vliezen.
 • Aantal bloedvaten navelstreng. De navelstreng bestaat uit twee slagaders en één ader. Het kan zijn dat er in plaats van twee slagaders maar eentje wordt gezien. Dan is de kans dat er ook bijkomende afwijkingen zijn, zoals bijvoorbeeld afwijkingen aan het hartje of urinewegen, groter.
 • Bewegingen van het kindje

Verder wordt er naar lichamelijke afwijkingen gekeken en dan met name naar een open ruggetje (spina bifida) en een waterhoofd (hydrocefalus). Andere voorbeelden van afwijkingen waar naar gekeken wordt, zijn:
 • Hartafwijkingen
 • Open schedel
 • Gat in buikwand
 • Lipspleet
 • Ernstige urine en/of nier afwijkingen

De uitslag

De uitslag van de echo wordt u meteen na het onderzoek verteld. Mochten er helaas toch afwijkingen gevonden zijn, dan is het mogelijk om verder onderzoek te doen. Dat onderzoek bestaat meestal uit uitgebreid echo onderzoek. Dat is, zoals de naam al zegt, een uitgebreid onderzoek, uitgebreider dan de twintig weken echo. Dit is de meest betrouwbare echo en hij wordt alleen uitgevoerd bij mensen als daar medische redenen voor zijn.

Geeft de echo 100% zekerheid?

Nee de echo geeft absoluut geen 100% zekerheid. Allereerst kan het zijn dat uw kindje in een bepaalde houding ligt, waardoor bepaalde afwijkingen niet zichtbaar zijn. Dit betekent dus dat de uitslag van de echo goed kan zijn, terwijl er toch iets aan de hand is. Zo wordt bijvoorbeeld bij kindjes met een open ruggetje 10% niet geconstateerd. Daarnaast zijn verstandelijke beperkingen niet zichtbaar op een echo. Ook speelt de ervaring van de echoscopist mee. De ene ziet afwijkingen misschien beter dan een ander. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat er een lichamelijke afwijking wordt geconstateerd, wat later geen lichamelijke afwijking blijkt te zijn.
© 2013 - 2024 Cmwk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een 3D en 4D echo?Wat is een 3D en 4D echo?Wanneer je zwanger bent, dan krijg je twee medische echo's, namelijk met twaalf en twintig weken. De twaalf weken echo i…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…

Zwangerschapsvergiftiging: kenmerken toxicose (bloeddruk)Zwangerschapsvergiftiging: kenmerken toxicose (bloeddruk)Zwangerschapsvergiftiging? Hoe herkent u de kenmerken van een zwangerschapsvergiftiging, toxicose, hoge bloeddruk en pre…
Cmwk (2 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.