Overmatige slijmproductie en rochelen bij het eten: oorzaken

Overmatige slijmproductie en rochelen bij het eten: oorzaken Lekker ongestoord van de maaltijd genieten willen we allemaal. Het kan echter voorkomen dat je klieren voor, tijdens of na het nuttigen veel slijmen of speeksel gaan produceren. Bij lekker eten is het logisch dat het water in je mond staat, maar een overdreven hoeveelheid kan juist je eetplezier en gezelligheid bederven. Waarom kan eten veel slijm in de mond en neus veroorzaken en op welke manier kun je overmatige slijmproductie en rochelen verhelpen?

Overmatige slijmproductie bij eten


Mond vol speeksel of slijm

Wil je van de lekker geurende maaltijd gebruikmaken of heb je net het eten op, dan kan een overvloed aan speeksel loskomen. Het kan dermate veel zijn dat je ineens met een mond vol speeksel of slijm hebt. Het kan je daarbij een ongemakkelijk gevoel geven. In de meeste gevallen kun je het wegslikken, zonder dat er aanvullende problemen ontstaan. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wat voor invloed heeft voedselinname op de productie ervan en wat kun je doen?

Slikken of uitlekken na overmatige slijmproductie

Heb je nog niet gegeten en heb je al last van teveel speeksel, dan kun je het uiteraard doorslikken. Het zorgt voor een grote mate van speeksel in de maag, waar je mogelijk een voller gevoel krijgt. Je kunt ervoor kiezen om het door te slikken. Wat doe je als je mond relatief lang een aanvoer van slijm en speeksel geeft? Je bent namelijk niet altijd in de gelegenheid om op het toilet je slijm uit te laten lekken. Het lichaam wil je iets duidelijk maken en het kan zijn dat het ingenomen eten niet goed voor je is.

Invloed van kauwen

Mensen met overgewicht hebben vaak een levensstijl, waarbij voedsel zonder veel kauwen naar binnen wordt gewerkt. Speeksel heeft een belangrijke functie bij de vertering van eten. Het zorgt ervoor dat via kauwen met speeksel een smeuïge substantie ontstaat, welke de maag goed kan verteren. Het speeksel zorgt ervoor dat zetmeel wordt omgezet in glucose voordat het de maag bereikt. Om de kans op die energietoevoer bij voedselinname (weinig kauwen) te vergroten maakt het lichaam extra veel speeksel aan. Je doet er goed aan het speeksel de gelegenheid te geven om te mengen met voedsel. Langer kauwen geeft betere menging en meer energie, terwijl je minder hoeft te eten.

Allergie voor bepaald voedsel

Overmatige productie kan een teken zijn dat je allergisch bent voor een bepaalde stof of ingrediënt. Niet iedereen kan even goed tegen bepaalde voeding en moet men compleet gerechten mijden. Een allergische reactie ten gevolge van voedsel kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. De meest logische reactie is dat het lichaam direct de verstorende elementen wil isoleren en snel door het lichaam voeren. Daarnaast kan het middels rochelen en braken worden afgevoerd. Beide reacties gaan gepaard met veel slijmproductie. Let wel dat er ook verstikkende reacties mee gepaard kunnen gaan, waarbij men snel medische assistentie nodig heeft. Het is dus van belang om allergieveroorzakers te vermijden.

Zurig eten ingenomen

Zuur eten verhoogt de plakkerigheid en hoeveelheid van slijm met speeksel. Het zorgt ervoor dat achter in de mond snel een grote hoeveelheid plakkerig slijm wordt aangemaakt en is soms lastig weg te slikken. Meerdere voedselsoorten zijn zuur en kunnen de reactie geven. Het kan soms zo zuur zijn, dat je de slijmklieren voelt reageren. Het vormt de bescherming van het inwendige lichaam, zodat je nooit te zuur eten inneemt.

Uien, knoflook en gember

Geliefde loken voor in de keuken zoals gember en knoflook zijn over het algemeen zeer goed voor de gezondheid. Er worden zuiverende eigenschappen aan verbonden, waarnaast het infecties tegengaat. Uiteraard moet je het in gepaste porties innemen. Het kan er namelijk voor zorgen dat de slijmvliezen geïrriteerd raken. Zeker bij personen met aanleg voor vrucht-, fruit- of pollenallergie kan het snel veel slijm veroorzaken.

Te pittig eten en rochelen

Indien het lichaam iets te pittig eten binnenkrijgt worden de slijmklieren extra getriggerd. Het vormt een soort bescherming tegen het extra scherpe voedsel. In beperkte mate merk je er weinig van. Wordt er veel sambal of pepers aan de maaltijd toegevoegd dan kan het teveel zijn voor het lichaam. Er wordt vaak veel stug slijm aangemaakt om het naar de maag te begeleiden. In dat geval kunnen er twee gebeurtenissen voorvallen.

Versnelde ontlasting

Het eten was acceptabel pittig, echter moet versneld worden afgevoerd. De slijmen zorgen voor een schone mond en slokdarm, waarnaast de darmen verder de pittigheid versneld afvoeren. Men moet vrij snel na de maaltijd naar het toilet.

Rochelen en overgeven

Het eten was overmatig pittig en wordt via de kortste weg afgevoerd. Het slijm kan daarbij een triggerende factor zijn dat het weer omhoog komt, mede veroorzaakt door rochelen. Je krijgt het trage plakkende slijm moeilijk weg, waarbij de smaak in je mond geleidelijk aan zurig wordt. De eerste tekenen van overgeven zijn daar en dus moet je snel naar het toilet gaan.

Iets is bedorven

Zonder dat je het weet kan het voorkomen dat je iets “niet goeds” hebt ingenomen. Ondanks dat je het zelf niet door hebt weet je lichaam van nature of iets wel of niet goed is. Veel speekselvorming kan de voorbode zijn van oprispingen, overmatige zuursmaak in de mond, waardoor de anti-peristaltische beweging oftewel overgeven wordt veroorzaakt. Indien het lichaam merkt dat iets bedorven is dan zal het lichaam daar rigoureus op reageren door de bedreigende factoren snel af te voeren. Bedorven eten is altijd schadelijk voor je. Je doet er goed aan om bij bepaalde gerechten (vis, oesters, etc.) even te ruiken. Je kunt op die manier veel ellende voorkomen.

Hoe verder handelen?

Het hangt ervan af hoe het lichaam reageert op de omstandigheid. Pittig of bedorven voedsel kan aanleiding zijn tot overgeven, waarna de omstandigheid snel verbetert. Anderzijds kan het ook even slikken zijn, waarna het wegtrekt. Ben je allergisch voor bepaalde stoffen dan moet je altijd oplettend zijn. Wordt er ineens veel slijm geproduceerd kan het teken zijn dat er een verkeerde stof is ingenomen. In zijn algemeenheid kan de invloed van slijm worden verminderd, door het weg te spoelen met voldoende water. Dat is ook de reden waarom het drinken van water na de maaltijd goed is voor het lichaam. Bovendien spoel je de mond en slokdarm na het eten handig schoon. Moet je braken na het eten door slijmaanmaak dan is het vaak een lichaamseigen reactie om probleem voedsel te verwijderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering in de mond en slokdarmSpijsvertering in de mond en slokdarmWe eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Maar…
Sneller afvallen door vaker goed te kauwenSneller afvallen door vaker goed te kauwenVroeger als kind heb je het waarschijnlijk vaak gehoord van je moeder: “wel goed je eten kauwen, hè grote jongen”. Toch…
Speekselsteen, steen in de speekselbuisSpeekselsteen, steen in de speekselbuisEen speekselsteen is een steentje, bestaande uit voornamelijk calciumcarbonaat en vaak met een kern van bacteriën. Speek…
Snot en slijm: erg belangrijk voor de mensSnot en slijm: erg belangrijk voor de mensWe vinden het irritant: iemand die de hele tijd zijn neus zit op te halen omdat hij een overmaat aan snot heeft. Of iema…
Een harde allesoverheersende echo in het hoofdEen harde allesoverheersende echo in het hoofdHet gehoor is één van de vijf oriëntatiemiddelen van ons brein, zodat het lichaam binnen de omgeving optimaal en meest e…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/284952-slijm-na-eten-of-drinken.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Speeksel
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.