Overmatige slijmproductie en rochelen bij het eten: oorzaken
Lekker ongestoord van de maaltijd genieten willen we allemaal. Het kan echter voorkomen dat je klieren voor, tijdens of na het nuttigen veel slijmen of speeksel gaan produceren. Bij lekker eten is het logisch dat het water in je mond staat, maar een overdreven hoeveelheid kan juist je eetplezier en gezelligheid bederven. Waarom kan eten veel slijm in de mond en neus veroorzaken en op welke manier kun je overmatige slijmproductie en rochelen verhelpen?
Overmatige slijmproductie bij eten
Mond vol speeksel of slijm
Wil je van de lekker geurende
maaltijd gebruikmaken of heb je net het eten op, dan kan een overvloed aan speeksel loskomen. Het kan dermate veel zijn dat je ineens met een mond vol speeksel of slijm hebt. Het kan je daarbij een ongemakkelijk gevoel geven. In de meeste gevallen kun je het wegslikken, zonder dat er aanvullende problemen ontstaan. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wat voor invloed heeft voedselinname op de productie ervan en wat kun je doen?
Slikken of uitlekken na overmatige slijmproductie
Heb je nog niet gegeten en heb je al last van teveel speeksel, dan kun je het uiteraard doorslikken. Het zorgt voor een grote mate van
speeksel in de maag, waar je mogelijk een voller gevoel krijgt. Je kunt ervoor kiezen om het door te slikken. Wat doe je als je mond relatief lang een aanvoer van slijm en speeksel geeft? Je bent namelijk niet altijd in de gelegenheid om op het toilet je slijm uit te laten lekken. Het lichaam wil je iets duidelijk maken en het kan zijn dat het ingenomen eten niet goed voor je is.
Invloed van kauwen
Mensen met
overgewicht hebben vaak een levensstijl, waarbij voedsel zonder veel kauwen naar binnen wordt gewerkt. Speeksel heeft een belangrijke functie bij de vertering van eten. Het zorgt ervoor dat via kauwen met speeksel een smeuïge substantie ontstaat, welke de maag goed kan verteren. Het speeksel zorgt ervoor dat zetmeel wordt omgezet in glucose voordat het de maag bereikt. Om de kans op die energietoevoer bij voedselinname (weinig kauwen) te vergroten maakt het lichaam extra veel speeksel aan. Je doet er goed aan het speeksel de gelegenheid te geven om te mengen met voedsel. Langer kauwen geeft betere menging en meer energie, terwijl je minder hoeft te eten.
Allergie voor bepaald voedsel
Overmatige productie kan een teken zijn dat je allergisch bent voor een bepaalde stof of ingrediënt. Niet iedereen kan even goed tegen bepaalde voeding en moet men compleet gerechten mijden. Een allergische reactie ten gevolge van voedsel kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. De meest logische reactie is dat het lichaam direct de verstorende elementen wil isoleren en snel door het lichaam voeren. Daarnaast kan het middels rochelen en
braken worden afgevoerd. Beide reacties gaan gepaard met veel slijmproductie. Let wel dat er ook verstikkende reacties mee gepaard kunnen gaan, waarbij men snel medische assistentie nodig heeft. Het is dus van belang om
allergieveroorzakers te vermijden.
Zurig eten ingenomen
Zuur eten verhoogt de plakkerigheid en hoeveelheid van slijm met speeksel. Het zorgt ervoor dat achter in de
mond snel een grote hoeveelheid plakkerig slijm wordt aangemaakt en is soms lastig weg te slikken. Meerdere voedselsoorten zijn zuur en kunnen de reactie geven. Het kan soms zo zuur zijn, dat je de slijmklieren voelt reageren. Het vormt de bescherming van het inwendige lichaam, zodat je nooit te zuur eten inneemt.
Uien, knoflook en gember
Geliefde loken voor in de keuken zoals gember en
knoflook zijn over het algemeen zeer goed voor de gezondheid. Er worden zuiverende eigenschappen aan verbonden, waarnaast het infecties tegengaat. Uiteraard moet je het in gepaste porties innemen. Het kan er namelijk voor zorgen dat de slijmvliezen geïrriteerd raken. Zeker bij personen met aanleg voor vrucht-, fruit- of pollen
allergie kan het snel veel slijm veroorzaken.
Te pittig eten en rochelen
Indien het lichaam iets te pittig eten binnenkrijgt worden de slijmklieren extra getriggerd. Het vormt een soort bescherming tegen het extra scherpe voedsel. In beperkte mate merk je er weinig van. Wordt er veel sambal of pepers aan de maaltijd toegevoegd dan kan het teveel zijn voor het lichaam. Er wordt vaak veel stug slijm aangemaakt om het naar de maag te begeleiden. In dat geval kunnen er twee gebeurtenissen voorvallen.
Versnelde ontlasting
Het eten was acceptabel pittig, echter moet versneld worden afgevoerd. De slijmen zorgen voor een schone mond en slokdarm, waarnaast de darmen verder de pittigheid versneld afvoeren. Men moet vrij snel na de maaltijd naar het toilet.
Rochelen en overgeven
Het eten was overmatig pittig en wordt via de kortste weg afgevoerd. Het slijm kan daarbij een triggerende factor zijn dat het weer omhoog komt, mede veroorzaakt door rochelen. Je krijgt het trage plakkende slijm moeilijk weg, waarbij de smaak in je mond geleidelijk aan zurig wordt. De eerste tekenen van overgeven zijn daar en dus moet je snel naar het toilet gaan.
Iets is bedorven
Zonder dat je het weet kan het voorkomen dat je iets “niet goeds” hebt ingenomen. Ondanks dat je het zelf niet door hebt weet je lichaam van nature of iets wel of niet goed is. Veel speekselvorming kan de voorbode zijn van oprispingen, overmatige zuursmaak in de mond, waardoor de anti-peristaltische beweging oftewel overgeven wordt veroorzaakt. Indien het lichaam merkt dat iets bedorven is dan zal het lichaam daar rigoureus op reageren door de bedreigende factoren snel af te voeren. Bedorven eten is altijd schadelijk voor je. Je doet er goed aan om bij bepaalde gerechten (
vis, oesters, etc.) even te ruiken. Je kunt op die manier veel ellende voorkomen.
Hoe verder handelen?
Het hangt ervan af hoe het lichaam reageert op de omstandigheid. Pittig of bedorven voedsel kan aanleiding zijn tot
overgeven, waarna de omstandigheid snel verbetert. Anderzijds kan het ook even
slikken zijn, waarna het wegtrekt. Ben je allergisch voor bepaalde stoffen dan moet je altijd oplettend zijn. Wordt er ineens veel slijm geproduceerd kan het teken zijn dat er een verkeerde stof is ingenomen. In zijn algemeenheid kan de invloed van slijm worden verminderd, door het weg te spoelen met voldoende water. Dat is ook de reden waarom het drinken van water na de maaltijd goed is voor het lichaam. Bovendien spoel je de mond en
slokdarm na het eten handig schoon. Moet je braken na het eten door slijmaanmaak dan is het vaak een lichaamseigen reactie om probleem voedsel te verwijderen.
Lees verder