Snuiten, hoesten, vastzittend slijm: wat zijn de oorzaken?
Een lopende neus en geregeld moeten hoesten met snuiten beïnvloedt de ademhaling en kunnen als overlast worden ervaren. Is er sprake van vastzittend slijm, dan kan het zelfs grote gevolgen hebben. Veel snuiten of hoesten kan uiteenlopende veroorzakers hebben en dus dient daarop gedegen te worden gehandeld. Waardoor wordt geregeld snuiten, hoesten of vastzittend slijm veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?
Snuiten, hoesten, vastzittend slijm
Een verkoudheid, dichtzittende neus
Bij het veranderen van het weer kan het voorkomen dat je weerstand het even niet meer aan kan. Je wordt grieperig of je raakt verkouden. Tijdelijk zitten de oren dicht en je voelt je daardoor behoorlijk ongemakkelijk. Door een ontstekingsreactie gaan alle slijmvliezen nabij de neus in de voorhoofdsholte en bijholten vol zitten. Het hoofd voelt zwaar aan en de klank van die persoon is compleet anders. Het kan daarbij dagen duren voordat een afvoer van slijmen op gang komt. Om er vanaf te komen moet je denken aan veel rust, inademen van hete damp en eten van soep.
Droge geïrriteerde ogen
Het kan zijn dat je continu het gevoel hebt dat er iets in de ogen zit.
Droge ogen kunnen ervoor zorgen dat het omringende weefsel ook gaat jeuken, waardoor je neus gaat irriteren. Het kan een proest-reactie op gang brengen, waarbij slijmvlies van binnen wordt opgehoest. Om het droge gevoel (veroorzaakt door te weinig traan aanmaak) te voorkomen, kan men dagelijks oogdruppels indoen om een goede oogvochtigheid te houden. Het hebben van natte neusloop komt echter uit de traanbuis.
Afvoer via de traanbuis
Is er sprake van een tranend oog dan wordt het vocht (inclusief vuil) afgevoerd via de traanbuis. In de ooghoek zit een kleine verbinding naar de neus, zodat het vocht binnendoor wordt afgevoerd. Meestal merk je niet dat er vocht wordt afgevoerd, waardoor de vuiligheid alleen maar aankoekt aan de binnenkant van de neus. Dit is snotvorming. Is er echter sprake van veel afvoer dan is de waterigheid hoog, waardoor een lopende neus kan worden veroorzaakt. Het kan daarbij liggen aan een geïrriteerd oog (vuil in het oog of naar binnen staande wimpers) waardoor extra veel traanvocht wordt aangemaakt. Die aanvoer wordt afgevoerd via de neus.
Het hebben van een allergie
Huismijt, pollen en stof zijn vervelende allergie veroorzakers. Het zorgt ervoor dat je in bepaalde delen van het jaar of in sommige droge omstandigheden jeuk krijgt aan de neus. Het kan een ernstig beklemmend gevoel geven, waarbij je praktisch geen adem krijgt. Het kan het functioneren van de persoon behoorlijk belemmeren als men niet antiallergiemedicijnen inneemt. Uiteraard is het van belang om tijdens
allergie verhogende perioden minder in contact te komen met de buitenlucht. Denk aan zonnige voorjaarsdagen waarbij bomen pollen vrijlaten of aan droge stoffige zomerdagen. Daarnaast is het van belang om in huis een steriele omgeving te realiseren, zodat je goed vrij kunt ademen zonder dat je last hebt van de allergie.
Invloed van verkeerd stand neusschot
Heb je slaapproblemen waarbij je geregeld wakker schiet in combinatie met een lopende neus, dan kan er sprake zijn van het
slaapapneusyndroom. De persoon krijgt daarbij minder zuurstof binnen waardoor de hersenen onvoldoende worden voorzien van zuurstofrijk bloed. In reactie daarop komen de hersenen in een onbewuste staat van alertheid, waarbij de persoon wakker wordt, indien er problemen ontstaan. Omdat het neusschot verkeerd staat zorgt het ervoor dat de persoon een continu jeukende neus heeft en dat leidt tot een altijd lopende neus. Men kan jarenlang proesten en zal altijd willen snuiten. Door het recht laten zetten van het neusschot zal de persoon veel meer adem krijgen, waardoor de mate van apneu minder wordt of verdwijnt. Daarnaast zal het proesten en snuiten grotendeels verdwijnen.
Vastzittend slijm bij longontsteking
Een ingrijpende kwaal kan (dubbele) longontsteking zijn. De slijmvliezen van de longen zijn daarbij aangetast, waardoor de alveoli in de longblaasjes minder goed koolstofdioxide uit het bloed kan halen en zuurstof kan toevoegen. Oftewel het lichaam komt in een omstandigheid waarbij het zichzelf vergast. De aandoening moet serieus worden genomen en goed worden behandeld. Een ziekenhuisopname zal in veel gevallen nodig zijn. Een slecht behandelde
longontsteking kan leiden tot het dagelijks moeten innemen van pufjes om de werking te bevorderen. Bij een longontsteking zitten eveneens slijmen vast en die moeten door hoesten het lichaam verlaten.
Taaislijmziekte
Dit is een overerfbare ziekte waarbij de slijmen in het lichaam taai en stug zijn. Het kan de vruchtbaarheid aantasten, de groei laten stagneren en de mate van ademhaling behoorlijk beïnvloeden. Is er sprake van de
taaislijmziekte en komt het voor in de longen dan neemt de
levensverwachting in de meeste gevallen drastisch af. Let wel dat de ziekte door de verplichte
hielprik kan worden vastgesteld, zodat per ommegaande een gepast behandeltraject wordt ingezet om de levensverwachting te bevorderen.
Lees verder