Tips om verkoudheid en griep te verhelpen

Tips om verkoudheid en griep te verhelpen Is het slecht weer dan ben je extra gevoelig voor virussen en ongewenste invloeden! Het regent, stormt en het is daardoor koud, waardoor jij je onbehaaglijk kunt voelen en jouw weerstand niet optimaal is. Een koudje heb je zo opgelopen en je kunt daarnaast zo grieperig worden. Je bent snotterig, proest en hebt hoofdpijn. De eerste verschijnselen van een griepje hebben zich aangekondigd. Wat kun je zoal doen om het lichaam versneld te laten herstellen van een verkoudheid of griep?

Tips verhelpen verkoudheid en griep


Symptomen bij verkoudheid en griep

Heb je een verkoudheid opgelopen door het slechte weer dan kun je de volgende symptomen hebben:
  • hoesten waarbij veel vocht kan vrijkomen;
  • snotteren en proesten;
  • geïrriteerde ogen tot rode ogen;
  • een lopende neus tot vastzittende neus;
  • vastzittende voorhoofdsholte.

Indien de verkoudheid verergert en een griep wordt dan is er sprake van een luchtweginfectie. Indien je besmet bent kan het tot op een week duren voordat de griep actief wordt. Tot die tijd kunnen voorgaande symptomen zich voordoen. De symptomen van griep zijn:
  • een toenemende koorts van 39 graden of meer;
  • keel- en hoofdpijn waarbij het hoofd als het ware bonst;
  • het hebben van rillingen en algehele spierpijn over het lichaam;
  • verminderde eetlust en het moeten overgeven;
  • vermoeidheid en slapte in het lichaam. Na het verdwijnen van griep kan de vermoeidheid nog tijden aanhouden.

Wat kun je zoal gebruiken?

Er zijn verschillende remedies die je kunt gebruiken om van de verkoudheid of griep af te komen. Het is echter zo dat er geen specifiek medicijn is om de problemen te verhelpen. Geregeld een aspirine met veel rust lijkt gepast. Ook het eten van warm licht vloeibaar voedsel, zoals kippensoep of bouillon werkt uitermate goed. Wat kun je zoal verder doen om van de symptomen af te komen.

Vastzittend slijm

Dit kun je goed losweken door te gaan stomen. Je ademt daartoe stoom via de neus in, zodat het in de voorhoofdsholte dringt. Doe kokend water in een teiltje, waaraan je kamille en tijm toevoegt. Ook kun je een stoomtablet gebruiken, welke in het hete water oplost. Bedek je hoofd en het teiltje met een handdoek, waarna je de stoom een aantal minuten inademt. Adem door de neus in en adem via de mond uit. Leg daarnaast tijdens het slapen een gepelde en in stukken gesneden ui naast je bed. Dit helpt je makkelijker te ademen.

Lichaamsvochten

Als je ziek bent produceert het lichaam vaak afvalstoffen. Die moeten uit het lichaam worden verwijderd, waartoe veel lichaamsvocht voor wordt gebruikt. Ook zweet je veel. Drink dus veel water en voorkom dat je uitdrogende vloeistoffen zoals alcohol en koffie inneemt. Vermijd ook melk omdat daardoor aanvullend slijm wordt gevormd waardoor je mogelijk misselijk wordt. Thee van gember met honing zet aan tot zweten en infecties worden verlicht.

Suikers en zouten

Voel je je niet sterk en kun je eten ook niet binnenhouden, dan kun je mogelijk een suiker en zout water oplossing drinken. De suikers kunnen direct door het lichaam worden aangewend voor energie en het zout geeft je iets meer kracht. Gebruik daarbij niet teveel zout in verband met uitdroging.

Lichte bouillon

Bouillon van de kip of varken is zeer goed voor het lichaam. Je krijgt enige voedingsstoffen binnen, waardoor je opknapt en de damp van de soep helpt je eveneens beter te ademen. Ontstekingen schijnen door kippenbouillon eveneens te verminderen.

Knoflook

Zodra je aanvoelt dat je ziek wordt eet rauwe knoflook omdat daarmee bacteriën worden geweerd.

Bonzende hoofdpijn

Hoofdpijn wordt veroorzaakt door verwijde aders in het hoofd door onder andere een tekort aan suikers. Het lichaam en speciaal de lever moeten hard werken om griep te verwerken en dat vergt veel suikers. Dit resulteert onder andere in verzuurde spieren. Het is dan ook goed om aanvullend suikers in te nemen om het tekort aan te vullen.

Keelpijn

Zuig op een snoepje. Het vocht zorgt ervoor dat de keel nat blijft en de suikers zorgen ervoor dat de pijn minder wordt. Speciaal een dropje is goed door de heilzame werking van glycerhizine uit zoethoutwortelextract en wordt gebruikt tegen keelpijn, hoest, verkoudheid en maagzweren. Ook het zuigen op waterijsjes helpt goed.

Drink grapefruit- en citroensap

In een wateroplossing stimuleert grapefruit en citroensap je lever om gifstoffen in het lichaam af te breken.

Hoesten

Hoest volop zodat de luchtwegen worden geklaard van bacteriën. Een hoestsiroop kan goede resultaten bieden;
rust: slaap veel zodat het lichaam de strijd aangaat met de griep en verkoudheid zodat je daarna snel kunt herstellen.

Wat te doen als je niet ziek bent?

Als je niet ziek bent dan kun je er ook van alles aan doen om gezond te blijven. Is het guur weer ga gepast gekleed naar buiten. Ga niet op de tocht zitten en laat je lichaam warm houden. Ook is het van belang om je weerstand optimaal te houden. Volg deze tips:
  • eet gezond voedsel en beweeg geregeld. Dit hoeft op zich niet te betekenen dat je actief moet zijn binnen een sport echter meer lopen en fietsen helpt al erg veel;
  • neem voldoende vitaminen in. Ben je echter niet een grote fan van groente en fruit, neem dan vitamine en mineralen pillen in. Iedere dag een pil en je bent klaar;
  • eet genoeg ijzer en magnesium zoals je dat kunt vinden in alle groene groentes. Deze twee mineralen zijn voor vele lichaamsprocessen uitermate belangrijk;
  • drink niet teveel alcohol en vermijd roken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkouden? Ken de overeenkomsten en verschillen tussen griep en een (forse) verkoudheid. Als je wakker wordt en…
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…
Wie verkouden is, heeft nog geen griepWie verkouden is, heeft nog geen griepIn de koude jaargetijden zijn hoesten en snotteren aan de orde van de dag. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de pati…

Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenBloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenAls je bloed moet overgeven is het belangrijk om geen tijd te verliezen. Bloed braken is een medische urgentie en moet s…
Opgeblazen buik, pijn, oprispingen en winderigheid: oorzakenOpgeblazen buik, pijn, oprispingen en winderigheid: oorzakenMogelijke oorzaken van een opgeblazen buik, (buik)pijn, oprispingen (het laten van boeren) en/of winderigheid. Een gezon…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Griep
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.