Hoe kan knoflook de gezondheid verbeteren?

Hoe kan knoflook de gezondheid verbeteren? We weten allemaal dat knoflook de basis vormt voor een lekkere maaltijd. Toch kunnen er vele medische eigenschappen aan de knol worden ontleend. Het wordt in Rusland niet voor niets de penicilline voor de armen genoemd. Zo kan een rauw teentje knoflook per dag eten een positieve invloed op de gezondheidstoestand hebben. Waar kan het naast voedsel zoal voor worden gebruikt en waarom is knoflook goed voor de gezondheid?

Knoflook voor gezondheid


Wat zit erin?

Een belangrijk onderdeel van deze looksoort is dat het zwavel opneemt uit de bodem en omzet in organezwavelverbindingen. Daarnaast bevat het een redelijke hoeveelheid ijzers en andere mineralen welke gunstig voor het lichaam zijn. De combinatie van de stoffen in de teentjes zorgt ervoor dat het een specifieke smaak geeft alsmede een heerlijke geur geeft bij het koken. Ook dit is grotendeels te wijten aan het zwavelelement van de look. Wat kan men naast de bereiding van lekker eten ook doen voor de gezondheid met deze looksoort?

Gunstige werking bij aderverkalking

Er wordt aan knoflook een bloedverdunnende eigenschap toegekend. Het zorgt ervoor dat het bloed minder de neiging heeft om te gaan stollen. Daarnaast zorgt het voor mindere toename van plaque aan de vaatwand. Normaal heeft het lichaam een beperkte hoeveelheid HDL in het lichaam, waarmee cholesterol kan worden afgevoerd. Eet men meer knoflook dan kan de relatieve hoeveelheid toenemen, waardoor de afvoer van verkeerd cholesterol uit het bloed gemakkelijker gaat. HDL vervoert namelijk slechte cholesterol naar de lever alwaar het wordt afgebroken. Deze looksoort stimuleert het aandeel HDL door het LDL af te laten nemen. Oftewel de mate van aderverkalking zal afnemen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt daalt.

Allicine werkt antibacterieel

Een gunstige werkzame stof in knoflook is allicine. Het is een bestanddeel dat als antibiotica kan worden ingezet tegen bepaalde soorten bacteriën. Meest belangrijke bacterie is de MRSA bacterie ook wel de ziekenhuis bacterie genoemd. Deze bacterie is resistent geworden voor gewone antibiotica, echter allicine kan de patiënt op een goede manier stimuleren. Let wel dat de behandeling in overleg gaat met het ziekenhuis personeel aangezien de patiënt in isolatie moet verblijven. Daarnaast kan men het eveneens preventief innemen door geregeld deze stof via look te eten. Omdat het ook bloedverdunnend werkt is de inname voor een ziekenhuisopname aan te bevelen.

Het zorgt voor vaatverwijding

Onderdeel van de werkzame bestanddelen vormen de organezwavelverbindingen, welke in het lichaam deels worden omgezet in diwaterstofsulfide. Deze stof heeft de eigenschap om bloedvaten te verwijden, waarmee de bloeddruk deels kan worden verlaagd. Indien de diameter van bloedvaten groter is hoeft het hart minder hard te pompen om bloed goed rond te laten stromen. Door de inname van knoflook kan de bloeddruk afnemen, waardoor de kans op aandoeningen eveneens daalt.

Longen en luchtwegen

De stoffen in look hebben de eigenschap om naar de slijmvliezen te trekken, waarmee longen en luchtwegen in contact komen met de antiseptic. Het zorgt ervoor dat infecties worden verminderd, waarnaast slijm ophoesten wordt bevorderd. Het werkt dus gunstig bij griep, verkoudheid, bronchitis en long gerelateerde slijmvliesaandoeningen. Neem het geregeld in zodat de antiseptische werking in de slijmvliezen aanwezig is, zodat de kans op keel-, luchtweg- en longaandoeningen afneemt.

Hoe kan men het beste eten?

Vaak wordt gezegd dat des te verser een product is des te beter komen de bestanddelen tot uiting. Dit betekent dat men altijd op zoek moet gaan naar stevige vers uitziende knoflookbollen. Voorkom dat er een grote zak vol wordt gekocht echter koop het bij voorkeur een bol per keer. Zo weet je dat je altijd zeer verse teentjes in huis hebt. Meestal worden denkele teentjes gebruikt om het voedsel een lekkere smaak te geven. Meer knoflook in het eten werkt altijd goed. Toch gaat door het bakproces een deel van de hulpzame stoffen verloren in de vorm van geur. Minimaliseer dus altijd het aanbak proces tot een minimum om een groot deel van die stoffen te bewaren. Een andere manier om het aan het eten toe te voegen is door het rauw te doen. Ontvel een aantal teentjes en snijd deze in dunne plakjes of blokjes. Afhankelijk van de grootte gebruik je 1 à 3 teentjes per persoon per maaltijd. Voeg deze toe aan het voedsel als smaakmaker maar ook als methode om honderd procent van de goede knoflookstoffen binnen te krijgen.

Geurende huid na het eten

Bij veel inname van organezwavelverbindingen kan het lichaam ook allylmethylsulfide aanmaken. Deze stof wordt opgenomen door het bloed en wordt vervoerd naar de longen en opperhuid. Daar verspreidt het zich in de vorm van een onaangename geur. Vaak komt het tot uiting tijdens zomerse dagen, waarbij men meer zweet. Deze eigenschap helpt echter ook tegen muggen.

Knoflook of preparaten?

Je kunt tegenwoordig knoflook ook verkrijgen in pilvorm. Middels de preparaten krijgt het lichaam een gepaste hoeveelheid extract binnen, waardoor alle positieve eigenschappen goed worden geactiveerd. Uiteraard kun je ook zelf je dieet aanpassen door meer van deze looksoort in te nemen zodat je op een verstandige manier met je gezondheid om gaat.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is bijzonder in de keuken, knoflook is zeer gezond en ook nog eens geneeskrachtig. Knoflook, look, verbetert de…
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
De helende werking van korianderDe helende werking van korianderKoriander is een aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt om gerechten te garneren, het wordt zowel in de Europese als d…
De helende werking van knoflookDe helende werking van knoflookOver de hele wereld bestaan er ongeveer 600 verschillende variëteiten van knoflook. Het is heerlijk als smaakmaker in ta…

Gezond snacken, jezelf gezond eten!Gezond snacken, jezelf gezond eten!Snacken doen we graag, maar vaak gaat het om ongezonde snacks - bijvoorbeeld uit een muur getrokken - waar het lichaam v…
Natuurlijk tandenpoetsenNatuurlijk tandenpoetsenSteeds meer mensen realiseren zich dat kwalen en ziektes mede kunnen worden veroorzaakt door ongezonde leefgewoonten. He…
Bronnen en referenties
  • http://www.agripress.be/start/artikel/139683/nl
  • http://www.avogel.nl/Indicaties/Cholesterolgehalte_cholesterol.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Knoflook
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Allicine
  • http://www.knoflooksite.nl/nederlands/knoflook_medicinaal.htm
Reactie

A. S. Ramos, 24-01-2013
Mijn vraag is. Bestaan( Allicine pilen) of gewon knoflook gebruiken? Reactie infoteur, 24-01-2013
De Allicine knoflookpillen bestaan uit dezelfde goede elementen als gewoon knoflook. Men krijgt dan de juiste hoeveelheid per dag binnen door het te slikken. Een andere manier is uiteraard om zelf lekker eten te maken met knoflook.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.