Schimmelkaas verbetert de levensverwachting!
Sinds jaar en dag weten we dat Franse vrouwen langer leven dan de gemiddelde Europese persoon. Een onderzoek daarnaar veronderstelt dat het te maken kan hebben met de levensstijl en de mate van kaasinname. Geregeld schimmelkaas met een glaasje rode wijn kan mogelijk positief werken. Wat voor invloed heeft schimmelkaas, hoe werkt het als een antibiotica en hoe kan het binnen een gezond dieet worden toegepast?
Schimmelkaas vs levensverwachting
Verschil Franse mannen en vrouwen
Het is bekend dat Franse mannen overdadig wijn drinken en daardoor verhoogde kans hebben om wel eerder te
overlijden. Bij Franse vrouwen is echter gebleken dat zij een zeer gezonde levensstijl erop nahouden bij een zeer beperkte inname van wijn echter een grote mate van kaas. Er kan dan ook een groot verschil worden geconstateerd binnen de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen uit dit land. Gemiddeld wordt men 82 jaar oud, echter vrouwen uit Frankrijk worden gemiddeld wel 85 jaar.
Wat is hun levensstijl?
We kennen allemaal wel de uitspraak: "du vin, du pain, du boursin". Het is een reclame slogan, waarbij de Franse levensstijl optimaal naar voren komt. Het geeft aan dat men lekker wil genieten en de dag graag plukt. Heerlijk eten is wat men graag doet. Toch klinkt het tegenstrijdig omdat men graag een wijntje nuttigt en daarnaast hoog geconcentreerde vette kaas inneemt. Dat kan toch niet goed zijn voor het lichaam, omdat daarmee
hart- en vaatziekten worden geactiveerd. Niets is minder waar! Juist de combinatie van wijn en schimmelkaas zorgt ervoor dat het lichaam wordt gezuiverd van ongewenstheden. De bron daarvan kan worden gevonden in de aanwezige schimmels.
Kleur en smaak schimmelkaas
De schimmel wordt veelal met naalden in de kaas geïnjecteerd danwel het wordt door de kaas gemengd of gekneed. Het begint met de tijd te werken en te groeien. Bij dat proces komt enigszins warmte vrij, waardoor de kaas ietsjes zacht en smeuïg begint te worden. Afhankelijk van de geïnjecteerde soort zal de kleur en smaak van de kaas variëren. Eigenschap is eveneens dat het andere schimmels uitdrijft en daarmee de enige nog werkzame
schimmel aanwezig is.
Vergelijk met antibiotica
Sommige schimmels hebben de neiging om alle soorten bacteriën te weren of te doden. In 1928 is de schimmel Penicillium Notatum bij toeval aangetroffen, waarbij werd geconstateerd dat ziekteveroorzakers waren verdwenen. Daarbij werd snel duidelijk dat het een anti bacteriële stof bevat, waardoor
ontstekingen kunnen worden voorkomen. Tegenwoordig wordt dit ruimschoots in ziekenhuizen toegepast in de vorm van Penicilline. Daarmee worden bacteriën in het lichaam bestreden, zodat men weer beter kan worden. In Franse kazen zitten eveneens bepaalde soorten schimmels welke vergelijkbare capaciteiten kunnen hebben.
Preventief gebruik
De inname van deze kaassoort is naast het nuttigen van een wijntje een genot. Het wordt door veel mensen als bevredigend ervaren, waarnaast het ook een positieve werking op de
gezondheid kan hebben. De vrijgekomen stoffen zorgen ervoor dat het anti-histamine eigenschappen vrijgeeft (eveneens eigenschap van vele soorten kalkhoudende producten) en deels bacteriën verdrijft. Het kan er dus voor zorgen dat ontstekingen verdwijnen en het bloed tot op zekere hoogte wordt gezuiverd. De inname kan dus goed preventief werken op potentiële ziekteveroorzakers.
Wat aanvullend doen?
Aan iedere stofinname zit er uiteraard het advies aan gekoppeld dat je het met mate moet doen. Het is niet aan te bevelen om dagelijks een grote hoeveelheid van deze kaas weg te werken. Toch kunnen een paar stukjes op brood om de twee dagen en mogelijk ’s avonds bij een borreltje uitkomst bieden. De stoffen in de kaas kunnen hun werk voortzetten in het lichaam om zo ongewenste invloeden uit het lichaam te verwijderen. Daarnaast kun je het volgende doen om je levensverwachting te verhogen:
- stoppen met roken;
- beperkte inname van alcohol. Een glaasje wijn of andere alcohol per dag is afdoende;
- val af en eet gezond;
- beweeg meer en doe aan training;
- neem druivenpitextract in om daarmee de kans op kanker te verminderen;
- doe af en toe een brandnetel kuur om het lichaam te ontdoen van gifstoffen.
Let wel dat voorgaande is gebaseerd op een statistisch onderzoek met de volgende stelling: de aanleiding voor een algeheel verbeterde
levensverwachting van Franse vrouwen betreft de schimmelkaasinname. Het werkelijke causale verband is echter tot dusver nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Eet dus altijd de kaas in gematigde hoeveelheid om andere aandoeningen zoals overgewicht te voorkomen.
Lees verder