Hoe kun je kanker voorkomen?
Het merendeel van alle kankersoorten kunnen door een goede levensstijl worden voorkomen, echter veelal is het kwaad al geschied. Je zult na genezing dan ook een aangepaste levensstijl moeten aanmeten om herhaling te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en dus wordt het ook tijd dat jij naar je eigen levensstijl gaat kijken. Rook je veel en zit je elke dag uitgebreid aan het bier en vettig eten dan loop je al een verhoogd risico om kanker te krijgen. Wat kun je dus concreet doen om kanker te voorkomen en wat mag je aan voedsel wel en niet innemen om gezonder te leven?
Kanker voorkomen
Je gewicht
Omdat dertig tot veertig procent van alle kanker kan worden voorkomen door het eten van gezonde voeding gaan we in op het gewicht. Deel je gewicht in kilo’s door je lente in meters keer je lente in meters [kilo/(meter*meter)]. Deze waarde vertegenwoordigt de
body-mass-index waarde van je lichaam en is een indicator van hoeveel vetten er teveel of te weinig in je lichaam zitten. Daarbij moet je aan het volgende voldoen:
- minder dan 18,5 dan heb je ongezond weinig vetten in het lichaam. Het is wel zo dat de extreem kleine persoon nabij de 18,5 zal liggen;
- gezonde waardering ligt gemiddeld gezien tussen de 18,5 en 25. Maar dit is verder ook afhankelijk van je lichaamslengte;
- meer dan 25 dan heb je reeds teveel aan gewicht aan je lichaam hangen.
Toch moet je deze waarden niet hard volgen omdat kleinere personen een laag BMI bereik hebben en langere personen een hoog BMI bereik.
Afvallen is altijd gezond
Veel dodelijke ziektes kunnen worden voorkomen door af te vallen. Het is namelijk zo dat als je afvalt, dan neemt het aandeel HDL in het lichaam relatief toe en dat is gunstig. HDL vervoert vet in het lichaam en kan vet uit weefsel halen.
Afvallen betekent dus dat aan vaatwanden gekoekt vet wordt verwijderd, maar ook dat overige vetten worden afgevoerd. De algehele gezondheid neemt toe omdat er lichaamspositieve stoffen in het lichaam werkzaam zijn. Dit werkt positief op alle organen van het lichaam. Zo kun je kanker voorkomen danwel de kans erop verminderen.. Zuiver het lichaam van ongewenste stoffen door af te vallen. Je kunt effectief afvallen door onder andere een gezond koolhydraten dieet in te nemen.
De flavonoïden kuur
Alhoewel er wordt verondersteld dat flavonoïden door de lever en nieren worden afgebroken, kan een hoger concentraat van deze stof geen kwaad. Flavonoïde heeft een zogeheten kankerremmende werking. Het is dus goed om in te nemen voor diegene waarbij het reeds is geconstateerd maar is ook geschikt voor diegene die preventief wil eten. Deze stof komt voornamelijk voor in:
- fruit, zaden, noten;
- bosbessen en druiven: deze hebben een hoog concentraat;
- bloemen, vruchten, bessen, groeten en cacao: een minder hoog concentraat;
- en van planten gemaakte thee en wijn. Hierbij wordt speciaal de rooibosthee aanbevolen ook vanwege het rustgevende effect waarbij het lichaam geen theïne krijgt. Daarnaast geniet brandnetelthee veel aandacht door het lichaamsreinigende karakter in combinatie met de kankerremmende werking. Ook een glaasje wijn per dag doet geen kwaad.
Alcohol en roken
We weten allemaal dat roken een ernstige gezondheidsbedreiging is. Het kan longkanker veroorzaken, maar ook hart- en vaatziekten. Stop ermee voor het te laat is! Alcoholmisbruik is eveneens funest voor het lichaam, denk bijvoorbeeld aan lever- en
slokdarmkanker. Het advies voor alcohol is om dat te beperken tot niet meer dan twee glazen per dag. Alcohol heeft namelijk ook gunstige werkingen op het lichaam. Iets dunner bloed stroomt makkelijker, waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Daarnaast stimuleert iets alcohol de lever waarmee het aandeel HDL in het lichaam wordt verhoogd.
Vlees, kip en vis
Er is niets mis met het eten van vlees, echter je moet erop letten welk vlees je inneemt. Sommige stukken vlees zoals lende, sukade, schouderkarbonade, speklapje zijn overheerlijk, maar zitten barstensvol verzadigde vetten. Die vetten moet je altijd vermijden, zondermeer als het gegrild is of aangebrand. Wil je varkens- of rundvlees eten neem alleen maar het magere vlees. Dit is dus:
- een biefstuk, rosbief, runderbaklap, entrecote, tartaar, rosbief;
- hamlap, varkensfricandeau, -haas, -filet, lever voor vitamine A;
- kippenborst zonder vel, bij voorkeur gekookt;
- een vleesvervanger gemaakt van tofu;
- eet vis dat is altijd goed. Vis zit boordevol onverzadigde vetten (omega-3) en dat stimuleert vele lichaamsprocessen op een goede en gezonde manier.
Een aanvullend belangrijk advies is dat je de grootte van het stukje vlees beperkt tot 100 gram. Dit is meer dan zat voor ieder lichaam.
Geblikt voedsel en wave maaltijden
Voedsel dat is ingeblikt en maaltijden die je zo in de magnetron steekt moet je vermijden. Het concentraat zout in deze producten is ongewoon hoog, waardoor het lichaam
teveel zout binnenkrijgt. De nieren moeten extra hard werken om die zouten af te voeren. Zout kan extra nadelig werken op de nieren en kan eveneens bijdragen aan nierkanker. Eet zelf geprepareerde maaltijden, waarbij je zelf volwaardige ingrediënten gebruikt.
Groente, fruit, vezels en kanker voorkomen
Het is altijd goed om voldoende fruit en groenten in te nemen. Deze zitten boordevol met goede vitaminen, waaraan ook een kankerremmende werking valt toe te kennen. Let wel dat je gezonde koolhydraten inneemt. Dit zijn koolhydraten met een lage glycemiewaarde. Deze geven een geleidelijke hoeveelheid glucose aan het lichaam af, waardoor het lichaam meer continu verzadigd is. Het honger gevoel blijft daarmee langer uit en hoeft er minder voedsel te worden ingenomen. Dit is uiteraard gezond voor vele aspecten van het lichaam. Hoe eet je meer fruit in plaats van andere tussendoortjes?:
- combineer het toetje bestaande uit yoghurt of kwark met vruchten;
- zorg voor voldoende fruit in huis en neem fruit mee naar je werk;
- maak je eigen vruchtensap in een blender als vervanger voor limonades en frisdranken;
- eet een paar keer per week vegetarisch eten. Dit kan ook met een vleesvervanger in combinatie met bonen en rijst;
- neem als beleg voor je brood tomaat, komkommer, kaas en worteltjes.
Lees verder