mijn kijk op

Het Houtsmullerdieet tegen kanker

Het Houtsmullerdieet tegen kanker Dr. Houtsmuller was een internist en ex-kankerpatiënt. Hij beweerde dat hij zichzelf heeft genezen van kanker door het volgen van een dieet. Het is een dieet dat bedoeld is voor kankerpatiënten of mensen die kanker willen voorkomen, door het maximaal aan kankerremmende en gezondheidsbevorderende voedingsstoffen tot zich te nemen. Wat houdt het volgen van dit dieet in en kan het volgen van dit dieet kanker voorkomen of genezen?

Dr. Houtsmuller

De internist Dr. Houtsmuller (1924) studeerde geneeskunde en werd opgeleid tot internist. Het grootste deel van zijn carrière was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Erasmusuniversiteit. Hij is auteur van een aantal boeken, waaronder het boek “Dr. Houtsmullerdieet, voeding als sterk wapen tegen kanker”. Hij beweerde dat hij zichzelf heeft genezen van een ongeneeslijke vorm van kanker door het volgen van een dieet. Later is hij hierop terug gekomen. Hij beweerde dat hij in 1997 pas door zijn oncoloog op de hoogte was gesteld dat er helemaal geen uitzaaiingen van zijn kwaadaardige tumor waren en dat zijn claim dat hij zichzelf van kanker had genezen niet klopte. In 1999 heeft hij in een interview bevestigd dat de kwaadaardige tumor door een operatie was verwijderd en dat hij op het verkeerde been was gezet.

Het Houtsmullerdieet

Het Houtsmullerdieet is een variant op het Moermandieet. Moerman ontwikkelde een dieet waarmee hij kankerpatiënten behandelde. Wetenschappelijk is het nooit bewezen dat deze diëten werkten. In het jaar 2003 is Houtsmuller onderscheiden door de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde met de "Orthomoleculaire trofee" en nogmaals in 2005 door de Vereniging Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie (NGOO) voor zijn bijzondere bijdrage aan de vereniging.

De hoofdpunten van het dieet

Het Houtsmullerdieet wordt zozeer gezien als een dieet, maar meer als een voedingstherapie. Hieronder volgen enkele hoofdpunten uit het Houtsmullerdieet:

Koffie en thee:

Vroeger werd koffie gebrand op een kankerverwekkende manier. Tegenwoordig hebben koffie en thee juist een kankerremmende werking, met name geldt dit voor groene thee. Na 21.00 uur is koffie drinken niet meer toegestaan.

Koolhydraten:

Aardappelen zijn verantwoord. Producten met geraffineerde suiker wordt afgeraden. Engelse marmelade zonder toegevoegde suiker bevat een kankerremmende stof. Vruchtensap mag uitsluitend tijdens de maaltijd gedronken worden. Zuiver vruchtensap uit een pak of fles zijn een redelijke tweede keus.

Fruit:

Geperst sap van fruit mag alleen buiten de maaltijd om genomen worden als de patiënt sterk vermagerd is. Het fruit dat aanbevolen wordt is: ananas, grapefruit, citroen, kiwi en meloen.

Groenten:

Onbespoten groente wordt aanbevolen. Leg deze eerst een half uur in zout water en spoel het daarna af. Daarna kan het verder bewerkt worden. Diepvriesgroenten zijn toegestaan hoewel verse groenten de voorkeur hebben. De aanbevolen groenten zijn: bloemkool, boerenkool, broccoli, rode biet. Daarnaast wordt er één gram vitamine C aanbevolen om het schadelijke effect van nitraat te neutraliseren. Het zelf maken van bietensap of wortelsap wordt aanbevolen, als er maar niet teveel ui en knoflook in wordt gedaan.

Vlees:

Vlees bevat arachidonzuur dat een ontstekingsbevorderende werking heeft. Daarom wordt vlees afgeraden. Af en toe mag er gezondigd worden, zolang er maar geen verbrand barbecuevlees wordt gegeten. Lever en zwezerik mogen wel gegeten worden vanwege kankerremmende stoffen. Rood vlees en rundvlees wordt afgeraden.

Vis:

Vette vis is toegestaan. Dit bevat minder eiwit en het bevat kankerremmende en onverzadigde visoliën. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Het eten van magere vis is niet toegestaan.

Sojabonen:

Dit is toegestaan, met uitzondering van sojaburgers met paneermeel en vet.

Zuivelproducten:

Karnemelk en biogarde (linksdraaiend melkzuur) worden aanbevolen. De voorkeur is om minder vette kaas zoals bijvoorbeeld roquefortkaas te gebruiken.

Noten:

Pinda’s en kokosnoten zijn niet toegestaan. Bittere amandelen worden aanbevolen.

Alcohol:

Een enkele keer zondigen mag.

Als aanvulling kan men vitaminen- of mineralensupplementen gebruiken. In het boek: Dr. Houtsmullerdieet staat er een uitgebreide omschrijving van dit dieet.

Voordelen

Het dieet is bedoeld voor kankerpatiënten die door middel van voedingstherapie hun gezondheid willen verbeteren door een maximale hoeveelheid kankerremmende en gezondheidsbevorderende voedingsstoffen tot zich te nemen. Dit in combinatie met een hoge dosering vitaminen en mineralen. Ook wordt dit dieet preventief door mensen gevolgd. Je wordt je bewust van gezondheid en voeding. Een goede voeding zal bijdragen aan het genezen van kanker.

Nadelen

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat kanker geneest door het volgen van dit dieet en daarom is er vanuit de medische hoek kritiek hierop. Er wordt wel gesuggereerd dat het dieet werkt tegen kanker. Het is geen dieet om te volgen als je wilt afvallen. Er is aanzienlijk minder toegestaan dan bij een gewone gevarieerde gezonde voeding.

Conclusie

Het Houtsmullerdieet bestaat uit gezonde en gevarieerde voeding. Het staat niet vast dat deze voedingstherapie kanker geneest, echter een gezonde voeding draagt bij aan een gezonder lichaam en dus het herstel van een ziek lichaam. In de complementaire geneeskunde wordt er gebruik gemaakt van een voedingstherapie bij kanker. Het beste is om dit te volgen onder begeleiding van een deskundige.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding om het risico van kanker te verkleinenGezonde voeding om het risico van kanker te verkleinenIn een optimaal functionerend lichaam kan geen kanker ontstaan zo stelde Dr. Moerman jaren geleden. Als het lichaam uit…
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Te eten of te laten? - Voeding en kankerTe eten of te laten? - Voeding en kankerVele kankers zijn te verwijten aan ons voedingspatroon. Een duidelijk overzicht van wat goed is om tot je te nemen en ee…

Informatie over eetstoornissenTegenwoordig komt een eetstoornis vaak voor. Veel mensen snappen niet waarom mensen zoveel afvallen. Hoe zit dat precies…
Meest succesvolle en populaire diëtenMeest succesvolle en populaire diëtenDiëten zijn niet meer uit onze welvaartsmaatschappij weg te denken. Het is de keerzijde van ons goede leven. Ruim de hel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schwarzenarzisse, Pixabay
  • Studiemateriaal voedingsdeskundige, CIVAS Opleidingen
  • www.morgenster.org
  • www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 19-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.