Het Moerman dieet tegen kanker
De huisarts Moerman zag het menselijk lichaam als een geheel. Volgens hem is kanker te genezen of te voorkomen door een aangepast dieet te volgen. Een gezond lichaam heeft behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, waarbij schadelijke stoffen moeten worden vermeden. Hij heeft dit uitgebreid onderzocht en uiteindelijk is het toegepast op kankerpatiënten. De basis van dit dieet is in de vorige eeuw ontwikkeld. Wat houdt het Moerman dieet in en hoe wordt er tegenwoordig tegenaan gekeken?
Wie was dokter Moerman?
De Nederlander Cornelis Moerman leefde van 6 januari 1893 tot 27 augustus 1988. Door te experimenteren op zijn duiven, ontwikkelde hij een methode in de jaren 30 van de vorige eeuw om door middel van voeding kanker te genezen. In het jaar 1939 begon deze arts voor het eerst een patiënt uit zijn eigen praktijk te behandelen. De patiënt had een uitgezaaide tumor in zijn buik en was niet meer te opereren. Een jaar nadat Moerman de patiënt had behandeld, was de patiënt genezen en vrij van kanker. Achteraf twijfelden chirurgen eraan of de patiënt wel kanker heeft gehad. Een gecompliceerde blindedarmontsteking zou er als een tumorachtige gezwel uit kunnen zien van hun conclusie.
De theorie
De voedingsstoffen die volgens Moerman van essentieel belang zijn voor een goede gezondheid, zijn: jodium, citroenzuur, gist, ijzer, zwavel, vitamine A, vitamine D en vitamine E. Later werd vitamine C ook aan deze lijst toegevoegd. Door zijn experimenten op duiven, concludeerde hij dat het hoge oxidatievermogen de vogels beschermden tegen het krijgen van kanker. Vogels hebben veel zuurstof nodig om te kunnen vliegen, waardoor ze een hoog oxidatievermogen hebben. Hij was van mening dat kanker niet begint op een bepaalde plek binnen het lichaam, maar dat het zich ontwikkeld heeft door langere tijd tekorten te hebben aan bepaalde voedingsstoffen.
De vorming van kanker
Door langere tijd een tekort te hebben aan essentiële voedingsstoffen, vermindert het oxidatievermogen en neemt het gistingsproces toe. Door de anaerobe (zonder zuurstof) afbraak van glucose en koolhydraten, wordt er melkzuur gevormd. Melkzuur is een stof die vrijkomt tijdens biologische processen. Op deze wijze zouden zich kankercellen ontwikkelen, waardoor er uiteindelijk een tumor ontstaat. Door tijdig in te grijpen, en te zorgen dat er geen gebreken ontstaan in de voeding, kan kanker volgens Moerman worden voorkomen. Hij ging er vanuit dat als er een beginstadium was van kanker was ontwikkeld, dat het door de juiste voeding omkeerbaar was.
Het dieet
Het dieet is speciaal ontwikkeld voor kankerpatiënten om kanker te genezen, maar het kan ook gevolgd worden om kanker te voorkomen. Een gezond lichaam heeft volgens Moerman minimaal de voedingsstoffen nodig die hiervoor genoemd zijn. Het dieet bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden alle schadelijke stoffen vermeden. In het tweede deel worden voedingsupplementen zoals extra vitamines, mineralen en andere microvoedingsstoffen op maat gegeven als extra ondersteuning.
De voeding:
- Geen vlees, gevogelte of vis
- Eidooiers mogen dagelijks, bij voorkeur rauw of heel zacht gekookt
- Rechtsdraaiende yoghurt mag
- Magere kaas 20+ is toegestaan
- Alle fruit mag, vooral druiven
- Doe matig met zout
- Geen suiker en zoetstoffen (wel honing)
- Biologisch volkorenbrood, gierst, haver, rogge, maïs, gerst, boekweit, spelt
- Pasta en zilvervliesrijst mogen
- Bak in olijfolie
- Bruin brood met roomboter en kaas
- Geen aardappelen
- Groenten: broccoli, koolsoorten, sojabonen, peulvruchten, tomaten, wortels, bieten, uien, knoflook
- Salades van vooral komkommers en tomaten
- Erwtensoep (van hele erwten) zonder vlees of spek, wel uien, peen en groenten
Drinken:
- Geen melk, alleen in pap
- Karnemelk mag (een halve liter per dag)
- Bessensap, sinaasappelsap en citroensap
- Geen koffie en thee
- Geen kraanwater, wel mineraalwater
Aanpassingen op het dieet
De voedingsregels zijn ontwikkeld in de vorige eeuw. Vergeleken met nu, was de kennis op het gebied van voeding een stuk minder ontwikkeld. Er is daarna veel onderzoek geweest naar voedingsstoffen en de preventie van kanker. Daarom is de behandelmethode van Moerman in de loop der jaren aangepast. Tegenwoordig zijn bepaalde vissoorten wel toegestaan, mag er kraanwater en koffie met mate worden gedronken. Vroeger was thee verboden, maar tegenwoordig wordt er groene thee aanbevolen. Ook is er meer aandacht gekomen voor de psychosociale aspecten in de behandeling van kankerpatiënten. Tegenwoordig wordt in plaats van het oorspronkelijke Moerman dieet vaker gekozen voor de dieetversie van Houtsmuller, een van zijn opvolgers.
Niet wetenschappelijk bewezen
Moerman deed zijn best om zijn methode onderzocht te krijgen in de wetenschap, maar hij vond daar geen weerklank. Daar waar zijn theorieën wel onderzocht werden, kwam er uiteindelijk een negatief resultaat omdat het niet werd bewezen. Moerman ontwikkelde een afkeer tegen de reguliere geneeskunde en wetenschap. Later diende hij een klacht in bij de Medische Tuchtcollega, maar ook dat leidde niet tot resultaat. Het weerhield hem niet om door te gaan met zijn werkwijze. Zijn populariteit nam toe. In het jaar 1979 besloot de SIKON (=Stichting Interdisciplinair Kankeronderzoek) een nadere analyse uit te voeren. Dit leidde ook niet tot erkenning. Er waren te veel meningsverschillen.
Voeding en kanker in de huidige wetenschap
Moerman heeft patiënten met succes behandeld. Het staat vast dat een gezonde leefstijl waarin een gezonde voeding belangrijk is, bijdraagt aan een goede conditie van het menselijk lichaam. Met de hedendaagse inzichten in de medische wetenschap, wordt er toch een relatie gelegd tussen voeding en de preventie van kanker. Dat kanker ook daadwerkelijk te genezen valt door middel van voeding, is wetenschappelijk nog niet aangetoond. Veel mensen die behandeld worden voor kanker, gebruiken het Moerman dieet als aanvullende therapie en voelen zich daardoor beter.
Lees verder