Het Moerman dieet tegen kanker

Wie was dokter Moerman?
De Nederlander Cornelis Moerman leefde van 6 januari 1893 tot 27 augustus 1988. Door te experimenteren op zijn duiven, ontwikkelde hij een methode in de jaren 30 van de vorige eeuw om door middel van voeding kanker te genezen. In het jaar 1939 begon deze arts voor het eerst een patiënt uit zijn eigen praktijk te behandelen. De patiënt had een uitgezaaide tumor in zijn buik en was niet meer te opereren. Een jaar nadat Moerman de patiënt had behandeld, was de patiënt genezen en vrij van kanker. Achteraf twijfelden chirurgen eraan of de patiënt wel kanker heeft gehad. Een gecompliceerde blindedarmontsteking zou er als een tumorachtige gezwel uit kunnen zien van hun conclusie.De theorie
De voedingsstoffen die volgens Moerman van essentieel belang zijn voor een goede gezondheid, zijn: jodium, citroenzuur, gist, ijzer, zwavel, vitamine A, vitamine D en vitamine E. Later werd vitamine C ook aan deze lijst toegevoegd. Door zijn experimenten op duiven, concludeerde hij dat het hoge oxidatievermogen de vogels beschermden tegen het krijgen van kanker. Vogels hebben veel zuurstof nodig om te kunnen vliegen, waardoor ze een hoog oxidatievermogen hebben. Hij was van mening dat kanker niet begint op een bepaalde plek binnen het lichaam, maar dat het zich ontwikkeld heeft door langere tijd tekorten te hebben aan bepaalde voedingsstoffen.De vorming van kanker
Door langere tijd een tekort te hebben aan essentiële voedingsstoffen, vermindert het oxidatievermogen en neemt het gistingsproces toe. Door de anaerobe (zonder zuurstof) afbraak van glucose en koolhydraten, wordt er melkzuur gevormd. Melkzuur is een stof die vrijkomt tijdens biologische processen. Op deze wijze zouden zich kankercellen ontwikkelen, waardoor er uiteindelijk een tumor ontstaat. Door tijdig in te grijpen, en te zorgen dat er geen gebreken ontstaan in de voeding, kan kanker volgens Moerman worden voorkomen. Hij ging er vanuit dat als er een beginstadium was van kanker was ontwikkeld, dat het door de juiste voeding omkeerbaar was.Het dieet
Het dieet is speciaal ontwikkeld voor kankerpatiënten om kanker te genezen, maar het kan ook gevolgd worden om kanker te voorkomen. Een gezond lichaam heeft volgens Moerman minimaal de voedingsstoffen nodig die hiervoor genoemd zijn. Het dieet bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden alle schadelijke stoffen vermeden. In het tweede deel worden voedingsupplementen zoals extra vitamines, mineralen en andere microvoedingsstoffen op maat gegeven als extra ondersteuning.De voeding:
- Geen vlees, gevogelte of vis
- Eidooiers mogen dagelijks, bij voorkeur rauw of heel zacht gekookt
- Rechtsdraaiende yoghurt mag
- Magere kaas 20+ is toegestaan
- Alle fruit mag, vooral druiven
- Doe matig met zout
- Geen suiker en zoetstoffen (wel honing)
- Biologisch volkorenbrood, gierst, haver, rogge, maïs, gerst, boekweit, spelt
- Pasta en zilvervliesrijst mogen
- Bak in olijfolie
- Bruin brood met roomboter en kaas
- Geen aardappelen
- Groenten: broccoli, koolsoorten, sojabonen, peulvruchten, tomaten, wortels, bieten, uien, knoflook
- Salades van vooral komkommers en tomaten
- Erwtensoep (van hele erwten) zonder vlees of spek, wel uien, peen en groenten
Drinken:
- Geen melk, alleen in pap
- Karnemelk mag (een halve liter per dag)
- Bessensap, sinaasappelsap en citroensap
- Geen koffie en thee
- Geen kraanwater, wel mineraalwater