Gezonde voeding om het risico van kanker te verkleinen

- Het Moerman dieet en het ontstaan van kanker
- Gezonde voeding
- Therapie van Dr. Houtsmuller
- Voeding volgens Dr. Houtsmullerdieet
- Wat mag men niet eten
- Overeenkomsten Moermandieet en Houtsmullerdieet
- Gezondheidsraad
Het Moerman dieet en het ontstaan van kanker
Dr. Moerman leefde van 1893 tot 1988 en heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker. Er zijn veel mensen die ook heden ten dage het Moermandieet volgen en dit zijn niet alleen patiënten die kanker hebben. Men ziet het dieet ook als een vorm van gezonde voeding die helpt om kanker te voorkomen. Toch is de Moermantherapie door de medische wetenschap nooit erkend. Het Moermandieet heeft nogal veel producten die we dagelijks gebruiken in de ban gedaan en dat maakt het dieet lastig om vol te houden. Toch zijn de beginselen belangrijk om te weten. Dr. Moerman gaat ervan uit dat in de voeding acht stoffen aanwezig moeten zijn te weten:- Vitamine A,
- Vitamine B complex
- Vitamine C
- Vitamine E
- Citroenzuur
- Jodium
- Zwavel
- IJzer
Gezonde voeding
Een aantal producten zijn bij het Moermandieet verboden. Dit zijn vlees, vis, gevogelte, water, koffie, thee, suiker, aardappelen.Producten die wel zijn toegestaan zijn: groenten- en vruchtensappen, karnemelk, volkorenbrood, sla en andere groenten, fruit, granen en zilvervliesrijst, boter, kaas en olijfolie en noten. Onder invloed van de voortschrijdende kennis inzake voeding zijn de mogelijkheden van gezonde voeding uitgebreid. De arts en internist Dr. Houtsmuller kunnen we zien als de opvolger van Dr. Moerman.
Therapie van Dr. Houtsmuller
Dr. Houtsmuller is een internist die werd geboren in 1924. Hij verklaarde zichzelf te hebben genezen van kanker. Dit bleek later toch niet geheel juist te zijn en hij heeft zijn uitspraken moeten nuanceren. Tijdens zijn ziekte volgde hij een dieet wat ruimer is en dus gemakkelijker vol te houden is dan het Moerman dieet. Wel gebruikt hij aanvullende vitaminen, mineralen en supplementen. Ook Dr. Houtsmuller is van mening dat onze voeding veel te weinig mineralen, vitaminen en spoorelementen bevat. We hebben nu eenmaal te maken met vrije radicalen die een aanslag plegen op onze gezondheid. Deze vrije radicalen kun je bestrijden met het veelvuldig gebruik van anti-oxidanten. Bij de therapie van Dr. Houtsmuller worden aparte medicijnen gebruikt. De therapie wordt niet vergoed in het pakket van de ziektekostenverzekering. Dr. Houtsmuller overleed op 6 maart 2015. Hij is 91 jaar oud geworden.Voeding volgens Dr. Houtsmullerdieet
Voor veel mensen zal dit dieet niet eens zoveel veranderen in hun dagelijkse voeding, maar het vraagt wel enige discipline:- Koffie is toegestaan. Echter niet caffeïnevrij en ook niet na negen uur 's avonds.
- Groene thee is toegestaan, niet met suiker maar wel met honing
- Kwark, biogarde en karnemelk mag men gebruiken. Ook yoghurt is hier niet verboden
- Vis mag men enige malen per week gebruiken maar dan wel vette vis die gebakken kan worden in boter of olijfolie
- Groenten en fruit dient men zoveel mogelijk vers te gebruiken en in grote hoeveelheden. Voorkeur genieten onbespoten groenten en fruit, aardappels kan men eten. Wel van goede kwaliteit en biologisch geteeld
- Eieren zijn goed
- Volkoren brood en granen mogen gegeten worden
- Kruiden zijn toegestaan behalve nootmuskaat en zwarte peper
Wat mag men niet eten
Er zijn bepaalde producten die je moet vermijden. Dat zijn:- Vlees is niet toegestaan maar een enkele keer zondigen is geen probleem
- Pinda's zijn verboden maar noten zijn wel toegestaan
- Alcohol is verboden maar een enkele keer zondigen mag wel. In principe is één glas goede rode wijn wel toegestaan.
- Wit meel en geraffineerde suiker dient men te vermijden
Er is door Dr. Houtsmuller een boek uitgegeven met de titel: Het Dr. Houtsmullerdieet. Voeding als sterk wapen tegen kanker.