Gezonde voeding om het risico van kanker te verkleinen

Gezonde voeding om het risico van kanker te verkleinen In een optimaal functionerend lichaam kan geen kanker ontstaan zo stelde Dr. Moerman jaren geleden. Als het lichaam uit balans is geraakt dan kan door gezonde voeding de harmonie weer worden hersteld. Het belang van goede en gezonde voeding om het risico van kanker te verkleinen is groot en wordt ook door de medische wetenschap steeds vaker genoemd. Veel mensen zijn bekend met het Moermandieet. Het is niet eenvoudig om te volgen. Dr. Houtsmuller hanteert de beginselen van het Moermandieet maar biedt een ruimere keuze.

Het Moerman dieet en het ontstaan van kanker

Dr. Moerman leefde van 1893 tot 1988 en heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker. Er zijn veel mensen die ook heden ten dage het Moermandieet volgen en dit zijn niet alleen patiënten die kanker hebben. Men ziet het dieet ook als een vorm van gezonde voeding die helpt om kanker te voorkomen. Toch is de Moermantherapie door de medische wetenschap nooit erkend. Het Moermandieet heeft nogal veel producten die we dagelijks gebruiken in de ban gedaan en dat maakt het dieet lastig om vol te houden. Toch zijn de beginselen belangrijk om te weten. Dr. Moerman gaat ervan uit dat in de voeding acht stoffen aanwezig moeten zijn te weten:
 • Vitamine A,
 • Vitamine B complex
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Citroenzuur
 • Jodium
 • Zwavel
 • IJzer

Gezonde voeding

Een aantal producten zijn bij het Moermandieet verboden. Dit zijn vlees, vis, gevogelte, water, koffie, thee, suiker, aardappelen.
Producten die wel zijn toegestaan zijn: groenten- en vruchtensappen, karnemelk, volkorenbrood, sla en andere groenten, fruit, granen en zilvervliesrijst, boter, kaas en olijfolie en noten. Onder invloed van de voortschrijdende kennis inzake voeding zijn de mogelijkheden van gezonde voeding uitgebreid. De arts en internist Dr. Houtsmuller kunnen we zien als de opvolger van Dr. Moerman.

Therapie van Dr. Houtsmuller

Dr. Houtsmuller is een internist die werd geboren in 1924. Hij verklaarde zichzelf te hebben genezen van kanker. Dit bleek later toch niet geheel juist te zijn en hij heeft zijn uitspraken moeten nuanceren. Tijdens zijn ziekte volgde hij een dieet wat ruimer is en dus gemakkelijker vol te houden is dan het Moerman dieet. Wel gebruikt hij aanvullende vitaminen, mineralen en supplementen. Ook Dr. Houtsmuller is van mening dat onze voeding veel te weinig mineralen, vitaminen en spoorelementen bevat. We hebben nu eenmaal te maken met vrije radicalen die een aanslag plegen op onze gezondheid. Deze vrije radicalen kun je bestrijden met het veelvuldig gebruik van anti-oxidanten. Bij de therapie van Dr. Houtsmuller worden aparte medicijnen gebruikt. De therapie wordt niet vergoed in het pakket van de ziektekostenverzekering. Dr. Houtsmuller overleed op 6 maart 2015. Hij is 91 jaar oud geworden.

Voeding volgens Dr. Houtsmullerdieet

Voor veel mensen zal dit dieet niet eens zoveel veranderen in hun dagelijkse voeding, maar het vraagt wel enige discipline:
 • Koffie is toegestaan. Echter niet caffeïnevrij en ook niet na negen uur 's avonds.
 • Groene thee is toegestaan, niet met suiker maar wel met honing
 • Kwark, biogarde en karnemelk mag men gebruiken. Ook yoghurt is hier niet verboden
 • Vis mag men enige malen per week gebruiken maar dan wel vette vis die gebakken kan worden in boter of olijfolie
 • Groenten en fruit dient men zoveel mogelijk vers te gebruiken en in grote hoeveelheden. Voorkeur genieten onbespoten groenten en fruit, aardappels kan men eten. Wel van goede kwaliteit en biologisch geteeld
 • Eieren zijn goed
 • Volkoren brood en granen mogen gegeten worden
 • Kruiden zijn toegestaan behalve nootmuskaat en zwarte peper

Wat mag men niet eten

Er zijn bepaalde producten die je moet vermijden. Dat zijn:
 • Vlees is niet toegestaan maar een enkele keer zondigen is geen probleem
 • Pinda's zijn verboden maar noten zijn wel toegestaan
 • Alcohol is verboden maar een enkele keer zondigen mag wel. In principe is één glas goede rode wijn wel toegestaan.
 • Wit meel en geraffineerde suiker dient men te vermijden

Er is door Dr. Houtsmuller een boek uitgegeven met de titel: Het Dr. Houtsmullerdieet. Voeding als sterk wapen tegen kanker.

Overeenkomsten Moermandieet en Houtsmullerdieet

In beide diëten wordt vooral veel groenten en fruit gebruikt. Het belang van voldoende vitamines staat voorop. Omdat men wel koffie en thee mag gebruiken is het dieet gemakkelijker vol te houden. Bij beide diëten wordt gepleit voor veelvuldig gebruik van groenten en groentesappen. Fruit mag je rauw eten of persen. Volkoren producten zijn ook bij beiden toegestaan alsmede noten. Zowel bij de Moerman therapie als bij de Dr. Houtsmuller therapie zijn voor- en tegenstanders te vinden. Sommige mensen zeggen veel baat te hebben bij de therapie en anderen spreken over kwakzalvers.

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad geeft regelmatig adviezen over gezonde voeding. Vooral het veelvuldig gebruik van verse groenten en veel fruit is noodzakelijk. Daarnaast moet je voldoende eiwitten en koolhydraten krijgen. Of we gebruik willen maken van de specifieke uitgangspunten van het Moermandieet of het Dr. Houtsmullerdieet kan eenieder zelf bekijken.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Houtsmullerdieet tegen kankermijn kijk opHet Houtsmullerdieet tegen kankerDr. Houtsmuller was een internist en ex-kankerpatiënt. Hij beweerde dat hij zichzelf heeft genezen van kanker door het v…
De Moermantherapie voor verbeterde weerstandDe Moermantherapie voor verbeterde weerstandIndien een patiënt wordt behandeld voor de gevolgen van kanker dan krijgt het lichaam veel te verduren. Het kan gaan om…
Antioxidantencomplex om kans op kanker te verlagenAntioxidantencomplex om kans op kanker te verlagenKanker is doodsoorzaak nummer één in ons land! Het kan door meerdere factoren worden veroorzaakt, waarvan vrije radicale…

De geneeskracht van zevenbladDe geneeskracht van zevenbladWanneer je een moestuin hebt dan wordt deze niet zelden overwoekerd door zevenblad. Zevenblad is het gemakkelijkst te he…
mijn kijk opDe geneeskracht van Hollandse kaasKaas is een zuivelproduct met geneeskracht! Je zult misschien er nooit bij stil hebben gestaan dat de overlekkere plak k…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • MoermanVereniging
 • Kanker-actueel.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 01-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.