Antioxidantencomplex om kans op kanker te verlagen

Antioxidantencomplex om kans op kanker te verlagen Kanker is doodsoorzaak nummer één in ons land! Het kan door meerdere factoren worden veroorzaakt, waarvan vrije radicalen een zeer belangrijke is. Vrije radicalen zijn normaal binnen chemische reacties in het lichaam actief, echter er moet een normaal stabiel aandeel aanwezig zijn. Door invloeden van buitenaf zoals zonnestraling, gassen, voeding kan het aandeel vrije radicalen explosief toenemen. Het leidt tot celaantasting, waardoor woekering kan ontstaan. De tegenpool van deze vrije radicalen zijn antioxidanten. Hoe kan de inname van antioxidantencomplex de kans op kanker verlagen?

Antioxidantencomplex tegen kanker


Gevaar van vrije radicalen

Vrije radicalen zijn als het ware een afvalproduct van chemische reacties, welke lichaamsprocessen ondersteunen. Die processen kunnen in dat geval niet verlopen, als er geen vrije radicalen aanwezig zijn. Oftewel het is een noodzakelijke stof in ons lichaam. Er kan echter een overschot aan vrije radicalen ontstaan, waardoor complicaties kunnen ontstaan. In eerste instantie binden de vrij radicalen zich aan virussen of bacteriën, echter als het aandeel toeneemt kunnen gezonde cellen worden aangetast. In combinatie met uitwendige factoren, zoals zonnestraling, uitlaatgassen, smog, eenzijdige voeding, zuren, alcohol of roken neemt de aanmaak van vrije radicalen snel toe. Lichaamscellen worden erdoor aangetast, waardoor woekering, tumorvorming en kanker ontstaat.

Wat doen antioxidanten?

De vrije radicalen bestaan uit een enkele ongeladen atoom met een ongepaard elektron (lit.1). Door die ongepaardheid kan het zeer gemakkelijk door andere elektronenstructuren worden opgenomen, zodat bijvoorbeeld een chemische reactie kan plaatsvinden. De tegenpool van vrije radicalen zijn antioxidanten. Deze kunnen de vrije radicalen afvangen of opnemen, zodat het een binding krijgt. Oftewel antioxidanten kunnen overmatig aanwezige vrije radicalen uit het lichaam filteren, zodat deze geen aanvullende schade meer kunnen aanrichten.

Om welke varianten gaat het?

Meerdere stoffen in het lichaam kunnen optreden als antioxidant. Het is niet zozeer dat een enkele stof de vrije radicalen gaat opnemen, echter een combinatie van werkzame antioxidanten vangen het af. Oftewel indien men het via voeding wil innemen, dan zal men mogelijk meerdere vruchten en maaltijden moeten innemen. Het gaat daarbij om stoffen zoals vitamine C, E, caroteen (wortelen, rood gekleurde groenten), flavonoïden (druiven, bessen, cacao). Daarnaast zijn er ondersteunende stoffen zoals vitamine B2, B6, magnesium en zink (lit.2). Dit geeft aan dat een gezonde levensstijl een verhoogde kans geeft om voldoende vrije radicalen af te vangen. Maar niet iedereen heeft een even gezonde levensstijl en dus is er verhoogde kans om wel kanker te krijgen.

Kanker doodsoorzaak nummer één

Ondanks verbeterde behandelingstechnieken voor kanker, is deze ziekte nog steeds de primaire doodsoorzaak. Het geeft aan dat veel mensen een te ongezonde levensstijl hebben en mogelijk onvoldoende antioxidanten (lit.3) binnenkrijgen. Veel roken, overmatige alcoholinname, zuren en andere ongunstige stoffen triggeren overmatige aanmaak van vrije radicalen. Cellen worden aangetast, waardoor kanker mede wordt veroorzaakt. Jaarlijks overlijdt 34,67% van alle mannen en 27,20% van alle vrouwen (2012) aan kanker (lit.4).

Preventieve inname

Omdat antioxidanten effectief vrije radicalen opnemen, is het van belang om die stof voldoende in te nemen. Op een preventieve manier kan men de kans op kanker laten afnemen, zodat men mogelijk langer blijft leven. Uiteraard moet men dat combineren met een gezonde levensstijl! Voldoende groente en fruit bevatten veel van voorgenoemde antioxidanten. Het kan echter voorkomen dat men niet iedere dag voldoende binnenkrijgt en daarom bieden supplementen uitkomst. Het is daarbij van belang dat de tabletten alle noodzakelijke dagelijkse aanbevolen hoeveelheid antioxidanten bevatten. Door dagelijks antioxidantencomplex als supplementen in te nemen, is men ervan verzekerd dat men voldoende binnenkrijgt.

Let wel de inname van antioxidanten betekent niet, dat men geen kanker kan krijgen. Omdat er een gezonde hoeveelheid antioxidanten in het lichaam aanwezig is, is de kans veel groter dat overmatige hoeveelheden vrije radicalen worden geneutraliseerd. Oftewel de kans op kanker neemt daarmee af.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roken en vitaminetekortRoken en vitaminetekortIedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid en dat het de kans op longkanker vergroot. Maar wat veel mensen nie…
Wat zijn antioxidanten: vitamines tegen verouderingDoor het gebruik van de antioxidanten vitamine C, E, A en zink, seleen, bioflavonoiden en Q10 kun je het verouderingspro…
Vrije radicalenVrije radicalenVrije radicalen, zijn schadelijke deeltjes die ons cel DNA beschadigen. Vrije radicalen ontstaan als bijproduct bij onde…
Taurine, goed voor de gezondheidTaurine, goed voor de gezondheidTaurine is een aminozuur dat met name in de lever en hersenen door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het komt voort uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cdw0107, Rgbstock
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 12 februari 2015:
  • Lit.1: http://nl.wikipedia.org/wiki/Radicaal_%28scheikunde%29
  • Lit.2: http://www.scienceforlife.eu/tekst%20radicalen%20en%20antioxidanten.htm
  • Lit.3: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
  • Lit.4: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=7052_95&D1=0,7-29,92&D2=a&D3=0&D4=47,l&HDR=G1,G2,G3&STB=T&VW=
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.