Wat zijn antioxidanten: vitamines tegen veroudering
Door het gebruik van de antioxidanten vitamine C, E, A en zink, seleen, bioflavonoiden en Q10 kun je het verouderingsproces tegen gaan.
Als je een appel doorsnijdt, wordt hij binnen no time bruin. Druppel je er een beetje citroensap op, dan krijgt hij zijn oorspronkelijke kleur weer terug. Dit is in een notendop de werking tussen vrije radicalen en antioxidanten of radicalenvangers.
Door een gezonde levensstijl – inclusief niet roken en matig gebruik van alcohol ( maximaal twee glazen per dag) kun je het ontstaan van een te grote hoeveelheid vrije radicalen verhinderen. Een te hoog gehalte vrije radicalen zorgt voor tal van ziekten, vroegtijdige veroudering, een slechte conditie en huidveroudering.
Tot de belangrijkste antioxidanten behoren:
- Vitamine C
- Vitamine E
- Zink
- Seleen
- Bioflavonoiden
- Co enzym Q 10
Teamverband
Antioxidanten werken het beste in teamverband. Seleen an sich werkt bijvoorbeeld prima, maar in combinatie met vitamine C nog beter. Als antioxidanten gezamenlijk de strijd aangaan, worden ze sterker. Het geheel is dan sterker dan de som der delen.
Vitamine C: veelzijdige vitamine
Vitamine C is een veelzijdige vitamine. Het is de vitamine die ter versterking van de weerstand wordt aanbevolen.Je kunt vitamine C niet zelf aanmaken. Voor de aan- en toevoer zijn we dan ook afhankelijk van voeding en supplementen. Ratten daarentegen kunnen wel vitamine C aanmaken. Het verklaart wellicht waarom ze onder de meest gore omstandigheden kunnen overleven.
Aan vitamine C worden veel goede eigenschappen toegeschreven:
Vitamine C is een antioxidant bij uitstek. Het maakt vrije radicalen onschadelijk. Als je te weinig vitamine C binnen krijgt, veroudert je huid snel en krijg je sneller rimples. De vitamnie zorgt er bovendien voor dat je lichaam in staat in ijzer op te nemen en het bevordert de fabraak van cholestorol.
Vitamine C zit in veel producten. De belangrijkste op een rij (in alfabetische volgorde)
- Aardbeien
- Acerola
- Broccoli
- Citroensap
- Duindoornsap
- Kiwi
- Paprika
- Rode kool
- Spruiten
- Venkel
- Witte kool
- Zwarte bessen
Gebrek aan C
Een gebrek of tekort aan vitamine C uit zich in vermoeidheid, gespannenheid, infectieziekten, tandgaatjes en slecht genezende wonden. Roken staat bovenaan de lijst van gewoonten die een vitamine C tekort veroorzaken. Nicotine onttrekt grote hoeveelheden C uit het lichaam. Stress en spanning zorgen eveneens voor een tekort aan C. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen er voor zorgen dat er afbraak van vitamine C plaats heeft. Gifstoffen in het milieu –zoals zware metalen – beroven je lichaam ook van vitamine C. Ook mensen met een te grote belasting door amalgaamvullingen hebben vaak een tekort.
Hoe op te lossen
Om een eventueel gebrek aan vitamine C op te lossen kun je je voedingspatroon aanpassen. Daarnaast kun je vitamine C supplementen innemen. Daarvan zijn er tientallen op de markt. Er zit ook veel troep bij. Laat je dan ook adviseren door een apotheker of een voedingsdeskundige.
Vitamine E
Vitamine E is de antiverouderingsvitamine bij uitstek. Vitamine E weert als het ware vrije radicalen die bloedvetten en weefselvetten te lijf willen gaan, af. Daarnaast houdt vitamine E de bloedvaten elastisch. Uit onderzoek blijkt dat hoge doses vitamine E de beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren, zwellingen en roodheid terugdringen en pijn verminderen. De positieve effecten is een van de redenen waarom vitamine E in talloze cosmeticaproducten verwerkt wordt.
Vitamine E zit in:
- Tarwekiemolie
- Zonnebloemolie
- Maiskiemolie
- Olijfolie
- Walnoten
- Hazelnoten
- Haring
- Makreel
Carotenoïden
Carotenoïden komen veel in het plantenrijk voor. Er zijn ongeveer 600 verschillende soorten. Circa dertig daarvan krijgen we binnen via onze voeding. De bekendste zijn de in wortels aanwezige bètacaroteen en het in tomaten voorkomende lycopeen. Bètacaroteen is een soort voorstadium van vitamine A, onder andere belangrijk voor de ogen, de bescherming van de huid en longen en de versterking van de afweer.
Carotenoïden zitten in;
- Wortels
- Kool
- Spinazie
- Abrikozen
- Broccoli
- Tomaat
- Ketchup
- Tomatenpasta
- Tomatensaus
- Tomatensap
Zink
Zonder zink werkt er niets in je lichaam. Zink speelt een grote rol bij een gezonde stofwisseling in de hersenen en is van belang voor de zintuigen smaak, reuk, zicht en gehoor.
Zink zit in;
- Oesters
- Krab
- Sardines
- Kalfsvlees
- Lamsvlees
- Rundvlees
- Varkensvlees
- Kaas
- Melk
- Tarwekiemen
- Havervlokken
- Peulvruchten
- Aardappels
- Wortelen
- Appel