Voorjaar: lekker in je vel

Voorjaar: lekker in je vel Het voorjaar staat weer voor de deur. De tijd om weer eens helemaal tot jezelf te komen. De lange koude en donkere winter zit er bijna op en de lente is in zicht. Lees hoe je weer lekker in je vel komt en fit de lente tegemoet kunt gaan.

Ontwaak uit je winterslaap

De winter is voor veel mensen een periode van rust. Wanneer het vroeg donker wordt en het weer guur is, zit je het liefste binnen. Misschien wel lekker warm met deken bij de haard. Niet alleen de mens trekt zich in de winter veel meer terug, we zien het ook in de natuur waar veel dieren zelfs een echte winterslaap houden. Nu het voorjaar er weer aankomt, moeten we ons lichaam daar weer op instellen.

Voorjaarsmoeheid

Veel mensen klagen na de winter dat ze last hebben van voorjaarsmoeheid. Dat is niet zo vreemd. In de winter komt het nogal eens voor dat we een gebrek hebben aan daglicht en beweging.

Melatonine

Het gebrek aan daglicht kan er voor zorgen dat je minder energie hebt. Gebrek aan daglicht zorgt er onder andere voor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Dit hormoon heeft een negatief effect op je slaapritme en op je stemming. Wanneer de dagen beginnen te lengen zal dit vanzelf goed komen. Maar je kunt er ook zelf voor kiezen om er meer op uit te gaan. Lange wandelingen in de buitenlucht zullen je een stevige energieboost geven.

Meer zuurstof, meer energie

Niet alleen het daglicht doet je goed, maar het bewegen zelf zorgt er ook voor dat je energie weer opgekrikt wordt. De buitenlucht bevat namelijk ook meer zuurstof dan de lucht in huis. Hoe meer zuurstof je inademt, hoe meer energie je lichaam krijgt.

Weerstand op peil houden

Het weer kan in het voorjaar nogal eens wisselvallig zijn en voorjaarsverkoudheidjes veroorzaken. Het is daarom van belang dat je ervoor zorgt dat je, je weerstand op peil houdt. Vooral een goede nachtrust, voldoende groenten en fruit eten en veel water drinken zijn hierbij van belang. In sommige gevallen kan het nodig zijn om extra voedingssupplementen te slikken. Er zijn speciale voedingssupplementen die je kunnen helpen je weerstand te verhogen, onder andere voedingssupplementen met echinacea.

Energie op peil houden

Het idee van vitaminegebrek na de winter komt vooral uit vroeger tijden, waarin de winterkost vaak heel eenzijdig was. Vandaag de dag kan je het hele jaar door allerlei soorten producten krijgen in supermarkt. Het hoeft dus geen probleem te zijn om ook in de winter gevarieerd te blijven eten. Eet vooral veel groenten en fruit. Je fit voelen, betekent dat je genoeg energie hebt om je alledaagse bezigheden uit te voeren en de dingen te doen, die je wilt doen. Energie haal je uit voeding. Onder andere ijzer en vitamine C zijn erg belangrijk om je fit te voelen.

IJzer

IJzer zit in de rode kleurstof van ons bloed, ook wel hemoglobine genoemd. De taak van hemoglobine is om zuurstof door het lichaam te transporteren. Het is dan ook eenvoudig te begrijpen dat als je niet genoeg ijzer in je bloed hebt, zuurstof niet optimaal door het lichaam wordt getransporteerd en je, je dus futloos voelt. IJzer zit onder andere in rood vlees, bruin brood, appelstroop

Vitamine C

Vervolgens speelt vitamine C hierin ook een belangrijke rol. Vitamine C is ervoor verantwoordelijk dat het ijzer uit je voeding goed door het lichaam wordt opgenomen. Dus ook een gebrek aan vitamine C kan ervoor zorgen dat je, je lusteloos voelt.

Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit onze voeding gemakkelijker in het lichaam wordt opgenomen. Drink daarom bij elke maaltijd bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap, eet lekker veel fruit of neem wat salade.

Vitamine B

De B-vitamines zijn ook niet onbelangrijk in het op peil houden van je energie.
  • Vitamine B1, B2 en B6: deze vitamines zorgen ervoor dat het voedsel goed verteerd word en opgenomen wordt in je lichaam.
  • Vitamine B5 en B8: deze vitamine spelen een rol in de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingstoffen leveren energie.
  • Vitamine B3: deze vitamine produceert energie in de cellen.

Vitaminetabel

B1Varkensvlees, volkoren brood, zilvervliesrijst
B2Broccoli, melk, ei
B3Noten, varkensvlees, vis
B5Rundvlees, aardappelen, melk
B6Bananen, bruin brood, noten
B8Noten, sojabonen, eieren
CKiwi, sinaasappel, rode paprika, aardappelen
© 2010 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsmoeheid na de winter heeft een logische oorzaakVoorjaarsmoeheid na de winter heeft een logische oorzaakVoorjaarsmoeheid is een algemeen bekend fenomeen. Veel mensen hebben er last van. De lente komt eraan, de laatste sneeuw…
Voorjaarsmoeheid, wat is het en hoe kom je er vanaf?Voorjaarsmoeheid, wat is het en hoe kom je er vanaf?Het is voor veel mensen maar moeilijk voor te stellen: de zon laat zich vaker zien, de temperatuur loopt op, alles wordt…
Voorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, voorjaarsdip of en lentedip is het optreden van vermoeidheidsverschijnselen in het (vroeg) voorjaar. S…

De Huisartsenpost: wat moet u weten?De Huisartsenpost: wat moet u weten?Wie buiten kantooruren medische hulp nodig heeft komt bij de Huisartsenpost terecht. Daarmee moet altijd eerst telefonis…
Wat zijn antioxidanten: vitamines tegen verouderingDoor het gebruik van de antioxidanten vitamine C, E, A en zink, seleen, bioflavonoiden en Q10 kun je het verouderingspro…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.