Voorjaarsmoeheid na de winter heeft een logische oorzaak
Voorjaarsmoeheid is een algemeen bekend fenomeen. Veel mensen hebben er last van. De lente komt eraan, de laatste sneeuw is verdwenen, het is langer licht, de zon schijnt wat vaker en langer en ’s morgens vroeg fluiten de vogeltjes dat het een lieve lust is, maar u bent futloos en moe. U hebt zo lang naar de lente uitgekeken en als die er eenmaal is, bent u nog te moe om ervan te genieten. U ziet daarnaast wel een hoop werk liggen, maar hebt heel weinig zin om eraan te beginnen. De lastige en minst leuke klusjes schuift u voor u uit. U vindt een excuus voor elke nalatigheid en zelfs het afleggen van bezoeken bij mensen die u graag mag, stuit bij u op tegenzin en uitstelgedrag. Wat is er aan de hand? Waar komt die voorjaarsmoeheid toch vandaan?
Kenmerken van voorjaarsmoeheid na de winter
Aan het einde van de winter, als de lente begint, voelen mensen met voorjaarsmoeheid zich niet alleen futloos en moe, maar echt lamlendig, somber, willen veel slapen en zijn snel geïrriteerd. Ze hebben nergens zin in en begrijpen zichzelf niet meer. Voor hun omgeving zijn ze moeilijk te bereiken en niet gemakkelijk uit het dal te halen.
Mensen lijden in de winter vaak tijdelijk aan depressiviteit
Sommige mensen worden er tijdelijk echt depressief van. Vaak gaan die verschijnselen van depressiviteit na een poos wel weer over, maar voor die mensen zelf is het toch een vervelend gevoel. Het verknoeit voor hen de eerste mooie lentedagen, waarop de vrolijkheid en opgewektheid eigenlijk zouden moeten overheersen. Zij zien echter overal problemen en zorgen, in plaats van hoop en vertrouwen in de toekomst en het verlangen naar warme, zonnige dagen, waarop alles lichter lijkt dan anders.
Het depressieve gevoel gaat wel over
Mensen die aan voorjaarsmoeheid lijden blijven niet depressief, maar worden na het voorjaar vanzelf die depressiviteit weer kwijt. Het nadeel is echter dat deze elk voorjaar weer terugkomt. Het ene jaar sterker dan het andere, afhankelijk van de hoeveelheid lichte dagen die het voorjaar te bieden heeft.
De invloed van de donkere dagen in de winter
De winterse kou verbruikt veel van uw energie. Het lichaam doet er dan alles aan om toch de warmte binnen te houden. In de winter zijn de dagen bovendien erg kort en regelmatig ook heel donker. Daarnaast is het vaak slecht weer en wie dan niet echt de deur uit moet, blijft maar al te graag binnen. U krijgt minder beweging dan in de lente, de zomer en de herfst en het hele lichaam komt in een trager tempo.
Tekort licht is een logische en alom bekende oorzaak
Mensen hebben bovendien naast beweging ook veel licht nodig, evenals de meeste planten en dieren. Door de korte dagen is er per dag veel minder licht dan in de andere jaargetijden. Het tekort aan licht zorgt in de winter dan ook voor een ontregeling van de biologische klok, waardoor u zich terneergeslagen en futloos voelt.
Mensen die aan de Noordpool wonen krijgen nog minder licht
De Noordpool is het uiterste woongedeelte van de mensen. Daar komt de zon in de winter niet eens meer boven de horizon en kan het maandenlang donker en/of schemerig zijn, afhankelijk van waar men woont. Het is geen wonder dat de mensen die dicht bij de Noordpool wonen daar bij depressiviteit in de winter door de artsen vaak lichttherapie krijgen voorgeschreven.
Het begin van de lente helpt meestal niet veel
Veel mensen hopen meer energie te krijgen bij het begin van de lente, maar worden daar vaak in teleurgesteld. De lente met zijn eerste bloemen, de warmere zon en het groen worden van de natuur, is natuurlijk prima, maar helpt u niet meteen van de vermoeidheid af. Het lichaam en de geest moeten daar een beetje bij geholpen worden. De impact van de winter is vaak groter dan u zelf in de gaten hebt.
Griep en verkoudheid
Vooral in de winter krijgen hier veel mensen de griep en/of worden snip verkouden. Deze aandoeningen plegen een extra aanslag op de weerstand van het lichaam. Het terug opbouwen van die weerstand gaat in de zomer sneller dan in de winter. Vooral ook onder invloed van de zon en de warmte. Kou kost altijd energie.
Langer futloos na een griep of een zware verkoudheid
Na een flinke griep of verkoudheid blijft u dan ook vaak langer moe en futloos. Soms krijgt u pas na weken uw energie weer terug. Ook dat kan invloed hebben op de voorjaarsmoeheid. Die wordt daar immers groter door en het duurt dan langer voordat u weer lekker in uw vel zit.
Niet aan de vermoeidheid toegeven
Als u weet dat uw moeheid aan de winter en te weinig weerstand te danken is, doet u er om te beginnen goed aan om elke ochtend op tijd op te staan en naar buiten te gaan voor een wandeling of een fietstochtje van een half uur. Daar “tankt” u licht en lucht en de beweging zorgt er tevens voor dat uw bloed beter gaat stromen. Niet alleen op warmere dagen, maar ook als het koud is. Kleed u dan wel goed aan.
Wandelen is verstandig
Tijdens een goede wandeling of fietstocht ademt u steviger in en uw bloed kan op die manier meer zuurstof door het lichaam pompen. Dat bereikt niet alleen uw spieren, maar ook uw hersens worden daar dan beter mee verzorgd. U wordt na verloop van tijd weer helder in uw hoofd en kijkt positiever tegen alles aan. De moeilijkheden en problemen lijken dan vaak nog maar de helft van wat ze voorheen leken te zijn.
Gezond eten heeft veel goede invloed op uw gevoel van welzijn
Naast de dagelijkse beweging is juist bij voorjaarsmoeheid ook een gevarieerde, goede voeding heel belangrijk. Zorg voor verse groenten en dagelijks vers fruit, zodat u voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Perssinaasappels uit of neem eens wat extra vitamine c.
Echinaforce werkt weerstand verhogend
De echinaforce van dokter Vogel is weerstand verhogend en kan naast extra vitamines ook helpen om u bestand te maken tegen de winterse dip. Hebt u elk voorjaar na de winter een flinke dip in uw energie dan is het misschien wel verstandig om de echinaforce de hele winter door te nemen.
Leuke dingen blijven doen
Verwen uzelf eens met iets leuks. Er zijn tal van kleinigheden waar u uzelf een plezier mee kunt doen. Het hangt er alleen vanaf wat u zelf leuk vindt. Na een echte griep begint u ook eerst met iets lichts en iets dat u lekker vindt, om uw eetlust aan te wakkeren. Bij een voorjaarsmoeheid geldt hetzelfde. Zoek leuke dingen om te doen en zet uzelf op die manier wat gemakkelijker in beweging.
Als de voorjaarsmoeheid te lang aanhoudt, naar de dokter gaan
Men denkt soms iets onder de leden te hebben, maar dat is meestal niet het geval. Houdt de vermoeidheid en lusteloosheid na de winter echter te lang aan, ook na de bovenstaande maatregelen genomen te hebben, dan kan er natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn en is het verstandig om eens naar de dokter te gaan en u te laten onderzoeken.
Lees verder