Voorjaarsmoeheid voorkomen en bestrijden
Wat zijn de kenmerken, signalen en symptomen van voorjaarsmoeheid? Voorjaarsmoeheid ontstaat mogelijk door een groot gebrek aan vitamine, mineralen, beweging en buitenactiviteiten. De klachten zijn grote vermoeidheid, depressief zijn, nergens zin in hebben, een grote behoefte aan extra slaap, maar ondanks veel slapen blijft men zich vreselijk moe en energieloos voelen. Wat kunnen we zelf doen om de voorjaarsmoeheid te voorkomen en te bestrijden op een natuurlijke manier?
Heb jij last van een voorjaarsmoeheid?
Is alles je eigenlijk te veel? Heb je een gebrek aan energie? Ben je de hele dag moe en heb je eigenlijk helemaal nergens zin in, laat staan om je dagtaken te moeten uitvoeren? Waarschijnlijk is er sprake van een voorjaarsmoeheid.
Wat zijn de kenmerken, signalen en symptomen van een voorjaarsmoeheid?
- Concentratie problemen
- Grote behoefte aan extra slaap
- Nergens zin in hebben
- (Vr)Eetbuien hebben, veel trek in koolhydraten en in suiker
- Prikkelbaar, snel geïrriteerd en gefrustreerd zijn, opvliegend
- Groot overheersend somber gevoel
- Uitzonderlijk groot gevoel van vermoeidheid
- Depressief voelen
- Niet helder van geest zijn
- Grote moeite het bed uitkomen
Al deze voorjaarsmoeheid symptomen en kenmerken verdwijnen niet als je “bijslaapt”!
Seizoen Afhankelijke Depressie (sad)
Medische term voor voorjaarsmoeheid en een winterdepressie is officieel: Seosonal Affective Disorder (SAD), in het Nederlands: Seizoen Afhankelijke Depressie.
Voorjaarsmoeheid
Ongemerkt, heel langzaam, gaat ons energieniveau tijdens de herfst/winter/lente achteruit. Totdat we op een dag wakker worden en beseffen dat we vreselijk vermoeid zijn, ons depressief voelen, prikkelbaar zijn, nergens zin in hebben, concentratieproblemen hebben en een enorme behoefte hebben aan extra slaap. Voorjaarsmoeheid tijdens het voorjaar,
winterdepressie tijdens de winter. Eenmaal getroffen, lijkt het wel dat het jaarlijks terugkeert. Wat is er aan de hand?
Ontstaan en oorzaak van voorjaarsmoeheid: gebrek aan beweging
In de zomer barsten we van de energie. We bewegen veel en vaak buiten, zoeken de zon op en voelen ons goed. In de wintertijd komt de lichamelijke activiteiten vrijwel in zijn geheel stil te vallen!
Door te bewegen voelen we ons goed
Door vaak en veel te bewegen, zetten we onze bloedsomloop in werking. Zodra de bloedsomloop flink stroomt, circuleert er voldoende zuurstof naar al onze organen EN hersenen. Door onze hersenen regelmatig van verse zuurstof te voorzien, voelen we ons goed! Voelen we ons goed zoals we ons in de zomer voelen! Elke dag met een absoluut minimum van een half uur stevig bewegen, doet wonderen voor ons algehele welzijn!
Ontstaan en oorzaak van voorjaarsmoeheid: gebrek aan vitamine en mineralen
Vroeger was het heel gebruikelijk dat voedsel in de herfst werd opgeslagen voor de winter. Opgeslagen voedsel verliest per dag veel vitamine en mineralen. Zelfs nu, bevat ons voedsel tijdens de wintermaanden minder vitaminen en mineralen. Het aanbod van groente en fruit is kleiner en soms gewoon niet te betalen. Dat gaat allemaal ten koste van onze gezondheid. Ongemerkt bouwen we een enorm te kort van vitamine en mineralen op tijdens de wintermaanden!
Ontstaan en oorzaak van voorjaarsmoeheid: witte suiker
Ons voedsel is te geraffineerd. Boordevol witte suiker, maar bevat geen enkele vitamine, mineraal, vezel of ander voedingsmiddel. Witte suiker is het lekkerste gif op aarde en maakt ons lijf grof gezegd: kapot! Geraffineerd voedsel en witte suiker verwijderd uit ons lijf alle broodnodige mineralen, vitamine, enzymen, alle essentiële bouwstenen, aminozuren, eigenlijk alles wat we nodig hebben om te kunnen functioneren. Behalve dat veroorzaakt geraffineerd voedsel en witte suiker een enorm zuur en witte suiker is het hoofdvoedsel van alle virussen (
Griep), bacteriën (
Verkoudheid) ... kortom: witte suiker vreet al onze energie op, met als resultaat: een afschuwelijk gevoel van totale uitputting en oververmoeid zijn.
Gebrek aan beweging, gebrek aan vitamine en aan mineralen tijdens de winter is funest!
Deze combinatie is funest voor onze algehele welzijn en gezondheid. Met als resultaat: een vreselijk gevoel van een allesomvattende en sterk overheersende vermoeidheid. We noemen het:
winterdepressie tijdens de wintermaanden en een voorjaarsmoeheid tijdens het voorjaar.
Gebrek aan zon, gebrek aan licht?
Wetenschappers hebben inderdaad jarenlang gedacht en beweerd dat zodra de dagen korter werden en de mens een tekort aan zonlicht zou vangen, het slaap/waak ritme verstoord raakte, we ons daarom zo vreselijk moe voelen, veel behoefte hebben aan veel slaap. Helaas. Een promovenda heeft deze veronderstelling een aantal jaren geleden ontkracht. Er bestaat geen enkel verband tussen de grote vermoeidheid en ons depressief voelen enerzijds en het gebrek aan zonlicht anderzijds.
Voorjaarsmoeheid en een vitaminetekort bestrijden
Kelp, een zeeplant, is een vernuft plantje dat ons prima helpt de opgebouwde tekorten van vitamine en mineralen tijdens de winter, doet opheffen! Kelp is in tabletvorm te koop onder de naam: Kelpasan van Dr. A. Vogel en gaat de bestrijding van de vreselijke vermoeidheid aan.
- Kelpasan 1 à 2 tabletten in de morgen
- Kelpasan 1à 2 tabletten na de lunch
Let op! Basedow patiënten en mensen met een te verhoogde werking van de schildklier, mogen Kelp en Kelpasan UITSLUITEND gebruiken in homeopathische vorm, in potentie: D6. Bij twijfel: altijd een arts en/of deskundige contacteren!
Tekort vitamine C bestrijden via preparaat in tabletvorm
Er zijn nogal wat preparaten verkrijgbaar, door de bomen zie je het bos niet meer. Aangeraden wordt, om alle tekorten opgedaan tijdens de winter, op te heffen door extracten van wilde vruchten. Wilde vruchten bevatten – in verhouding – de meeste vitamine C. Zoals bv: Vitaal Vitamine C tabletten, die extracten bevatten van:
- Duindoorn
- Rozenbottels
- Passievruchten
- Citroenen
- Zwarte bessen
Wilde vruchten bezitten een hoog gehalte aan vitamine C
Ideaal om alle vitaminetekorten te bestrijden zijn de volgende wilde vruchten:
- Berberis
- Duindoorn
- Rozenbottel
Maak er thee van, maak er jam van, maak er vers vruchtensap van, maak er moes van. Door de zoete smaak zijn kinderen er dol op!!
Voorjaarsmoeheid en een vitamine A tekort bestrijden
Bestrijden van Vitamine A tekorten tijdens de winter zijn redelijk makkelijk. Peen en worteltjes zitten vol met deze vitamine, ze zijn betaalbaar tijdens de wintermaanden en altijd aanwezig. Stamppot peen en ui, verse wortelsap, verse geraspte wortelsalade zijn slechts een paar voorbeelden van uitstekende voeding die zorgen voor een optimale vitamine A toevoer.
Voorkomen van een voorjaarsmoeheid, bestrijden van vitamine- en mineralentekorten:
- Sinasappelen
- Citroenen
- Mandarijnen
- Grapefruit
- Vers sap van citrusvruchten
- Kiwi
- Mango
- Vers sap van wortelen en rode bieten
- Spruitjes
- Broccoli
- Spinazie
- Boerenkool
- Zuurkool
- Tomaat
- Alle koolsoorten
- Alle donkergroene bladgroente
- Kwark
- Ei
- Yoghurt
- Vette vis, makreel, sardines, zalm en haring
- Wortelen
- Ui
- Prei
- Lever
- Levertraan
- Noten
- Tarwekiemen
Voorkomen van een voorjaarsmoeheid in het algemeen
- Zorg voor voldoende ontspanning
- Zorg voor voldoende frisse buitenlucht
- Lach veel
- Beweeg vaak en veel
- Ga naar buiten zodra de zon schijnt
- Drink extra vocht, bronwater, kruidenthee en verse vruchtensappen en groentesappen