Vermoeidheid, diverse oorzaken en mogelijke behandelingen
Vermoeidheid is meestal een verzamelnaam voor een complete malaise van het lichaam. Men voelt zich moe en lusteloos, heeft moeite om de normale dagelijkse bezigheden te doen en men ziet overal tegenop. Er is dan ergens iets in geest of lichaam aan de hand, dat dit veroorzaakt. Stress en overwerkt zijn kunnen daar de oorzaak van zijn, maar vaak is het ook een lichamelijk probleem. Wie bloedarmoede heeft, een niet goed werkende schildklier of hartproblemen heeft, kan immers ook enorm moe zijn. Het is dan ook verstandig om niet te lang met symptomen van vermoeidheid te blijven rondlopen, want daar wordt het meestal niet beter van. De huisarts is de aangewezen persoon om uit te zoeken waar die vermoeidheid eventueel aan kan liggen en u op de goede weg naar beterschap te helpen.
Lichamelijke vermoeidheid
Na een dag lichamelijk hard werken voelen de meeste mensen zich ook lichamelijk moe. Dat is meestal een prettige, normale vermoeidheid. Logisch, de spieren hebben hun best gedaan, er is veel energie verbruikt en het lichaam moet via eten en rust nieuwe energie opdoen. Daar is niets mis mee. Het wordt anders als iemand al moe is zonder dat daar een verklaarbare oorzaak voor is.
Vaak al bij het opstaan moe zijn
Staat u ’s morgens al moe op, dan is er iets aan de hand. Meestal is dat te verklaren met geen of te weinig slaap, een te drukke dag gisteren en een te korte nachtrust om compleet daarvan te herstellen, of gewoon weinig zin hebben in de komende dag. Als al deze oorzaken niet aan de orde zijn en de vermoeidheid niet na een paar dagen verdwenen is, is het zaak om op onderzoek uit te gaan.
Bloedarmoede kan een probleem zijn
Een veel voorkomende oorzaak voor vermoeidheid is bloedarmoede. Veel vrouwen in de leeftijd tussen 13 en 50 jaar hebben vaak doorlopend een lichte bloedarmoede door de maandelijkse cyclus. Ook kan er door een bloeding ergens in het lichaam bloed verloren zijn dat niet zo snel aangemaakt kan worden.
Te weinig rode bloedlichaampjes
Een andere mogelijkheid is dat er in het beenmerg doodgewoon te weinig rode bloedlichaampjes aangemaakt worden. Juist die moeten de zuurstof en de voedingsstoffen naar alle cellen van het lichaam brengen en de afvalstoffen af transporteren. U kunt u voorstellen dat iemand erg moe kan worden als hij nog maar 80 procent of minder van het normale aantal rode bloedlichaampjes heeft.
Bloedbezinking kan een van de diverse oorzaken voor vermoeidheid zijn
Ook bloedbezinking kan een oorzaak voor vermoeidheid zijn. Bloedbezinking bestaat uit afvalstoffen die van de een of andere ontsteking in het lichaam komt. Normale afvalstoffen worden goed door het bloed afgevoerd, maar als er teveel afvalstoffen in het bloed terecht komen, zal het bloed daarmee vervuild raken. De rode bloedlichaampjes werken dan nog goed, maar kunnen het werk niet aan en er blijven afvalstoffen in de bloedbaan rondzweven Als er bloed afgenomen wordt, zal dat gecentrifugeerd worden, waarna duidelijk bezinking onder in het glaasje achterblijft.
Bij aanhoudende erge vermoeidheid naar de dokter
Een dokter zal bij vermoeidheidsklachten altijd eerst bloed af laten nemen om dat te onderzoeken op te weinig rode bloedlichaampjes en op bloedbezinking. In geval van bloedarmoede zal de patiënt daar medicijnen voor krijgen om het ijzergehalte in het bloed aan te vullen. Als er bloedbezinking geconstateerd wordt zal ook dat aangepakt worden en als de bezinking veel te hoog is moet de patiënt extra rust nemen.
Er zijn niet altijd behandelingen nodig
Wanneer het bloedonderzoek echter niets oplevert zal de patiënt meestal worden gevraagd naar pijnklachten en worden onderzocht op ziekte. Er zijn veel ziekten waar vermoeidheid een van de gevolgen van is. Reuma, kanker en MS zijn daar al voorbeelden van, maar meestal is er een minder levensbedreigende oorzaak. Is alles onderzocht en is er volgens de artsen lichamelijk niets aan de hand, dan kan er ook een geestelijke oorzaak voor de vermoeidheid zijn.
Geestelijke oorzaken voor vermoeidheid
Mensen die lichamelijk gezond blijken te zijn, maar zich doorlopend moe voelen, zouden eens bij zichzelf kunnen nagaan, waar dat eventueel aan zou kunnen liggen. Vooral in de tegenwoordige, drukke tijd zijn mensen vaak oververmoeid door stress op het werk, te drukke gezinsomstandigheden, enzovoort. Er is vaak weinig vrije tijd om het even rustig aan te doen. De term “burn-out” is in Nederland al helemaal ingeburgerd. Het betekent gewoon dat iemand letterlijk “opgebrand” is en geen energie meer over heeft om verder te kunnen functioneren.
Moe en ziek zijn op vakantie
Tijdens de vakantie voelen mensen die erg druk met werk en huishouden bezig zijn geweest, zich vaak moe en niet lekker. Ze voelen zich daarbij wat misselijk, hebben hoofdpijn en/of andere klachten.Ze moeten die eerste week eerst “afkicken” van het werk. Na die eerste vakantieweek blijft er dan eigenlijk van die hele twee weken vakantie nog maar een enkele week over om echt vakantie te houden.
Een burn-out kan lang duren
In geval van een echte, door de dokter geconstateerde “burn-out” kan het soms zelfs wel maanden duren voordat iemand uit het dal omhoog geklommen is en het gewone leven weer aan kan. Het is daarom voor iedereen heel belangrijk om de dag goed in te richten met een mix van werk, rust en ontspanning, om zo het leven niet alleen aan te kunnen, maar ook vooral te genieten.
Verdriet
Verdriet kan eveneens een enorme vermoeidheid teweegbrengen. Ook verdriet kost een hoop energie, wat mensen zich vaak niet realiseren. Het is een geestelijk proces, dat lichamelijke gevolgen kan hebben. Door het verlies van een geliefde, een partner, een ouder of een kind kan iemand compleet van slag raken. Iemand kan beslist ziek worden van verdriet en daar dan heel moeilijk weer bovenop komen. De een kan er beter mee overweg dan de ander.
Verdriet is heel persoonlijk
Mensen met veel verdriet hebben veel steun nodig van hun omgeving. Niet voor een paar dagen, maar vaak voor lange tijd en het is per persoon verschillend hoe lang die “lange tijd” zal duren. Vooral als men een geliefd persoon verloren heeft is dat verdriet vaak heel heftig en kan enorm lang zijn invloed op de gezondheid van de achterblijvers hebben.
Langdurende zorgen kunnen eveneens tot chronische vermoeidheid leiden
Het hebben van zorgen is een andere mogelijkheid voor lichamelijke vermoeidheid. Financiële zorgen kunnen leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn en migraine, misselijkheid, enzovoort. Vermoeidheid is dan een van de vele gevolgen daarvan. Ook sociale zorgen, bijvoorbeeld zorgen om een zieke partner, een ziek of gehandicapt kind, een zieke ouder, enzovoort kunnen zoveel energie uit het lichaam halen dat degene er na verloop van tijd niet meer tegenop kan en zichzelf laat hangen.
Geschillen en ruzies kosten energie
De laatste geestelijke oorzaak voor vermoeidheid is een vrij onbekende. Wist u dat ook negatieve gedachten over anderen en de nasleep van onderlinge ruzies kunnen leiden tot vermoeidheid? Geschillen tussen familieleden, broers, zussen of met ouders lopen vaak vast in een onhoudbare toestand voor een van de partijen, die het wel zou willen bijleggen, maar niet weet hoe. Vaak gaat een dergelijke ruzie over een kleinigheid die in de loop van de tijd is opgeblazen en waarvan elk van de partijen een ander soort verhaal heeft gemaakt. Mensen gaan hier vaak over piekeren en komen er niet meer uit. Het onderwerp is echter niet uit het hoofd te bannen.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Iemand kan in een dergelijk geval twee dingen doen. Als eerste moet die persoon zich er bewust van worden, dat hij of zij zo niet verder wil leven. Diegene zal dan op de ander toe moeten stappen en rustig proberen om de zaak bij te leggen, zonder daarbij in de oude fout te vallen. Verwijten maken is daarbij niet aan de orde. Ten tweede: als het eerste niet werkt en de ander wil onder geen voorwaarde en gesprek aangaan, dan rest u alleen nog om de hele zaak naast u neer te leggen en te proberen er niet meer aan te denken. Er is dan immers niets meer aan te doen. U kunt uzelf mee kapot maken, of proberen het leven voor uzelf weer zin te geven. Dat laatste is dan de beste weg.
Wandelen helpt om tot rust te komen
Elke dag een half uurtje in de buitenlucht wandelen is een goede remedie om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Vooral een wandeling in de groene natuur kan wonderen doen. Ga eens op een bankje zitten en luister naar het gezang van de vogels of het geklater van water. Het ruisen van de bomen in bos of park kan eveneens enorm rustgevend zijn. Ook een winterwandeling in de frisse, koude lucht geeft nieuwe energie. Het leven is immers een geschenk. Men moet er zoveel mogelijk op de goede manier van genieten.
Lees verder