Snurken stoort vaak de slaap van u en uw partner

Snurken stoort vaak de slaap van u en uw partner Snurken kan een groot probleem zijn. Niet alleen uw eigen slaap wordt erdoor gestoord, maar ook die van uw partner. Het is dan ook goed om de oorzaak te laten uitzoeken. Toch weten doktoren ook niet altijd wat de goede oplossing is. U moet zelf meedenken. Een operatie kan immers soms helpen, maar is meestal niet de oplossing. Een scheef neus tussenschot kan goed rechtgezet worden, maar blijkt achteraf toch aak niet de oorzaak van het snurken te zijn geweest. Het is dan de vraag of men die operatie wel moet laten doen, want het is geen gemakkelijke ingreep. Soms snurkt men na de operatie weer even hard als daarvoor. Vaak is er weinig aan het snurken te doen en moeten er creatieve oplossingen gezocht worden.

De leeftijd speelt vaak mee

Als de spieren in het lichaam wat slapper worden, begint vaak ook het snurken tijdens de slaap. Ook de huig achter in de keel, al het bindweefsel rondom keel en neus en de spieren van de ademhalingswegen worden immers slapper. Ze gaan meebewegen met de ademhaling. Als u in bed ligt wordt daardoor de doorgang van de ademhaling vaak wat smaller en trilt het hele gedeelte met de ademhaling mee. Naar gelang de slaaphouding kan er ook verschil zijn in de sterkte van het snurken.

Liggend op de rug snurken mensen vaker en harder

Zo snurkt iemand die op zijn rug ligt vaak harder dan iemand die op zijn zijde of op de buik ligt te slapen. Het is dan een koud kunstje om de snurker (of snurkster!) even een duwtje te geven in de goede richting, waardoor beide partners hun slaap kunnen voortzetten.

Op oudere leeftijd snurken wel meer mensen

Op oudere leeftijd werkt het echter vaak niet meer, om de ander een duwtje te geven en zo te laten ophouden. Oudere mensen snurken vaak liggend op hun zijde even hard als liggend op hun rug. Daar moeten dan dus andere, creatievere oplossingen voor gezocht worden.

Een scheef neustussenschot kan verholpen worden

Als het snurken een probleem wordt voor u en uw partner is het altijd verstandig om daar eens mee naar de huisarts te gaan en u te laten doorsturen naar een specialist. Soms kan het snurken immers ook veroorzaakt worden door een scheef neustussenschot. Via een operatie kan dat tussenschot wel rechtgezet worden, maar de chirurg geeft er meestal geen garantie op dat daarna het snurken verleden tijd is. Het is bovendien geen prettige operatie en het is dan ook de vraag of dit op die manier noodzakelijk is. Stel dat uw partner na de operatie nog even hard snurkt, dan is al die ellende voor niets geweest.

Slaapapneu is een echte aandoening

Soms heeft iemand slaapapneu. Dat is echt een aandoening. Ook daarvoor moet men eerst naar de huisarts en een doorverwijzing aanvragen voor een specialist. Mensen met slaapapneu snurken ’s nachts ook, maar krijgen op een bepaald moment even geen adem, waarna ze met een enorme snurk weer opnieuw beginnen te ademen. Dat kan levensgevaarlijk zijn.

Met slaapapneu is men dagelijks doorlopend moe

Mensen met slaapapneu houden met het enorme lawaai van hun snurken niet alleen hun partner wakker, maar hebben zelf ook geen goede nachtrust. Een diepe slaap is hun niet gegund. Zij staan ’s morgens niet uitgerust op en worden vermoeid en prikkelbaar. Overdag vallen ze vaak zonder enige aanleiding zomaar in slaap. Ze zijn futloos en kunnen zelfs tijdens een bezoek bij familie of vrienden, zomaar in slaap vallen. Dat wekt vaak de lachlust van anderen op, maar het is uiterst vervelend voor de snurker zelf en diens partner.

Wie overdag slaperig blijft moet naar de dokter

Wie 's nachts snurkt en daarbij vaak de adem even inhoudt en overdag slaperig is moet naar de dokter. Het tekort aan slaap kan meer gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij een bezoek aan de specialist kan de ziekte (slaapapneu) ontdekt worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze ziekte te behandelen, maar dat moet dan wel onder begeleiding van een arts.

Oplossingen voor het snurken zonder operaties

Er zijn ook andere oplossingen, waardoor ook de partner van een snurker goed kan slapen, zonder dat de snurker zich moet onderwerpen aan allerlei operaties. Zo schijnt een ingenaaid balletje op de rug van de pyjama van de snurker ervoor te kunnen zorgen dat de snurker niet op zijn rug gaat liggen en dus niet harder snurkt dan beslist noodzakelijk is.

Het snurken stoort de slaap van de partner, maar daar is iets aan te doen

Een van de goedkoopste en gemakkelijkste oplossingen om als partner van een snurker toch aan een goede nachtrust te komen, zijn oordopjes. Er zijn verschillende oordopjes in de handel, maar de beste zijn de oordopjes die ook de mensen in de bouw en in lawaaiige fabrieken gebruiken.

Soorten oordopjes

De kunststof oordopjes van het merk “Skandia” in de zwart/oranje verpakking hebben een ronde kop en zijn voor een paar euro bij Karwei te koop. U kunt ze tussen duim en wijsvinger tot een heel dun rolletje oprollen. Als u ze dan in de oren doet, zwellen ze weer op en sluiten zo het lawaai effectief buiten. Oordopjes met aan beide kanten een plat einde, sluiten echter meestal niet zo goed af.

Welke oordopjes zijn het beste

De oordopjes met een ronde kop zijn het beste. Vervang ze ook op tijd, zodat uw oren niet verstopt raken met oorsmeer, dat u met de oordopjes mee naar binnen drukt. Er zijn ook witte, plastic oordopjes in de handel die u gemakkelijk kunt schoonmaken en die dan ook langer mee kunnen gaan. Dat zijn oordopjes, die vaak gebruikt worden door jonge mensen die naar een concert gaan.

Het nadeel van oordopjes

Oordopjes kunnen wel na verloop van tijd de oorzaak zijn van verstopte oren. Ook als men ze op tijd vervangt. Oordopjes duwen namelijk het oorsmeer en het eventuele vuil dieper in het oor, waar het zich in de loop van enkele jaren verzamelt tot een prop. Merkt u dat uw gehoor minder wordt, ga dan even naar de huisarts en laat uw oren nakijken.

Als het oor na het douchen dicht zit

Vaak merkt men al dat er rommel in het oor zit als na het douchen een oor helemaal dicht zit en pas na verloop van tijd weer open gaat. Ook bij het snuiten van de neus kan zomaar het oor open gaan. Misschien moeten de oren dan even uitgespoten worden. Daar hoeft u niet bang voor te zijn. Het gebeurt pijnloos en snel.

Slapen zonder lawaai van buitenaf

Niet alleen snurkers hoort u niet meer, maar ook het geluid van onweer, de buren, bouwlawaai, telefoon, kermismuziek of een concert of feestje in de buurt, enzovoort, wordt perfect geweerd. Even de oordopjes tussen wijsvinger en duim platrollen, in de oren schuiven en u kunt in alle rust slapen. De oordopjes bij de drogist hebben meestal een platte kop en voelen minder prettig aan om mee te slapen. Voor de rest is het even wennen, maar voor wie al dagen lang niet geslapen heeft, zijn de oranje oordopjes een echte uitkomst.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Snurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingSnurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingOngeveer vijfentwintig procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen snurkt. Snurken is een ander woord voor…
Slaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSlaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSnurken is een aandoening die vooral veroorzaakt wordt door een bemoeilijkte ademhaling. Snurken kan zo luidruchtig zijn…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Subarachnoïdale bloedingSubarachnoïdale bloedingEen subarachnoïdale bloeding wordt vaak afgekort met SAB. Bij SAB is een aanval levensbedreigend. Deze aandoening lijkt…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.