InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Hartkloppingen door vermoeidheid

Hartkloppingen door vermoeidheid

Hartkloppingen door vermoeidheid Wanneer je een hartklopping krijgt, voel je het hart hevig bonzen, het kan onregelmatig en snel gaan. Het kan een gevoel geven alsof het hart een keer overslaat. Dit kan een angstige ervaring zijn, maar meestal is er niets aan de hand. Hartkloppingen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, waarvan vermoeidheid ook een reden kan zijn. Als de hartkloppingen samen gaan met andere klachten of in een rustsituatie niet verdwijnen, is het raadzaam om een dokter te raadplegen.

Wat hartkloppingen zijn

Normaal slaat het hart tussen de 60 en 90 slagen per minuut. Door je in te spannen tijdens het sporten kan de hartslag oplopen tot 160 slagen per minuut en bij extreem sporten zelfs nog hoger tot wel 180 slagen per minuut. Bij hartkloppingen voel je je eigen hart hevig bonzen. De hartslag kan ineens oplopen tot wel 200 slagen per minuut. Dit geeft een onrustig gevoel in de borst en je kunt er behoorlijk van schrikken. Het voelt alsof het hart overslaat en dat wordt vaak gevolgd door een harde slag. Hartkloppingen kunnen plotseling op komen zetten en weer verdwijnen, maar het kan ook geleidelijk aan beginnen en weer afzakken. Bij sommige mensen gaat het hart ineens even heel snel kloppen zonder dat ze het merken.

Hoe het ontstaat

Door een lichamelijke inspanning klopt het hart sneller, dit kan leiden tot hartkloppingen. Andere oorzaken kunnen zijn: op grote hoogte zijn in de bergen, alcohol- en drugsgebruik, roken, koffie of andere drankjes met cafeïne, heftige emoties, na een stevige maaltijd, stress of vermoeidheid. Ook kan het ontstaan als gevolg van een aandoening zoals een longontsteking, allergische reacties, hoge bloeddruk, hartziekten, suikerziekte, hartritmestoornissen of een schildklieraandoening. Daarnaast kunnen hartkloppingen ook een bijwerking zijn van medicijnen.

Vermoeidheid

Wanneer je veel last hebt van stress, is dat een extra belasting voor je lichaam. Door langdurige stress raakt je lichaam uitgeput. Soms is dat bewust, maar je hebt het niet altijd in de gaten. Je voelt je vermoeid, maar door de stress voel je jezelf vaak verplicht om door te gaan. Het kan zijn dat je verplichtingen hebt op het werk, of een druk leven moet combineren met een gezin. De vermoeidheid kan een reden zijn dat er hartkloppingen ontstaan. Een andere oorzaak van vermoeidheid kan een lichamelijke overbelasting zijn, door bijvoorbeeld overmatig sporten of andere vormen van lichamelijk inspanningen die je hebben uitgeput.

Emotionele problemen

Door emotionele problemen kun je jezelf extreem vermoeien, wat kan leiden tot hartkloppingen. Vaak heeft iemand last van angstaanvallen. Een angstaanval wordt vaak gekenmerkt door vermoeidheidsklachten en hartkloppingen. Een angstaanval wordt veroorzaakt door hevige stress, emoties of angst. In deze gevallen worden er vaak antidepressiva voorgeschreven door de dokter. Deze doen niet alleen de angstaanvallen afnemen, maar ook de hartkloppingen. Daarnaast moet de oorzaak van de stress worden aangepakt. Wanneer lichaam weer kan ontspannen en kan uitrusten, zullen de hartkloppingen afnemen of verdwijnen.

Aanpakken vermoeidheid

Rust is altijd nog de ideale manier om te herstellen van vermoeidheid. Als het lichaam langdurig onder stress heeft gestaan, kan er sprake zijn van een burn-out. Hierbij heb je vaak veel tijd nodig om van te herstellen. Een gezonde leefstijl waarbij je goed slaapt is hierbij belangrijk. Slapeloosheid kan een reden zijn van extreme vermoeidheid. Soms is er begeleiding nodig van deskundige hulp om weer een gezonde leefstijl aan te leren.

Wanneer naar de dokter?

Hartkloppingen zijn meestal onschuldig, ook al kan het je erg ongerust maken. Wanneer de hartkloppingen niet overgaan als je rustig gaat zitten, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Als je gaat liggen, zal de hartslag beter te voelen zijn. Dit geldt vooral als je op je linkerzij ligt en dat is normaal. Neem contact op met de dokter als je naast je hartkloppingen last hebt van pijn in de borst, druk op de borst, benauwdheid of misselijkheid. Soms zal er worden onderzocht of er een lichamelijke oorzaak is van de hartkloppingen. Om hartritmestoornissen vast te stellen, kan er een ECG (elektrocardiogram) gemaakt worden.

Vermoeidheid door hartkloppingen

Wanneer je last hebt van hartkloppingen en daardoor vermoeid bent, kan het zijn dat er een lichamelijke oorzaak is. Vaak duidt het op problemen met het hart. Hierbij kunnen de volgende klachten van toepassing: pijn, kortademig zijn, vermoeidheid, en hartkloppingen. Tijdens de hartkloppingen kun je gaan zweten of bleek eruit zien. Indien dit van toepassing is, ga dan zo snel mogelijk naar een dokter. Er kan sprake zijn van een ernstige hartaandoening, zoals een hartinfarct.

Lees verder

© 2014 - 2019 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hartkloppingen: een onregelmatige hartslagHartkloppingen: een onregelmatige hartslagBij een onregelmatige hartslag is men hiervan ook bewust door een onaangenaam gevoel van het lichaam en voel je een vers…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Hartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen zijn te verklaren als een bewustzijn van het kloppen van het eigen hart. Normaal klopt een hart zonder da…
VES: extra overslagen in de hartkamerVES: extra overslagen in de hartkamerEen hartritmestoornis of hartkloppingen kan in verschillende vormen voorkomen. Een daarvan is een VES: Ventriculaire Ext…
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FabiArts, Pixabay
  • www.thuisarts.nl
  • www.bachbloesemadvies.nl

Reageer op het artikel "Hartkloppingen door vermoeidheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 11-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Hartkloppingen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!