Nifedipine: middel tegen hoge bloeddruk en hartkramp

Nifedipine: middel tegen hoge bloeddruk en hartkramp Als de bloeddruk te hoog is, stroomt het bloed met teveel kracht door de vaten. Over het algemeen voel je niets van een hoge bloeddruk en het is ook geen ziekte. Als je er niets tegen doet, is de kans op het krijgen van een hart- en vaatziekte of een beroerte groter. In sommige gevallen besluit de dokter om het medicijn nifedipine voor te schrijven. Het middel wordt ook voorgeschreven bij hoogteziekte, het fenomeen van Raynaud (koude vingers en tenen), als weeënremmer en bij aanhoudende hik.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk op zich is geen ziekte en je voelt er meestal niets van. Het bloed komt met teveel kracht tegen de vaatwanden, waardoor de bloedvaten kunnen beschadigen. Het is belangrijk dat dit wordt behandeld, omdat het de kans op hart- en vaatziekten zoals hartkramp en hartfalen en een herseninfarct vergroot. Het medicijn nifedipine behoort tot de calciumblokker. Dit houdt in dat het de bloedvaten verwijdt, waardoor de bloeddruk omlaag gebracht wordt. Ook wordt de zuurstofbehoefte van het hart verminderd. Nifedipine wordt ook voorgeschreven bij zwangere vrouwen, bij wie de bloeddruk erg hoog oploopt.

Het effect

Calcium zorgt dat er spanning op de wand van de bloedvaten wordt gehouden. Als het calcium geblokkeerd wordt, ontspannen de vaten zich en worden ze wijder. Door de lagere bloeddruk wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Behandeling om de bloeddruk te verlagen wordt vaak begonnen met een voorschrijven van een plastablet, een bètablokker of een ACE-remmer. Als dit niet voldoende helpt, wordt er de calciumblokker nifedipine voorgeschreven. Tussen de drie en zes weken is het volledige effect van het medicijn bereikt. Omdat je het niet kunt voelen, wordt het resultaat pas duidelijk als de bloeddruk opnieuw wordt opgemeten.

Hartkramp

Angina pectoris (hartkramp) is een hartaandoening die aanvalsgewijs optreedt waarbij er een pijnlijk of beklemmend gevoel op de borst kan ontstaan. De pijn kan uitstralen naar de arm, kaak, hals of schouder. Het treedt vooral op tijdens inspanning, emoties, stress, overgang van warm naar kou of na een zware maaltijd. De oorzaak ligt aan een vernauwing in de bloedvaten die de hartspier voorzien van bloed. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort in het hart.

Het effect

Als er meer dan twee keer per week een aanval van hartkramp is, worden er vaak medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt er eerst voor een bètablokker gekozen. Mocht dit niet baten, dan wordt er vaak voor nifedipine gekozen. De druk op de bloedvaten wordt minder, waardoor de kans op een nieuwe aanval wordt verminderd.

Hoogteziekte

Sommige mensen krijgen tijdens vakanties op grote hoogte (boven de 2500 meter) last van hoogteziekte. De lucht is ijler en dit kan klachten geven zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, slapeloosheid en vochtophopingen rondom de longen. Het beste is om niet te snel te stijgen en het lichaam eerst te laten wennen aan de nieuwe hoogte. Het is belangrijk om daarbij veel vocht te drinken. Als de verschijnselen erg heftig zijn en afdalen is niet mogelijk, dan wordt er soms gekozen voor nifedipine. Het medicijn helpt alleen bij de vochtophoping in de longen. Ook wordt het soms gebruikt door mensen om hoogteziekte te voorkomen wanneer ze in het verleden last hebben gehad van hoogteziekte.

De aandoening van Raynaud

Bij het fenomeen van Raynaud verkrampen de kleine bloedvaten in de vingers en tenen als reactie op kou of emoties. Als gevolg hiervan worden vingers en tenen bleek, rood of blauw. Op het moment dat de kou of emotie voorbij is, worden deze kleine vaatjes weer wijder. Het kan op zich geen kwaad, maar het kan wel vervelend zijn. Soms wordt er nifedipine voorgeschreven waardoor de bloedvaatjes verwijden.

Weeënremmer

Een zwangerschap duurt normaal gesproken tussen de 38 en 42 weken. Als er te vroeg weeën ontstaan, kan het gevaarlijk zijn voor het leven van de baby. Soms besluit de arts om nifedipine voor te schrijven. Het middel ontspant de baarmoeder, waardoor de weeën minder worden of niet doorzetten.

Aanhoudende hik

Hik ontstaat doordat het middenrif vanzelf samentrekt. Het middenrif is een spier dat de buikholte en longholte van elkaar scheidt. Hik kan ontstaan door te snel eten, te veel eten, koolzuurhoudende of alcoholische drankjes drinken. Meestal is de hik onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Als de hik meerdere dagen of langer aanhoudt, is er sprake van aanhoudende hik. Dit kan leiden tot uitputting en pijn. Nifedipine kan in sommige gevallen helpen.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor elk medicijn, kunnen er naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: gezwollen enkels en onderbenen. Dit heeft te maken met het verwijden van de bloedvaten in de benen. Het lichaam moet aan het medicijn wennen en meestal zijn de klachten na enkele weken weer verdwenen. Andere klachten kunnen zijn: hoofdpijn, gevoel van warmte en een licht gevoel in het hoofd. Als de bijwerkingen na een paar weken nog aanhouden, raadpleeg dan de dokter.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bisoprolol: een bloeddrukverlagend medicijnBisoprolol: een bloeddrukverlagend medicijnOver het algemeen voel je niets van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar het verhoogt wel de kans…
Calciumantagonisten: Medicatie bij hart- en vaataandoeningenCalciumantagonisten: Medicatie bij hart- en vaataandoeningenCalciumantagonisten zijn medicijnen die de arts gebruikt om verschillende hart- en vaataandoeningen te behandelen. Zo ze…
Metoprolol: medicijn bloeddruk en hartklachtenMetoprolol: medicijn bloeddruk en hartklachtenEr zijn veel mensen die last hebben van een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. Een hoge bloeddruk voel je niet, maa…
Vaatverwijders/vasodilatoren: werking en bijwerkingenVaatverwijders/vasodilatoren: werking en bijwerkingenBij een hoge bloeddruk of angina pectoris (hartkramp) kan je arts vaatverwijders oftewel vasodilatoren voorschrijven. Di…

Fonds Psychische Gezondheid: herken de bipolaire stoornisFonds Psychische Gezondheid: herken de bipolaire stoornisWat de symptomen van een zogenaamde bipolaire stoornis ongeveer inhouden, is redelijk bekend. Dit geldt ook voor behande…
Lichamelijke uitputting door aanhoudende stressLichamelijke uitputting door aanhoudende stressIeder mens heeft wel eens stress en dat is normaal. Er kan stress ontstaan omdat je te laat komt op een afspraak of omda…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.