Nifedipine: middel tegen hoge bloeddruk en hartkramp
Als de bloeddruk te hoog is, stroomt het bloed met teveel kracht door de vaten. Over het algemeen voel je niets van een hoge bloeddruk en het is ook geen ziekte. Als je er niets tegen doet, is de kans op het krijgen van een hart- en vaatziekte of een beroerte groter. In sommige gevallen besluit de dokter om het medicijn nifedipine voor te schrijven. Het middel wordt ook voorgeschreven bij hoogteziekte, het fenomeen van Raynaud (koude vingers en tenen), als weeënremmer en bij aanhoudende hik.
Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk op zich is geen ziekte en je voelt er meestal niets van. Het bloed komt met teveel kracht tegen de vaatwanden, waardoor de bloedvaten kunnen beschadigen. Het is belangrijk dat dit wordt behandeld, omdat het de kans op hart- en vaatziekten zoals hartkramp en hartfalen en een herseninfarct vergroot. Het medicijn nifedipine behoort tot de calciumblokker. Dit houdt in dat het de bloedvaten verwijdt, waardoor de bloeddruk omlaag gebracht wordt. Ook wordt de zuurstofbehoefte van het hart verminderd. Nifedipine wordt ook voorgeschreven bij zwangere vrouwen, bij wie de bloeddruk erg hoog oploopt.
Het effect
Calcium zorgt dat er spanning op de wand van de bloedvaten wordt gehouden. Als het calcium geblokkeerd wordt, ontspannen de vaten zich en worden ze wijder. Door de lagere bloeddruk wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Behandeling om de bloeddruk te verlagen wordt vaak begonnen met een voorschrijven van een plastablet, een bètablokker of een ACE-remmer. Als dit niet voldoende helpt, wordt er de calciumblokker nifedipine voorgeschreven. Tussen de drie en zes weken is het volledige effect van het medicijn bereikt. Omdat je het niet kunt voelen, wordt het resultaat pas duidelijk als de bloeddruk opnieuw wordt opgemeten.
Hartkramp
Angina pectoris (hartkramp) is een hartaandoening die aanvalsgewijs optreedt waarbij er een pijnlijk of beklemmend gevoel op de borst kan ontstaan. De pijn kan uitstralen naar de arm, kaak, hals of schouder. Het treedt vooral op tijdens inspanning, emoties, stress, overgang van warm naar kou of na een zware maaltijd. De oorzaak ligt aan een vernauwing in de bloedvaten die de hartspier voorzien van bloed. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort in het hart.
Het effect
Als er meer dan twee keer per week een aanval van hartkramp is, worden er vaak medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt er eerst voor een bètablokker gekozen. Mocht dit niet baten, dan wordt er vaak voor nifedipine gekozen. De druk op de bloedvaten wordt minder, waardoor de kans op een nieuwe aanval wordt verminderd.
Hoogteziekte
Sommige mensen krijgen tijdens vakanties op grote hoogte (boven de 2500 meter) last van hoogteziekte. De lucht is ijler en dit kan klachten geven zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, slapeloosheid en vochtophopingen rondom de longen. Het beste is om niet te snel te stijgen en het lichaam eerst te laten wennen aan de nieuwe hoogte. Het is belangrijk om daarbij veel vocht te drinken. Als de verschijnselen erg heftig zijn en afdalen is niet mogelijk, dan wordt er soms gekozen voor nifedipine. Het medicijn helpt alleen bij de vochtophoping in de longen. Ook wordt het soms gebruikt door mensen om hoogteziekte te voorkomen wanneer ze in het verleden last hebben gehad van hoogteziekte.
De aandoening van Raynaud
Bij het fenomeen van Raynaud verkrampen de kleine bloedvaten in de vingers en tenen als reactie op kou of emoties. Als gevolg hiervan worden vingers en tenen bleek, rood of blauw. Op het moment dat de kou of emotie voorbij is, worden deze kleine vaatjes weer wijder. Het kan op zich geen kwaad, maar het kan wel vervelend zijn. Soms wordt er nifedipine voorgeschreven waardoor de bloedvaatjes verwijden.
Weeënremmer
Een zwangerschap duurt normaal gesproken tussen de 38 en 42 weken. Als er te vroeg weeën ontstaan, kan het gevaarlijk zijn voor het leven van de baby. Soms besluit de arts om nifedipine voor te schrijven. Het middel ontspant de baarmoeder, waardoor de weeën minder worden of niet doorzetten.
Aanhoudende hik
Hik ontstaat doordat het middenrif vanzelf samentrekt. Het middenrif is een spier dat de buikholte en longholte van elkaar scheidt. Hik kan ontstaan door te snel eten, te veel eten, koolzuurhoudende of alcoholische drankjes drinken. Meestal is de hik onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Als de hik meerdere dagen of langer aanhoudt, is er sprake van aanhoudende hik. Dit kan leiden tot uitputting en pijn. Nifedipine kan in sommige gevallen helpen.
Bijwerkingen
Zoals geldt voor elk medicijn, kunnen er naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: gezwollen enkels en onderbenen. Dit heeft te maken met het verwijden van de bloedvaten in de benen. Het lichaam moet aan het medicijn wennen en meestal zijn de klachten na enkele weken weer verdwenen. Andere klachten kunnen zijn: hoofdpijn, gevoel van warmte en een licht gevoel in het hoofd. Als de bijwerkingen na een paar weken nog aanhouden, raadpleeg dan de dokter.
Lees verder