Atenolol: medicijn tegen hoge bloeddruk

Atenolol: medicijn tegen hoge bloeddruk Er zijn veel mensen die een hoge bloeddruk hebben zonder dat ze het weten. Je voelt er niets van, maar het vergroot de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. In sommige gevallen besluit de arts om het medicijn atenolol voor te schrijven. Het verlaagt de bloeddruk en vertraagt de hartslag. Atenolol wordt ook voorgeschreven bij hartkramp, hartritmestoornissen, migraine en een te snel werkende schildklier. Het behoort tot de bètablokkers die ervoor zorgen dat de hartspier minder wordt belast.

Hoge bloeddruk

Mensen met een hoge bloeddruk voelen hier in het algemeen niets van. Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans op hart- en vaatziekten. Je voelt een hoge bloeddruk niet, maar het zorgt er wel voor dat het bloed met te veel kracht door de bloedvaten wordt gepompt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een beschadigde vaatwand, waardoor er ernstige klachten kunnen ontstaan zoals: hartkramp, hartfalen, herseninfarct of hersenbloeding. Het medicijn atenolol vertraagt de hartslag, waardoor de hartspier rustiger pompt. Het verwijdt de bloedvaten waardoor de bloeddruk omlaag gaat.

Hartkramp

Hartkramp, ook wel angina pectoris genoemd is een hartaandoening waarbij er een pijnlijk en beklemmend gevoel op de borst ontstaat. Er kan pijn uitstralen naar de arm, kaak, hals of schouder. Er is een vernauwing in de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in het hart, waardoor de hartspier harder moet werken. Dit veroorzaakt de pijn. Als er sprake is van een volledige blokkade van een van de aders om het hart, kan er een hartinfarct (hartaanval) ontstaan. De krampklachten ontstaan vooral op momenten van inspanning stress, heftige emoties, een zware maaltijd of grote wisseling van temperatuur. Als er meer dan twee keer per week een aanval van hartkramp is, wordt er soms besloten om atenolol voor te schrijven.

Hartritmestoornissen

Als je last hebt van een hartritmestoornis, is het te merken dat je hart overslaat, onregelmatig slaat of ineens heel snel gaat kloppen. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn duizeligheid, kortademigheid of je opgejaagd of angstig voelen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals een beschadigde hartspier, een hartinfarct of een snel werkende schildklier. Vaak blijft de oorzaak onbekend. Atenolol zorgt dat de hartslag wordt vertraagd en enkele uren na inname heeft het effect.

De werking

Het medicijn behoort tot de bètablokkers. Dit zorgt ervoor dat de zogenaamde stresshormonen in het lichaam minder goed hun werk doen, waardoor het hart minder belast wordt. Het zorgt ervoor dat de snelheid en de kracht waarmee het hart klopt, wordt teruggebracht. Hierdoor heeft het hart minder zuurstof nodig waardoor klachten zoals een hoge bloeddruk of de kans op hartkramp wordt verminderd. De bloeddruk moet na drie tot zes weken opnieuw worden opgemeten om te zien of het resultaat heeft.

Het effect

In geval van hartkramp is het te merken dat de pijn op de borst minder wordt. Na een tot drie uur begint het medicijn te werken en het houdt ongeveer een dag aan. Lichte inspanning zoals traplopen zal minder klachten geven. Door het verwijden van de bloedvaten is er minder kans op een beroerte. Vaak worden bètablokkers in combinatie met plastabletten voorgeschreven. Meestal wordt er als eerste gekozen voor het medicijn metoprolol, maar als dit niet (voldoende) werkt, kan de arts atenolol voorschrijven.

Tegen andere klachten

Atenolol wordt soms ook ingezet bij migraine. Dit is een aanval van bonzende hoofdpijn, waarbij er misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid kan ontstaan. Normaal gesproken wordt er een pijnstiller en eventueel iets tegen de misselijkheid gegeven. Als er meer dan twee aanvallen per maand zijn, wordt er soms atenolol voorgeschreven. Het medicijn kan ook worden ingezet als de schildklier te snel werkt. Klachten hierbij kunnen zijn: opgejaagd gevoel, zweten, afvallen bij normaal eetpatroon, spierzwakte en snelle hartslag (hartkloppingen). Atenolol wordt in sommige gevallen tijdelijk voorgeschreven om het hartritme te vertragen. Bij extreme spanning kan het worden voorgeschreven, bijvoorbeeld bij hevige examenvrees of plankenkoorts.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste resultaat ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd hebben. Dit is vooral te merken bij het opstaan uit bed of van een stoel. Het lichaam moet nog even wennen aan het medicijn en meestal zullen de klachten na enkele dagen of weken verdwijnen. Bijwerkingen die minder vaak voorkomen, kunnen zijn: misselijkheid, zweten, verstopping, diarree, koude handen en voeten, of een droge mond. Mochten de bijwerkingen na enkele weken niet zijn verdwenen of je hebt er erg last van, raadpleeg dan de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddrukAmlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddrukOver het algemeen voel je niet als je bloeddruk te hoog is. Het is geen ziekte, maar vergroot wel de kans op het krijgen…
Lisonopril: een bloeddrukverlagend medicijnLisonopril: een bloeddrukverlagend medicijnEen hoge bloeddruk is geen ziekte en je voelt er over het algemeen niets van. Toch is het belangrijk om er wat aan te do…
Betablokker bij migraineBetablokker bij migraineMigraine is een vervelende aandoening waarbij onder andere aanvallen van hevige kloppende hoofdpijn voorkomt. Vaak wordt…
Last van hartfalen: klachten, oorzaken en behandelingenLast van hartfalen: klachten, oorzaken en behandelingenHartfalen is een vervelende aandoening waarbij de pompfunctie van het hart verminderd is. We kennen twee soorten hartfal…

Amitriptyline: een antidepressivaAmitriptyline: een antidepressivaHet is normaal dat iemand zich wel eens een periode neerslachtig voelt. Het kan diverse oorzaken hebben en gaat normaal…
Ongewoon stinkende huid: redenen van een abnormale zweetgeurOngewoon stinkende huid: redenen van een abnormale zweetgeurHet kan soms vanuit het niets voordoen, een ongewoon stinkende huid. Normaal ruikt een lichaam niet sterk mits we regelm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
  • www.apotheek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.