Lisonopril: een bloeddrukverlagend medicijn
Een hoge bloeddruk is geen ziekte en je voelt er over het algemeen niets van. Toch is het belangrijk om er wat aan te doen omdat een te hoge bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Het bloed stroomt met teveel kracht door de bloedvaten waardoor deze kunnen beschadigen. In veel gevallen besluit een arts om het medicijn lisonopril voor te schrijven. Het middel valt onder de ACE-remmers en zorgt ervoor dat het hart minder belast wordt en dat de bloeddruk omlaag gebracht wordt. Het middel wordt ook voorgeschreven bij hartfalen en sommige nierziekten.
Hoge bloeddruk
Veel mensen komen er bij toeval achter dat de bloeddruk is verhoogd omdat ze er normaal gesproken niets van voelen. Het is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten zoals hartkramp, hartinfarct en hartfalen. Ook loop je meer risico op het krijgen van een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een hoge bloeddruk wordt het bloed te krachtig door de vaten gepompt, waardoor zij kunnen beschadigen. Bij veel mensen met een hoge bloeddruk wordt er lisinopril voorgeschreven.
Wanneer lisonopril gebruiken?
Een hoge bloeddruk kan op verschillende manieren worden behandeld. Meestal begint de huisarts eerst met het voorschrijven van een plastablet zodat er vocht wordt afgevoerd. Vaak wordt dit in combinatie met een bètablokker voorgeschreven. Een bètablokker zorgt ervoor dat het stresshormoon adrenaline het hart minder belast. Als dit onvoldoende helpt, of niet gebruikt mag worden wordt er een ACE-remmer zoals lisinopril voorgeschreven.
De werking
Lisinopril is een van de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld. Het is een medicijn dat tot de ACE-remmers behoort. Dit staat voor
Angiotensin Converting Enzym en blokkeert een bepaald enzym. Het speelt een rol bij de spanning van spiertjes rond de bloedvaten. Dit enzym is betrokken bij een proces dat ervoor zorgt dat de nieren meer vocht kunnen vasthouden. Door dit medicijn zal er meer vocht worden uitgescheiden via de nieren en het zorgt ervoor dat de vloedvaten verwijden doordat de spiertjes zich minder aanspannen. Hierdoor wordt het hart ontlast en is het in staat om beter te pompen. De bloeddruk gaat omlaag.
Het effect
Na ongeveer drie tot zes weken is het maximale effect van dit medicijn bereikt. Omdat je niets voelt van de bloeddruk, wordt het resultaat pas bekend als de bloeddruk opnieuw is opgemeten. Het medicijn kan alleen een optimale bescherming geven als het dagelijks wordt ingenomen.
Hartfalen
Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verzwakt waardoor het bloed niet meer goed wordt rondgepompt. Dit geeft klachten zoals benauwdheid, snel moe zijn en vocht in de benen en achter de longen. Hartfalen kan het gevolg zijn van langdurig rondlopen met een hoge bloeddruk, slecht werkende hartkleppen, hartritmestoornissen of een hartinfarct. Een ACE-remmer verlaagt de bloeddruk en verbetert de conditie van het hart. Na drie tot zes weken is het volledige effect bereikt van het medicijn. De klachten zullen verminderd of verdwenen zijn.
Nierziekten
Soms wordt lisinopril voorgeschreven bij nierziekten, zoals diabetsiche nefropathie (een nierziekte als gevolg van suikerziekte). Als de nieren als gevolg van de diabetes beschadigd zijn geraakt en niet meer goed kunnen filteren, kunnen bepaalde eiwitten die nuttig zijn voor het lichaam wegspoelen. Het is meestal pas na een lange tijd merkbaar, wanneer er vochtophopingen ontstaan aan de enkels en voeten. Soms kleurt de urine donkerder en kan het gaan schuimen. Lisinopril verbetert het filtersysteem in de nieren, waardoor het eiwitverlies via de urine wordt verminderd. Na ongeveer twee weken is effect te merken door een meting van de urine.
Bijwerkingen
Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste resultaat ook bijwerkingen ontstaan. Bij ongeveer 10 procent van de gebruikers kunnen er lichte bijwerkingen ontstaan zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, diarree, kriebelhoest en verstoorde nierfuncties. Bij een klein percentage kunnen er ernstigere bijwerkingen ontstaan zoals verwardheid, acuut nierfalen en een verlaagde hematocrietwaarde (een maat voor hoeveelheid rode bloedcellen) in het bloed. Omdat bepaalde medicijnen elkaar kunnen beïnvloeden, is het van belang om aan te geven bij je arts welke andere middelen je gebruikt.
Lees verder