Bumetanide: plasmiddel tegen vochtophoping

Bumetanide: plasmiddel tegen vochtophoping Als er vocht achter de longen ontstaat, kan dit tot ernstige benauwdheid leiden. Ook bij hartfalen, oedeem en sommige nieraandoeningen kunnen voor teveel vocht in het lichaam zorgen. In sommige gevallen schrijft een arts het medicijn bumetanide voor. Dit is een vochtafdrijvend middel, waardoor het overtollige vocht via de nieren wordt afgescheiden. Daarnaast moet de werkelijke oorzaak van de vochtophoping worden aangepakt.

Hartfalen

Wanneer de pompkracht van het hart is verzwakt, wordt het bloed niet meer goed door het lichaam gepompt. Dit geeft klachten zoals vermoeidheid en benauwdheid. Hartfalen kan ontstaan als gevolg van een langdurige hoge bloeddruk, slecht functionerende hartkleppen of aderverkalking. Als gevolg hiervan kan vocht zich op allerlei plaatsen ophopen, meestal is het eerst te merken aan dikke enkels en voeten. Ook kan er vocht achter de longen ontstaan, wat tot ernstige benauwdheid kan leiden.

Vochtafdrijvende werking

Het vocht kan zich ophopen op plaatsen waar het niet hoort te zitten. Deze vochtophoping wordt ook wel oedeem genoemd en valt als eerste op aan dikke enkels en voeten. Als het vocht zich achter de longen ophoopt, kan het ernstige benauwdheid en vermoeidheid veroorzaken. Door het gebruik van bumetanide wordt er door de nieren meer zout uitgescheiden. Zout trekt vocht aan, waardoor het vocht wordt meegevoerd met het zout. Er blijft minder bloed in de bloedvaten, waardoor de bloeddruk omlaag gaat en het hart minder hard hoeft te werken. Daardoor wordt de pompkracht van het hart verbeterd.

Verdere behandeling

Naast het afdrijven van het vocht is het ook belangrijk te letten op de voeding. Zo is het beter om zoutarm te eten zodat het vocht in het bloed daalt. Hierover kan de huisarts je verder informeren doorverwijzen naar een diëtist. Het is ook van belang om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken, zoals behandeling van de hoge bloeddruk, vervangen slecht functionerende hartklep of de juiste medicijnen gebruiken.

De werking

Het medicijn behoort tot de lisdiuretica, ook wel lis-plasmiddelen genoemd. Bumetanide wordt voorgeschreven in acute situaties, waarbij er snel vocht afgedreven moet worden. Na ongeveer een half uur begint het medicijn te werken en de werking houdt ongeveer tussen de vier en zes uur aan. Het is te merken doordat je vaker moet plassen. Na enkele dagen zal de vermoeidheid en dikke enkels en voeten afnemen. Ook zal de bloeddruk verlagen.

Nierziekten

Nieren filteren de afvalstoffen uit het bloed en voeren deze af met de urine. Als de nieren niet meer goed functioneren, kunnen afvalstoffen zich ophopen in het bloed. Nieren kunnen eiwitten doorlaten die normaal gesproken in het lichaam moeten blijven. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals een vochtophoping, spierkramp, jeuk, vermoeidheid en een droge huid. Ook kan de arts in dit geval besluiten om bumetanide voor te schrijven.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor alle medicijnen, kan dit medicijn naast het gewenste effect ook bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerking is een overvolle blaas. Als je moeite hebt met plassen, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat, kan het zijn dat de blaas heel erg vol raakt. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn in de eerste dagen na gebruik van dit medicijn en een kaliumtekort. Een kaliumtekort is te merken aan spierzwakte, kramp, buikpijn, vermoeidheid en hartkloppingen.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Furosemide: een sterk werkend plasmiddelFurosemide: een sterk werkend plasmiddelAls het nodig is om in een korte tijd vocht uit het lichaam weg te werken, bijvoorbeeld als er vocht achter de longen zi…
Spironolacton: medicijn tegen hoge bloeddrukSpironolacton: medicijn tegen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hart- en vaataandoening. Het is meestal niet merkbaar, waardoor het soms l…
Longoedeem of vocht achter de longenLongoedeem of vocht achter de longenLongoedeem treedt vaak op als gevolg van hartzwakte. Bij longoedeem treedt er vocht uit de longblaasjes en de kleine luc…
Oedeem, vochtophopingOedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Het ontstaat do…

Ectrodactylie: vergroeiing en ontbreken vingers en tenenEctrodactylie: vergroeiing en ontbreken vingers en tenenEctrodactylie is een aandoening waarbij tenen en vingers vanaf de geboorte met elkaar vergroeid zijn of waarbij één of m…
Longabces – verraderlijk en vaak destructiefLongabces – verraderlijk en vaak destructiefBij een longabces treedt pusvorming (verettering) op, waarbij zich een holte in het longweefsel vormt. Soms is de oorzaa…
Bronnen en referenties
  • www.apotheek.nl
  • www.db.cbg-meb.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.