Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddruk

Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddruk Er zijn veel mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk. Het is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Omdat je er niets van voelt, kan het zijn dat je al een tijd lang een te hoge bloeddruk hebt, zonder dat je het merkt. Vaak speelt een ongezonde leefstijl een rol, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Veel artsen schrijven het medicijn hydrochloorthiazide voor om de bloeddruk te verlagen. Wat houdt het gebruik van dit middel precies in en voor wie is het bedoeld?

Een te hoge bloeddruk

Bloeddruk is de druk die wordt uitgeoefend op de vaatwanden. Op het moment dat je hart het bloed de bloedvaten inpompt, is de druk het grootst. Dit wordt ook wel de bovendruk genoemd. Als het bloed weer terugstroomt naar het hart, is de druk op zijn laagst. Dit wordt ook wel de onderdruk genoemd. Als de druk binnen de bloedvaten te hoog wordt, spreekt men over een te hoge bloeddruk. De oorzaak ligt vaak aan een ongezonde leefstijl, waar er sprake is van een te hoog zoutgebruik.

Het gevaar van een hoge bloeddruk

Wanneer de bloeddruk te hoog is, voel je er over het algemeen helemaal niets van. Veel mensen komen er toevallig achter als ze de bloeddruk laten opnemen tijdens bijvoorbeeld een gezondheidscheck. Doordat het bloed met teveel kracht door de vaten stroomt, kan dit leiden tot een beschadiging van de vaatwanden met ernstige gevolgen zoals een beroerte, hartziekten of een hersenbloeding. Daarom is het belangrijk om gezond te leven met een gezonde voeding en af en toe je bloeddruk op te laten meten. Mocht de bloeddruk ondanks alles wat je eraan doet toch te hoog blijven, dan wordt er soms gekozen om een medicijn voor te schrijven. Er wordt dan vaak gekozen wordt voor het middel hydrochloorthiazide.

Hydrochloorthiazide

Het medicijn behoort tot de thiazide-plasmiddelen. Artsen schrijven het voor in geval van een te hoge bloeddruk, hartfalen, vochtophopingen, bepaalde vormen van diabetes en nierstenen. Het voert overtollig vocht af en verlaagt de bloeddruk. Dit medicijn is vaak de eerste keus bij behandeling van een hoge bloeddruk. Het wordt zowel bij jongeren als ouderen gebruikt. Als het effect van dit middel niet het gewenste resultaat behaalt, wordt het vaak gecombineerd met een van de bètablokkers. Een bètablokker zorgt ervoor dat het stresshormoon adrenaline minder goed zijn werk kan doen, waardoor het hart wordt ontlast.

De werking

Dit medicijn zorgt ervoor dat de nieren meer zout uitscheiden. Zout trekt vocht aan, waardoor er meer vocht wordt afgevoerd via de urine. Dit is te merken doordat de gebruiker vaker moet plassen. Doordat er meer vocht wordt afgevoerd, blijft er minder vocht in het bloed aanwezig waardoor de druk op de vaatwanden afneemt. Dit verlaagt de bloeddruk. Vooral bij ouderen wordt dit middel nog wel eens voorgeschreven. Zij hebben vaak een mindere nierwerking, waardoor er sneller een verstoring in de zout- en vochthuishouding kan ontstaan. De achteruitgang van de nieren is meestal niet tot nauwelijks merkbaar, waardoor je er niets van merkt dat de bloeddruk omhoog gaat. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk te laten controleren.

Het effect

Het is belangrijk om het middel dagelijks in te nemen. Na drie tot zes weken is het volledige effect van het middel bereikt. Omdat je niets voelt van je bloeddruk, is het te meten door de bloeddruk op te nemen. Verbeterde effecten zoals minder vermoeid zijn, minder dikke enkels en benauwdheid zijn wel merkbaar. De eerste dagen dat je dit medicijn gebruikt, moet het lichaam er nog aan wennen. Het kan zijn dat je duizelig wordt. Rijd in dat geval geen auto.

Controle van de arts

Het is belangrijk om regelmatig een controle uit te laten voeren door een arts. Doordat je meer moet plassen, moet er gecontroleerd worden of er geen verstoring is van de bloedmineralen. Vooral als er een tekort ontstaat aan calcium, kan het ernstige schade toebrengen aan je hart. Als er sprake is van diabetes, moet het suikergehalte in het bloed gecontroleerd worden. Hydrochloorthiazide mag niet gebruikt worden bij mensen met ernstige nierfunctiestoornissen en bij overgevoeligheid voor dit medicijn. Als er sprake is van jicht, dan moet er ook extra voorzichtig worden omgegaan met het gebruik van dit medicijn.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor elk medicijn, kun je last krijgen van bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen zijn een tekort aan calcium of kalium in het bloed. Dit is te merken aan kramp in de spieren, spierpijn, hartkloppingen, ernstige vermoeidheid of heftige buikklachten. Mochten deze klachten optreden nadat je het medicijn gaat gebruiken, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts. Het tekort aan kalium kan ook pas na enkele weken na het gebruik van dit middel ontstaan. Als er een tekort aan kalium is ontstaan, krijg je een ander middel om dit tekort weer op te heffen. Laat je dan ook na een paar weken controleren als je hydrochloorthiazide gebruikt.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…

Spataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandelingSpataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandelingWanneer de aderen in de slokdarm zwellen worden ze verzwakt en treden er gemakkelijk complicaties op die die soms heel e…
Koortslip behandelen: zinkzalf, pleister, tandpasta en lichtKoortslip behandelen: zinkzalf, pleister, tandpasta en lichtHoe kun je een koortslip behandelen? Een koortslip is een virale infectie van de lippen en/of de huid om de lippen heen.…
Bronnen en referenties
  • www.apotheek.nl
  • Boek: De Top 100 van meestgebruikte medicijnen. ISBN: 9789025432584
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.