Spataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandeling

Spataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandeling Wanneer de aderen in de slokdarm zwellen worden ze verzwakt en treden er gemakkelijk complicaties op die die soms heel ernstig kunnen zijn. in dit artikel worden o.a. de oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze slokdarmspataderen besproken. De slokdarm is een buis die voornamelijk bestaat uit spieren. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel en drank naar de maag wordt getransporteerd. Naast spieren bestaat de slokdarm ook nog uit een laagje bindweefsel, die op zijn beurt weer voor aanmaak van slijmvlies zorgt. Door de spieren en het bindweefsel heen lopen er dunne aderen die de hele slokdarm van bloed voorzien. Als deze aderen onder een hoge (bloed)druk komen te staan zwellen ze en vormen er spataderen.

Oorzaken

De verhoogde (bloed)druk is altijd afkomstig door problemen met de poortader. De poortader is een grote ader die bloed van andere organen naar de lever vervoerd. Als deze poortader teveel druk ervaart (portale hypertensie), zoekt het bloed een andere manier om het hart te bereiken. Heel vaak worden daarvoor de aderen van de slokdarm gebruikt, hoewel deze daar uiteraard niet op voorzien zijn. Het gevolg is dat deze slokdarmaderen gaan opzwellen en zo spataderen gaan vormen. Als de poortader teveel druk te verwerken krijgt is dat meestal het gevolg van een onderliggende aandoening of ziekte. Aandoeningen of ziektes die portale hypertensie kunnen veroorzaken zijn:
 • Levercirrose (met stip op nummer 1 in westerse landen)
 • Stollingsafwijkingen en -problemen (zoals een trombose)
 • Budd-Chiari Syndroom
 • Aangeboren afwijking van de lever
 • Algemene infectie in de buik (met name bij kinderen)
 • Algemene hart- en bloedvataandoeningen

Soms valt er niet direct een oorzaak te vinden van een verhoogde poortader druk.

Symptomen

Spataderen in de slokdarm geven op zich nauwelijks of zelfs geen enkele symptomen. Pas als de spataderen beginnen te bloeden merkt men dat er iets mis is. Bloedende spataderen in de slokdarm kunnen zorgen voor:
 • Helder bloed opbraken
 • Zwarte ontlasting
 • Algemeen zwak voelen en bleek zien

Bij deze symptomen is het met klem aan te raden om medische hulp te zoeken.

Alle patiënten met slokdarmspataderen hebben ook last van een verhoogde druk in de poortader. Als men symptomen heeft van een verhoogde poortader-druk en/of een onderliggende ziekte kan dit eventueel aanleiding geven voor verder onderzoek naar slokdarmspataderen.

Diagnose

De diagnose van slokdarmspataderen wordt altijd gesteld door middel van een endoscopie (een kijkoperatie waarmee men met een buisje en camera via de mond naar de binnenkant van de slokdarm kan bekijken). De arts kan met deze camera visueel vaststellen of er al dan niet slokdarmspataderen aanwezig zijn.

Complicaties

Als de spataderen langdurig gezwollen zijn worden de wanden zwak en is er kans op een bloeding. Met name een grote bloeding kan fataal zijn omdat men dan gewoonweg teveel bloed verliest in één keer. Ook is er het risico dat er bloed van de slokdarm in de longen terecht komt, of dat er een infectie optreed.

Behandeling

Als de spataderen niet bloeden

Als de spataderen niet bloeden is het vooral van belang om de onderliggende aandoeningen goed te behandelen zodat de portale hypertensie opgelost wordt. Als de druk in de poortader zakt dan zal de zwelling in de slokdarmspataderen ook afnemen.
Soms worden ze tijdens de endoscopie lokaal en preventief behandeld.

Als de spataderen wel bloeden

Er kunnen verschillende behandelingen worden toegepast bij spataderbloedingen, ook gecombineerd:
 • Bloedtransfusie: om het bloedverlies te compenseren.
 • Verschillende soorten medicatie via een infuus.
 • Behandeling via de endoscoop: Via een buisje kan men de spatader lokaal behandelen.
 • Een ballonnetje opblazen in de slokdarm zodat de spataderen worden dichtgedrukt (dit kan slechts tijdelijk worden toegepast in spoedsituaties).
 • Een shunt aanleggen zodat de hoge druk in de poortader kan zakken. Dit is een grote operatie.
© 2014 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmvernauwing: Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmvernauwing: Oorzaken, symptomen en behandelingEen vernauwing van de slokdarm is een aandoening waarbij de slokdarm door een bepaalde oorzaak niet meer voldoende 'bree…
Slikklachten: Oorzaken en behandelingSlikklachten: Oorzaken en behandelingDysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de…
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…

Pijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenPijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenBij het aanhoren van de kreet: “Ik heb last van een tennisarm”, weet iedereen wel globaal wat ermee wordt bedoeld. Het p…
Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddrukHydrochloorthiazide tegen hoge bloeddrukEr zijn veel mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk. Het is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans om hart…
Bronnen en referenties
 • www.gezondheid.be
 • www.mlds.nl
 • www.medicinfo.nl
Chuck (30 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.