Slikklachten: Oorzaken en behandeling

Slikklachten: Oorzaken en behandeling Dysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de keel. Bij dysfagie heb je het gevoel dat je eten blijft steken in de keel of in de borst. Normaal gesproken gaat slikken vanzelf, je hoeft er niet bij na te denken. Maar er zijn mensen, die elke dag grote problemen met slikken hebben. Slikklachten kunnen vele vervelende verschijnselen veroorzaken zoals b.v. heesheid, gewichtsverlies, keelpijn of pijn bij slikken. Iedereen heeft wel eens een keer slikklachten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je niet goed hebt gekauwd of te snel hebt gegeten. Als je vaker problemen hebt met slikken of nemen ernstige klachten toe, dan is het aan te raden naar de huisarts te gaan.

Slikklachten met de oorzaak in de keel

Bij slikklachten, waarbij de oorzaak gelegen is in de keel, is het problematisch om voedsel vanuit de mond in het bovenste deel van de slokdarm te krijgen. Dit komt vaak door een verzwakking van de keelspieren t.g.v. een beroerte, of een zenuw- en spieraandoening, zoals de ziekte van Parkinson of spierdystrofie.

Andere verschijnselen kunnen zijn;
 • Hoesten tijdens het slikken
 • Verslikken
 • Heesheid
 • Gewichtsverlies
 • Teruglopen van vloeistoffen via de neus

Slikklachten met de oorzaak in de slokdarm

Slikklachten komen vaak door een probleem in de slokdarm.

Klachten die hierbij kunnen optreden zijn;
 • Keelpijn
 • Rochelen
 • Slechte adem
 • Pijn bij het slikken
 • Boeren
 • Aanhoudend hoesten
 • Drukkend gevoel of pijn in de bost

Oorzaken slikklachten door de slokdarm

 • Gezwel ( goed- of kwaadaardig)
 • Littekens door bestraling bij kanker
 • Vernauwing van de slokdarm door littekenweefsel, ontstaan door maagzuur wat de slokdarm in stroomt en een ontsteking veroorzaakt.
 • Verzwakte slokdarmspieren, door ouderdom of door ziekten als sclerodermie of achalasie.
 • Een Zenker divertikel, een soort zakje naast de slokdarm, die zich vult met voedsel en op den duur de slokdarm dichtduwt.

Als je het voedsel uit de divertikel weer opgeeft veroorzaakt dit een slechte adem en rochelende geluiden. Voedseldeelltjes kunnen dan ook in de longen terecht komen en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Behandeling slikklachten

Behandeling zal afhangen van de oorzaak van de klachten.

Fysiotherapie

Bij problemen door spierzwakte kan de fysiotherapeut je technieken aanleren om beter te slikken.

Slokdarmdilatatie

Bij een vernauwing in de slokdarm kan deze worden opgerekt (dilateren) door via een endoscoop een een instrument in de slokdarm in te brengen. Er wordt meestal een ballon opgeblazen om de doorgang wijder te maken.

Operatie

In geval van een gezwel of een divertikel zal vaak een operatie nodig zijn.

Aangepaste voeding

Soms is het nodig om gepureerde of vloeibare voeding te nemen, tot behandeling kan plaatsvinden.

Medicijnen

Ingeval van gastro-oesofagale refluxziekte kunnen medicijnen gegeven worden om maagzuur minder zuur te maken of medicijnen die voorkomen dat maagzuur in de slokdarm stroomt.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker is vaak, tegen de tijd dat het ontdekt wordt, al zover gevorderd dat genezing niet meer mogelijk is. Tege…
Slikklachten bij medicijninnameSlikklachten bij medicijninnameHet doorslikken van een pil, tablet of capsule vormt voor veel mensen een probleem. Hoe klein en glad het pilletje ook i…
Plummer-Vinson-syndroomPlummer-Vinson-syndroomBij slikklachten denk je niet direct aan een zeldzame ziekte als het Plummer-Vinson-syndroom. Deze ziekte komt tegenwoor…

Aambeien (hemorroïden): symptomen, oorzaken en behandelingAambeien (hemorroïden): symptomen, oorzaken en behandelingAambeien symptomen kunnen bestaan uit een pijnlijke zwelling of een harde bult of knobbel rond de anus; helder rood bloe…
Astma en astma-aanval: symptomen, oorzaak en behandelingAstma en astma-aanval: symptomen, oorzaak en behandelingAstma symptomen bestaan vaak uit hoesten en een piepende ademhaling. Andere veelvoorkomende astma symptomen zijn benauwd…
Bronnen en referenties
 • Boek: Gezondheidswijzer maagdarmklachten
Reactie

D. Esquenet, 25-07-2013
Pijn bij drinken en slikken in de slokdarm en zo plots gekomen zonder enige aanleiding, hoe kan dat komen? Reactie infoteur, 16-08-2013
Ik zou het niet durven zeggen. Mijn advies; ga langs de huisarts.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.