Slikklachten: Oorzaken en behandeling
Dysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de keel. Bij dysfagie heb je het gevoel dat je eten blijft steken in de keel of in de borst. Normaal gesproken gaat slikken vanzelf, je hoeft er niet bij na te denken. Maar er zijn mensen, die elke dag grote problemen met slikken hebben. Slikklachten kunnen vele vervelende verschijnselen veroorzaken zoals b.v. heesheid, gewichtsverlies, keelpijn of pijn bij slikken.
Iedereen heeft wel eens een keer slikklachten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je niet goed hebt gekauwd of te snel hebt gegeten. Als je vaker problemen hebt met slikken of nemen ernstige klachten toe, dan is het aan te raden naar de huisarts te gaan.
Slikklachten met de oorzaak in de keel
Bij slikklachten, waarbij de oorzaak gelegen is in de keel, is het problematisch om voedsel vanuit de mond in het bovenste deel van de slokdarm te krijgen. Dit komt vaak door een verzwakking van de keelspieren t.g.v. een beroerte, of een zenuw- en spieraandoening, zoals de ziekte van Parkinson of spierdystrofie.
Andere verschijnselen kunnen zijn;
- Hoesten tijdens het slikken
- Verslikken
- Heesheid
- Gewichtsverlies
- Teruglopen van vloeistoffen via de neus
Slikklachten met de oorzaak in de slokdarm
Slikklachten komen vaak door een probleem in de slokdarm.
Klachten die hierbij kunnen optreden zijn;
- Keelpijn
- Rochelen
- Slechte adem
- Pijn bij het slikken
- Boeren
- Aanhoudend hoesten
- Drukkend gevoel of pijn in de bost
Oorzaken slikklachten door de slokdarm
- Gezwel ( goed- of kwaadaardig)
- Littekens door bestraling bij kanker
- Vernauwing van de slokdarm door littekenweefsel, ontstaan door maagzuur wat de slokdarm in stroomt en een ontsteking veroorzaakt.
- Verzwakte slokdarmspieren, door ouderdom of door ziekten als sclerodermie of achalasie.
- Een Zenker divertikel, een soort zakje naast de slokdarm, die zich vult met voedsel en op den duur de slokdarm dichtduwt.
Als je het voedsel uit de divertikel weer opgeeft veroorzaakt dit een slechte adem en rochelende geluiden. Voedseldeelltjes kunnen dan ook in de longen terecht komen en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.
Behandeling slikklachten
Behandeling zal afhangen van de oorzaak van de klachten.
Fysiotherapie
Bij problemen door spierzwakte kan de fysiotherapeut je technieken aanleren om beter te slikken.
Slokdarmdilatatie
Bij een vernauwing in de slokdarm kan deze worden opgerekt (dilateren) door via een endoscoop een een instrument in de slokdarm in te brengen. Er wordt meestal een ballon opgeblazen om de doorgang wijder te maken.
Operatie
In geval van een gezwel of een divertikel zal vaak een operatie nodig zijn.
Aangepaste voeding
Soms is het nodig om gepureerde of vloeibare voeding te nemen, tot behandeling kan plaatsvinden.
Medicijnen
Ingeval van gastro-oesofagale refluxziekte kunnen medicijnen gegeven worden om maagzuur minder zuur te maken of medicijnen die voorkomen dat maagzuur in de slokdarm stroomt.