Slikklachten bij medicijninname

Slikklachten bij medicijninname Het doorslikken van een pil, tablet of capsule vormt voor veel mensen een probleem. Hoe klein en glad het pilletje ook is, het lukt sommigen niet om het door te slikken. Als je een medicijn moet innemen, kan het een serieus probleem vormen. De oorzaak kan een medische aandoening zijn, maar het kan ook ontstaan uit angst om te slikken. Het fijnmalen van een pil kan ervoor zorgen dat de werkzame stoffen verloren gaan. Wat houden slikklachten precies in en wat is eraan te doen?

Probleem om medicijnen in te nemen

Er zijn veel mensen in ons land die last hebben van slikklachten bij het doorslikken van allerlei soorten medicijnen zoals pillen, capsules, dragees of tabletjes. Deze hinderlijke kwaal wordt ook wel MIP (medicatie inname probleem) genoemd. Als het om een vitaminepil gaat, is het nog niet zon ramp. Maar als het om belangrijk medicijnen gaat, kan het een groot probleem vormen. Het doorslikken van voedsel vormt geen probleem, terwijl een veel kleiner pilletje niet door te slikken is.

Het slikproces

We staan er normaal gesproken niet zo bij stil, maar slikken is een ingewikkeld proces waarbij vele spieren en zenuwen bij betrokken zijn. Normaal gesproken kauw je voedsel fijn en verzamel je het op de tong. Je tong maakt een golvende beweging, waardoor naar achteren wordt geduwd. Daarna ontstaat er een slikreflex waardoor het voedsel in de slokdarm komt. Vervolgens komt het voedsel in de maag. De hele dag door slik je speeksel door, ook als je ligt te slapen. Gelukkig gebeurt dit onbewust.

Oorzaken

Slikproblemen kunnen ontstaan door een medische aandoening zoals een zenuwbeschadiging, hersenbeschadiging, droge mond, gevolg van medicatie of door psychische oorzaken zoals stress en angst. Slikklachten bij het innemen van medicijnen heeft vaak een psychische oorzaak. Als je wel voedsel kunt doorslikken, maar geen medicijnen is er meestal geen medische oorzaak. Vooral oudere mensen hebben moeite met het doorslikken van pillen. Ze vinden het eng, moeilijk, vies of vervelend. Vaak vinden ze de medicijnen te groot.

Ouderen en slikklachten

Ouderen hebben over het algemeen meer last van slikklachten. Zij hebben vaak meer last van medische klachten zoals: een slecht functionerend strottenklepjes, dementie, droge mond, verstijfde spieren in de mond, tong en keel en problemen met het kunstgebit. Omdat bij ouderen het hoestreflex minder goed werkt, kan er ook gemakkelijker voedsel in de luchtpijp komen.

Gevolgen

Als het innemen van medicijnen een hele strijd is geworden, besluiten sommige mensen te stoppen met innemen hiervan of ze nemen nog maar af en toe medicijnen in. Sommige mensen besluiten op eigen houtje een manier te vinden om de medicijnen toch weg te krijgen door ze te vermalen, de capsule open te maken of te vermengen door bijvoorbeeld wat vla. Dit kan niet zomaar gedaan worden met alle medicijnen en het kan de werking ervan beïnvloeden. Er zijn medicijnen die niet werken als ze niet dagelijks trouw worden ingenomen. Het gevolg kan zijn dat het beoogde resultaat niet wordt behaald en dat er nog meer medicijnen worden voorgeschreven. Daarnaast kan het nog meer gevolgen hebben, zoals:
 • Een te korte werkingsduur
 • Meer bijwerkingen
 • Levensbedreigende bijwerkingen
 • Verminderde of geen werkzaamheid
 • Maag- en slokdarmklachten
 • Allergische reactie

Naar de huisarts

Als je problemen hebt om medicijnen door te slikken, ga dan niet zelf dokteren door ze de een of andere manier binnen te krijgen, maar raadpleeg een huisarts. Zo kan het mengen met vla schadelijk zijn, omdat niet alle medicijnen in combinatie met zuivelproducten ingenomen mogen worden. Meestal geldt dat een capsule waarvan de inhoud uit afzonderlijk gecoate korrels bestaat, wel open gemaakt mag worden. Doe dit nooit zelfstandig, maar overleg dit altijd met je huisarts of apotheker. Een huisarts kan bekijken of er misschien een ander soort medicatie bestaat, zoals een vloeistof of injectie.

Tips

Tot slot zijn er nog wat adviezen die je kunt opvolgen zodat je misschien toch je medicijn kunt doorslikken. Je zou onderstaande oplossingen kunnen proberen:
 • Zit rechtop als je het medicijn gaat innemen en houd je hoofd wat naar achteren
 • Drink eerst wat water zodat je geen droge mond hebt
 • Gebruik een middel waardoor je gemakkelijker een medicijn kunt doorslikken, bijvoorbeeld de gel Gloup
 • Vraag direct als je een middel voorgeschreven krijgt, of deze ook vloeibaar te verkrijgen is
 • Vraag of je het middel mag vermalen en hoe je dit het beste kunt doen
 • Vraag om middelen die eventueel oplosbaar zijn in water
 • Zorg dat je ontspannen bent als je het medicijn inneemt, haal eerst rustig een aantal keren adem
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenMedicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenPillen slikken is nooit leuk en zeker niet als je verzwakt bent door ziekte. Sommige mensen hebben zodanig veel probleme…
Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenProblemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenEen kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die…
Hoe slik je makkelijk pillen?Hoe slik je makkelijk pillen?Voor veel mensen is het lastig om pilletjes te slikken als de pil in een keer doorgeslikt moet worden. Het is wel handig…
Technieken voor het slikken van pillenTechnieken voor het slikken van pillenPillen slikken. Ongeveer 10% van de volwassenen en kinderen worstelt ermee om ze binnen te krijgen. Sla je ook in paniek…

Urticaria: rode jeukende bultjes op huid, buik, armen, benenUrticaria: rode jeukende bultjes op huid, buik, armen, benenLast van rode jeukende bultjes op huid, buik, armen of benen? Mogelijk heb je last van urticaria, ook wel 'netelroos' of…
Open been: wat is het en wat kun je eraan doen?Open been: wat is het en wat kun je eraan doen?Een open been is een wond aan het onderbeen en niet of nauwelijks geneest. Het ontstaat doordat er een slechte doorbloed…
Bronnen en referenties
Reactie

Verpaalen, 15-01-2014
In de strekking van het artikel kan ik me helemaal vinden. Medicatie Inname Problemen komen (zeer) frequent voor - uit onderzoek blijkt, dat rond de 40% van de bevolking er last van heeft - en ze hebben soms ernstige gevolgen. De therapietrouw leidt eronder en daarmee de effectiviteit van de farmacotherapie in zijn geheel. Kortom, reden om er iets aan te doen. Sinds enige tijd is er een medisch hulpmiddel, Gloup genaamd, dat hiervoor een oplossing biedt. Wellicht is het nuttig om dit product aan de lijst van tips toe te voegen. Reactie infoteur, 17-01-2014
Bedankt voor deze tip. Het middel Gloup staat nu genoemd bij de lijst van tips.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.