Slikklachten bij medicijninname
Het doorslikken van een pil, tablet of capsule vormt voor veel mensen een probleem. Hoe klein en glad het pilletje ook is, het lukt sommigen niet om het door te slikken. Als je een medicijn moet innemen, kan het een serieus probleem vormen. De oorzaak kan een medische aandoening zijn, maar het kan ook ontstaan uit angst om te slikken. Het fijnmalen van een pil kan ervoor zorgen dat de werkzame stoffen verloren gaan. Wat houden slikklachten precies in en wat is eraan te doen?
Probleem om medicijnen in te nemen
Er zijn veel mensen in ons land die last hebben van slikklachten bij het doorslikken van allerlei soorten medicijnen zoals pillen, capsules, dragees of tabletjes. Deze hinderlijke kwaal wordt ook wel MIP (medicatie inname probleem) genoemd. Als het om een vitaminepil gaat, is het nog niet zo’n ramp. Maar als het om belangrijk medicijnen gaat, kan het een groot probleem vormen. Het doorslikken van voedsel vormt geen probleem, terwijl een veel kleiner pilletje niet door te slikken is.
Het slikproces
We staan er normaal gesproken niet zo bij stil, maar slikken is een ingewikkeld proces waarbij vele spieren en zenuwen bij betrokken zijn. Normaal gesproken kauw je voedsel fijn en verzamel je het op de tong. Je tong maakt een golvende beweging, waardoor naar achteren wordt geduwd. Daarna ontstaat er een slikreflex waardoor het voedsel in de slokdarm komt. Vervolgens komt het voedsel in de maag. De hele dag door slik je speeksel door, ook als je ligt te slapen. Gelukkig gebeurt dit onbewust.
Oorzaken
Slikproblemen kunnen ontstaan door een medische aandoening zoals een zenuwbeschadiging, hersenbeschadiging, droge mond, gevolg van medicatie of door psychische oorzaken zoals stress en angst. Slikklachten bij het innemen van medicijnen heeft vaak een psychische oorzaak. Als je wel voedsel kunt doorslikken, maar geen medicijnen is er meestal geen medische oorzaak. Vooral oudere mensen hebben moeite met het doorslikken van pillen. Ze vinden het eng, moeilijk, vies of vervelend. Vaak vinden ze de medicijnen te groot.
Ouderen en slikklachten
Ouderen hebben over het algemeen meer last van slikklachten. Zij hebben vaak meer last van medische klachten zoals: een slecht functionerend strottenklepjes, dementie, droge mond, verstijfde spieren in de mond, tong en keel en problemen met het kunstgebit. Omdat bij ouderen het hoestreflex minder goed werkt, kan er ook gemakkelijker voedsel in de luchtpijp komen.
Gevolgen
Als het innemen van medicijnen een hele strijd is geworden, besluiten sommige mensen te stoppen met innemen hiervan of ze nemen nog maar af en toe medicijnen in. Sommige mensen besluiten op eigen houtje een manier te vinden om de medicijnen toch weg te krijgen door ze te vermalen, de capsule open te maken of te vermengen door bijvoorbeeld wat vla. Dit kan niet zomaar gedaan worden met alle medicijnen en het kan de werking ervan beïnvloeden. Er zijn medicijnen die niet werken als ze niet dagelijks trouw worden ingenomen. Het gevolg kan zijn dat het beoogde resultaat niet wordt behaald en dat er nog meer medicijnen worden voorgeschreven. Daarnaast kan het nog meer gevolgen hebben, zoals:
- Een te korte werkingsduur
- Meer bijwerkingen
- Levensbedreigende bijwerkingen
- Verminderde of geen werkzaamheid
- Maag- en slokdarmklachten
- Allergische reactie
Naar de huisarts
Als je problemen hebt om medicijnen door te slikken, ga dan niet zelf dokteren door ze de een of andere manier binnen te krijgen, maar raadpleeg een huisarts. Zo kan het mengen met vla schadelijk zijn, omdat niet alle medicijnen in combinatie met zuivelproducten ingenomen mogen worden. Meestal geldt dat een capsule waarvan de inhoud uit afzonderlijk gecoate korrels bestaat, wel open gemaakt mag worden. Doe dit nooit zelfstandig, maar overleg dit altijd met je huisarts of apotheker. Een huisarts kan bekijken of er misschien een ander soort medicatie bestaat, zoals een vloeistof of injectie.
Tips
Tot slot zijn er nog wat adviezen die je kunt opvolgen zodat je misschien toch je medicijn kunt doorslikken. Je zou onderstaande oplossingen kunnen proberen:
- Zit rechtop als je het medicijn gaat innemen en houd je hoofd wat naar achteren
- Drink eerst wat water zodat je geen droge mond hebt
- Gebruik een middel waardoor je gemakkelijker een medicijn kunt doorslikken, bijvoorbeeld de gel Gloup
- Vraag direct als je een middel voorgeschreven krijgt, of deze ook vloeibaar te verkrijgen is
- Vraag of je het middel mag vermalen en hoe je dit het beste kunt doen
- Vraag om middelen die eventueel oplosbaar zijn in water
- Zorg dat je ontspannen bent als je het medicijn inneemt, haal eerst rustig een aantal keren adem