Medicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikken

Medicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikken Pillen slikken is nooit leuk en zeker niet als je verzwakt bent door ziekte. Sommige mensen hebben zodanig veel problemen met het doorslikken van pillen dat een genezing via orale inname van medicijnen bemoeilijkt wordt. Het doorslikken van die grote en dikke capsules geeft je dan een erg ongemakkelijk gevoel, waardoor je kan gaan kokhalzen. Ook braakneigingen behoren tot de typische verschijnselen in dat geval. Wat kan je doen als je moeite hebt met het slikken van medicijnen? En welke tips zijn hierbij nuttig?

Medicijnen moeilijk doorslikken

Ziek zijn is op zich al geen pretje, en als je dan ook nog eens van die irritante pillen moet doorslikken, dan kan het je helemaal de keel gaan uithangen. Maar toch zijn de medicijnen noodzakelijk om te kunnen genezen, en hebben zieken niet veel andere keus dan door de zure appel heen te bijten. Veel mensen hebben slikproblemen bij orale inname van medicijnen, zeker als het gaat om grote pillen of capsules. Vaak gaat het om kinderen die onwennig zijn met medicijnen, of om verzwakte bejaarden. Maar ook sommige volwassenen hebben moeite met het doorslikken van geneesmiddelen.

Oorzaak slikmoeilijkheden

Ongemakkelijk

De oorzaak van dit probleem is vrij logisch: we zijn het niet gewoon om een vaste substantie van grote omvang in onze mond te hebben en dan ook nog eens te moeten doorslikken. Het voedsel dat we eten kauwen we eerst goed met de tanden zodat het zachter wordt en makkelijker om door te slikken. Een grote dikke pil of capsule daarentegen voelt ongemakkelijk aan in de keel en de slokdarm en daarom hebben we er onbewust een afkeer voor.

Onnatuurlijk

Het is de gedachte dat we iets onnatuurlijks inslikken dat ons doet terugdeinzen. Iets dat we niet kunnen kauwen en dat ook nog eens geen smaak heeft maakt het menselijk lichaam extra alert. Soms leidt dit zelfs tot braakneigingen; een andere mogelijkheid is dat je moet gaan kokhalzen. Dit kan echt problematisch worden omdat je het geneesmiddel echt wel in je lichaam moet kunnen opnemen om te kunnen genezen van je ziekte.

Moeite met pillen slikken: tips

Hoofd lichtjes voorover

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het achterover houden van het hoofd niet zo een goede manier om pillen te slikken. Een betere houding is om je hoofd in een normalere, lichtjes voorover gebogen houding te brengen bij het slikken van pillen. In deze houding is de ruimte in je keelgat groter en wordt het doorslikken van het medicijn vergemakkelijkt.

Slokje water

Soms kan een droge mond het doorslikken van de pil bemoeilijken. Daarom is het beter om eerst een slokje water te drinken om de mond te bevochtigen. Leg de pil daarna op je tong, neem een slok water en slik de pil door. In sommige gevallen kan je ook eerst de capsule of de pil wat bevochtigen zodat deze niet op je tong blijft plakken en makkelijker doorgeslikt kan worden.

Zacht voedsel

Soms kan het aangeraden zijn om de pil samen in te nemen met zacht voedsel. In dat geval heb je niet dat ongemakkelijk gevoel van een dik onnatuurlijk voorwerp in je mond, maar wordt het samen met het voedsel gemengd. Denk bijvoorbeeld aan zacht eten zoals yoghurt of een rijsttaartje. Vraag wel eerst aan je apotheek of je dit mag doen bij jouw specifiek medicijn.

Pillen breken of fijnmalen?

Het lijkt logisch om een grote pil of capsule te breken of fijn te malen om ze beter te kunnen doorslikken. Op die manier kan je ze in je eten of je drank mengen waardoor slikken makkelijker wordt. In sommige gevallen kan dit inderdaad werken, maar bij andere niet. Vraag eerst advies bij je apotheker want bij bepaalde medicijnen is fijnmalen of breken uit den boze. Mogelijk kan de werking van het medicijn verminderd of zelfs helemaal tenietgedaan worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenProblemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenEen kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die…
Capsule breken en doorslikkenCapsule breken en doorslikkenMedicijnen in de vorm van een capsule zijn voor sommige mensen een probleem om door te slikken. De capsule glijdt soms m…
Slikklachten bij medicijninnameSlikklachten bij medicijninnameHet doorslikken van een pil, tablet of capsule vormt voor veel mensen een probleem. Hoe klein en glad het pilletje ook i…
De pil: Is een stopweek nodig?Veel vrouwen in Nederland gebruiken de pil. De pil is een vorm van anticonceptie, oftewel een middel om niet zwanger te…

Kannibalisme, eten van dezelfde soortKannibalisme, eten van dezelfde soortKannibalisme is het eten van een individu van hetzelfde soort. Bij dieren komt het vaker voor, bij mensen wordt het als…
De ingenieuze werking van het hartDe ingenieuze werking van het hartHet hart bestaat uit twee holle spieren, gescheiden door een bindweefselring die zich tussen de boezems (atria) en de ka…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Moeite_met_slikken_van_medicijnen.aspx?mId=10702&rId=95 (geraadpleegd op 19/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.